Mapka jest fajna. Jednak ja w innej sprawie. Chodzi mi o porownywanie wszystkich mapek do idealow KGrida i Jamala, nie kazdy potrafi tak dobrze grac jak oni. Joseba tworzy jak potrafi najlepiej. Wszyscy doradzaja zeby byly te semafory, jednak moje pytanie brzmi po co? Jezeli na mapce kilku segmenowej jest jedna lokomotywa to nie ma mozliwosci zdezenia itp. Mozna najwyzej postawic znaki ograniczen predkosci itp.
2 sprawa to tory i zakrety. Jezeli jestemy w mapkach fikcyjnych i ktos tworzy ostry zakret ktory w rzeczywistosci bylby nierealny to dlaczego nie? Zostal jeszcze temat tych screenow nocnych lub z pociagu. Byl podobny problem u mnie w temacie. Moze Joseba tworzy mapki by byly ladne z okna pociagu a reszcze robi tylko zeby zapelnic? Mi nie przeszakdzaja nocne screeny.
Reasumujac proponuje moderatorom by rozwazyli pomysl wprowadzenia przy profilach takie cos: "Gram w Trainz od....." Wtedy mozna dostosowac krytyke do gracza. Pozdrawiam.
_________________ A jeżeli panienka zechce to na weekend pojedziemy do Czech!. O nie byle nie PKP!
No to może niechaj zrobi jeszcze górki ja w parku rozrywki, łuki o promieniu 10 m na 160km/h, SBL zamiast wjazdowego i sygnalizację świetlną ze skrzyżowań zamiast semaforów wyjazdowych.
Cos jeszcze dodać?
Mapa fikcyjna - oznacza fikcyjne miasta, układ torów itp., ale nie fikcyjne przepisy i nierealne układy torów.
Widać chyba, że ktoś tego nie odróżnia.
Cytat:
"Gram w Trainz od....." Wtedy mozna dostosowac krytyke do gracza.
Nie nie zamierzałem robic takich rzeczy. Kiedyś robiłem mapke dla dziwaków z pionowymi torami i zakrętami jak na rollercoasterze. Nudne było. A teraz patrzcie - screeny z nowych segmentów mapki (jest ich sporo ;)
Tutaj jeszcze oczywiście całe zabudowanie miejskie będzie, nie martwta się ;)
Opuszczone magazyny (popegeerowskie?)
Ostatnio zmieniony przez Joseba 31-07-2008, 19:16, w całości zmieniany 1 raz
Wiem wiem :) musze zmienic te wajchy no i rozjazdy sa pokrzywione i troche za ostre. To jedno. Robota z tramwajowa siecia trakcyjna tez jeszcze mnie czeka, ale dzis juz ide spac :' zmeczony jestem xD
Witam. Dziś z rana całkowicie przerobiłem rozjazdy w okolicach tej stacji: Proszę zwrócic uwagę na działające latarnie do anglików ;) wreszcie się z nimi uporałem :D Aha no i te latarnie niestety nie współpracują z rozjazdami od ZWD więc animowane są tylko zwykłe zwrotnice bo na nich użyłem lewary od Aurana.
Patrzcie i podziwiajcie :)
Animowane zwrotki to IMO zbedne obciazanie procesora - wystarczy dobrze osygnalizowac rozjazd
.Zreszta podobno nie zgadzaja sie w nich skosy rozjazdow czy cos w tym stylu.
Tory na tej stacji zostaną, bo głupio by wyglądało że tory inne a zwrotki inne. Ale fakt, angliki się nie animują :/ ale za to latarnie anglików udało mi się zrobic wiec ni ma źle. Teraz dodałem tramwajową siec trakcyjna oraz ograniczenia prędkości:
Jeśli chodzi o zwrotnice proponuje zrobić własne z torów makiego. Na DLS są dostępne szablony do robienia rozjazdów o różnych katach. Nie jest to czasochłonne, rozjazdy są proste, a po co obciążać kompa.
Angliki się animują tylko instrukcje sobie trzeba przeczytać, co do wyglądu zwrotnic ZWD z torami Makiego przy odrobinie pomysłowości i inwencji twórczej można osiągnąć całkiem niezły efekt. A najgorsze co może być to używanie torów ZWD na stacji, zresztą zobaczyć poi po płynności jak dorobisz wszystko.
Przykładowo: anglika nazywa A, a zwrotnice na angliku kolejno A1, A2, A3, A4(zgodnie z ruchem wskazówek zegara od niebieskiego punktu). Potem wchodzisz we właściwości anglika (?) i jako jego nazwę wpisujesz A [1,2,3,4] Dajesz OK i tyle.
Ech... To instrukcja jak zrobic zeby działała LATARNIA anglika i sam rozjazd a nie jak zrobic zeby samo skrzyzowanie torów się animowało... Ale i tak mam tak zrobione (tyle ze zwrotnice to np. Aa1,Aa2,Ab1,Ab2, itede a anglik nazywa sie np. A1[Aa1,Aa2,Ab1,Ab2]. I jeśli o to chodzi to działa. Ale toto od ZWD się nie chce animowac, ale zwykle zwrotki od nich działają.
Zwrotki ZWD nie trzymają skosów bo nie były robione dla polskich warunków/przepisów a tylko zaadaptowane i przystosowane teksturowo do podstawowego wtedy pakietu torów SirM'. ich oryginalnym twórca jest Andi06.
Tja zmnienię te tory na stacji na tory Makiego, macie rację gra muli jak jasny gwint. Poza tym postaram się w jakiś zmyślny sposób połączyc tę mapę z Przylądkiem Niebieskim.
Witajcie! Po dłuższej przerwie przentuję "nowe" screeny:
Przy okazji prosiłbym Moderatora o zmianę tematu na Brzozów-Kłopotowo; zmieniłem ją bo mapka BAAARDZO się rozrosła.
Na dzień dzisiejszy trasa osobowa przedstawia się tak: Brzozów-Dobrawa-Bąki-Osiedle Ratoka-[duuże miasto; nie ma jeszcze nazwy]-Lotnisko-Skansen-Kłopotowo(w budowie)
Oto screeny:
Osiedle Ratoka:
Skansen ("trochę" zapuszczony)
Miłośnicy Zamkniętych Szlaków Kolejowych byliby zadowoleni ;)
B ędzie więcej drzewek.
Widok na pas startowy lotniska
Stacyjka lotniskowa
Widok na wychodzący w morze tor z rozładowni lotniska
Stary most kolejowy przed tamą (tor łączący się z tymi ze Skansenu)
A oto nareszcie zrobiona całkowita i w miarę dokładna mapa całej trasy (oprócz sieci tramwajowej):
Tam przy tym skansenie na screenach jest mało drzewek jeszcze, zrobiłem już więcej; gęściej i krzaki dodałem. Komentujcie!
Ostatnio zmieniony przez Joseba 27-08-2008, 14:39, w całości zmieniany 1 raz