FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem - przejazdy i TOP Erniego
Autor Wiadomość
SG10
nowy

Wysłany: 24-07-2008, 06:46   

zobacze ale chyba to rozwiąże problem

SG10
nowy

Wysłany: 24-07-2008, 07:07   

Znów nic :/ a czy ktoś z Was może mi podać schemat? jak ustawa i mu działaja przejazdy?

neptun 
super user

Wysłany: 24-07-2008, 08:33   

EP09-043 napisał/a:
kontroler na tor niewidzialny, wyłączający i włączający tam gdzie chcesz żeby wjeżdzający/odjeżdzający skład zamykał/otwierał ruch ;)

Jak napisał wyżej EP09-043 z tym, że kontroler łączysz torem niewidzialnym z płytą przejazdową. (tor niewidzialny z płyty przejazdowej musi przecinać tor szlakowy). Jeżeli masz linię np. jednotorową to musisz umieścić z każdej ze stron po jednym wyzwalaczu (pamiętać o skierowaniu dzióbkiem w stronę płyty przejazdowej). Oba wyzwalacze ustawiasz w dowolnej odległości od płyty przejazdowej ( ja testowałem do 2 km i działało), wiadomo wyłączający w miarę blisko powiedzmy 100 m. W opcjach wyzwalaczy wpisujesz powiedzmy 30m i nazywasz je. To wszystko robisz w opcjach tory. Następnie przełączasz się na obiekty typy scenery i poprzez właściwości kontrolera dodajesz triggery włączające i wyłączające podając ich nazwy, pod którymi wcześniej je zapisałeś. Koniec ma działać.
Ostatnio zmieniony przez neptun 24-07-2008, 08:43, w całości zmieniany 1 raz  

slawex15
super user

Wysłany: 24-07-2008, 12:00   

SG10, chciałeś schemat, zrobiłem Ci :

Mam nadzieje że się połapiesz...:)

SG10
nowy

Wysłany: 25-07-2008, 09:41   

Dzięki, ale wcześniej pokąbinowałem i działa. A schemat myślę przyda się dla potomnych :) A mam jeszcze pytanie z innej beczki: jak wygenerować na Top sygnał, że ssp nie działa tzn 2 pomarańczowe świtała w poziomie ?
Ostatnio zmieniony przez SG10 25-07-2008, 09:41, w całości zmieniany 1 raz  

mgarkowski
zaawansowany
inż. modelarz

Wysłany: 27-07-2008, 14:52   

Dorzucę swoje trzy grosze do tematu. Wiem jak konfigurować przejazd, ale mam problem s ToP, mianowicie nie wyświetla on żadnego sygnału.

Proszę o pomoc.

slawex15
super user

Wysłany: 28-07-2008, 14:16   

poszperałem w internecie i znalazłem coś....:
Cytat:
W stanie spoczynkowym TOp jest wygaszona. Sygnały Osp1 lub Osp2 wyświetlane są tylko wtedy, gdy pociąg przejedzie czujnik torowy odpowiedzialny za uruchomienie sygnalizacji przejazdowej, której stan sygnalizuje dana tarcza.

dokładny opis sygnalizatora jest tu : http://www.pod-semaforkiem.aplus.pl/sign_sstop.php

próbowałem kilku rzeczy , ale nie wiem jak go włączyć...:/

neptun 
super user

Wysłany: 28-07-2008, 14:45   

SG10 napisał/a:
A mam jeszcze pytanie z innej beczki: jak wygenerować na Top sygnał, że ssp nie działa tzn 2 pomarańczowe świtała w poziomie ?

Z tego co pamiętam, to Ernie pisał, że jest to generowane losowo i raz na ileś tam wyświetleń jest sygnał Osp2.

mgarkowski napisał/a:
Dorzucę swoje trzy grosze do tematu. Wiem jak konfigurować przejazd, ale mam problem s ToP, mianowicie nie wyświetla on żadnego sygnału.
[url=http://images34.foto...d5m.jpg]Obrazek[/URL]
Proszę o pomoc.

W geodecie będą ciemne, dopiero w trybie maszynisty wyświetlają sygnały.

slawex15 napisał/a:
poszperałem w internecie i znalazłem coś....:
Cytat:
W stanie spoczynkowym TOp jest wygaszona. Sygnały Osp1 lub Osp2 wyświetlane są tylko wtedy, gdy pociąg przejedzie czujnik torowy odpowiedzialny za uruchomienie sygnalizacji przejazdowej, której stan sygnalizuje dana tarcza.

Te opis to odnosi się chyba do real'u.
Ostatnio zmieniony przez neptun 28-07-2008, 14:48, w całości zmieniany 1 raz  

mgarkowski
zaawansowany
inż. modelarz

Wysłany: 28-07-2008, 14:58   

neptun napisał/a:

mgarkowski napisał/a:
[url=http://images34.foto...d5m.jpg]Obrazek[/URL]
Proszę o pomoc.

W geodecie będą ciemne, dopiero w trybie maszynisty wyświetlają sygnały.

Tylko w jaki sposób należy je skonfigurować??

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 25-04-2011, 16:36   

Ma ktos pomysl jak poustawiac triggery dla przejazdu w obrebie stacji bo jak narazie to dostaje kudlatego kota z tym?

drstrach
znawca

Wysłany: 25-04-2011, 17:18   

Alana napisał/a:
Ma ktos pomysl jak poustawiac triggery dla przejazdu w obrebie stacji bo jak narazie to dostaje kudlatego kota z tym?

Zmienić przejazd na mocrossing,czyli taki od razu z zaporami. Trzeba oczywiście model dostosować do torów.

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 25-04-2011, 22:23   

Alana napisał/a:

jeden triger przy kazdym semaforze wyjazdowym albo troche wczesniej ;d

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

drstrach
znawca

Wysłany: 25-04-2011, 22:44   

zolwik napisał/a:
jeden triger przy kazdym semaforze wyjazdowym albo troche wczesniej ;d

A co z torami bocznymi? Trigger przy każdym manewrowym?

Alana 
znawca

Wysłany: 26-04-2011, 00:31   

I doktorek utrafil w sedno, z reszta nawet to dziala kiepsko.

Przygladalam sie dzialaniu tego mechanizmu i przypuszczam ze problem jest w mechanizmie sprawdzania zajetosci lub zwolnienia przejazdu - tam jest licznik a nie przerzutnik przez co skrypt potrafi "zeswirowac" i czesto mi nie otwiera przejazdu po manewrach.

Przydal by sie w nastepnej edycji jakis inny sposob sterowania tym kontrolerem przejazdowym, np polecenie master reset i master set np w postaci uzaleznienia od zwrotki.

drstrach
znawca

Wysłany: 26-04-2011, 10:01   

IMHO przydałyby się pojedyncze płyty z torami i drogami bazujące na samym mocrossing, z tym że takie płyty w ramach skryptu byłyby zestawiane w jeden przejazd, do tego oskryptowane zapory i światła (np. takie jak u Zwierzaka), wtedy w obrębie stacji za całość będzie odpowiadał skrypt wbudowany w mocrossing, czyli wszystko działałoby jak zwykłe rogatki w Trainz. Sprawdzałem czy do takich celów przydatne będą przejazdy bazujące na skrypcie ATLS, niestety te przejazdy mają podstawowe ograniczenie, żeby całość działała skład musi wyjechać za trigger.

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 26-04-2011, 10:06   

a czy w mocrossing mozna zwiekszyc zakres dzialania przejazdu? bo z tego co pamietam to on troche maly jest i czesto jest tak ze jak pociag jedzie szybko to na przejazd wpada podczas zamykania dopiero

a może zrobić jakiś przejazd który był by sterowany przez zasadę i w takim przypadku
na torach umieszczamy trigger (ten wbudowany)
i w zasadach robimy drzewko:
czekaj az skład minie trigger -> zamknij przejazd

drstrach
znawca

Wysłany: 26-04-2011, 10:16   

zolwik napisał/a:
a czy w mocrossing mozna zwiekszyc zakres dzialania przejazdu? bo z tego co pamietam to on troche maly jest i czesto jest tak ze jak pociag jedzie szybko to na przejazd wpada podczas zamykania dopiero

Tego nie wiem, ale wiesz Zolwik na stacji to zawsze zdąży, w razie co da się sierżanta przed przejazdem :-)

zolwik napisał/a:
a może zrobić jakiś przejazd który był by sterowany przez zasadę i w takim przypadku
na torach umieszczamy trigger (ten wbudowany)
i w zasadach robimy drzewko:
czekaj az skład minie trigger -> zamknij przejazd

Tak, tylko jak masz takich przejazdów więcej to gierka może Ci zacząć trochę przycinać, prócz tego nie wiem czy można to zrobić tak, żeby taka zasada oddziaływała na ruch drogowy. To już lepszym rozwiązaniem byłoby połączyć wszystkie płyty na Twój sposób i zamykanie ich przez przełożenie zwrotnicy.

Hehe, właśnie coś wymyśliłem. Za zatrzymywanie samochodów odpowiadają skrajne przejazdy, całość jest działa na Twojej zasadzie z przejazdem (pewnie będziesz musiał ją wytłumaczyć), reszta przejazdów (w zasadzie płyt przejazdowych) to tylko ozdoby na torach. Przejazd można wtedy zamknąć w dowolnym momencie.

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 26-04-2011, 10:21   

ale jesli dasz na skrajne tory 2 przejazdy to moja koncepcja musi isc razy 2... ponieważ u mnie zakładało jeden przejazd.

tzn zamkne przez zwrotke skrajnie lewy przejazd to ruch samochodowy nie zatrzyma sie na skrajnie prawym tylko na lewym..

i zeby to ominąć trzeba by zrobić mój patent na 2 skrajne jednocześnie.

a tak BTW to przydało by sie zrobienie jakiś nowych wersji przejazdów. pod różnymi kątami nawierzchnie itp...

Ostatnio zmieniony przez zolwik 26-04-2011, 10:22, w całości zmieniany 1 raz  

drstrach
znawca

Wysłany: 26-04-2011, 10:28   

zolwik napisał/a:
ale jesli dasz na skrajne tory 2 przejazdy to moja koncepcja musi isc razy 2... ponieważ u mnie zakładało jeden przejazd.

Łączysz skrajne przejazdy dwoma torami, po drodze są dwie zwrotki, otwarcie/zamknięcie przejazdu wymaga przełączenia obydwu zwrotek (np. zlinkowanych ze sobą).

zolwik napisał/a:
a tak BTW to przydało by sie zrobienie jakiś nowych wersji przejazdów. pod różnymi kątami nawierzchnie itp...

Miałem coś takiego robić, ale w dalszym ciągu waham się nad różnymi zastosowaniami (skrypt/mocrossing), każde z tych rozwiązań ma wady i zalety. Z tego co pamiętam to Zwierzak kiedyś miał robić taki zestaw różnych płyt. Coś tego typu bym zrobił, niestety nie mam pojęcia jak zrobić taką płytę żeby działała w połączeniu ze skryptem obsługi rogatek (kiedyś próbowałem dojść do tego doświadczalnie, ale nic mi nie wyszło).

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 26-04-2011, 11:23   

drstrach napisał/a:
zolwik napisał/a:

Łączysz skrajne przejazdy dwoma torami, po drodze są dwie zwrotki, otwarcie/zamknięcie przejazdu wymaga przełączenia obydwu zwrotek (np. zlinkowanych ze sobą).

ale przed przejazdem musisz dac jeszcze jakis pojazd szynowy.

a jesli zrobisz jeden tor i od niego rozgaleziajace sie 2 tory Y to prelaczajac zwrotke aktywny bedzie jeden przejazd tak jak zwrotka bedzie aktywna...

hmm albo zrobic litere U gdzie "plaskie" odcinki to przejazd a wygiecie to tor niewidzialny a na nim tabor. i miedzy taborem a przejazdami zwrotki... ide do TC to sprawdzic

Ostatnio zmieniony przez zolwik 27-04-2011, 00:15, w całości zmieniany 2 razy  

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 27-04-2011, 00:16   

Juz po szybkich testach pomysl z literą U jest dobry.... ale...

zamykamy przejazd, pojazdy przed skrajnymi przejazdami zatrzymują się... ale co z pojazdami które są miedzy skrajnymi? otóż również się zatrzymują na torach miedzy skrajnymi przejazdami... wiec trochę do dup y

drstrach
znawca

Wysłany: 27-04-2011, 00:20   

zolwik napisał/a:
zamykamy przejazd, pojazdy przed skrajnymi przejazdami zatrzymują się... ale co z pojazdami które są miedzy skrajnymi? otóż również się zatrzymują na torach miedzy skrajnymi przejazdami... wiec trochę do dup y

Czyli trzeba umożliwić pojazdom swobodny zjazd z przejazdu. Da się to zrobić dla TC w górę stosując drogi jednokierunkowe. Do przejazdu zewnętrznego podłączona będzie wtedy tylko droga wjazdowa, a droga zjazdowa będzie swobodnie podłączona za przejazdem z resztą dróg. IMHO to powinno rozwiązać problem.

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 27-04-2011, 00:36   

nie bardzo rozumiem twoja teorie ;d

Alana 
znawca

Wysłany: 27-04-2011, 13:02   

To rozpracujcie to mapka i tak pod 2009 byla :D

drstrach
znawca

Wysłany: 27-04-2011, 17:04   

Zowik to wyjaśnię.
Jako graniczny dajemy przejazd z dwoma jednokierunkowymi drogami (może być nawet z jedną), wjazd pojazdów na przejazd jest połączony z przejazdem, ale zjazd już nie jest połączony z drugim przejazdem, tylko z drogą za przejazdem. Mniej więcej wyglądałoby to tak (oczywiście ten przejazd jest do bani bo jest dwukierunkowy):

Odpowiedz do tematu