Zastanawiałem się nad taką opcją:
tworzę mapkę jedno segmentową, stawiam na niej kompas i wpisuje właściwe pozycje N/E;
Następnie łącze mapy, tą mapę pierwotną jedno segmentową z kompasem wcześniej zapisaną z np. Wrocławiem Fikcyjnym. Tą mapę jedno segmentową można przesuwać w dowolne miejsce, co oznacza że można ją wstawić tam gdzie pasuje:
I tutaj się pojawia pytanie czy na tej mapce do której jest dołączana inna strony świata ustawią się tak jak są ustawione kierunki na kompasie?
To jedno, a drugie czy raz postawiony kompas można jakoś usunąć, bo we Wrocławiu fikcyjnym jest kompas, niestety nie umiałem go usunąć.
Te próby przeprowadzałem w TS2010.
Jeżeli można ten mój błąd naprawić w TRS2006 to aby to zrobić musiałbym go wgrać i dodatkowo wgrać gro dodatków.
Jeśli ktoś miałby ochotę pomóc to zapraszam do współpracy. Najłatwiej to chyba zrobić w TS06. Ja niestety nie posiadam żadnej z potrzebnych do obrotu mapy wersji TSa, także liczę na Waszą pomoc... Mapa Pietrka jest do ściągnięcia ze strony sampilare'a.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-09-2011, 22:54
Obrócenie mapy w TS2009+ spowoduje, że nie będzie można jej otworzyć w niższych wersjach, od TS2009 zmieniła się siatka mapy, nawet jak ustawimy ją na 10m.
Do kolegi twórcy mam prośbę o parę screenów: z Oławy, tj. widok od strony Wrocławia na sem. wyjazdowe kier. WR , inne ujęcie Lewina Brzeskiego, przystanek Lipki i jak można oczywiście Opole Zachodnie wjazd od strony Wrocławia.
Opole Zachodnie wjazd od strony Opola Głównego wersja beta2 ;] Od strony Wrocławia jeszcze nie gotowe, także na razie nie pokazuję. Coś jeszcze mogłoby wyglądać realniej?
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 17-09-2011, 17:48
Pisałeś że masz zrobione od Wrocławia do Opola, dlatego mnie to interesowało. Jak na to co widać na obrazku to nie za bardzo mi to przypomina Opole Zach. Pomijam roślinność ale po prawej stronie to nie stoją kurduple, tylko szafy / 10 piętrowe/. Poza tym stacja jest na nasypie. Po lewej stronie zrobiłeś ekran który ma załatwić zabudowę, a to się niestety nie da. Brzeg kolego to czysta fikcja. Nie wiem kiedy ostatnio tam byłeś. Jak chce się robić mapę realną to trzeba ruszyć cztery litery. Rozumiem że robisz mapę po modernizacji ale żeby nie było, że się czepiam jutro rano zrobię parę zdjęć /dla porównania/.
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 17-09-2011, 18:08
ryhuPKP napisał/a:
No jest lepiej
Taaa, gdzie jest lepiej? No przecież trzeba mieć poczucie humoru, by nazwać to mapą realną. Naprawdę, w dobie, gdy autorzy map realnych płacą grubą kasę by się przejechać po zdjęcia na daną linię, a potem z buta idą po 30km w różnych warunkach, a niejeden potem jeszcze sam tłucze modele do tej mapy, to to co widzimy jest obrazą wysiłku tych osób.
Sorry, ale ja nie wierzę na poprawę iluś-tam-dziesiąt kilometrów do standardu Kilana, czy Jamala. Takie mapy to się robi, gdy się posiada kilkadziesiąt dodatków i dopiero się wkracza w świat Trainza - i to jako fikcyjne i na pewno nie po to, by je wydać. Ludzie, to jest ogólnopolskie forum reprezentujące jedną z najlepszych scen tej gry na świecie.
Dopóki nie zobaczę screena z przebudowanej jakiejś stacji, która będzie przypominać siebie, to ja mówię tej mapie NIE.
Wysłany: 17-09-2011, 18:27
Wujek podebrałeś mi fajne zakończenie. Nieładnie tak wchodzić między wódkę i zakąskę. Najpierw chciałem walnąć fotkę z tego samego miejsca co screen, a dopiero później wypunktować co i jak. To może dobre do tego:
http://www.youtube.com/wa...5Bl0ftU&t=1m50s, ewentualnie Maszyny, czy jak tam to zwał.
Ostatnio zmieniony przez drstrach 17-09-2011, 20:21, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 17-09-2011, 20:03
Przepraszam, nie wiedziałem. To ściągnąłem z dzisiejszego SB. Jest tutaj:[Dzisiaj 14:19] Mannerheim: . Obglądnąłem to od początku do końca, szczególny" poziom wykonania" mają wiadukty, najlepszy ten przy końcu filmiku.
Jak na to co widać na obrazku to nie za bardzo mi to przypomina Opole Zach. Pomijam roślinność ale po prawej stronie to nie stoją kurduple, tylko szafy / 10 piętrowe/. Poza tym stacja jest na nasypie. Po lewej stronie zrobiłeś ekran który ma załatwić zabudowę, a to się niestety nie da.
Stacja jest na nasypie... Trudno żeby z wysokości peronu widać było, że jest na wzniesieniu (no chyba że dostrzegasz gdzie jest horyzont - na wysokości pierwszego/drugiego piętra). Dzięki za zwrócenie uwagi na zabudowę - ludzkie oko zapamiętuje tylko 20% obrazów które do niego docierają, także akurat bloki nie wydały mi się najważniejsze... Skupiłem się na peronie (i tak go nie odwzoruję w 100% bez co najmniej 10 dedyków. I tak jest dla każdej stacji!) Co do ekranów... w wersji beta1 były po obu stronach ;] dopiero po przejeździe przez Opole 3 tygodnie temu dostrzegłem błąd. Po lewej stronie z tego co wiem są ekrany.
ryszard napisał/a:
Brzeg kolego to czysta fikcja.
Pozostałe stacje są w wersji beta1. Początkowo nie chciałem pokazywać screenów gdyż skupiłem się wyłącznie na torowisku i sygnalizacji (aby wszystko działało). Stacje robiłem na 50%. Teraz, gdy doprowadziłem torowisko do Opola Głównego, powoli będę zmieniał stację, z biegiem czasu otoczenie odcinków pozamiejskich. Przyznam że mogłem wcześniej zrobić teksturowanie, ale powoli się robi.
Niestety nie mam sposobności do jeżdżenia pod Opole kilka razy w tygodniu i nie chciałbym aby był to powód dla którego nie mogę zrobić mapy realniej. Nie wiem też co mają do tego fundusze. Robię mapę, ponieważ chcę. Stworzyłem ten temat, aby mi wytykano błędy. Jeśli ktoś robi mapę i chce aby wyglądała najbardziej rzeczywiście to może udać się na wycieczkę, albo zapytać o radę miejscowych. Mi o fundusze nie chodzi. Cenniejszy dla mnie jest czas. Byłbym wdzięczny jeśli zrobiłbyś te zdjęcia w Opolu i poświęciłbyś swój czas, aby ta stacja została przeze mnie bardziej urzeczywistniona.
Wujek 082 napisał/a:
(...) to to co widzimy jest obrazą wysiłku tych osób.
Nikt się jeszcze oficjalnie nie obraził (jeśli czuje się ktoś oburzony to niech pisze... przerzuci się wtedy ten temat do kosza, tyle że zamiast na ogólnym forum będę musiał uczyć się tworzenia map przez PW albo gg. Dzięki temu, że ja tutaj zamieszczam poszczególne screeny i ludzie wytykają mi błędy, może ktoś, kto wpadnie na stworzenie nowej mapy przeczyta ten temat i nie popełni moich błędów).
Wujek 082 napisał/a:
Sorry, ale ja nie wierzę na poprawę iluś-tam-dziesiąt kilometrów do standardu Kilana, czy Jamala. Takie mapy to się robi, gdy się posiada kilkadziesiąt dodatków i dopiero się wkracza w świat Trainza - i to jako fikcyjne i na pewno nie po to, by je wydać.
Wiara mi nie potrzebna, wystarczy chwila wolnego czasu i zaparcie ;] Nie chcę dążyć do standardów - jestem wyjątkowym człowiekiem, jak każdy. Jeśli ktokolwiek działa schematycznie - niszczy siebie, swoja inwencję. Dodatków wyczekuję (szczególnie dworców - myślę że wystarczy cierpliwie czekać) ale na pewno żadna mapa, nawet realna nie będzie mogła odwzorować świata w 100% takiego, jaki jest. Jednakże mapotwórcy dążą do tego...
Wujek 082 napisał/a:
Dopóki nie zobaczę screena z przebudowanej jakiejś stacji, która będzie przypominać siebie, to ja mówię tej mapie NIE.
Mam nadzieję, że się doczekasz ;]
PS: Liczę na więcej komentarzy, ale do screenów. Proszę tej mapy nie porównywać do tego paintowego świata...
Wysłany: 17-09-2011, 22:28
A ja czytając opinie uważam, że temat powinien wylądować w mapach fikcyjnych i tam na razie ląduje, niestety samo użycie HOG-a nie oznacza, iż mapa jest realna.
Wysłany: 17-09-2011, 23:27
Seb 147 napisał: skupiłem się wyłącznie na torowisku i sygnalizacji (aby wszystko działało).
Z tego powodu prosiłem o konkretne screeny
Seb 147 napisał: PS: Liczę na więcej komentarzy, ale do screenów
To właśnie tak ja, jak i Wujek odnosimy się do screnów. Skoro twierdzisz, że robisz realną mapę to screeny też muszą odzwierciedlać rzeczywistość. Tak jak patrzę to na moje oko po prawej stronie , prostopadle do osi toru zamiast budynków zastosowałeś tło z budynków których tam nie ma. Nikt nie mówi, że trzeba ileś tam razy w tygodniu jeździć do Opola czy Oławy. Wystarczy jedna sobota na każdą mniejszą stację. Jak masz aparat z GPS-em to każde zdjęcie dopasujesz do mapy, a do zdjęć poglądowych każda pogoda jest dobra
To zdjęcie przedstawia wjazd od strony Wrocławia z wiaduktu który był w budowie/ teraz jest w użytku/. Ile z tych budynków masz dostępnych, tylko jeden, a reszty nie zastąpisz niczym, bo to są specyficzne budynki. Tak więc pisanie o mapie realnej to czysta fikcja.
Muszę się tutaj zgodzić. Nie mam ani dworca (ma być zrobiony), ani budynków stacyjnych. Posiadam tylko 2 nastawnie. 1 - dedyk, 2 - 80% podobieństwa do oryginału. Resztę niestety trzeba byłoby zrobić. Lecz patrząc w taki sposób na mapę realną żadna z tworzonych nie będzie w 100% realna ;d ale dosyć dywagacji o tym kiedy mapa jest realna a kiedy nie ;p Zgadzam się z przemianowaniem mapy na fikcyjną (że tak powiem źle zrozumiałem termin "mapa realna" - na chłopski rozum znaczy to tyle, co teren, który w rzeczywistości istnieje).
screeny:
Opole Główne widok na stację od strony zachodniego:
Wyjazd na Opole Groszowice: (most oczywiście bardzo improwizowany...)
Zachodnie widok na Wrocław:
Zachodnie, dalszy odcinek w stronę Wrocławia
Wysłany: 18-09-2011, 00:29
Co do realności, to IMHO te rozjazdy są trochę przy krótkie. Korzystasz z szablonów, czy robisz je na oko? Polecam korzystać z szablonów, np ChWerwicka (na DLS) lub RBacha (na jego stronie).
Wysłany: 18-09-2011, 11:01
Zgodnie z zapowiedzią zdjęcie z dnia dzisiejszego Opole Zach. godz 8:10. Robione z tego miejsca co na screenie, km101, 270
Jako, że temat jest w dziale map fikcyjnych nie będę się czepiał realności mapy. W screenie: Zachodnie widok na Wrocław brakuje mi mostu nad jezdnią. Tory wiszą. Postaraj się urozmaicić teksturę, zbyt monotonna. Most na kierunku Groszowice wyjątkowe szkaradztwo. Jest podobny do realnego zrobiony betonowy. Był na TM ale teraz skleroza i nie pamiętam jak się nazywał. Sądzę że masz bardzo mało dodatków, bo wszystko jest na płaskim, a z tego co pamiętam to Opole leży nad Odrą i cały odcinek od Zachodniego do Głównego jest na nasypie. Dzisiaj na szybko zrobiłem tylko 50 zdjęć tego kawałka.
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 901 Skąd: Sierpc
Wysłany: 18-09-2011, 11:44
http://iv.pl/viewer.php?f...40247433632.jpg
- na tym screenie widać sporo rzeczy do poprawki.
Po pierwsze: rozjazdy po prawej stronie, koło nastawni - na zbyt małym terenie jest rozejście w aż cztery tory, wygląda nierealistycznie, nie przypomina żadnego z typów rozjazdów - jakbym miał to określić jest to rozjazd "potrójny", a czegoś takiego się nie stosuje, kiedyś stosowało się co najwyżej rozjazdy podwójne jedno- i dwustronne, teraz się już nie stosuje, ale ta "głowica" nie przypomina nawet tego. Ten rozjazd krzyżowy też wygląda kiepsko, nie ma rozjazdów krzyżowych "łukowych", jak u Ciebie. Polecam, jak wspomniał drstrach, stosowanie szablonów rozjazdowych.
Po drugie: stosowanie napędów zwrotnicowych. W rozjdeździe krzyżowym zastosowałeś jeden napęd, jak na moje oko jest to "cxx DR-Weichenantrieb" z TrainzDepot. Powinny być dwa napędy i dwa niewidoczne. U RBacha na stronie jest tutorial o rozjazdach krzyżowych, gdzie pokazane jest jak to ma wyglądać. Zresztą, jak już używasz tych niemieckich napędów, to nawet na screenie dodatku z TrainzDepot jest pokazane jak to powinno wyglądać:
http://www.trainzdepot.ne...reenshot-gr.jpg
Poza tym, znów z tego co widzę, używasz latarni zwrotnicowych z TrainzDepot:
http://www.trainzdepot.ne...oad.php?did=409
i tu znów, na screenie jest pokazane jak to powinno wyglądać - tzn. stosowanie tych napędów polega na tym, że oprócz samej latarni dajesz też napęd "cxx DR-Weichenantrieb", który jest załączony w tej paczce z dodatkiem, razem z latarniami, powinien też być w tej samej zakładce co latarnie w samej grze. Dlatego też kompletny napęd powstaje dopiero po wstawieniu latarni i tego napędu. No i, jak już to stosujesz, to są to napędy mechaniczne scentralizowane (pędniowe), więc jak je układasz, powinieneś położyć także pędnię.
No i po trzecie: ten kanał kablowy przy nastawni spróbuj trochę bardziej "wkopać w ziemię", bo jest trochę za wysoko, w rzeczywistości takie kanały wyglądają mniej więcej tak:
http://www.kolej.one.pl/i...1&photoid=45528
to jest spline, więc łatwo go "opuścić".
No a ten screen też mówi za siebie:
http://iv.pl/viewer.php?f...33418625491.jpg
w miarę możliwości na stacjach układa się proste odcinki torów, ewentualnie na łukach, ale nie tak "faliście" jak u Ciebie. Rozjazdy tu tak samo "nienormowane". No i do semaforów: jak masz taką sytuację jak tu z tymi dwoma torami biegnącymi między peronami, to semafory stawia się raczej obok siebie, prawy normalnie na słupie a lewy zawiesza się na bramce, a nie tak jak tu, każdy przy końcówce peronu. Np. tak jest w Legionowie:
http://wolf.iiar.pwr.wroc.../Legionowo1.JPG http://wolf.iiar.pwr.wroc.../Legionowo7.JPG
Dąży się przy tym do możliwie maksymalnego wykorzystania użytecznej długości toru, tzn. semafory ustawia się dopiero przed rozjazdami (oczywiście z zachowaniem stosownej odległości od nich, wynikającej z przepisów). Z tego screenu wnioskuję że głowica rozjazdowa jest dopiero za tym wiaduktem, więc dopiero za nim powinny stać semafory, a przed wiaduktem, przy końcu peronów, uzasadnione mogłoby być ustawienie sygnalizatorów powtarzających, najlepiej w ten sam sposób co podałem wcześniej, prawy na słupie, pozostały/e na bramce.
No i przede wszystkim popracuj nad teksturowaniem gruntu.
Ode mnie póki co na tyle.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 18-09-2011, 11:50, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 18-09-2011, 12:40
Aikozann napisał/a:
Po pierwsze: rozjazdy po prawej stronie, koło nastawni - na zbyt małym terenie jest rozejście w aż cztery tory, wygląda nierealistycznie, nie przypomina żadnego z typów rozjazdów - jakbym miał to określić jest to rozjazd "potrójny", a czegoś takiego się nie stosuje, kiedyś stosowało się co najwyżej rozjazdy podwójne jedno- i dwustronne, teraz się już nie stosuje, ale ta "głowica" nie przypomina nawet tego.
To jest rozjazd skupiony, stosowany w Związku Radzieckim, widać zmieniliśmy położenie geograficzne
Aikozann napisał/a:
Ten rozjazd krzyżowy też wygląda kiepsko, nie ma rozjazdów krzyżowych "łukowych", jak u Ciebie. Polecam, jak wspomniał drstrach, stosowanie szablonów rozjazdowych.
Wg książki "Rozjazdy Kolejowe" Jana Łączyńskiego z 1953 r. można wpisać rozjazd krzyżowy w łuk, pod warunkiem, iż tor zasadniczy nie będzie miał promienia mniejszego niż 750m dla 1:9 190m i 534m dla 1:9 300m.
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 901 Skąd: Sierpc
Wysłany: 18-09-2011, 12:58
drstrach napisał/a:
Wg książki "Rozjazdy Kolejowe" Jana Łączyńskiego z 1953 r. można wpisać rozjazd krzyżowy w łuk, pod warunkiem, iż tor zasadniczy nie będzie miał promienia mniejszego niż 750m dla 1:9 190m i 534m dla 1:9 300m.
A to u nas stosowało się kiedyś Rkp/Rkpd 1:9-300 ? Myślałem że u nas to tylko 1:9-190.
Wysłany: 18-09-2011, 13:08
Aikozann napisał/a:
A to u nas stosowało się kiedyś Rkp/Rkpd 1:9-300 ? Myślałem że u nas to tylko 1:9-190.
Tak, zresztą stosuje się do dzisiaj mimo, że raczej odchodzi się od stosowania rozjazdów krzyżowych na liniach modernizowanych. Kiedyś stosowano jeszcze rozjazdy krzyżowe 1:9 500m, ale nic mi nie wiadomo jak to z nimi jest teraz.
Poza tym zdjęcie, które tutaj wstawiłeś, jest z peronu, na którym zatrzymują się pociągi jadące w stronę Opola Gł widok w stronę Brzegu. Ja natomiast zrobiłem screen z peronu prowadzącego w stronę Brzegu widok w stronę Opola. Pisałeś także o 10-piętrowcach - chciałem je zobaczyć, gdyż na moich zdjęciach i na tym filmiku nie widać takowych.
Co do rozjazdów... Próbowałem je odtworzyć z google maps, z powyższego filmu na yt i własnych obserwacji. Nie stosuję schematów, z kilku powodów. Próbowałem chyba wszystkich, także zagranicznych ale nie mogłem się do nich przekonać... nie pasują do tych torów. Dlatego robię wszystko na oko i nie zawsze wychodzi tak, jakbym chciał. Myślę że wystarczy drobna korekta i będzie dobrze(?).
Zgodnie z zapowiedzią zdjęcie z dnia dzisiejszego Opole Zach. godz 8:10. Robione z tego miejsca co na screenie, km101, 270
[url=http://images39.foto...7cm.jpg]Obrazek[/URL]
Wszystkie dodatki z tego screena są dostępne spokojnie ;] jak się w nie zaopatrzysz to zrobienie otoczenia na podstawie tego obrazka nie powinno Ci zająć więcej jak pół godziny, troche sie postaraj i bedzie o wiele lepiej.
Ostatnio zmieniony przez Jacek 18-09-2011, 13:30, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 18-09-2011, 13:36
Seb147 napisał/a:
Nie stosuję schematów, z kilku powodów. Próbowałem chyba wszystkich, także zagranicznych ale nie mogłem się do nich przekonać... nie pasują do tych torów. Dlatego robię wszystko na oko i nie zawsze wychodzi tak, jakbym chciał. Myślę że wystarczy drobna korekta i będzie dobrze(?).
A jakież to tory stosujesz, że Ci nie pasują do szablonów ChWerwicka? A na oko to chłop w szpitalu umarł. Chcesz, żeby Twoja mapa miała charakter realny, ale ani nie starasz się urealnić otoczenia, ani infrastruktury kolejowej, gdzie tu sens, gdzie logika?