adamstan - a jak jedziesz w drugą stronę, też masz ten komunikat?
Twardowskie są oskryptowane tak by podać przebieg przejazdu przez stację z racji zamknięcia jednego toru. Teoretycznie są dwa skrypty, jeden dający wjazd na stacje, drugi dający wyjazd, tutaj chyba jest ten dający wyjazd. Sprawdzę jeszcze ;)
KWK Kebab - nie ukrywam, na elektrowniach się nie znam (tam chyba produkują prąd no nie??) xD A na serio, jakbyś mógł to np. rozrysować byłoby fajnie. Z zaznaczeniem że nie chciałbym ruszać już układu torowego i nie chciałbym budować tego od nowa - za mało na to czasu. To ma być mała elektrownia, co do której były plany rozbudowy i zaczęła być rozbudowywana, ale jak to w tamtych czasach - nie wyszło.
Wysięgniki - mea culpa.
mk12 - założenie suwnicy to bardziej nie suwnica a przesuwnica czy dźwignik jak kto woli. Ma przemieszczać od wagonu na plac, a nie jeździć ;)
Wiem że dla speców może to być dziwna teoria elektrowni, ale tak to w moich oczach wyglądało i taki był zamysł.
@KGrid - w drugą stronę jeszcze nie jechałem. Czyli ten trigger miał podawać wjazd/wyjazd? No to nie działa, wypluwa ten błąd, muszę sobie podawać ręcznie - tj. we właściwościach semafora kliknąć "Set".
Pomógł: 2 razy Dołączył: 19 Sie 2012 Posty: 106 Skąd: Tarnów
Wysłany: 16-11-2015, 16:33
Sprawdziłem w geodecie te błędy.
Przejazdy;
- W Miedunicach koło tego zakładu
- W Charbielinie (może jest ich więcej?)
Są w ogóle nieskonfigurowane. Nie ma też żadnych triggerów do nich.
Co do tablic.
Wujkowe tablice które mają w nazwie v2 ,żadna z nich nie pokazuje mi tekstu. v1 i v3 już tak. Przeleciałem na szybko ich configi i v2 czy v1 mają trainz bulid 2.4.
Nie są to jakieś błędy psujące rozgrywkę, ale zawiadamiam.
Wersja TS2010 oczywiście najnowsza 49933.
widzę, że dalej pakujesz "Tz" gdzie popdanie... możesz wyjaśnić sens ich istnienia w tych miejscach?
"Klocek" wykolejnicy powinien być w drugą stronę, aby w razie w wykoleić wagony z rampy
Tutaj daj śmiało sam słupek z Sz albo na słupku albo karzełka
Szlak jest dostosowany do jazdy po 2 torach?
Tm-ki dałbym przed przejazd
Z toru prawego nie ma jazdy na tor lewy?
Tor po prawej, wjazd z bocznicy na stację, spokojnie na Tm
Czy to jest jakaś ładownia na wagony? jak tak to wywal sieć ( i nie pamiętam już, czy są tam semafory, jak tak to też wywalić i wstawić Tm i wykolejki
te tory prowadzące na tor zajęty to na rdzawe bym przerobił
Te "nowe tory" dał bym gdzieś bardziej z boku, dziwnie to tak wygląda w osi przyszłego toru, nikt nie będzie tego nosić, więc lepiej to ułożyć poza skrajnią toru.na tej stacji również można ustawić jakiś skład roboczy z platformami np ze starymi torami czy szutrówki z tłuczniem
Po co tutaj D1?
Wjazd na stacje z torów bocznych, wystarczy Tm
Wyjazd z szopy w stacje, Tm-ka
Wyjazd z terminalu kontenerowego, 1) po co w24 skoro tor prowadzi dalej do semafora wyjazdowego? 2) tutaj i tak powinny być Tm-ki
i to samo z drugiej strony
brak W1, i wiesz co ten wskaźnik ze strzałką oznacza?
Jak na taki duży zakład to zamysł ładowania wagonów leży całkowicie. Jak sobie wyobrażasz załadunek wahadła, np 30 wagonów z żeberkiem na max 3 wagony?
No i to co było już na tym forum powtarzane sto tysięcy razy.... przy angliku stosujemy TYLKO I WYŁĄCZNIE DWA NAPĘDY! u Ciebie angliki "druciane" mają po cztery...
Znalazłem brak tekstury, ale to jest poza mapą, tam chyba nikt nie będzie jeździł.
Proponuję żeby tak zgłaszać autorom map brak tekstur na mapach:
Uwagi.
Wyjazd z Templina Fabrycznego do Dobrego Miasta. Wskaźnik W27 z 10 jest zbędny, wszystkie semafory są za blisko rozjazdów, można je przesunąć przed przejazd:
Przejazd w Różanach. W lewo jest szlak do Templina Fabrycznego, w prawo do T. Towarowego.
Brakuje sygnalizatorów, oraz ograniczeń trackside żeby zmieniła się prędkość na HUD:
Ja wlokłem się 40 km/h przez ponad 9 km do T. Fabr. Ten szlak wygląda dobrze można śmiało dać 80km/h. Ciekawą nazwę ma przystanek na tym szlaku. ;)
Widok z drugiej strony. Widać sierżanta, ale też nie ma ograniczeń. To ograniczenie u dołu to już moja propozycja. Trzeba by jeszcze obrócić i ewentualnie dać na drugą stronę W27:
Twardowskie, brak osłon na kładce, nieskonfigurowany anglik z 4 widocznymi napędami, oraz brak ograniczeń trackside na całej stacji:
Na wyjeździe z Templina Zabiany do Różany brak osłon na wiadukcie, oraz 2 chlebki W5 w skrajni:
Film prezentujący migotanie wskaźników i nie tylko: https://youtu.be/wD2UvmVe9lM
Migotanie występuje w:
- okno w nastawni z lewej strony w 4 minucie,
- okna domu z prawej w 9:54
- wskaźniki na słupach migają w: 12:07 15:50 17:35 20:20 20:50 23:40.
Ekstremalne migotanie wskaźników (i to nie na słupach) jest w 18:45.
Oczywiście nie jest tak że wszystkie wskaźniki migotają np. w 21:08 jest OK.
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 17-11-2015, 14:50
Odrabiamy zaległości, a więc standardowo od końca - z zaznaczeniem że odpowiem tylko na już poprawione błędy by wiedzieć co jeszcze do poprawy zostało:
@D_M:
- okazuje się, że tam nie ma tekstury. Tzn już jest.
- W27 z 10 nie jest zbędny, teoretycznie w tym miejscu wjeżdżasz na linię numer 10 z linii prowadzącej do Templina Towarowego. Semafory są już przed przejazdem.
- HUD w Różanach uzupełniony. Tam jest 100km/h.
- Twardowskie uzupełnione o skonfigurowanego anglika i ograniczenia na stacji.
- Teplin Żabiany - poprawiono.
- Migotanie zostawiam sobie na deser.
@zolwik:
- jakoś mi te TZki pasują, nie wiem czemu. Ok, się powymienia - jak rozumiem na TMki?
- to była kiedyś ładownia, obecnie wyłączona z użytku i odrutowana - była o tym rozmowa jakieś 2-3 strony temu.
- D1 na tej samej zasadzie jak np. w Skierniewicach gdzie poduszki są, z kozłami o wiele gorzej. Postawiono więc D1.
- w terminalu kontenerowym nie każdy przebieg prowadzi do semafora wyjazdowego, a w drugą stronę nie prowadzi do żadnego semafora. Więc jak to rozplanować??
- To ze strzałką zostaje - brak drogi hamowania do semafora wjazdowego. W1 do poprawy.
- ktoś podczas budowy nie przewidział, dlatego masz też możliwość wyładunku przed wjazdem do fabryki.
Kam55: przejazdy bez rogatek NIE SĄ SKONFIGUROWANE, chyba już to mówiłem. Co do tablic, jesteś odosobnionym przypadkiem...
@adamstan - tak, w Twardowskich jest tak jak i na Moście - przebieg układa się w zależności od kierunku jazdy z racji jednego toru. Wywala na oko trigger podający Ci wjazd na stację. Jakieś 400m przed semaforem wjazdowym jest też trigger podający semafor wyjazdowy. Czy tam też masz problem ze skryptem?? Oraz w drugą stronę?
@zolwik:
- jakoś mi te TZki pasują, nie wiem czemu. Ok, się powymienia - jak rozumiem na TMki?
- w terminalu kontenerowym nie każdy przebieg prowadzi do semafora wyjazdowego, a w drugą stronę nie prowadzi do żadnego semafora. Więc jak to rozplanować??
- To ze strzałką zostaje - brak drogi hamowania do semafora wjazdowego. W1 do poprawy.
- ktoś podczas budowy nie przewidział, dlatego masz też możliwość wyładunku przed wjazdem do fabryki.
Tzki wymienić na Tm, zgadza się
w terminalu postawić Tm-ki, w czasie wystawiania pociągu odbywa się to tak, że przetok wystawia wagony z bocznicy na tor w stacji, z którego jest wyjazd, ot cała filozofia.
w24 umieszczasz na semaforze wyjazdowym. Tz-ka nie jest wyjazdowym tym bardziej jeśli jest w połowie stacji.
z drugiej strony to samo, Tm-ki i przetok wystawia wagony w stacje.
"To" jeśli mówisz, że nie ma drogi hamowania do semafora wjazdowego, to jednak potwierdzasz, że nie wiesz co znaczy ta strzałka,
W19 oznacza ze pociąg ZA NASTĘPNYM semaforem wjedzie na odcinek mniejszy.
jeśli droga hamowania jest mniejsza pomiędzy To a wjazdowym to musi być W20.
argument o budowie "paszarni" jest słaby..
wagony gruszki, czy taddsy do przewozu materiałów sypkich rozładowuje i ładuje się grawitacyjnie więc ciężko to robić przed fabryką. tym bardziej, że materiały te nie powinny być wystawione na działanie warunków atmo.
W19 oznacza ze pociąg ZA NASTĘPNYM semaforem wjedzie na odcinek mniejszy.
jeśli droga hamowania jest mniejsza pomiędzy To a wjazdowym to musi być W20.
I do tego ograniczenie, zależnie od tego, o ile odległość jest mniejsza od drogi hamowania. No bo jak maszynista (nie uprzedzony wcześniej W19) ma wyhamować z rozkładowej przed STÓJ, jeśli za To nie ma wystarczająco dużo miejsca? W normalnej sytuacji rzecz niedopuszczalna, jeżeli tarcza wypada za blisko, to ostrzeżeniem jest poprzedzający semafor. Nawet semafor sąsiedniej stacji. Akurat uzależnienie między stacjami to nic dziwnego, w odróżnieniu od To z W20.
Panowie, powiem tak. Jeśli naprawiacie moje dodatki to wypuszczajcie je śmiało do DL pod zaktualizowanym czy własnym kuidem. Niech jest z tym najmniej problemów.
Co do Elektrowni, jako spec i stały bywalec tych zakładów. W pierwszej kolejności powinieneś wyrzucić mieszalnik Dorra z KWK Centrum. Jedyną elektrownią, która bo miała to Elektrownia Siersza - ale uwaga, tylko dlatego, że była połączona podziemnym tunelem z KWK Siersza. Węgiel z KWK Siersza wyjeżdżał na powierzchnię dopiero na terenie Elektrowni, stąd Elektrownia Siersza miała zakład wzbogacania węgla i stąd tam ten zagęszczacz. Obecnie nie jest to wykorzystywane.
Tak samo jak dla mnie powinieneś usunąć te wolno stojące budynki płuczki z KWK Knurów od Korzenia. Takich budynków nie ma na terenie elektrowni. Największe z nich to bloki energetyczne, czyli te, które masz z tyłu. Chłodnie kominowe powinny stać obok siebie. Wstawiłeś 3 bloki po 4 turbozespoły. Dałbym te chłodnie gdzieś z tyłu i w ilości 3 lub 6 wież. 2 to stanowczo za mało w tym wypadku. Taśmociąg który idzie do wywrotnicy nie ma w rzeczywistości pokrycia. Pod wywrotnicą znajduje się głęboki na kilkanaście metrów rozległy bunkier. Spada do niego węgiel, który gdzieś obok wyjeżdża spod ziemi i trafia na składowisko węgla. W zakładzie takiej wielkości jaki stworzyłeś, suwnice nie wyrobiły by z tym wszystkim. Zrzucaniem węgla na taśmę do pieców zajmowały by się spycharki lub wielkie zwałowarki (ale tutaj brak modelu się kłania).
Sam węgiel powinien być bardzo ciemny, wręcz czarny, na zdjęciu zwałowisko bardzo mocno wysuszonego węgla http://www.nettg.pl/tmp/i...l-wegla-gal.jpg
Zakład zrobiłeś bardzo wielki. Skład węgla śmiało bym powiększył 2 krotnie, bocznicę też bym rozbudował. Taka wzorcowa bardzo prosta Elektrownia to właśnie Rybnik.
Nie zapomnij jeszcze dodać silosów pod załadunek popiołów. Wbrew pozorom sporo tych wagonów się wywozi z elektrowni np do cementowni czy fabryk płyt karton-gips.
Zamiast jednego mieszalnika zrobiłem silosy.
Czyli taśmociąg od wywrotnicy można wywalić, a od hali wyładunku też, czy tam już ma zostać??
Układ torowy raczej nie zostanie ruszony, zobaczymy jeszcze jak to wyjdzie.
Cytat:
argument o budowie "paszarni" jest słaby..
wagony gruszki, czy taddsy do przewozu materiałów sypkich rozładowuje i ładuje się grawitacyjnie więc ciężko to robić przed fabryką. tym bardziej, że materiały te nie powinny być wystawione na działanie warunków atmo.
Mogę prosić o wizualizację foto jak to wygląda w takim razie - przebuduję więc bocznicę przed zakładem o odpowiednie instalacje podłączone do zakładu. Będzie lepiej?
najprościej to będzie to twoje miejsce obecne załadunku zastąpić tym:
http://postimg.org/image/s6jgp453z/
i zrobić długie żeberko za zakładem, przestawić budynki
A gdzieś Ty tu payware widział? Przecież KGrid kasy za tą wersję nie brał. A to, że wisiała tylko przez jeden dzień to żadne przestępstwo.
Ja, jak udostępniam jakieś rzeczy do testów - np testowe wersje loków - to też zwykle wieszam na chwilę. Nie ma sensu zaśmiecać serwera, i nadmiernie rozpowszechniać niedorobionej wersji - ważne tylko, żeby pobrała wystarczająca ilość testerów.
Ostatnio zmieniony przez adamstan 19-11-2015, 07:20, w całości zmieniany 1 raz
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 19-11-2015, 08:25
Wyjaśnię zanim mnie powiesicie i zlinczujecie ;)
1) D29-10+TWK tak jak i D29-10 w wersji pierwszej i kolejne edycje mapy - były, są i będą DARMOWE.
2) Otwarty okres testowy w którym można było pobrać mapę minął - ubiegła sobota. Obecnie namiętnie poprawiam to co zaproponowaliście.
3) Na stronie www osoby chętne mogą przekazać dobrowolną darowiznę w dobrowolnej kwocie poprzez mechanizm PayPal Donate.
4) W ramach podziękowania osoby które przekażą jakiś środek, otrzymają tą samą wersję mapy, która była dostępna w ubiegłą sobotę. Jest to więc ratunek dla spóźnialskich. A przede wszystkim jest to mechanizm obronny przez trollami którzy męczą mnie kilka razy dziennie o wysłanie mapy bo oni chcą ;) Jak się okazuje - zadziałało.
Dla wszystkich osób które w powyższym widzą jakąś dziwną grę z pieniędzmi w roli głównej przypomnę, że zasady licencji ogólnie przyjętych w naszym środowisku nie wykluczają przesyłania sobie mapy między użytkownikami. Z tym że w takim przypadku support jest ograniczony ;)
A jak już chcecie robić porządek z płatnymi mapami - zacznijcie od kolegów z Rumunii którzy namiętnie w mapach za 20EUR wykorzystują nasze Polskie dodatki ;)
Ostatnio zmieniony przez 19-11-2015, 08:25, w całości zmieniany 1 raz
A gdzieś Ty tu payware widział? Przecież KGrid kasy za tą wersję nie brał. A to, że wisiała tylko przez jeden dzień to żadne przestępstwo.
"Weź sobie synku drożdżóweczkę na spróbowanie, ale dobrowolnie zapłać za jej wartość, bo nie dostaniesz nic."
Mnie Rumuni nie obchodzą, ale była już kiedyś awantura w podobnej sprawie z Martinem, więc i ja podkreślę by krótko nie rozciągać tej dyskusji w nieskończoność, nasz rynek był do dzisiaj klarowny a skoro mówisz o linczu to chyba jednak coś jest na sumieniu.
Nie ma absolutnie żadnej mojej zgody na dysponowanie moimi dodatkami na mapach, których choć 1/99999 jest płatna. Dotyczy to również wersji beta, alfa i gamma
Moje dodatki były i są darmowe, poświęcają im prywatny czas różni ludzie i nikt nie bierze pieniędzy za to, że dostanie jeden cdp na przetestowanie. Dziękuję.
[/u]
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 19-11-2015, 10:05
Cytat:
Nie ma absolutnie żadnej mojej zgody na dysponowanie moimi dodatkami na mapach, których choć 1/99999 jest płatna. Dotyczy to również wersji beta, alfa i gamma
Powtórzę, mapa nie jest płatna - była dostępna za free, po usunięciu niedoróbek znowu będzie w pełni dostępna za darmo, tak jak obecnie jest z pierwszą wersją.
Chcesz zapewnienie na piśmie??
Dla osób które zechcą przekazać darowiznę, przekazuję ją w formie podziękowania. Jest to ta sama wersja, która była wcześniej puszczona do testów. W sobotę odnotowałem ponad 400 ściągnięć pliku. Tego dnia też de facto otrzymałem największą ilość dotacji.
Pliki supportowe są nadal dostępne w sieci i ich dystrybucja nie jest ograniczona - żeby nie było ;)
Ostatnio zmieniony przez 19-11-2015, 10:06, w całości zmieniany 1 raz
Pliki supportowe są nadal dostępne w sieci i ich dystrybucja nie jest ograniczona - żeby nie było ;)
To proszę jak najszybciej wycofać te, które zawierają moje dodatki.
A mapa beta jest dostępna tyle, że od jakiejś chwili jako płatna. Dziękuję przedmówcy za potwierdzenie zasady. Kompozycja darmowych dodatków powinna być nadal DARMOWA. Gdybym zrobił dodatek payware na czyichś zdjęciach to wykonawca zdjęć również musiałby otrzymać ekwiwalent pieniężny. Miałem tak ze zdjęciem wagonu w książce, chcieli zdjęcie - zaproponowali kasę, bo fotografia jest MOJA.
Ostatnio zmieniony przez Kanclerz 19-11-2015, 10:19, w całości zmieniany 2 razy
Wysyłasz mapę po otrzymaniu wpłaty. Więc mapa jest płatna.
Jak byś na to nie patrzył.
Mapa nie jest płatna, bo możesz ją do czasu wydania pełnej drugiej wersji pozyskać na zasadach wolnej licencji np. od innego użytkownika który pobrał ją w sobotę, a nawet otrzymał ją w formię gratisa za dotację. Analogicznie możesz ją sam komuś zainteresowanemu podesłać.
Cytat:
A mapa beta jest dostępna tyle, że od jakiejś chwili jako płatna. Dziękuję przedmówcy za potwierdzenie zasady.
Patrz powyżej.
Ostatnio zmieniony przez 19-11-2015, 10:18, w całości zmieniany 1 raz
W jednym miejscu mapa jest za darmo. W drugim jest płatna. Koniec tematu. Nie ma u ciebie informacji o alternatywnym darmowym serwerze do pobrania mapy. Wiec gość u cuebie nie ma wiedzy. Tak czy siak
Za wysłanie mapy czerpiesz zyski. Czyli mapa jest płatna. Nawet jak byś jednego grosza zarobił. To zarobiłeś to dzięki czyjejś pracy. Wiec albo wywalisz te opłaty albo dostajesz bana za handel nieswoimi dodatkami i osobiście zglaszam so operator płatności naruszenie zasad.
Dla wszystkich osób które w powyższym widzą jakąś dziwną grę z pieniędzmi w roli głównej przypomnę, że zasady licencji ogólnie przyjętych w naszym środowisku nie wykluczają przesyłania sobie mapy między użytkownikami. Z tym że w takim przypadku support jest ograniczony ;)
No i szambo wyjeb... wywaliło.
Cytat:
Jeśli nie chcesz czekać - możesz otrzymać wersję beta mapy D29-10 + TWK (druga wersja mapy - 150km szlaku) w zamian za przekazanie dowolnej kwoty przez PayPal. Mapę otrzymasz w ciągu 24 godzin od przekazania dotacji.
Prawda jest taka, że odwaliłeś strasznie krzywą akcję i słusznie chłopaki będą się teraz oburzać za to, że każesz sobie płacić za mapę która jest nie tylko twoją pracą, co tak strasznie podkreślasz na stronie, ale też wszystkich tych którzy tworzą dodatki i opracowują nowe rozwiązania by wszystkim budowało się lepiej i nie żądają za to żadnej zapłaty. MAŁO TEGO. Prosisz o wyłapywanie błędów na mapie i po raz kolejny ktoś dobrowolnie poświęca swój czas i dzieli się wiedzą, a ty w ramach podziękowania za współpracą odwalasz taki numer. Super.
Rzucasz cały czas tym argumentem o pozyskaniu mapy za wolną licencją. Ciekawe, że nie podkreśliłeś tego na stronie i tym samym wprowadzasz w błąd tych naiwniaków, którzy pobiorą za opłatą ( nie ważne czy to jest 10 groszy, czy 20 zł ), niedokończony i pełen błędów projekt. Myślisz że to w porządku? Mi by było trochę wstyd robić coś takiego.
Ja również nie zgadzam się na tego typu rozwiązanie. Wykorzystujesz moje dodatki do celów komercyjnych, a dobrze wiesz, że na tym forum każdy jest cięty na tego typu akcje i już nie jedna gównoburza się przetoczyła z tego powodu. I nie jest żadnym wytłumaczeniem to, że mapa wcześniej była darmowa, później też będzie, a teraz można kogoś poprosić o podesłanie, bo w najważniejszym miejscu bezczelnie o tym nie wspomniałeś licząc na większy zarobek.
Tym samym absolutnie nie wyrażam zgody aby moje dodatki, a tym samym ja był powiązany z twoimi próbami lewego zarobku na cudzej pracy, bo zakładam że nie zamierzasz się podzielić z tymi, którzy także przyłożyli rękę do "linii nr 10".