Pomógł: 12 razy Wiek: 35 Dołączył: 13 Wrz 2011 Posty: 543 Skąd: Kraków
Wysłany: 07-12-2014, 12:08
Witajcie
Dzisiaj będzie skromnie,wręcz powiedziałbym bardzo skromnie :P SM30-278 z wrocławskiego DOLKOM-u.
SM30-278 jest to jedna z wielu lokomotyw tej serii,które służyły w Dolnośląskiej "drogówce"(oprócz niej SM30-195,278,292,301 i może jeszcze jakieś,o których ja nie wiem). Około 2005r przeszła na stan Dolnośląskiego Przedsiębiorstwa Napraw Infrastruktury Komunikacyjnej DOLKOM,które de facto wywodzi się z dawnego oddziału drogowego w DOKP Wrocław,w późniejszych latach : Dolnośląskim.
Warto zaznaczyć,że początkowo po przemalowaniu w "firmowe" malowanie,zachowała pierwotne dla tej serii projektory świetlne,które w późniejszym czasie zostały zastąpione halogenami,przez co z zewnątrz wyróżnia się,na tle innych "trzydziestek". Co do samego modelu,dzięki uprzejmości kolegi Kilanziom-a,poddał modelik pewnym modyfikacjom (wspomniane halogeny),usunięciu komór piaskowych na ramie wózków,poprawa mapowania komina,itp.... Fotki dostarczył RCscorpion.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 07-12-2014, 14:06
Jak masz czas i chęci będzie to miłe. Takiego taboru nigdy za wiele. Takie drobnoustroje wszędzie miały zatrudnienie, od bocznic zakładowych do dużych węzłów kolejowych. Gdyby jeszcze się dało zrobić jako modele z epoki IV to byłoby super.
Oczywista oczywistość ten model też się przyda
Wysłany: 20-07-2015, 13:57
Witajcie
Zdążyłem przed 22 lipca....
Dzisiaj do zaprezentowania dwie pozycje..
Ls300a-1041
Powstał przez przypadek....ze zdjęć podglądowych mojego autorstwa z 2008r .Lokomotywa wtedy przyjechała do naprawy w Jaroszowcu Olkuskim z Tarnowa Opolskiego (cementownia),po naprawie natomiast trafiła do Gliwickiej Fabryki Wagonów,gdzie pracuje tam aż po dzień dzisiejszy.Dzięki fachowej pomocy ze strony Kilanzioma,ten egzemplarz dostał nowe red corony od FMA dzięki,którym dodaje "powagi" modelikowi. Jeżeli rozwiązanie się sprawdzi to sukcesywnie kolejne reskiny "30" otrzymają wyżej wspomniane corony.
401Da-149
Grzechem byłoby nie skorzystać,z modelu jakże długo oczekiwanego 401Da produkcji Minta&Xsonera.Dlatego postanowiłem wykonać reskin 401Da-149 stylizowanego na lata 90 ubiegłego wieku z "podbitą" rewizją 01.06.1990r Po części jest to tabor dedykowany dla MalingusaPL i jego zacnego projektu mapotwórczego. W ramach testu postanowiłem zmienić enginesound loka na "auranowski",który według mojej opinii lepiej pasuje,niż "wszędobylski z SM30" Aha bym zapomniał,zarówno Ls300 jak i 401Da posiadają dedykowane wózki,które są dołączone wraz z modelem.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-07-2015, 22:29
A wrzucisz może na trainzart? Będzie łatwiej dostępne. Jak na ten jakże stary model, SM30 daje radę. Jednak 'efekty pyłu' dużo dodają w modelarstwie trainzowym.
Wysłany: 21-07-2015, 22:12
I też tak będzie.Stosowną paczkę wysłałem Wujkowi082,więc "na dniach" będzie można pobrać...Natomiast 401Da będzie dostępna zarówno na Trainzart jak i Xsoner-Trainz....
Wysłany: 19-02-2017, 14:53
Witajcie
W ramach uzupełnienia do "wojtkowego" jakże udanego modelu platformy typu 622Za,postanowiłem wykonać dwa wagony,ale w wersji przystosowanej tylko do przewozu kręgów blachy.
622Za Samms 346-8
622Za Samms 424-3
Dodatkowo do wagonu 424-3,konieczne trzeba pobrać dedykowany wózek "Bogey 7Tna"
Ogromne podziękowania dla Camry2,za przeróbkę wagonów.
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 20-02-2017, 09:17
Ogólnie bardzo fajne opracowanie, co już zresztą w Twoim przypadku jest standardem. Zastanawiam się, czy jednak nie warto byłoby w tym pierwszym wagonie nieco dopieścić teksturę ścianki 'szczytowej' gniazd na ładunek. W drugim widać ładne przybrudzenia, jakiś zaciek, natomiast w tym pierwszym są zupełnie monotonne. Ja wiem, że pewnie w rzeczywistości tak to wyglądało, ale Trainz nie lubi powierzchni jednotonalnych ;) Z drugiej strony nie jest to kwestia, która w jakikolwiek sposób umniejszałaby wartość całości, więc potraktuj to jako kwestię do rozważenia.
Wysłany: 20-02-2017, 18:08
Wujek 082 napisał/a:
Ogólnie bardzo fajne opracowanie, co już zresztą w Twoim przypadku jest standardem. Zastanawiam się, czy jednak nie warto byłoby w tym pierwszym wagonie nieco dopieścić teksturę ścianki 'szczytowej' gniazd na ładunek. W drugim widać ładne przybrudzenia, jakiś zaciek, natomiast w tym pierwszym są zupełnie monotonne. Ja wiem, że pewnie w rzeczywistości tak to wyglądało, ale Trainz nie lubi powierzchni jednotonalnych ;) Z drugiej strony nie jest to kwestia, która w jakikolwiek sposób umniejszałaby wartość całości, więc potraktuj to jako kwestię do rozważenia.
Rozważę tą kwestie,póki co brak mi "ładnych" zdjęć stelaży.
Wysłany: 25-11-2017, 12:22
Jako,że tegoroczna kampania buraczana trwa w najlepsze ,wpadłem na dość śmiały i mało inwazyjny pomysł.
Skład buraków w wersji "scenery",powstałe jako repaint na bazie modelu kudłatego. Textura buraków pochodzi z towaru "PNT- Buraki cukrowe" od drstracha. Na powyższym obrazku macie ukazane jak to mniej więcej się prezentuje. Proszę o wszelkie uwagi,propozycje mające na celu sensowność pomysłu.
Ostatnio zmieniony przez Podlesky 25-11-2017, 12:39, w całości zmieniany 1 raz
Ciutkę przeskalować wielkość tex buraka, bo narazie są wielkości dużych kamieni, tak spokojnie o 30 - 40%. Sensowność doskonała. Dzisiaj buraki układa się w idealnie równe pryzmy (kombajny tak wysypują) ale kiedyś?
Projekt jak najbardziej przydatny, ale o ile pamiętam to pryzmy na rampach były wzdłuż toru bocznicowego. Chyba łatwiej się ładowało i przesuwało taśmociąg.
Wysłany: 27-11-2017, 16:24
Kanclerz napisał/a:
Ciutkę przeskalować wielkość tex buraka, bo narazie są wielkości dużych kamieni, tak spokojnie o 30 - 40%. Sensowność doskonała. Dzisiaj buraki układa się w idealnie równe pryzmy (kombajny tak wysypują) ale kiedyś?
Rozumiem,że rozchodzi się o okres PRL? Myślę,że ten film doskonale obrazuje sytuacje.