Pomógł: 8 razy Wiek: 29 Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 128 Skąd: Wyszków
Wysłany: 28-11-2024, 20:28
Wyposażyłem swoje TRSy 2019 SP5 i TRS 22+. Na obu wersjach gry biblioteki działają prawidłowo. Nowe polecenia do semaforów i zachowanie AI również. Na świeżo wgrywanych mapach z 19 do 22 nie mam nawet problemu z "wysypanymi" semaforami, podającymi sygnały bez pociągów. To chyba swoją drogą już ustąpiło jakiś czas temu.
Nie wiem, jak u reszty, ale mojej strony jest ok.
Podziękował z góry za upload na DLS.
_________________ Pasjonaci nieczynnej linii kolejowej Auranowice Kebab - Biała Pendolińska pełodegie.
Na świeżo wgrywanych mapach z 19 do 22 nie mam nawet problemu z "wysypanymi" semaforami, podającymi sygnały bez pociągów. To chyba swoją drogą już ustąpiło jakiś czas temu.
To występuje tylko gdy wgrywasz mapę ze starszych wersji i jednocześnie na mapie są tory proceduralne. Jeżeli wgrywasz mapę na innych rodzajach torów, to chodzi bezbłędnie.
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 28 Sie 2008 Posty: 304 Skąd: Katowice
Wysłany: 26-02-2025, 14:50
Mam problem z "Tz grupowymi". Wydaje mi się, że kiedyś to działało natomiast na dzień dzisiejszy na Tz grupowym nie jestem w stanie w żaden sposób zrobić tak by podawał "sz" kiedy na wyjazdowym jest zezwalający. Jest permanentne S1 "locked". Oczywiście da się wymusić sz, Ms2 ale nie o to chodzi :P
TANE SP4, najnowsza biblioteka co była podawana tutaj niedawno w wątku.
_________________ Nadkarpacie Download - under construction TS2010 Wersja 49933 // T:ANE SP4 105766 // TRS2019 117026
Sorki za post pod postem (minął czas edycji).
Zauważyłem jeszcze, że najnowsza biblioteka w TANE powoduje, że składy nie dostają podwyższenia prędkości przy semaforach. Nie dotyczy to luzaków, jednak już z jednym wagonem albo zespoły trakcyjne jak dostaną na pierwszym semaforze 40, to kolejny czy to wyższa prędkość czy vmax nic nie zmienia - dalej jadą 40.
_________________ Nadkarpacie Download - under construction TS2010 Wersja 49933 // T:ANE SP4 105766 // TRS2019 117026
Pomógł: 28 razy Wiek: 50 Dołączył: 05 Mar 2018 Posty: 375 Skąd: Kraków
Wysłany: 03-03-2025, 15:42
Potwierdzam tę obserwację Kolegi luki_tram'a, w TRS22. W najnowszej wersji skryptu AI nie reaguje na podwyższenie prędkości na semaforze wyjazdowym lub drogowskazowym, jadąc z pełnym składem. Dopiero minięcie ustawionego na torze markera prędkości lub wskaźnika wyposażonego we wskazanie / ograniczenie prędkości dla AI np. W27 czy W8/9 wpływa na prędkość jazdy składu.
Pomógł: 8 razy Wiek: 60 Dołączył: 04 Maj 2011 Posty: 188 Skąd: Łapy
Wysłany: 07-04-2025, 18:46
Po dłuższej przerwie znów trainz mnie "oczarował". Wszystko z sygnalizacją według mnie jest O.K. (TRS 2022) ale problemem są słabo widoczne światła semaforów , co może być tego przyczyną , może ustawienia sygnalizacji, wersja gry, corony, nie wiem . Proszę o poradę. .
_________________ Warsztaty Wagonów Kolejowych w Łapach dawniej ZNTK Łapy
Wysłany: 10-04-2025, 15:30
Nie chciałbym, żeby to żle zabrzmiało, ale spróbuj najpierw sam ustalić, co konkretnie Ci nie pasuje i czego byś oczekiwał. Czyli rzuć jakiegoś np. screena, żeby zilustrować problem. Inaczej pozostaje subiektywne wrażenie przeciw subiektywnemu wrażeniu. Dla mnie np., jest ok tak, jak jest i nie mam problemu z widocznością świateł semaforów. Co więcej, Radek to mocno poprawił i teraz są widoczne nawet z 2km, także w TRS22.
Wpis zwiększający dystans widoczności coron możesz sam zmienić, wystarczy poczytać ten wątek od początku i dojść do pierwszego postu Bogdana.
Jest poprawka do bibliotek.
Zrobione to nadawanie prędkości na semaforach, poprawione nadawanie "0 km/h" dla TS22 na czerwonym (czasami potrafiło nadać to zero pociągowi już za semaforem albo jadącemu w przeciwnym kierunku ), poprawione tarcze zaporowe grupowe.
Jak zwykle - proszę o zabezpieczenie (do cedepa) aktualnie posiadanej przez Was wersji skryptu, tak "w razie co".
Wysłany: 11-06-2025, 11:25
Dołączam się do gratulacji.
Na TRS 2019 SP5 i TRS 22 SP5 również nie znalazłem problemów.
Wykonałem kilka jazd SM42 w tą i z powrotem zmieniając kierunki i mijając Ms2 na semaforach i po poprawce wszystko działa bez zarzutu. Wreszcie mogę dłubać sesje.
To się nadaje na DLS!
Pozdrawiam.
_________________ Pasjonaci nieczynnej linii kolejowej Auranowice Kebab - Biała Pendolińska pełodegie.
Wysłany: 19-07-2025, 19:26
Czy są jakieś przeciwwskazania aby sygnalizatory sześciokomorowe nie miały możliwości wstawienia tabliczki "m" oraz wyświetlania Ms2 na priorytet 3?
Sygnalizatory owszem nadają Ms2 jak wpisze się je w przebieg, tylko w konfigu tych trzech opcji do zaznaczenia dotyczących Ms2 na priorytet 3 brak.
Kod:
<kuid2:263713:20205:5> PKP signals: SS 6 L v5
<kuid2:263713:20204:5> PKP signals: SS 6 P v5
<kuid2:263713:20200:5> PKP signals: SS 6 prosty L v5
<kuid2:263713:20201:5> PKP signals: SS 6 prosty P v5
Wersje 4 komorowe starej sygnalizacji tą opcję mają.
Na stronie weszła poprawka, można powiedzieć "rewitalizacja" wszystkich dodatków.
Głownie jest to zrobienie porządku w nazwach, bo już był taki bałagan, że sam się na to wkurzałem
Zostały ujednolicone nazwy i - co dla mnie jest chyba najistotniejsze - powywalałem te nieszczęsne spacje z nazw. Przez to szukanie poprzez filtry w geodecie nie miało sensu:
Wpisywało się np "ss 5 p", bo tak semafor ma w nazwie i co? I dostawaliśmy wszystko, co ma w nazwie ""ss" plus wszystko z "5" plus wszystko z "p" - no bez sensu kompletnie.
Teraz mamy SS5P - jak to wpiszemy, to pokażą się same świetlne semafory pięciokomorowe prawe.
Druga rzecz - na prośbę Piotra Kilanzioma zostały dodane "klony" kształtowych sygnalizatorów Chestera, ale na moich kuidach. Ma to na celu umożliwienie podmiany ich z "chesterów" na "moje" w celu stworzenia mapy, która ma 100% sygnalizy dostępnej na DLS. Oczywiście te moje klony poleciały na DLS, bo bez tego ta akcja nie miałaby sensu
Zastanawiam się jeszcze nad zrobieniem tego samego numeru z semaforami na kuidach Erniego.
UWAGA dla "podmieniaczy" Z "CHESTERÓW" NA MOJE - jeżeli zrobicie to na już skonfigurowanej mapie, to STRACICIE KONFIGURACJĘ podmienionych semaforów, bo narzędzie do hurtowego podmieniania NIE PRZENOSI "OPCJI" DODATKÓW!Zostaną gołe semafory i macie wszystkie do wklepania od nowa!
żeby tu potem nie było płaczu i lamentu - uprzedzam i ostrzegam. Bez podmieniania nic się nie stanie, samo się nie pokiełbasi.
Kolejna rzecz to dodanie nazw "zarządów", czyli póki co PKP i CSD do nazw.
Cała sygnaliza Bogdana dostała wyróżnik BF, bo sporo ludzi używa jego semaforów - dła ułatwienia można sobie wyfiltrować same "bogdanowe".
Oryginalne kształty Chestera dostały wyróżnik CH, moje są bez niczego, ot taka podprogowa autopromocja
Znalazłem kilka semaforów, które powinny być na bibliotekach a miały w sobie jeszcze pliki IM i tekstury - to też zostało uporządkowane.
W związku z tym, trzeba pobrać i nadpisać same dodatki - semafory ORAZ wszystkie zależności do nich, bo część meshlibrary jest zmieniona (w ramach porządków) i bez tego będzie waliło błędami.
luki_tram napisał/a:
Czy są jakieś przeciwwskazania aby sygnalizatory sześciokomorowe nie miały możliwości wstawienia tabliczki "m" oraz wyświetlania Ms2 na priorytet 3?
Jakby co, to u mnie testowane: TANE, TS19 (goły), TS19 SP5, TS22 Platinum - wszystko działa. Plusa nie mam, szukam fraje... znaczy sponsora co mi to kupi
Wysłany: 31-07-2025, 22:52
Wielkie dzięki, bo robota na pewno była ogromna, ale efekt jest jej wart. W sensie dłubania na własnym podwórku mapkowym, to przyznaję, że ciężko było znaleźć właściwy semafor, zwłaszcza kształtowy, po poprzednich, mocno długich nazwach niewidocznych w całości na liście w geodecie. Teraz jest to zdecydowanie prostsze.
Jeden jedyny problem, jaki chyba mi się jednak nie przyśnił, to:
<kuid2:354694:31102:3> UZ Linz yellow for corona (do semaforów GKW).
Tekstura "scin-scin" jest spakowana we wszystkich sześciu podfolderach tej siatki w formacie .texture i oczywiście wszystko od TANE w górę krzyczy na czerwono.
Kilka semaforów Bogdana pokazuje się też za pierwszym razem w CM na czerwono, ale faktycznie są bezbłędne, trzeba je tylko dwukliknąć w CM i znikną z czerwonej listy. Ta ostatnia uwaga nie jest raczej pod rozwagę Szanownego Autora, lecz kolegów pobieraczy, , aby wiedzieli, jak sobie poradzić.
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 31-07-2025, 22:56, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 28-09-2025, 19:09
Udało mi się coś popsuć!
Mając semafor wyjazdowy który podaje S1 ale ma ustawione w geodecie "na polecenie dyżurnego", semafor wjazdowy/drogowskazowy (typ 5 komorowy) przy przebiegu z ograniczeniem do 40 i następny na stój podaje S5 (dolna komora) zamiast S13.
Wysłany: 19-12-2025, 20:08
RBach napisał/a:
To musi być zaszyte w samej grze, przejrzałem sobie kod tego autodrive i nigdzie nie zmienia priorytetu.
-------------------------------------------
Edit: sprawdziłem i przynajmniej w TANE priorytet się nie zmienia. Autodrive rusza składem, ale zostaje na 3. Jakie ciapongi tak ci robią? TS22 mam w domu, sprawdzę jak wrócę, bo ta wersja jest dziwna i wcale się nie zdziwię, jak tam to działa inaczej
Znowu usiadłem trochę do Trainza... z zawziętością, oczywiście. :D Ponieważ ta sprawa z priorytetami jest bardzo uciążliwa przy projektowaniu sesji i zabawy automatycznymi składami no i wygląda na to, że mamy niezły problem. Sprawdziłem to w TRS 2019.
Postawiłem wbudowaną amerykańską lokomotywę, użyłem jednej z nowszych komend zmieniających priorytet z DLS <kuid2:334624:1078:1> TH R Set Priority i standardowe autoprowadzenie od brummfondela, czyli te nie ingerujące w rozjazdy. Lokomotywa jedzie na priorytecie 3. Postawiłem wbudowanego VT-ka 628 i on również śmiga na priorytecie 3 o czym świadczy nawet wykrycie i podane Ms2 na semaforze.
Ale z Polskim taborem zaczyna się problem.
Przykładowe 3 loki z którymi walczyłem: SM42 wujka (po wgraniu aktualki z DLS tu problem pomimo identycznego skryptu się rozwiązał), TEM2 od newlacila i E181 od patryk94. Wykonanie na nich takiej operacji zmienia priorytet na 3, ale użycie jakiejkolwiek komendy wbudowanej od jazdy (nie musi to być autodrive) zmienia priorytet na 2. Przez to używanie sygnalizacji manewrowej robi się bezużyteczne.
W momencie gdy pisałem tego posta udało mi się jakimś dziwnym cudem ponaprawiać częściowo powyższe problemy w 2019. SM42 zaczęła działać, skoda też pomimo identycznego skryptu (pobrałem z DLS). Nie wiem, czy to kwestia sesji, która się żarła ze skryptami. Teraz próbuję to zwalczyć w 22, ale tutaj jest już ciężej.
Na chwilę obecną tak prezentują się moje obserwacje / eksperymenty. Popytam jeszcze znajomych jak to u nich działa.
Ostatnio zmieniony przez Sebek07 19-12-2025, 20:09, w całości zmieniany 1 raz
Chyba się udało ogarnąć sygnalizę pod tego najnowszego TS22. Już nie zatrzymuje składów AI (czyli nie nadaje prędkości 0 km/h) po minięciu semafora "zezwalającego" i zmianie na STÓJ za pociągiem.
Link do pobrania w moim podpisie. Proszę potestować - w 22 działa, w 19 działa, w TANE działa (znaczy się u mnie).
Jeżeli chodzi o te priorytety - to może przeniesiemy to do osobnego wątku, bo to w sumie z sygnalizacją nie ma wiele wspólnego, raczej gra "sama se" zmienia priorytety w loku.