FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wąski Endrju
Autor Wiadomość
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy

Wysłany: 06-03-2015, 16:55   

A ja jeszcze dodam, że aby lm działał i CMP nie pluł się nie wiadomo o co, to we wszystkich siatkach musi być DOKŁADNIE ten sam zestaw pointów.
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/

drstrach
znawca

Wysłany: 09-03-2015, 11:43   

Kilan tylko nie bierzesz pod uwagę pewnego drobiazgu, czasy się zmieniają (w Trainz bardzo powoli) zmienia się też technologia tworzenia modeli (a w zasadzie technologia wyświetlania ich przez układy graficzne). Rozumiem, że wypracowaliśmy jakieś standardy przy produkcji modeli, ale być może ktoś nowy musi wyznaczyć nowe standardy. Nie wiem jak wyglądają modele, o których wspominasz ale z tego co pamiętam do tej pory sporo detali było wykonywanych na bazie alfy (szczególnie okna z szarą alfą), a to jest czyste morderstwo na wydajności karty grafiki, którą może zarżnąć nawet mała tekstura (włączenie antialiasingu razy mnożnik, czyli np. AA x16 daje 16 razy więcej do obliczenia krawędzi alfy czarno-białej, przy szarej jeszcze się zwielokrotnia). Wiem, że podyktowane to było wydajnością Trainz (a w zasadzie brakiem wydajności) ale może czas zacząć testować nowe rozwiązania, szczególnie na tak "małych" (wybacz Endrju) modelach jak wąskotorówki.

Endrju zmartwię cie, siatka 3D to najłatwiejsza i najprzyjemniejsza część tworzenia modelu, stworzenie dobrego mapowania to połowa sukcesu, biorąc pod uwagę, iż tekstura stanowi dalsze 20-30% wartości modelu, widzisz jak małe znaczenie ma sama siatka. Niestety, żeby otrzymać dobry efekt wizualny musisz trochę do tej siatki przysiąść. Od siebie polecę Ci stworzenie siatki 2D z elementami charakterystycznymi modelu i dopasowanie takiej mapy do siatki. Jeśli używasz 3DMax-a lub Blendera możesz spróbować stworzyć UV mapę w jakimś zewnętrznym programie (swego czasu używałem UVMappera, był całkiem niezły).

rysztur
znawca

Wysłany: 09-03-2015, 12:01   

drstrach napisał/a:
....Jeśli używasz 3DMax-a lub Blendera możesz spróbować stworzyć UV mapę w jakimś zewnętrznym programie (swego czasu używałem UVMappera, był całkiem niezły).

Mapę UVW można wykonać w 3ds maksie...

drstrach
znawca

Wysłany: 10-03-2015, 11:40   

rysztur napisał/a:
Mapę UVW można wykonać w 3ds maksie...

Wiem, ale UVMapper był poręczniejszy (nie wiem jak teraz, dawno go nie używałem).

Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.

Wysłany: 10-03-2015, 23:07   

Doktorek przelał tutaj całe sedno sprawy, nie chodzi tylko o poligony. Dla niewtajemniczonych polecam trainz wiki, tam sobie można poczytać ile czego i dla czego. Ale przyglądając się uważnie temu wątkowi mogę stwierdzić że wąski na tym forum rządzi się własnymi prawami a ściślej mówiąc praw nie ma. Ale do sedna. Moje modele to zawsze była ciężka liga Poly czy texty ciężkie nawet dla Pudzianowskiego. Ciężko było kogo kolwiek namówić do współpracy. Do wszystkiego musiałem dojść sam. I powiem wam że modele tworzyłem i tworzę Dla siebie a wydaje co wydaje bo nie jestem sknerom. By trzymać to na dysku. Kolega wystartował świetnie, postępy i cierpliwość przy pracy godne podziwu. A dla początkującego modelarza zrobienie swietnego modelu z 6000 poly to jest naprawdę wysoko postawiona poprzeczka.
Odchudzaj a jak TOBIE model spasi powiedz STOP wydasz jak będziesz chciał. To jest prawo należące do ciebie poz

Odpowiedz do tematu