FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
KUIDlandPL
Autor Wiadomość
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 07-01-2011, 00:17   

Lutek napisał/a:

Ale tutaj chodzi o całą bazę PL dodatków ( kuidów ) a nie tylko te co wiszą na PTT, Nie wszystkie dodatki wiszą tylko na PTT.

Kwestia czy nie będzie na to potrzeba zgody innych autorów. Ktoś może sobie nie życzyć czy cóś, mnie to akurat nie dotyczy ( :-D ) ale wiadomo jak to z ludźmi bywa...
Ostatnio zmieniony przez Pawel_15 07-01-2011, 00:17, w całości zmieniany 1 raz  

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 07-01-2011, 00:27   

Paweł, ale ja nie będę się prosić i pisać PW do każdego autora z prośbą o udostępnienie ich kuidów czy coś w tym stylu, No ludzie święci to ma nam wszystkim pomóc!
Zmuszać przecież nie ma co, a jeżeli ktoś taki się znajdzie to pozostaje tylko mu się dziwić i tyle w tej kwestii.

Przejedźmy do sedna. :-)

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 07-01-2011, 00:33   

http://www.sony25.cal.pl/...p?article_id=33

Idealne rozwiązanie :)

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 07-01-2011, 00:46   

Szybszym rozwiązaniem było by dać w HTML taki spis jak mam u mnie:

http://www.lutek.kolej.org.pl/TRS/KUID.pdf

A w nazwie dać link do dodatku. Dla mnie to proste.

A na początku ( strona główna ) można być dać poczatkowe nr kuidów np.

1. 1234:xxx
2. 543232:xxx

itd ( w sensie podzielić to )
Ostatnio zmieniony przez Lutek 07-01-2011, 00:47, w całości zmieniany 1 raz  

znawca

Wysłany: 07-01-2011, 00:49   

Kuidland ogólnopolski to jak dla mnie czysty komunizm utopijny ;)

Bo jeżeli autor nie publikuje swoich dodatków na PTT to dlaczego miałby chcieć je umieścić w Kuidlandzie (który przecież też jest na PTT)?
Jeżeli kuidland miałby być zaś ogólnopolskim spisem linków to po jakimś czasie okaże się, że część z tych linków prowadzi do nikąd, bo albo strony zmieniły adres (lepsza opcja) albo dodatki już w ogóle nie są upublicznione.

Jedynym realnym podejściem do tematu wydaje mi się usprawnienie wyszukiwania na PTT. To już będzie wielki krok na przód, a przecież liczba dodatków na PTT stanowi sporą część krajowej twórczości. Problem tylko kto to ogarnie, spisze, uporządkuje i będzie aktualizował. Bo obawiam się, że bez etatu będzie z tym ciężko. Ewentualnie w późniejszym terminie można rozważyć dodanie do tego linków z kilku innych bardzo stabilnych stron polskiej sceny. Oczywiście o ile autorzy tych stron "pójdą na współpracę" i będzie im się chciało aktualizować swoje linki i zawiadamiać o wszelkich zmianach.

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 07-01-2011, 00:58   

Sumując sobie Twoją wypowiedź- masz rację, bo nie każdemu w przypadku np. zmiany adresu www będzie chciało się powiadamiać o zmianie strony z dodatkami... Ok.

Cytat:
Problem tylko kto to ogarnie, spisze, uporządkuje i będzie aktualizował.

No np. ja.

drstrach
znawca

Wysłany: 07-01-2011, 01:10   

Powiem tak, pomysł dobry, ale Lutek sam tego nie ogarniesz, wiem sieje rewolucyjny defetyzm :-) . Do takich celów potrzebny jest stały zespół współpracowników, na bieżąco modyfikujących bazę. Podobnie jak Qń uważam, że na początek wystarczy wyszukiwarka na PTT. Zaś administratorzy innych stron z dodatkami powinni postarać się o to, by ich strony odpowiednio indeksowały się w wyszukiwarkach, przede wszystkim żeby indeksowały się numery kuid dodatków.
To by było na tyle z tym defetyzmem :-)

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 07-01-2011, 02:28   

To ja się określam: możecie moje kuidy wpisywać w każdy tego typu projekt.
Lista jest tu:
http://trainz.krb.com.pl/?kuid-list,4
aktualizowana w miarę regularnie, większość z moich bzdetów powinna być :-)
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

mgarkowski
zaawansowany
inż. modelarz

Wysłany: 07-01-2011, 10:31   

A nie dałoby rady zrobić tego jako bazę danych tak jak w Access lub nawet jako plik Exela z filtrem i wtedy można kombinować szukać po wersji, nazwie autora, typie- hulaj dusza.

mnich3001 
Administrator

Wysłany: 07-01-2011, 11:18   

Trzy słowa od autora tego pomysłu.

W założeniach miało to być maksymalnie proste, do bólu i dzięki temu łatwe do wdrożenia. Na nic prostszego nie wpadłem a nie chciałem się z tym babrać miesiącami.

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 07-01-2011, 13:49   

Maksymalnie proste... No dobra, ale nadal niedużo wiem.

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 07-01-2011, 13:51   

Zrób jak ja mam:
Nazwa, KUID (w tym wymagane KUID-y), obrazek, link i wsio.

Czysty HTML.

mnich3001 
Administrator

Wysłany: 07-01-2011, 22:47   

Łukasz napisał/a:
Zrób jak ja mam:
Nazwa, KUID (w tym wymagane KUID-y), obrazek, link i wsio.
Czysty HTML.

To nie jest proste bo tak już jest w normalnym DOWNLOAD. To nie ma być jakaś alternatywa tylko miejsce, w którym będzie można znaleźć brakujący KUID do mapy czy tam czego.

Nie wiem tylko na ile takie coś by było przydatne. A jak ma wyglądać to nie trzeba kombinować bo już działa.

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 08-01-2011, 12:50   

No właśnie, zabawa w drugi download tylko rozszerzony o podanie nazwy kuidu sprawy nie załatawi, a roboty z tym będzie znacznie więcej.

Pozdrawiam

mnich3001 
Administrator

Wysłany: 08-01-2011, 12:58   

Tak więc myślę, że to: http://www.trainz.org/ptt/_kuidlandpl/002703/ z drobną korektą polegającą na dodaniu brakujących zer jest najszybszym rozwiązaniem do wdrożenia. Później można dodać jakąś wyszukiwarkę ale sądzę, że w tej postaci będzie można szybciej "ręcznie" wyszukać niż wpisując nr. KUID :)

Przyznam, że bym ten pomysł dawno skończył ale jakoś zawsze wyleci mi to z głowy a Lutek wręcz się "pali" do roboty :)

aleksander
nowy

Wysłany: 26-03-2011, 21:05   

Czesc wszystkim.
Dawno mnie tu nie bylo :)

W teamcie....
Chcecie zbudowac baze danych dodatkow + ich zaleznosci miedzy soba i do tego wyszukiwarka. Znajac zycie wiem ze forma otrzymania informacji od autorow o zawartosci ich dodatkow nie ma racji bytu gdyz w wiekszosci tego nie dadza z braku czasu/checi itp. Rozwiazanie ogolne jest jedno:

- cos co albo przeskanuje plik cdp (co niestety nie jest fajne bo trzebaby napisac jakas aplikacje prosta ktora przeleci plik binarny i wyciagnie co trzeba i zapisze wynik w jakijes przyswajalnej formie ktory potem zapisze sie w tej "bazie",
- albo zrobic cos co przeskanuje plik konfiguracyjny (np folder edycji w TRS2006 - ... - TC) dodatku i zrobi to co pkt wyzej.

Sprawa w sumie prosta -> rozwiazanie dosc srednio trudne. Szkoda, ze nie udalo mi sie po tylu latach zalatwic specyfikacji plikow cdp - ale tym sie nikt nie pochawali zwlaszcza Auran - bo z tego zyje.

i na koniec nie ma sensu budowac drugiego downloadu ... tu chce pochwalich mnicha za to co zrobil - prosty html i lista plikow, chociaz wiem, ze jest to ciezke w aktualizacji -> ale po latach zapuscilem jedno polecenie i mam wszystkie dodatki... gorzej z innymi serwisami ... ktore sobie odpuszcze bo bardzo duzo czasu by zajelo mi kompletowanie wszystkiego.

Pozdrawiam
Aleksander

kamil11 
user

Wysłany: 20-04-2011, 10:05   

Witam,

takie narzędzie na stronce by się przydało. Zastanawiam się jak to widzicie? Bo ja mam pewien pomysł, ale jeszcze mam kilka wątpliwości.

Pomysł:
- na stronie działała by prosta aplikacja napisana w PHPie, która oparta była by o bazę danych (MySQL/PostgreSQL), w której były by zawarte informacje nt dodatków (kuid, username, kind, type, class, region, era, author, path, uwagi, dodatkowe info, komentarze, itp),
- download znalezionego dodatku byłby oparty o system plików dostępny via http - czyli url do dodatku.

To tyle jeśli chodzi o samą aplikację, teraz pomysł jak to sprytnie katalogować:

Pierwszy pomysł to:
- katalogowaniem dodatków CDP posłużył by wstępnie program CDP Browser, który by dał możliwość wyszukanych dodatków na naszym dysku twardym i zapisanie listy dodatków do pliku tekstowego,
- na podstawie pliku tekstowego można było by taki plik wstępnie uploadować do aplikacji PHPowej, która by sama wypluła raport, którego dodatku niema - i na podstawie tej listy należało by przesłać pliki do... no właśnie do kogo? Do tego ten pomysł chyba jest mało legalny znając prawa autorskie dodatków ;)))

Drugi pomysł podobny do pierwszego to napisanie aplikacji np w C#, która by przeskanowała dodatki w katalogu local i sama by wypluła raport w formie pliku tekstowego... i podobnie jak w poprzednim pomyśle należało by wyeksportować brakujące KUIDy do cdp i wysłać administratorowi aplikacji.

Trzeci pomysł i chyba jedyny legalny i rozsądny to taki, że administrator aplikacji ma u siebie kopię dodatków (mirror), który istnieje na serwerze i sam przetwarza listy z dodatkami, które przychodzą i uaktualnia bazę danych (na podstawie raportów tekstowych) i rsnynchiem uaktualnia dysk serwera ze swoim lokalnym.

Co o tych pomysłach myślicie?:)

ps: mogę napisać lub pomóc w pisaniu takiej aplikacji PHPowej:)

nitro2010
świeżak

Wysłany: 29-06-2011, 19:47   

Witajcie,

Ponieważ jestem tak jak Wy koledzy i koleżanki zafascynowany koleją i grą Trainz postanowiłem Wam pomóc. Już od 2 tygodni po cichu tworzę stronę z wyszukiwarką dodatków do Trainz.

Wersja alfa w postaci obrazka:

Uploaded with ImageShack.us

Moja wyszukiwarka pracuje pod PHP i wykorzystuje bazę MySQL. Do tej pory na postać bazodanową zostało przetworzonych ok. 500 dodatków. Obecnie tworzę interfejs po stronie użytkownika, czyli wyszukiwarki; mam również pomysły na interfejs i funkcjonalność po stronie admina.
Logo które jest widoczne, wykorzystałem z loga downloadu taboru (jest mi wstyd i proszę o przebaczenie i rozgrzeszenie)

Jeżeli chodzi o aplikację, która wykrywa zależności to jest na SourceForge program o nazwie scancdp który skanuje plik, katalog plików CDP w poszukiwaniu kuidów i wyświetla także dodatkowe informacje. Ma kody źródłowe w postaci jednego pliku JAVA. Ponieważ nie jestem za pan brat z Javą udało mi się także wydobyć inne informacje.
Jeżeli ten program zrzuciłby kuidy do pliku (ma taką opcję) to można przesłać ten plik do serwisu, który sprawdziłby które dodatki trzeba dodatkowo ściągnąć.

Procedura dla jednego KUIDa z pliku

1. Szukaj KUIDa czy jest w bazie lub w KUIDach sąsiednich (chodzi oto, że w jednym pliku CDP jest kilka dodatków i jest kilka KUIDów)
2. Po znalezieniu sprawdź zależności, jeżeli są to podaj link do dodatków i sprawdź ich zależności

Czeka na wasze komentarze.

Pozdrawiam

kamil11 
user

Wysłany: 29-06-2011, 23:15   

@nitro2010 - dublujesz trochę projekt ponieważ KuidLand powstał - co prawda może nie jest idealny, ale brak współpracy... http://kuid.trainz.orchia.pl/ - oby Twój projekt wypalił bo mój jest i działa, ale nikt tego nie uzupełnia ;)

Tu masz dyskusję nt mojego projektu: http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=6121
Ostatnio zmieniony przez kamil11 29-06-2011, 23:17, w całości zmieniany 2 razy  

Kanclerz
znawca
architekt uprawniony

Wysłany: 29-06-2011, 23:48   

kamil11 napisał/a:
@nitro2010 - dublujesz trochę projekt ponieważ KuidLand powstał - co prawda może nie jest idealny, ale brak współpracy... http://kuid.trainz.orchia.pl/ - oby Twój projekt wypalił bo mój jest i działa, ale nikt tego nie uzupełnia ;)

Tu masz dyskusję nt mojego projektu: http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=6121

Uzupełniają, mam co chwila jakieś potwierdzenie wprowadzonego kuidu, więc spokojnie :-)

nitro2010
świeżak

Wysłany: 30-06-2011, 00:11   

Fakt zdublowałem.. pewnie nie widziałem nigdzie o tym informacji. Przemyślałem tą sytuację i chyba nadal to rozwinę, skoro zrobiłem pierwszy krok.

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 30-06-2011, 00:16   

zrob jakas wersje testowa wydaj i zobaczy ktora wersja bedzie bardziej przyjazna dla otoczenia

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

Pawajoro
super user

Wysłany: 02-01-2012, 21:48   

Po 3 dniach kodzenia napisałem taki oto programik:
http://hostuje.net/file.p...2981247d95a6a03
To mieszanka propozycji kamila11 i mnicha3001: Prosta aplikacja w C++, w konsoli, bez interfejsów i innych cyrków. Wszystko jest robione lokalnie, z neta pobiera tylko pliczek. KUID-y pobiera z pliku config.

Zauważyłem już poważny mankament w strukturze organizacji: na miejscu docelowym (czyli;
http://www.trainz.pl/ptt/...1021/0/kuid.cdp w optymistycznej wersji, przy przyjazności mnicha oraz Lutka, tak jest skompilowany) potrzebuje specjalnie spakowanego pliku *.cdp co jest rozwiązaniem nieergonomicznym, docelowo planuje tam wsadzić pliki *.txt z adresami do dodatków w downloadzie. Wpisuję to już do planu poprawkowego.

Wytykajcie mi wszelkie błedy. Nie myli się ten, co nic nie robi :-D

PS. A tu jest kod źródłowy

ryhuPKP
super trainz

Wysłany: 15-01-2012, 16:43   

Niewiem jak inni ale ja mam problem z tym programem.. niby ok ściaga mi kuidy i zapisuje w folderze programu ale... przy instalowaniu pobranego dodatku wyskakuje mi błąd : Content could not be read.. i niestety dodatku nie ma w grze.. niewiem czy tak tylko u mnie, ale wiem że wszystko zrobiłem zgodnie z instrukcją zawartą razem z programem.

Pawajoro
super user

Wysłany: 15-01-2012, 16:49   

Program zapisuje cyrki, bo na serwerze niczego nie ma. Jeśli chcesz tylko programkiem się pobawić dam ci program z innym kodem i specjalny config. Jeśli chcesz uzupełnić dodatki.. no cóż, musisz poczekać 8-)

Ps. Chyba nie przeczytałeś dokładnie instrukcji. Tam o tym było...
Ostatnio zmieniony przez Pawajoro 15-01-2012, 16:51, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu