Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-03-2015, 11:43
Kilan tylko nie bierzesz pod uwagę pewnego drobiazgu, czasy się zmieniają (w Trainz bardzo powoli) zmienia się też technologia tworzenia modeli (a w zasadzie technologia wyświetlania ich przez układy graficzne). Rozumiem, że wypracowaliśmy jakieś standardy przy produkcji modeli, ale być może ktoś nowy musi wyznaczyć nowe standardy. Nie wiem jak wyglądają modele, o których wspominasz ale z tego co pamiętam do tej pory sporo detali było wykonywanych na bazie alfy (szczególnie okna z szarą alfą), a to jest czyste morderstwo na wydajności karty grafiki, którą może zarżnąć nawet mała tekstura (włączenie antialiasingu razy mnożnik, czyli np. AA x16 daje 16 razy więcej do obliczenia krawędzi alfy czarno-białej, przy szarej jeszcze się zwielokrotnia). Wiem, że podyktowane to było wydajnością Trainz (a w zasadzie brakiem wydajności) ale może czas zacząć testować nowe rozwiązania, szczególnie na tak "małych" (wybacz Endrju) modelach jak wąskotorówki.
Endrju zmartwię cie, siatka 3D to najłatwiejsza i najprzyjemniejsza część tworzenia modelu, stworzenie dobrego mapowania to połowa sukcesu, biorąc pod uwagę, iż tekstura stanowi dalsze 20-30% wartości modelu, widzisz jak małe znaczenie ma sama siatka. Niestety, żeby otrzymać dobry efekt wizualny musisz trochę do tej siatki przysiąść. Od siebie polecę Ci stworzenie siatki 2D z elementami charakterystycznymi modelu i dopasowanie takiej mapy do siatki. Jeśli używasz 3DMax-a lub Blendera możesz spróbować stworzyć UV mapę w jakimś zewnętrznym programie (swego czasu używałem UVMappera, był całkiem niezły).
....Jeśli używasz 3DMax-a lub Blendera możesz spróbować stworzyć UV mapę w jakimś zewnętrznym programie (swego czasu używałem UVMappera, był całkiem niezły).
Pomógł: 4 razy Wiek: 44 Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 558 Skąd: Bytom-UK.
Wysłany: 10-03-2015, 23:07
Doktorek przelał tutaj całe sedno sprawy, nie chodzi tylko o poligony. Dla niewtajemniczonych polecam trainz wiki, tam sobie można poczytać ile czego i dla czego. Ale przyglądając się uważnie temu wątkowi mogę stwierdzić że wąski na tym forum rządzi się własnymi prawami a ściślej mówiąc praw nie ma. Ale do sedna. Moje modele to zawsze była ciężka liga Poly czy texty ciężkie nawet dla Pudzianowskiego. Ciężko było kogo kolwiek namówić do współpracy. Do wszystkiego musiałem dojść sam. I powiem wam że modele tworzyłem i tworzę Dla siebie a wydaje co wydaje bo nie jestem sknerom. By trzymać to na dysku. Kolega wystartował świetnie, postępy i cierpliwość przy pracy godne podziwu. A dla początkującego modelarza zrobienie swietnego modelu z 6000 poly to jest naprawdę wysoko postawiona poprzeczka.
Odchudzaj a jak TOBIE model spasi powiedz STOP wydasz jak będziesz chciał. To jest prawo należące do ciebie poz