Wiem :) Dlatego napisałem o tym na forum bo wiedziałem, że znajdę pomoc.
To ja się powtórzę z pytaniem: "zielone światło" to oznacza większy budżet? Podaj mi chociaż orientacyjny max pułap kasy, to będzie można coś wymyślić :-)
Zielone światło - czyli kwota 900 zł na ten sprzęt. Narazie to weszło to przyszłego budżetu :P
Zielone światło - czyli kwota 900 zł na ten sprzęt. Narazie to weszło to przyszłego budżetu :P
OK. Zakładam, że cały czas mówimy o samym wzmacniaczu/powermikserze (niestety za taką kasę zestaw z kolumnami to będzie o mocy i jakości głośniczków do kompa ale w obudowie "profesjonalnej" i z dużą ilością niebieskich diodek )
2x220W, 7 wejść mikrofonowych, trzy ostatnie mają możliwość pracy jako wejścia stereo (albo-albo, zależnie co podłączysz), procesor efektów (echo, pogłos itp), ma korektor (suwaki do ustawiania barwy) na wyjściu. Nowy.
2x250W, funkcje jak powyższy, tylko wejśc ma więcej. Ten akurat jest używany, bez śladów użytkowania, z fakturą.
To są dwie sensowne propozycje w tym budżecie. Oczywiście można poszukać po sklepach w necie (muzyczny.pl, prosklep.com. musicstore.pl itp) - ale na alledrogo jest więcej możliwości.
Jeśli sprzęt musi być nówka - to bierz Phonica. Jeśli może być używka, ale z fakturą (kwestię gwarancji warto wyjaśnić telefonicznie PRZED zakupem ) - to lepszy będzie Behringer (ma więcej możliwości - więcej wejść, a zapotrzebowanie na nie rośnie błyskawicznie
Ta półka to sprzęt zawodowy, ale z segmentu budżetowego. Nie jakieś "wzmacniacze estradowe 1000000W PMPO (rzeczywistej 2x5W)" zamknięte w srebrnej obudowie z blue-LED
Phoniców sam używam w firmie (wzmacniaczy) - dają radę, nie psują się, ciężko zajeździć, na mniejsze (prestiżowo) sztuki - jak znalazł. Z Behringera mam trochę elektroniki - procesorów dźwięku - ale kolega ma ich wzmacniacze i sobie chwali. Największą wadą tego sprzętu jest nazwa - np. wzmacniacze Behringera to kopia (1:1, kopiuj-wklej) serii wzmacniaczy Crowna (wysoka półka sprzętu pro) - na Crownach "gwiazdy" zagrają, na Berim już nie. A to to samo Z Phonicem podobnie - bebechy są OK, tylko się przyjęło, że to "niższa półka" i taki Perfect na tym nie wystąpi. Ot, taka nasza branża.
Więc wybór jest po Twojej stronie - kwestia wymogów (nówka czy nie) i ewentualnie wyglądu. Ja osobiście jestem za tym drugim, bo więcej może.
No to mam w czym wybierać. Gdzieś w styczniu już będę kupował - narazie głosniki zostają te same. :)
Apropos głośników - jeśli to faktyczie ma ogrywać dyskoteki w szkołach, mikołajki czy pochlej-party w akademiku, to może zamiast nowych wymienić same głośniki w starych? Wyjdzie dużo taniej, trudne nie jest a zapunktujesz u "władzy"
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-12-2010, 11:43
RBach napisał/a:
A to zależy, do 3000zł to jest środek trwały niskiej wartości - wpisujesz w ewidencję, jednorazowo amortyzujesz i zapominasz, więc problem żaden
Teraz to jakieś 3400 brutto, a spróbuj pod to dobrego laptopa z oprogramowaniem wpasować Prócz tego pogwarancyjna naprawa sprzętu to podwyższenie wartości środka trwałego.
A to zależy, do 3000zł to jest środek trwały niskiej wartości - wpisujesz w ewidencję, jednorazowo amortyzujesz i zapominasz, więc problem żaden
Teraz to jakieś 3400 brutto, a spróbuj pod to dobrego laptopa z oprogramowaniem wpasować Prócz tego pogwarancyjna naprawa sprzętu to podwyższenie wartości środka trwałego.
Ale tu mowa o paczkach, nie o laptopie. Dobre paczki (parę) za 3400 brutto to spokojnie znajdziesz Poza tym - jeśli modernizacja starych będzie możliwa i sensowna - to nie będzie problemu z ŚT
Phonic Powerpod 620 Plus i do tego kolumny Studiomaster GX 15 zestaw głośnikowy 250W (x2)
Co lepsze?
Ech. Ja osobiście bym brał BOX-a. Mało wejść, ale ma subwoofer - dyskoteki obgoni. Do tego polska porządna firma. Phonic ma więcej wejść, ale paczki 15"+gwizdek to na małą imprezkę. Na dicho dodatkowy dół wskazany.
Wysłany: 15-12-2011, 18:34
Tatku, a ten Twój przybytek rozkoszy to jest prywatny, czy państwowy (w jakikolwiek sposób)?
Jeśli jest państwowy spróbuj wyciągnąć jakąś kasę ze środków celowych ministerstwa, albo innych jednostek, którym podlegasz (polecam: innowacyjna gospodarka, czy jakoś tak), wtedy kupisz nie tylko wzmacniacz ale też mikser z porządnym mikrofonem i głośniki, ew. jak masz środków własnych 1800, to może Ci się udać wyciągnąć drugie tyle (albo i więcej) z pieniędzy zewnętrznych. Aha, tylko musisz odpowiednio taki wniosek nazwać i umotywować, np. jak chcesz kupić wypasiony laptop do grania z jeszcze bardziej wypasionym projektorem, to nie piszesz że chcesz laptopa z projektorem, tylko że chcesz profesjonalny zestaw do prezentacji multimedialnych, takiemu nazewnictwu możesz kupić lapta za 12-15 tysi + projektor full HD za 17-20 + kable ze złotymi końcówkami za minimum 800
Wysłany: 15-12-2011, 20:08
No to zakup jakiś kawałek (chyba na mikrofon starczy), a nad resztą myśl w przyszłym roku.
BTW bez środków celowych to w jednostkach państwowych na niewiele można sobie pozwolić (co zresztą zauważyłeś), na bank nikt ci żadnych pieniędzy nie da, jeśli nie znajdziesz żadnego źródełka