Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 26-05-2014, 19:11
http://postimg.org/image/vq48qg5ov/
Tutaj nie pasuje mnie brak zwrotni grupowej przed nastawnią. Druty tak sobie nie wchodzą do budynku. Wielkość nastawni jest uwarunkowana wielkością zwrotni grupowej. Patrząc po ilości drutów na podejściu, to zajmuje całą długość tej ściany. Pewny jesteś, że wszystko jest przykryte kanałem?
To samo jest na tym drugim obrazku. Jeżeli możesz daj pogląd jakie zastosowałeś zwrotniki na pierwszych rozjazdach za semaforem wjazdowym i jak możesz, to napisz jaka jest prędkość przy jeździe na wprost przez te rozjazdy.
Tutaj nie pasuje mnie brak zwrotni grupowej przed nastawnią. Druty tak sobie nie wchodzą do budynku.
Panie Majster, zwrotnia grupowa służy do wykonania ZWROTU (jak sama nazwa wskazuje) drutociągów pędni, z kierunku prostopadłego na równoległy wzdłuż torów. Oryginalnie z naprężaczy pędnie wychodzą dokładnie tak, jak na tym rysunku, dziurą przez ścianę. Zazwyczaj od razu muszą skręcić o 90 stopni, równolegle do torów. Ale nie muszą, jeżeli warunki terenowe to nakazują, to wychodzą właśnie "tak sobie". Po co zwrotnia, skoro prosto z naprężaczy druty idą dokładnie tak, jak "w plenerze"? I taka sytuacja w Czersku jest, na screenie jest to dokładnie pokazane.
ryszard napisał/a:
Wielkość nastawni jest uwarunkowana wielkością zwrotni grupowej. Patrząc po ilości drutów na podejściu, to zajmuje całą długość tej ściany. Pewny jesteś, że wszystko jest przykryte kanałem?
Nie. Wielkość nastawni uwarunkowana jest szerokością ławy dźwigniowej i aparatu blokowego (plus kibelek i kanciapa na szklanki ), z tego wynika szerokość komory naprężaczy, dopiero z niej wynika wielkość zwrotni.
Fakt, te kanały są za wąskie, powinno być ich więcej:
http://mapy.geoportal.gov...ssionID=1335599
Tu można wykorzystać moją zwrotnię, ale jako kanał pędniowy (taki szeroki, kryty blachą) zamiast pojedynczych spline obok siebie. O ten:
Panie Majster, ten dodatek do którego kierujesz nazywa się, sam tak nazwałeś, nie ja: pednia zwrotnia grupowa i dlatego takiej nazwy użyłem.
Nie wyrywaj słów z kontekstu.
Cytat:
Tu można wykorzystać moją zwrotnię, ale jako kanał pędniowy.
Czyli zamiast kładzenia iluś tam kanałów pędniowych spline, użyć tego dodatku, ale jako SZEROKIEGO KANAŁU PĘDNIOWEGO (używając kilku tych elementów ustawionych w ciągu), nie jako zwrotni grupowej. Czyli użyć dodatku, który "normalnie" byłby zwrotnią, jako kanału. Jaśniej już nie umiem.
Ostatni element mojej układanki. Linia 211 Chojnice - Kościerzyna, która jako pierwsza linia rzeczywista została przez mnie zbudowana w latach 2005-2007. Pomimo wydań pod róznymi postaciami linia mapa przez ostatnie lata nie przchodziła gruntownej modernizacji. Teraz przy okazji projektu Kaszubskie Żelazne Szlaki nadarzyła się okazja. I tak został poprawiony realizm tej linii dzięki zdjęciom i geoportalowi. Największym zmianom poddany został szlak między Lipuszem i Dzieminami Kaszubskimi oraz Lubni i Żabna k. Chojnic. Linia 211 jest typową lokalką łączącą dwa miasta powiatowe. Jeje atutem jest piekne położenie na skraju Kaszub i Borów Tucholskich. Sama linia przebiega w 80% przez lasy położone obecnie we Wdzydzkiem Parku Krajobrazowym oraz Zaborskim Parku Krajobrazowym. Przez krótki odcinek linia biegnie wzdłuz granicy Parku Narodowego Bory Tucholskie. Pomimo braku wiekszych ośrodków wzdłuż linii i licznych prób zamknięcie ruchu (jedyna udana była w 2004 roku na 3 miesiące) na linii wciąż można spotkać pociągi pasażerskie. W roku 1999 oprócz lokalnych pociągów Chojnice-Kościerzyna -Chojnice kursowały dwie pary pociagów Gdynia - Kościerzyna - Chojnice - Kościerzyna - Gdynia zwane potocznie "motorami", które do początku lat 90tych obsługiwane były planowo dwoma wagonami SN61 (z przodu i z tyłu w celu skrócenia czasu zmiany kierunku jazdy w Kościerzynie). Następnie obsługę przejeły chojnickie SU45.
To już koniec prac budowlanych. Najbliższe tygodnie to konfiguracja semaforów i przejazdów oraz przygotowanie sesji. Gdyby znaleźli się repainciarze chcące wspomóc mój projekt dedykowanymi schematami lokomotyw to proszę o kontakt na PW. Najbardziej przydałyby się repainty lokomotyw SP42 z ówczesnymi numerkami z chojnic i gdyni. Mogą też być SU45.
Ładnie i klimatycznie wygląda ta mapa! W kilku miejscach zauważyłem, że używasz zieleniny, która nie za dobrze wygląda w TS2010 i TS12 (sądzę, że na którejś z tych wersji pracujesz) - mam na mysli niektóre trawy. Ze względu na zmieniony sposób oświetlenia w tych wersjach Trainz trawa z jednaj strony podświetlona świeci się i odstaje od reszty. Sam chyba widzisz gdzie, prawda? Na jednym screenie jest też moim zdaniem nieładnie położona zatoczka drogowa - odstaje od reszty, która jest wysokiej jakości i dbałości. W każdym razie ja jako uzytkownik czekam na mapę
Ten projekt jeszcze żyje czy już umarł bo cisza w eterze a zapowiadał się bardzo obiecująco.Wie ktoś coś na ten temat?-bardzo oczekuję tej mapy a szczególnie zależy mi na odcinku Gdynia Gł-Kościerzyna bo mapa z przed lat to już prehistoria nie do jazdy.
Witam. Czy projekt jeszcze się kiedyś ukaże czy został zapomniany? Wchodzę tutaj co tydzień od pół roku i nie mogę się doczekać tej mapki. Czy ktoś ma mapę linii 201 i 211, bo nigdzie pobrać nie można niestety a fajnie byłoby pojeździć. Jeśli ktoś ma, to bardzo bym prosił o kontakt. Budowałem dużo u siebie, ale przy formacie komputera straciłem wszystko (bo trainz został przypadkowo nieskopiowany na inny dysk i po formacie po prostu go nie znalazłem - tak to się zdarza jak się nie pomyśli). Pozdrawiam
Wysłany: 29-05-2017, 16:07
Witam
To mój pierwszy post więc chciałbym się przywitać :)
i jednocześnie dołączyć się do prośby o udostepnienie mapy jesli to mozliwe...
Pozdrawiam
Witek