Pomógł: 34 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 1348 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-09-2012, 11:48
Najpierw zorientuj się jak naprawdę wygląda dodawanie dodatków do downloadu, a dopiero potem wygłaszaj sądy. Tu nie ma żadnego panelu administracyjnego, to są strony w czystym HTMLu gdzie należy odszukać poszczególne linijki, wprowadzić linki, zedytować wielkość okna pop-up, następnie powtórzyć to samo na stronie z newsami, dolicz do tego ewentualne edytowanie samego okna pop-up (wprowadzenie opisu, kuid list) a także zrobienie templaty psd, to daje nam około 20min/1 dodatek. Gdyby był jakikolwiek panel administracyjny to bym nie jęczał. Zresztą miał być, ale sprawa ucichła.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-09-2012, 12:04
Kilan jako, że wywołałeś mnie do tablicy odpowiem. Nie robię nic za kogoś (kogokolwiek), od początku stosuję się do prośby (prośby Thalys, a nie nakazu) zamieszczonej na stronie PTT, może warto ją przypomnieć:
Cytat:
Jeżeli któregoś z autorów dodatków natchnie na pomoc przy aktualizacji DOWNLOAD (za co będę bardzo wdzięczny) to:
- screeny - obecne screeny (ich wymiary) są pozostałością po jPortalu gdzie te wymiary stosowaliśmy. Autorzy dodatków robiący screeny do naszego DOWNLOAD powinni wziąć pod uwagę to, że screeny są panoramiczne więc przed publikacją muszą być odpowiednio wycięte. Jest z tym problem, jeżeli screen jest zrobiony ze zbyt małej odległości - nie ma z czego ciąć. Fajnie też jest, jeżeli otoczenie nie przytłacza samego dodatku. Fajnie by było, aby tabor stał raczej samotnie nawet w szczerym polu, podobnie budynki czy inne dodatki.
- plik tekstowy z opisem co i jak - fajnie, jak taki dostanę wraz z dodatkiem zwłaszcza gdy dodatek jest bardziej złożony. Często mam dość sporo nowych plików wrzuconych w jeden katalog, jeżeli jeszcze taki plik tekstów będzie podpisany i będzie miał nazwę dodatku będzie super! Przy prostszych dodatkach typu np. budynki plik taki jest zbędny. Dojście co i jak zajmie mi mniej czasu niż napisanie krótkiego tekstu :)
- html - jeżeli ktoś szarpnie się na edycję pliku .html (można to zrobić nawet w notatniku), to prosta sprawa. Za taką pomoc również będę zobowiązany.
- całość - rodzi nieco więcej problemów, głównie z nazwą plików. Nazwy plików to dość skomplikowana sprawa. Ciągle są z tym jakieś problemy, nawet podwójne pliki potrafią się zdarzyć :) Przyjąłem własne nazewnictwo i strukturę w taki sposób, aby zbytnio nie komplikować i nie tworzyć setek kategorii wraz z niepotrzebnym zamieszaniem. Jest tego niezbędne minimum ale wystarczające, aby się w tym połapać. Tak więc - nazwy plików pozostawcie mi i co z tego wynika, nie załączajcie nazw na screenach.
- tak więc, dla wszystkich, którzy będą chcieli mi pomóc z całością do pobrania kompletny "warsztat" ściągnij spakowany do zipa wraz z niezbędnymi katalogami i plikami:
• szablon pliku .jpg
• szablon pliku .psd
• szablon pliku .html
• brakuje najważniejszego - pliku .cdp :)
Nazwy katalogów i plików można oczywiście dowolnie zmieniać, struktury, z uwagi na .html nie polecam. W pliku .psd screen proszę umieszczać jako ostatnia warstwa, screen można nieco wyostrzyć przez spłaszczeniem lub przesyłać mi w formacie .psd - najprościej, spakowane w .zipie bez umieszczania w odrębnym katalogu.
Jest to oczywiście dobrowolna współpraca - jak ktoś ma czas, wiedzę i chęci to może mi coś tam dorzucić, jak nie to przecież sam to zrobię :)
Oczywiście marzy mi się download taki, jak na DLS, gdzie oprócz obrazka w dodatku nie muszę nic robić. Zaakceptowałem jednak zasady, o które prosił Mnich. Dlatego jest mi to obojętne, czy mam coś wrzucać przez maila, czy od razu na stronę. W pierwszym przypadku jest problem z przesyłaniem dużych pakietów (przetestowałem to przy torach, ważących ok 60MB), w drugim będzie pewnie dodatkowa robota przy podłączeniu dodatku na stronę. IMO lepszym rozwiązaniem byłoby, gdyby twórcy (jeśli oczywiście będą chcieli, dalej stosujmy zasadę dobrowolności) wrzucali przygotowaną paczkę na FTP, a do osoby odpowiedzialnej za DL szedłby tylko mail z informacją, że jest coś do podczepienia. Myślę, że takie rozwiązanie znacznie skróciłoby drogę od twórcy do downloadu.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5344 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-09-2012, 12:30
Cytat, który przywołałeś nie jest prośbą Thalysa, tylko Mnicha, z dawnych czasów. I właśnie na tym polega subtelna różnica. Piotrek od początku informował, że to upierdliwy proces i prosi o pomoc. Od lat wysyłam gotowe dodatki z obrazkami, od lat, tak jak Ty.
Nastomiast tu masz cytacik z Thalysa z kilku postów wyżej:
Cytat:
Okej, zmieniamy warunki współpracy. Żeby mi było łatwiej i żebym nie pieprzył się z jedną aktualizacją 3 godziny to od tej pory będę wymagał od wszystkich twórców już gotowych obrazków do downloadu.
W dziale FAQ na stronie głównej jest odpowiedni pliczek do pobrania. Każdy mail z dodatkiem bez obrobionego obrazka będę wywalał do kosza. :)
A i druga rzecz. OBOWIĄZKOWO DO KAŻDEGO DODATKU LISTA KUID. Do tej pory są twórcy, którzy mają tę zasadę w poważaniu.
Z polskiego na nasze: nakaz z butnym okrzykiem wywalania maili twórców do kosza.
Ziom, nie obraź się, ale taki wyskok do autorów w stosunku do podejścia mnicha jest diametralnie inny i to o to rzecz się rozbija. Pan wielkie ego zakomenderował.
I serio, macie doskonałe pomysły, ale ich sprawność i szanse na przeniesienie w realia są znikome. Jak zapanujesz nad koordynacją? będzie trzeba się pieprzyć w wysyłanie maili, informowanie, opisywanie, skąd będziesz wiedział co w jakiej paczce wisi - musialbyś prowadzić spisy = czas. Nie każdy siedzi całą dobę na forum jak Wy i nie zawsze może sie w to bawić (np. ja). Potrzebne jest rozwiązanie sprawne i takie, które da się wprowadzić, czyli takie, które ktoś będzie umiał, chciał i miał czas wprowadzać.
A na forum PTT (z przykrością stwierdzam) wszyscy mają na takie sprawy wywalone, bo głównym zainteresowaniem jest bełkotanie o niczym na SB. Gdyby wyłączyć SB, życie forum ograniczyło by się do 15 postów dziennie z czego 10 bez sensu. Rzesza userów dodatki chce ściągać i mieć - 'daj pan' ale nie przyłoży ręki do usprawnienia ich procesu publikacji.
To ja mówie całkiem serio i pragmatycznie: jak mam się tak bujać to to jest bez sensu. I nie żadna 'dobrowolność' bo to po prostu nie działa. To lepiej pchać to po internecie po włąsnych serwerach, gdzie w ułamku minuty linkujesz coś o ile akurat serw nie padł i ktoś sobie ściąga. Dużo mniejszy angaż autora, sprawne, szybkie i bez zarzutu.
Wysłany: 25-09-2012, 12:51
Kilan ale przecież napisałem: "stosuję się do prośby Mnicha", jakoś mało interesuje mnie to, co napisał Thalys na Forum, w wersji oficjalnej w dalszym ciągu obowiązuje prośba Mnicha. Tylko, że tą dyskusją odbiegamy od propozycji SP45-166. Masz rację, nie wszyscy mają czas w zabawę w download (sam czasami na to nie mam czasu, ani nawet chęci) ale taka opcja zaproponowana przez SP45-166 na zasadzie dobrowolności nie jest głupim rozwiązaniem, szczególnie jak patrzę na stronę PTT, która jest coraz bardziej martwa.
BTW dla mnie jest to dyskusja nad ogólnym ożywieniem strony. IMO część tekstów pojawiających się na forum, powinna trafiać na stronę główną PTT w formie osobnych artykułów, może dzięki temu rzeczy wartościowe nie znikną w tej nawale biadolenia. Problem jest taki, że trzeba się zastanowić nad całą formułą strony, nad stworzeniem swego rodzaju poradnika do Trainz w sposób zorganizowany, a nie czysty żywy chaos, jak na Forum.
Aha, tylko proszę nie piszcie, że nie będzie chętnych, jeśli tak, to może w ogóle zwińmy interes, bo po co się szarpać.
Chyba mniej więcej do tego miał byc kuidland, przynajmniej tak mi się wydaje. A odnośnie przerobienia 'jak w dls' - tak byłoby najlepiej, ale... Podejrzewam, że ktos musiałby napisać program, który rozpakowuje CDPa, wyciąga z niego obrazek (a w przypadku większej paczki - stos obrazków) i potem wszystko ładnie w bazę danych układa. To raczej niemożliwe. Pewnie dałoby się zrobic bota, który robi coś takiego: twórca wysyła obrazek (odpowiednio sformatowany), CDP oraz kuidlist jako txt (albo generalnie jakąś notkę z kuidami i skąd je brać, bot 'żywcem' przepisywałby wszystko do jednej komórki)- wszystkie 3 pliki jako osobne elementy, ale z identycznymi nazwami (oprócz rozszerzenia). W zasadzie to ja kiedyś coś takiego nawet studiowałem (w nazwie było organizacja przetwarzania danych), ale już nic nie pamiętam...
Kluczem jest w tym przypadku sprawa, że ktoś musiałby coś takiego zrobić - ja niestety nie umiem.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2155 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 25-09-2012, 21:25
Pozwolę sobie na dorzucenie 0.03 PLN do tematu.
Download PTT w obecnej formie siedzi w roku 2004 albo i jeszcze wcześniej. Trzeba edytować i tworzyć wszystkie pliki ręcznie, co powoduje że jest to męczące i przy wielkiej ilości plików można się albo pogubić albo zniechęcić. Coś o tym wiem Zmiany są potrzebne, kwestia jak to wprowadzić żeby twórcy dodatków byli zadowoleni, osoba nadzorująca nie musiała za dużo nad tym siedzieć, żeby użytkownicy byli zadowoleni i żeby całość była szybka i łatwa.
To o czym pisze Wojtek czyli dwa kliki na stronie i się wszystko wypakowuje i instaluje bezpośrednio do Trainza jest możliwe. Nawet kiedyś miałem zalążek takiego programu, no ale czasy były jakie były i nic z tego nie wyszło. Szkoda, bo idea była taka że mamy coś na wzór Polskiego DLS gdzie wiszą dodatki naszych twórców, klika się dwa razy i następuje pobranie, rozpakowanie, zainstalowanie i zatwierdzenie danego dodatku przez niezależny od CMP program (jego klon który zamiast z DLS Auranu, pobierałby z "naszego").
Powyższa opcja wymaga jednak posiadania programisty z jajami (nawet mam znajomego, ale jest zadłużony po uszy i dobrowolnie za free tego nie zrobi więc odpada...) i czasu, bo napisanie takiego systemu to nie jest ani tydzień ani miesiąc. Do kilku miesięcy, jak już...
Można by spróbować zautomatyzować Download PTT, żeby dodawanie dodatków trwało chwilę, kilkanaście sekund. Takie coś mają Maciej i Wojtek na swoich stronach. Ich strony są oparte na PHP-Fusion, z ulepszonym modułem Downloadu + chyba poprawki własne. Wszystko do ściągnięcia z neta za free, instalacja zajmuje minutę, konfiguracja drugie tyle i mamy automatyczny download. Wrzucenie dodatku jeżeli chodzi o twórcę, zajmowałoby tyle samo czasu co wrzucanie na DLS, może nawet szybciej (serwer PTT stoi w PL a nie na jakimś zadupiu). Import pliku, nazwa, obrazek, względnie opis (to samo co na DLS), klikamy Upload i jest załadowane. Osoba nadzorująca by poprawiała ewentualne literówki, czy pomagałaby wrzucać większe paczki (wspomniane 60MB np). No i jeszcze wrzucanie newsów na główną, coby już autorowi nie truć gitary. Ściaganie by wyglądało tak jak na wspomnianych stronach, czyli ściągamy pliki .cdp albo archiwa w .rar i musimy je instalować, ale dzięki temu strona by ożyła, zaś DL by był w końcu po ludzku aktualizowany.
Ewentualnie jeszcze inaczej, autor wrzuca pliki .cdp i .jpg na serwer FTP i daje cynk osobie nadzorującej. Nadzór wbija do panelu i dodaje co trzeba, informacje odczytuje ze screena. W ten sposób autor nie traci cennego czasu i nie trzeba wysyłać i ściągać 50 razy żeby wrzucić. Reszta bez zmian...
Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 549 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-09-2012, 09:06
Pawel_15 napisał/a:
To o czym pisze Wojtek czyli dwa kliki na stronie i się wszystko wypakowuje i instaluje bezpośrednio do Trainza jest możliwe. Nawet kiedyś miałem zalążek takiego programu, no ale czasy były jakie były i nic z tego nie wyszło. Szkoda, bo idea była taka że mamy coś na wzór Polskiego DLS gdzie wiszą dodatki naszych twórców, klika się dwa razy i następuje pobranie, rozpakowanie, zainstalowanie i zatwierdzenie danego dodatku przez niezależny od CMP program (jego klon który zamiast z DLS Auranu, pobierałby z "naszego").
Tak Paweł, wszystko to pięknie brzmi, ale tak jak sam wcześniej napisałeś: narazie siedzimy na HTML-u w którym stronę napisał Mnich. Jego jedyną zaletą jest to że się nie wywraca zbyt często. Ale nadaje się tak naprawdę na strony gdzie praktycznie nie robi się aktualizacji, bo każda aktualka to pisanie fragmentu strony od nowa (oczywiście są to komendy które kopiuj-wklej, ale zawsze trzeba usiąść i to zrobić tak jak nadmienił to Michał). Więc narazie proponowałbym ograniczyć się na tym co sam proponujesz poniżej. Może kiedyś-gdzieś-jakoś w przyszłości będzie trochę czasu sił i środków by rozwijać formułę dalej w kierunku "Polskiego DLS-a".
Pawel_15 napisał/a:
Można by spróbować zautomatyzować Download PTT, żeby dodawanie dodatków trwało chwilę, kilkanaście sekund. Takie coś mają Maciej i Wojtek na swoich stronach. Ich strony są oparte na PHP-Fusion, z ulepszonym modułem Downloadu + chyba poprawki własne. Wszystko do ściągnięcia z neta za free, instalacja zajmuje minutę, konfiguracja drugie tyle i mamy automatyczny download. Wrzucenie dodatku jeżeli chodzi o twórcę, zajmowałoby tyle samo czasu co wrzucanie na DLS, może nawet szybciej (serwer PTT stoi w PL a nie na jakimś zadupiu). Import pliku, nazwa, obrazek, względnie opis (to samo co na DLS), klikamy Upload i jest załadowane. Osoba nadzorująca by poprawiała ewentualne literówki, czy pomagałaby wrzucać większe paczki (wspomniane 60MB np). No i jeszcze wrzucanie newsów na główną, coby już autorowi nie truć gitary. Ściąganie by wyglądało tak jak na wspomnianych stronach, czyli ściągamy pliki .cdp albo archiwa w .rar i musimy je instalować, ale dzięki temu strona by ożyła, zaś DL by był w końcu po ludzku aktualizowany.
I właśnie o tym mówię- o tym co mają na stronie Wojtek i Maciek. Na tym póki co podobieństwo do DLS-a kończyłoby się. Ale system jest niezawodny i wygodny. Po prostu uważam że przesiadka z Fiata 126p na Subaru Impreza to nie najlepszy pomysł i lepiej po drodze jeszcze zdobyć doświadczenie na czymś pośrednim.
kilanziom napisał/a:
A Ty Krzysztof przestań się bawić w politykę i go bronić, bo od człowieka w wieku 21 lat można się spodziewać jakiekolwiek odpowiedzialności za deklaracje, które składa. Idąc tokiem myślenia, że pomaganie bandzie kolesi, którzy za darmo setkami godzin swojej pracy budują tą scenę jest trudnym zadaniem ponad siły to jakaś bzdura. Bądźmy poważni.
Jak widzisz Piotrek siedzimy na stronie której systematyka tworzenia sięga początków czasów internetu. Mamy sajt napisany po kolejnej obsrywie PeTeTy tak by ona działała... Ale to nie znaczy że coś co dobrze działa w obecnym kształcie ma podstawy by to łatwo dalej rozwijać/ulepszać. Masz rację że teksty Michała w stylu "będę wywalał do kosza" to jakieś groźby o podłożu frustracji. Ale nie dziw się z drugiej strony aż tak. Każdy kolejny ancymon biorący się za download po góra 6-miesiącach rezygnował. Aktualizacja DL napisanego w HTML-u przy tylu aktywnych twórcach to porażka. Chłopak jest z tym sam na sam, jemu też za to nikt nie płaci, robi to społecznie, a zapewne też ma ochotę porobić coś innego do TRS-a niż siedzieć nad edycją skryptu strony. Podjął się to prawda- może nie zdawał sobie sprawy, a może po prostu już nikt inny nie chciał tego się podjąć. Faktem jest że Michał jest sfrustrowany, my jesteśmy sfrustrowani, mamy dzięki temu emo-pyskówkę każdej ze stron, bo z całym szacunkiem Piotrek ale "pomaganie bandzie kolesi, którzy za darmo setkami godzin swojej pracy budują tą scenę jest trudnym zadaniem ponad siły to jakaś bzdura" to tez jest trochę emo tak jak emo są pewne teksty Michała. My panowie robimy dodatki a wy nas w sygnet całujcie i cieszcie się że chcemy tu publikować a nie gdzie indziej? Chyba nie o to chodzi... Jeżeli nie będzie strony to nie będzie gdzie tego wszystkiego wrzucić, z kim się podzielić. Funkcja osoby trzymającej stronę za pysk jest niemal tak samo ważna jak osób tworzących scenę. Wielki szacunek dla Ciebie za wszystko. Gdyby nie twój tabor tworzony niemal taśmowo, pewnie TRS przestałby być wartościową grą już 3-4 lata temu, a scena byłaby w zaniku, bo po co komu najpiękniejsze nawet domki SAMa jeżeli nie ma lokomotywy dla której mogą stanowić tło. Jak widać wszyscy się tu uzupełniamy i wszyscy jesteśmy sobie potrzebni. Walenie do Michała jak do kaczek na polowaniu DO NICZEGO NIE DOPROWADZI oprócz flame'a. Wszyscy jesteśmy ludźmi, wszyscy robimy tu z dobrej woli i za darmochę i trzeba pomyśleć po prostu jak ułatwiać sobie życie, a nie udowadniać winy.
A że wychodzę z założenia że nawalanka zamiast wzajemnego się poszanowania nie prowadzi do niczego, dlatego więc prowadzę też "politykę" "głaskania Michała" podczas gdy inni go tłuką. Bo skutek będzie taki że ani nowego downloadu nie będzie, ani ostatniej chętnej osoby do wrzucania dodatków na starych zasadach (bo nie zdziwiłbym się jakby to teraz jebnął w pizdu), a my wszyscy rozejdziemy się do domu. Chyba nie o to nam chodzi.
Pamiętaj też że Michał także jest twórcą dodatków i cenny czas na modelowanie traci nieraz na babranie się z aktualką DL.
_________________ Odstawiony do zapasu długotrwałego.
Ostatnio zmieniony przez SP45-166 26-09-2012, 09:17, w całości zmieniany 1 raz
Oki a co powiecie na zmiany przy downloadzie np co te pol roku? Email do dodatkow - jakis gmail albo podobny zwierzak, tak zeby dla osob ktore wysylaja dodatki nic sie nie zmienialo, tzn obojetnie kto jest dyzurnym dla usera wyglada to tak samo?
Wysłany: 26-09-2012, 11:00
Neri napisał/a:
Oki a co powiecie na zmiany przy downloadzie np co te pol roku?
Życzysz PTT zgonu?
IMO minimum, to zmiany raz w miesiącu.
Neri napisał/a:
Email do dodatkow - jakis gmail albo podobny zwierzak, tak zeby dla osob ktore wysylaja dodatki nic sie nie zmienialo, tzn obojetnie kto jest dyzurnym dla usera wyglada to tak samo?
Pomysł dobry ale gmail odpada ze względu na maksymalny rozmiar przesyłanego pliku (10 albo 20MB, nie pamiętam teraz dokładnie).
Wrzucę swoje 0.01 PLN do ogródka tej dyskusji bezcelowej. Dodawałem dodatki, jęczałem, ale w miarę często były i nic mi nie przeszkadzało w tym czy ktoś dawał screena z kupą, czy bez, czy w ogóle nie było screena. Czasem tylko prosiłem o screena kiedy pack miał nie wiadomo jak wielką hałdę zawartości.
Drugą kwestią był serwer, który zawsze miał problemy z przeładowaniem tego co zjadł i często trzeba było wszystko ładować kilka razy. Czasami się nawarstwiło rzeczy do dodania, ale jeden wieczór wystarczył, by to wszystko ładnie upchnąć i był miesiąc spokoju.
Trzecia sprawa, to nie wszystkim się chce wysyłać dodatki, by były tu publikowane. Czasami w swoim poście, ktoś napisał, że wysłano. Gawno prawda, tych dodatków nadal nie ma w DL. I można się masturbować przez szybę nad jakimś screenem.
Czwarta sprawa, do tego wystarczy jedna osoba, niech dodaje od razu to, co dostała i będzie spokój, nic się nie nawarstwi. A tak trzeba błagać Lutka przykładowo o dodanie czegoś, a Lutek dostaje sraczki z przerażenia jak bardzo zawalony ma mail. I tak pewnie połowa dodatków jest w prehistorii jego skrzynki i się zagubiła, albo zakopała wśród innego spamu
Ale ktoś się obraził i powiedział, że "jesteś palantem i nie będziesz dawał dodatków", więc sugeruję tym obrażalskim by się teraz sami zabrali za dodawanie dodatków a nie zbędne prowokacje w chlewie jakim jest SB. Prowokacje trwające kilka minut, jakieś bluzgi to dodane oscreenowane trzy dodatki.
Tyle z mojej strony, najbardziej dorośli na tym forum, weźcie swoje poślady we własne ręce i skończcie leżeć na czyimś fotelu. Mówię poważnie, nie będę pisał kto, ale może w końcu Ty się za to weźmiesz. Najwięcej wiesz, najwięcej piszesz, więc może nareszcie czas zacząć robić, to co się krytykuje?
Pomógł: 118 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Mar 2008 Posty: 2672 Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 27-09-2012, 09:56
Cytat:
A tak trzeba błagać Lutka przykładowo o dodanie czegoś, a Lutek dostaje sraczki z przerażenia jak bardzo zawalony ma mail. I tak pewnie połowa dodatków jest w prehistorii jego skrzynki i się zagubiła, albo zakopała wśród innego spamu
Cześć adwokacie. Dzięki, że tak się o mnie troszczysz i wiesz ile mam spamu w mojej skrzynce i ile dodatków mi uciekło. Więc Ciebie informuję adwokacie, że na mailu obecnie mam 8 nowych dodatków, a reszta to sama podmiana plików na serwerze ( wagony oraz lokomotywy ). Dla Twojej ciekawości adwokacie dodam, że każdy mail, który do mnie przychodzi i jest on związany z dodatkami do Trainz od razu ląduje do zakładki w mojej skrzynce "PTT", tak więc dodatki nie giną w mojej skrzynce, ani nie mieszają się ze spamem.
Wysłany: 27-09-2012, 10:05
Trochę martwi mnie to panie i panowie szanowni, że dyskusja póki była flame'em była żywiołowa. Gdy argumenty ad persona się kończą, dyskusja zamiera, a meritum stoi w punkcie wyjścia.
Zadaję więc kolejny raz pytanie do Grupy Trzymającej Władzę:
-CZY MAMY MOŻLIWOŚĆ POSTAWIENIA DOWNLOADU W SPOSÓB UMOŻLIWIAJĄCY ZAŁADUNEK NOWYCH DODATKÓW PRZEZ SAMYCH TWÓRCÓW?
-CO TRZEBA KU TEMU UCZYNIĆ I CO STOI NA PRZESZKODZIE?
Cześć adwokacie. Dzięki, że tak się o mnie troszczysz i wiesz ile mam spamu w mojej skrzynce i ile dodatków mi uciekło. Więc Ciebie informuję adwokacie, że na mailu obecnie mam 8 nowych dodatków, a reszta to sama podmiana plików na serwerze ( wagony oraz lokomotywy ). Dla Twojej ciekawości adwokacie dodam, że każdy mail, który do mnie przychodzi i jest on związany z dodatkami do Trainz od razu ląduje do zakładki w mojej skrzynce "PTT", tak więc dodatki nie giną w mojej skrzynce, ani nie mieszają się ze spamem.
No sory Lutek, ale na kilka moich repaintów, sam cieszyłeś się głupio, że "gdzieś Ci zaginęły" więc raczej nie jestem Twoim adwokatem a raczej oskarżycielem..
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2155 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 27-09-2012, 11:55
@Neri, jeżeli Krzyśkowi SP45-166 chodzi o DL na wzór stron Macieja i Wojtka to tu nie potrzeba żadnego programisty :) Tak jak pisałem wyżej, dwie minuty i jest wszystko postawione i gotowe do działania. Potem tylko niestety będzie trzeba wszystkie dodatki poprzerzucać, a jest tego tyle że nikomu nie będzie się chciało tego w pojedynkę wszystkiego jeszcze raz przerzucać... I to jest chyba największy problem - przeniesienie "starych" dodatków, bo nowe to twórcy by już na bieżąco pakowali...
Wysłany: 27-09-2012, 15:07
Pawel_15 napisał/a:
@Neri, jeżeli Krzyśkowi SP45-166 chodzi o DL na wzór stron Macieja i Wojtka to tu nie potrzeba żadnego programisty :) Tak jak pisałem wyżej, dwie minuty i jest wszystko postawione i gotowe do działania. Potem tylko niestety będzie trzeba wszystkie dodatki poprzerzucać, a jest tego tyle że nikomu nie będzie się chciało tego w pojedynkę wszystkiego jeszcze raz przerzucać... I to jest chyba największy problem - przeniesienie "starych" dodatków, bo nowe to twórcy by już na bieżąco pakowali...
Oczywiście że o to chodzi- o rozwiązanie proste i skuteczne, dokładnie tak jak jest na stronie Wujka082!
Moja propozycja:
-->Może warto zamknąć stary download na tym etapie co jest. Pliki z niego przerzucać stopniowo powoli i w przypływie weny na nowy, natomiast ożywić scenę już w tym momencie odając do użytku np od 1.10.2012 nowy download a starego już nie aktualizować. Zresztą w starym jest niezły burdel. Masa dodatków, a kategorie są bardzo zbiorcze i ogólne więc nic kompletnie już nie idzie tam znaleźć.
Ostatnio zmieniony przez SP45-166 27-09-2012, 15:08, w całości zmieniany 1 raz
-prosty php fusion (tak zjecie mnie za to), kilka kont dla osób robiacych aktualkę z podziałem na dany dział:
- osoba A robi infre
- B loki
- C wagony itp
Pomógł: 34 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 1348 Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-09-2012, 00:32
Dawanie haseł do serwera osobom trzecim jest co najmniej pomysłem "z dópy". IMHO to zbyt wielkie ryzyko. Poczekajmy jeszcze chwile. Pawajaro stawiał nowy KUIDLand i zautomatyzowany download (wraz z generatorem obrazków). Wg założeń każdy twórca mógłby dodawać swoje dodatki bez jakiejkolwiek ingerencji osób trzecich posiadając wyłącznie screen (generator templatek psd) i plik cdp. Napisałem maila co w tej materii się dzieje. Jeżeli będzie dziać się dobrze, to ani ja, ani żaden php fusion w niedalekiej przyszłości potrzebny nie będzie, bo wszystko będzie w pełni zautomatyzowane poprzez skrypt JAVA/PHP.
Jeszcze słowo wyjaśnienia. Jedyne co mogę w chwili zrobić jeśli chodzi o mój post na poprzedniej stronie (odnośnie warunków wstawiania dodatków) to przeprosić, że miało to taki ton a nie inny. Na moje usprawiedliwienie mogę dodać, że nigdy żadnego maila twórcy z dodatkiem bez screena/templaty nie wywaliłem.
Do czasu ewentualnego zakończenia sprawy jestem w stanie dalej pełnić funkcje downloadowego ładowacza.
Dawanie haseł do serwera osobom trzecim jest co najmniej pomysłem "z dópy". IMHO to zbyt wielkie ryzyko. Poczekajmy jeszcze chwile.
Na starcie też chciałem tak robić. Każdy twórca = konto na FTP. Jednakże mądrość wcielona o imieniu Radosław i nazwisku Bach zniechęciła mnie do tego pomysłu. Tylko on nie mówi "Tak ma być i koniec . ", tylko prowadzi dyskusję. I tak ma się rozwiązywać problemy. Poprzez rozmowę. Ot. Ale wróćmy do tematu: ostatecznie użyję logowania przez SQL, czy coś w ten deseń.
Cytat:
Pawajaro stawiał nowy KUIDLand i zautomatyzowany download (wraz z generatorem obrazków). Wg założeń każdy twórca mógłby dodawać swoje dodatki bez jakiejkolwiek ingerencji osób trzecich posiadając wyłącznie screen (generator templatek psd) i plik cdp.
I parę informacji dodatkowych tj. nazwa, autor, wersja, organizacja itp.
Cytat:
Napisałem maila co w tej materii się dzieje.
Niczego nie mam, wysłałeś mi tylko PW
Cytat:
Jeżeli będzie dziać się dobrze, to ani ja, ani żaden php fusion w niedalekiej przyszłości potrzebny nie będzie,
I tu się mylisz. NIKT nie doda dodatku bez twojej zgody. Tylko od momentu wprowadzenia KUIDlandu ty będziesz jedynie sprawdzał dodatki, przydzielał do stosownej kategorii i zatwierdzał. Nie ma całkowitego opieprzania się Do roboty!
Tylko wtedy będzie więcej czasu na tworzenie mitologii modelarskiej
Cytat:
bo wszystko będzie w pełni zautomatyzowane poprzez skrypt JAVA/PHP.
Box, piszę w C++
PS. Demo generatora obrazków macie w Hydeparku w odpowiednim temacie
_________________ Tantum astaria ac carri (ac BKV z.r.t.)
Ostatnio zmieniony przez Pawajoro 29-09-2012, 20:03, w całości zmieniany 1 raz
Pawajoro rozumiem, że kuidland nie pomoże nic z automatu, a co jeśli zmienimy skrypt?
Całkowitym automatem - nie. Ale zastępuje wiele nużących czynności jak wkładanie obrazka do tempata, wypisywanie zawartych KUID'ów czy tworzenie strony. A decyzja dodać/nie dodać leży dalej w admińskich rękach. Całkowicie wolnego dodawanie nie będzie żeby syfu nie czynić
_________________ Tantum astaria ac carri (ac BKV z.r.t.)
Ostatnio zmieniony przez Pawajoro 30-09-2012, 00:07, w całości zmieniany 1 raz
Jak poruszałem temat jakiś czas temu to mało kto widział problem związany z downloadem na stronie, na szczęście brak współpracy administracji oraz autorów skutecznie mnie zniechęciła do jakichkolwiek dalszych prac nad Kuidlandem, który łączył by w sobie upload dodatków przez stronę, akceptacje ich przez administrację, automatyczne generowanie działu download oraz wyszukiwanie dodatków po kuid, nazwie, autorze, opisie, itp - czyli wszystko w jednym miejscu.
Pawajoro: masz dużo zapału, ale moim zdaniem brakuje Ci doświadczenia - ponieważ przyszłość i wygoda to obsługa Kuidlandu przez stronę, a nie aplikacje odpalane na Windowsie ponieważ one będą generowały Ci potencjalne luki oraz problemy.
Dużo macie zbiorów, ale jak zwykle brak współpracy - przez co się robi bałagan, a szkoda bo macie duży potencjał.
Panowie wybaczcie że odkopuję tak pradawny temat, ale ja sam jestem pradawny i nie było mnie tu (aktywnie) kilka lat. Tak się składa że od kilku dni zachciało mi się powrócić do TRSa więc ściągam po kolei te wszystkie dodatki a jako że na codzień zajmuję się tworzeniem WWW, kodzeniem w PHP itd. to odrazu myślę jak można usprawnić Download.
Moja propozycja jest taka. Mamy 3 grupy użytkowników: Twórcy contentu, moderatorzy i zwykły szary user jak ja.
więc po kolei:
Twórca contentu przygotowuje screenshota, plik CDP i wprowadza podstawowe informacje do formularza czyli:
- Ksywke, imie autora.
- KUID dodatku
- Zaznacza wersję TRSa które uruchomią dany dodatek
- Ładuje do formularza plik CDP i JPG
- Z rozwijanej listy wybiera proponowaną kategorię dla pliku
- ew. wpisuje dodatkowy opis
- Klika wyślij, czeka, zapomina że coś zrobił.
Plik wrzuca się na serwer odpowiednie wpisy trafiają do bazy MySQL.
Cała operacja trwa dosłownie chwilę i uważam że jest na maksa zautomatyzowana. Wcześniej ktoś wrzucił propozycję żeby rozbroić plik CDP i wybrać z niego informacje, świetny pomysł jednak nie wiem czy jest to możliwe z poziomu PHP, obawiam się że nie.
Moderator widzi w swoim panelu do zarządzania downloadem powiadomienie (może je też dostawać na gg bądź maila :), komórka odpada) że nowy plik oczekuje na publikację, może sobie przejrzeć wszystkie podane przez Twórcę dane, edytować je, przypisać kategorię według własnego uznania, pobrać dany plik, usunąć, opublikować. To samo może robić z opublikowanymi już plikami.
Użytkownik, w obecnej chwili wchodzi do downloadu i może dostać oczopląsu, widzi gigantyczną listę plików, wyskakujące popupy itd. itp.
Przechowywanie informacji o plikach w bazie danych daje nam tu gigantyczne korzyści, jednym kliknięciem taki user może sobie naprzykład:
- Wyświetlić wszystkie dostępne pliki (tak jak teraz)
- Wyświetlić tylko daną kategorię
- Wyświetlić pliki tylko danego autora
- Wyświetlić pliki których kuid zaczyna się naprzykład 139520:XXXXXXXX (mój stary dobry kuid, zadziwiające że wciąż pamiętam :D)
- Wyświetlić pliki dodane/zaktualizowane w danym miesiącu, np w grudniu 2012 (piekielnie przydatna rzecz przyznam dla ludzi którzy wpadają raz na jakiś czas)
- Wyświetlić pliki dla danej wersji TRS np. tylko 2004 i 1.4
- Wyświetlić np. tylko repainty
- Wyszukać plik wg. nazwy
Jakiś cwany programista załóżmy C++ przy użyciu mysql connectora uważam że byłby w stanie napisać aplikację pod windę która np. automatycznie pobierała by wybrane pliki do danego folderu. Ale tu mam minimalne doświadczenie więc nie będe się na ten temat wypowiadać, ale jestem gotów podjąć współpracę z taką osobą.
Obrazek oczywiście może być automatycznie skalowany do danego wymiaru, nie jest to problem, trochę więcej babrania byłoby z nakładaniem napisów przez skrypt na obrazek ale też to jest możliwe.
Co najważniejsze, jestem w stanie to zrobić, działający prototyp jestem w stanie wymajstrować dość szybko, może niekoniecznie na jutro bo jestem troszkę zawalony robotą ale jest to do wykonania w ciągu kilku dni, tak naprawdę całość jest dość prosta :-)
Jeżeli jesteście chętni możemy nawiązać współpracę, będzie to moje swoiste dziękuje dla PTT (zaczłaem tu zaglądać jak byłem w podstawówce i było tu 5 dodatków na krzyż, dziś mam 22 lata) a przy okazji swego rodzaju rozrywka bo przyznam szczerze że klepanie stron dla MCKów i innych instytucji lokalnych, większych i mniejszych firm jest już troche nużące. Moje skrypty są cóż nieskromnie mówiąc bezawaryjne, dokładnie rok temu stworzyłem największy portal informacyjny w powiecie w którym obecnie pracuję a nie wykrzaczył się ani razu.
A nawet jak sie coś wykrzaczy, jest do mnie namiar w razie czego naprawimy : )
Czekam na opinie ewentualnie wszelkie propozycje
PS. jest tylko jeden mały problem :-? ktoś musiałby wziąć wszystkie informacje o dodatkach (ścieżka na serwerze, nazwa dodatku, autor, kuid, screenshot, kategoria) i wrzucić to jescze raz, chodzi o to żeby to siedziało w bazie SQL a nie w pliku HTML
Ostatnio zmieniony przez Sever 29-01-2013, 23:35, w całości zmieniany 1 raz