FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: mnich3001
28-04-2008, 02:00
jestem tu nowy ...

dzieci neostrady
edukować
31%
 31%  [ 31 ]
banować
68%
 68%  [ 68 ]
Głosowań: 91
Wszystkich Głosów: 99

Autor Wiadomość
Jesion
user

Wysłany: 27-04-2008, 21:53   

Jeżeli macie sie zamiar kopać, to gdzie indziej proszę...

Ja póki co temat przymykam. Przyjdzie władza wyższa to zadecyduje co dalej z tym zrobić.

mnich3001 
Administrator

Wysłany: 28-04-2008, 02:00   

mikusza1

powiadaszchłopie, że kontakt z Administratorem forum jest jakimś niebywałym problemem ...

ptt: http://www.trainz.org/ptt/_kontakt/_kontakt.html
google: http://www.google.pl/sear...272&q=mnich3001

Coś jeszcze?, nie jestem "dzieckiem neostrady", nie "chowam" się, w Internecie b.łatwo mnie znaleść.

A cała rejestracja jest taka jak na setkach czy tysiącach innych for Internetowych gdzie dostajesz maila zwrotnego w którym klikasz na link i JUŻ. Jest to taki sam banał jak podciągnięcie gaci w kiblu. Jest mi głupio to pisać, jesteś młodszy ode mnie o rok a śmiało mogę Cię postawić w jednym rzędzie z takimi userami jak Togier czy inni których "naście" się tu przewaliło z tym, że na Togiera można przymknąć oko ze względu na wiek, ale w Twoim przypadku?, może zaproponuj jakieś rozwiązanie?

Jest forum po to, aby w razie problemów można było zadać pytanie ...

I polecam, jak mamy edukować:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Forum_dyskusyjne
http://forum-gdansk.mojeo...pic.php?t=22522 - tego powinni uczyć w szkołach ...

Pawel_15
[Usunięty]

Wysłany: 28-04-2008, 10:20   

Od Erniego to ja radze się odwalić. Chłop zrobił dużo dobrego dla Polskiej sceny TRS i należy mu sie szacunek za to a nie mieszanie w g. A koledze Togerowi proponowałbym iść się pouczyć. W podstawówce teraz dużo wymagają ponoć :) Ja mam wakacje...Ale swoją drogą zauważyłem że im mniejszy wiek tym więcej kłopotów, choć nie zawsze to się sprawdza :)

mikusza1
nowy

Wysłany: 28-04-2008, 10:22   

mnich3001
Oczywiście, że rejestracja jest banalna, ale w przypadku popełnienia przeze mnie błędu w adresie poczty (aby otrzymać linka zwrotnego ) nie potrafiłem znaleźć linka tego pierwszego a szukanie przez google no to do łba mi nie przyszło. Grafika forum jest dla mnie za mało czytelna jest za ciemna. Mam kłopoty ze wzrokiem. Dlatego zalogowałem się jako mikusza1.
Mam dookoła siebie trzy komputery, na dwóch pracuje, a trzeci to dla rozrywki. Teraz nawet dopiero dostrzegłem, że się odmłodziłem o 10 lat w podawaniu wieku przy rejestracji. Jak teraz piszę ten tekst to mam oczy prawie przy szkle monitora ( za ciemne litery ).

Natomiast uważam, że trzeba edukować, edukować i jeszcze raz edukować.
Forum ma przyciągać ludzi a nie odpychać. Nie każdy jest alfą i omegą ale to nie powód aby go zaraz krytykować i dodawać mu zbędne komentarze.

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 28-04-2008, 10:38   

Wydaje mi się że powinieneś sprawdzić ustawienia karty graficznej, bo te szare literki na ciemnoszarym tle powinny być raczej dośc dobrze widoczne. Sam mam zdemolowany wzrok, ale widzę przynajmniej różnicę w kolorach dość wyraźnie. Miałem z tym problemy kiedy nie do końca dobrze był ustawiony balans czerni i ostrośc ekranu/karty graficznej.

A co do całej tej debaty, troche nie rozumiem Twojej postawy. Wpadanie tu na forum i na dzień dobry strzelanie do bandy ludzi którzy za darmo wloką cały ten interes próbując jednocześnie wieśc jakieś normalne życie jest dość nie zrozumiałe. Zadawanie pytań byłoby znacznie lepszą drogą. Rejestracja to standardowy element oprogramowania forum opartego o pewien kod. Kod ten jest modularny dla setek for, bo jest to ustrój cyfrowy który powstaje odgórnie dla wygody laików/profesjonalistów którzy nim potem administrują. To nie jest rzecz w której każdy se dlubie jak chce tylko gotowe narzędzie jakie otrzymuje admin. Złe podanie maila każdemu sie zdarzyło, ale wtedy szukamy kontaktu do szefa i piszemy o sprawie... a mail do szefa faktycznie jest na czole strony.

Absolwent 1974
super user

Wysłany: 28-04-2008, 21:42   

Witaj Mikusza.
Masz częściowo rację. Gra Trainz wymaga dużo starań, żeby sobie pojeździć polskimi pociągami po polskich mapach. Niestety, to co oferuje TRS 2004, czy TRS 2006, to jest wszystkio g...o w temacie PL.
Ale to wszystko jest oczywiste.
Co wnosi mój post?
Nic.
Chciałem Cię tylko zapytać o Twój wiek Mikusza. Bo przy avatarze masz 39, a w poście piszesz 49. Więc się zdecyduj.
pzdr.
P.S. Ja mam 49.

erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?

Wysłany: 28-04-2008, 21:47   

Zrobcie lepsze - tyle ode mnie.

mikusza1
nowy

Wysłany: 29-04-2008, 00:19   

Absolwent 1974
Poprawiłem dane o sobie mam 49. Miałem podczas rejestracji trochę nerwówki i pomyliłem dane.
Tak generalnie to Trainz w bardzo małym stopniu odzwierciedla realne prowadzenie pociągu. Lepszy jest tu konkurent Microsoftu. A najlepszy stary dosowski niemiecki symulatorek RAILSIM Jens'a Schuberta. Tam fizyka jest super. Szkoda, że projekt nie był kontynuowany.
A co do polskiego taboru to uważam, że graficznie są bardzo dobrze dopracowane, z fizyką i dźwiękiem to gorzej. Trochę tych lokomotyw przetestowałem i uważam za najlepszą lokomotywę jaką ja się zetknąłem TO SM-42 OD SIR_M za ten model to powinno mu się dać medal.

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 29-04-2008, 09:11   

Miukusza1, ale powiedz mi, dlaczego sam nie zrobisz taboru... będziesz miał taki, jaki sobie wymarzysz. Może wtedy bedziesz wiedział, ile to kosztuje czasu i momentami nerwówki. Nikomu nie chcę robić na złość, ale to co napisałeś wcześniej, było bardzo nie fair. Czasami człowieka potrafi to zdenerwować, zwłaszcza jak wyda dodatek, jest zadowolony z siebie, że wykonał kawał dobrej roboty, a na forum za chwile odzew typu: " Bu, a ja myślałem, że papier toaletowy w łazience w wagonie będzie różowy, a nie szary. Brzydki dodatek, już go nie lubię." Zdaję sobie sprawę, że każdemu z osobna się nie dogodzi, bo zazwyczaj znajdzie się osoba, której coś nie podpasuje, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby krytykujący zrobił coś jeszcze lepiej od krytykowanego.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam!

mikusza1
nowy

Wysłany: 29-04-2008, 12:26   

maki
Nauczono mnie kiedyś, że jak coś masz zrobić to zrób solidnie i do końca, a jak nie to nie rób nic.

Z wypowiedzi twojej wynika, że generalnie to musiał bym sobie zrobić sam samochód, telewizor, lodówkę, pralkę i w zasadzie wszystko co jest dookoła, bo np. nie pasowałby mi układ siedzeń w samochodzie, czy rozkład półek w lodówce itp.
Kiedyś zajmowałem się grafiką 2D, (robota w Corelu), robiłem grafiki do japońskiego symulatora i wiem dobrze jaka to ciężka robota (tam się robi tylko na liczbach). I tu składam niski ukłon w kierunku producentów dodatków. Szanuje ich ciężką pracę. Jeżeli ktoś coś publikuje to powinien sprawdzić czy to generalnie działa poprawnie.
Krytyka moja odnosi się do publikacji kuidów którym coś tam wiecznie brakuje i do fizyki poruszania się taboru na mapie.
A Gmax rozgryzam ten program, bo jest to dla mnie coś zupełnie innego niż Corel. Tłumaczenie poleceń zabiera dużo czasu. A ja go mam nie za wiele.

hindus
trainz

Wysłany: 29-04-2008, 12:32   

Tylko jest różnica między pracą, za którą dostaje się konkretne pieniądze, a wolontariatem, hobby, za które nie dostaje się złamanego grosza. Dlatego o ile można mieć pretensje do Auranu za - kiepską fizykę, małe możliwości, mnóstwo błędów, biedne dodatki, można mieć pretensje do CDProjektu za olewanie sprawy, za wypuszczanie gier z błędami, można mieć pretensje do twórców płatnych dodatków, za niekompatybilności, za błędy, to w tym względzie nie powinno się złego słowa powiedzieć na twórcę, który poświęca swój wolny czas na robienie czegoś, czym ktoś inny będzie mógł się bawić, nie dostając za to nic, a jeszcze znajdą się ludzie którzy zaczną go mieszać z błotem. Nie wskazuję tutaj nikogo konkretnego, chodzi mi po prostu o przedstawienie całej sytuacji. Bo co ma do całej sprawy biedny twórca, skoro to gra wyrzuca błędy. A uważam, że jeśli komuś przeszkadzają błędy w darmowych dodatkach, niech pobierze płatne i ma pretensje do ich twórcy.
Ostatnio zmieniony przez hindus 29-04-2008, 12:32, w całości zmieniany 1 raz  

mnich3001 
Administrator

Wysłany: 29-04-2008, 13:20   

I powiedzmy sobie, ile wysiłku wymaga stworzenie super dodatku, przygotowanie modelu w 3d, obrobienie tekstur w 2d, oskryptowanie, obróbka dźwięku, configi i na koniec zapakowanie tego i testy. Mając nawet nieziemski zapał w którymś z tych etapów po prostu może nam nie starczyć wiedzy i materiałów. Pomoc innych jest tu wskazana i niezbędna.
Pamiętam jak powstawały SM42 i był problem z ustawieniem kamery w kabinie z pozycji maszynisty, zgadałem się z Sir_M, w pracy wytestowałem na sobie co i jak i dzisiaj mamy kamerę ustawioną dla wzrostu 170cm maszynisty gdzie podniesienie kamery o kilka centymetrów zwiększa zdecydowanie widoczność. Trwało to 2 dni a to tylko drobny detal w całej tej skomplikowanej maszynerii.
Czy horn w EN57, jest nagrany kamerą z przedziału służbowego i taki dźwięk słyszy maszynista, a ile o niego pretensji?

Tak wię, tworzenie dodatków nie jest takie proste, trza być grafikiem 2 i 3d, programistą, dźwiękowcem, kolejarzem, informatykiem i nie wiadomo co jeszcze.

mikusza1
nowy

Wysłany: 29-04-2008, 15:16   

No czepianie się takich dodatków jak SM 42 czy EN 57 od Sir-M to chyba brak wiedzy o kolejowym taborze. EN 57 jest też wypracowany perfekcyjnie.

Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...

Wysłany: 29-04-2008, 15:27   

mikusza1 napisał/a:
No czepianie się takich dodatków jak SM 42 czy EN 57 od Sir-M to chyba brak wiedzy o kolejowym taborze. EN 57 jest też wypracowany perfekcyjnie.

Czy któryś z przemówców czepia się modeli Sir-M'a?
Brak wiedzy o taborze? Dobre :) Uwierz, dodatki te nie są perfekcyjne, szczególnie SM42 (zresztą nigdy nie będą).
Ostatnio zmieniony przez Mannerheim 29-04-2008, 15:29, w całości zmieniany 1 raz  

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 30-04-2008, 15:22   

Ostatnio na IRC #trainz_polska poruszany był temat Dzieci Neostrady które zagnieździły się na forum PTT. Nie będę tutaj wymieniał nicków, myślę że każdy mniej więcej wie o kogo chodzi. Zauważone zostało że w czasie, gdy przy rejestracji wymagane było podanie swojego nr. kuid na forum takich osobników było niewiele. Wiadomo że z jednej strony wymaganie podania swojego kuidu blokuje dostęp do forum osobą nieogarniętym w temacie, ale może by wprowadzić małą zmianę na forum. Bo z całym szacunkiem dla moderatorów, ale widać że z deka koledzy nie radzą sobie z rosnącym problemem. Dlatego może by na forum wprowadzić coś a'la piaskownica, gdzie osoby nowe, oraz DNy mogły sobie rozmawiać. Byłaby to część otwarta forum, zaś do reszty forum dostęp byłby dla osób posiadających konto na Auranie (czyli selekcja przez kuid). Oczywiście skład moderatorski oceniałby też usera pod kontem zachowania itp. Jest to w pewien sposób pomysł, ale i takie "głośne myślenie". Bo że problem jest każdy widzi, każdy ma też pewnie jakiś sposób na zwalczenie problemu. Ale doraźne, bo konto podbić może sobie każdy, każdy może wrócić pod innym nickiem. Także albo zrobi się porządek, albo problem będzie istniał. A takie DNy utrudniają czytanie forum, które jest najstarszym forum o Trainz w Polsce.
Moja propozycja obecna jest taka, aby zrobić porządek z DN na SB. Otóż dobrym pomysłem były by bany pisania na SB, dla osób posiadających zakaz pisania na forum. Bo obecnie każdy kto ma zakaz pisania na forum, może napisać w SB. A tak w pewien sposób ograniczyło by to syf na forum.
Myślę że administracja i moderacja forum przychyli się do pomysłu wprowadzenia reform, oraz zmiany zasady dawania blokady na pisanie na forum, poprzez włączenie do tego SB.

Pozdrawiam ;)

Bartek_Sp
trainz

Wysłany: 30-04-2008, 17:45   

A ja kiedyś miałem taki może dosyć dziwny pomysł. Nie pamiętam czy już go przedstawiałem. Chodziło by o to aby przy rejestracji osoba chcąca tego dokonać odpowiadała by na kilka różnych pytań, np. Cel rejestracji na forum. Mogły by być też pytania dotyczące gry trainz a przede wszystkim znajomości instrukcji, bo z tym często bywa problem, czyli z nieczytaniem instrukcji. Odpowiedzi na te pytania wysyłane były by do administracji oraz moderatorów, albo do osoby specjalnie do tego wyznaczonej, która to decydowała by o przyjęciu dane osoby czy też nie. Pomysł z "piaskownicą" widziałbym nieco inaczej. Znaczy nowi użytkownicy pisali by tylko w tym dziale, ale widzieli by wszystkie. Co jakiś czas odbywało by sie głosowanie "starszych" (mających dostęp do pisania w całości forum) użytkowników oraz administracji i moderatorów czy danego użytkownika przyjąć. Jeżeli użytkownik zdobył by większość uzyskuje dostęp do całości forum. Oczywiście administracja ma zdanie zdanie ostateczne, i może danego użytkownika nie przyjąć. Przy wprowadzeniu piaskownicy przydała by sie także zmiana regulaminu. Mianowicie możliwość degradacji każdego użytkownika do "piaskownicy". Przy rejestracji także można by wymyślić pytania związane z regulaminem. I jasno i wyraźnie napisać że stosowanie sie do niego może skutkować ukaraniem odpowiednim. To takie moje pomysły co by można zrobić.

Pozdrawiam,
Bartek :)

Lukasy
user

Wysłany: 30-04-2008, 20:45   

KGrid napisał/a:
Dlatego może by na forum wprowadzić coś a'la piaskownica, gdzie osoby nowe, oraz DNy mogły sobie rozmawiać.

DN to nalezy tepic, a nie fora im zakladac. Sami niech sobie zaloza i - za przeproszeniem - pod siebie sraja.

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 01-05-2008, 12:36   

IMO powrot do "podaj kuid albo spadaj" to najlepsze rozwiazanie
Ostatnio zmieniony przez Maki 01-05-2008, 13:12, w całości zmieniany 1 raz  

Kamil 
znawca
Miedziak ;]

Wysłany: 02-05-2008, 00:27   

Alana napisał/a:
IMO powrot do "podaj kuid albo spadaj" to najlepsze rozwiazanie

Tak, tylko co jeśli dany użytkownik posiada grę z gazety? Pomysł Bartka jest lepszy.
Ostatnio zmieniony przez Kamil 02-05-2008, 00:29, w całości zmieniany 1 raz  

Lord
super user

Wysłany: 02-05-2008, 00:31   

Co do kuidu z gazety, to może napisać do cd projekt i mu dadzą. Zresztą PTT nie jest jedynym forum o trainz, więc jakoś sobie delikwent poradzi.

jungova
user

Wysłany: 28-08-2008, 22:18   

ja jsem taky nova, umim cesky (ve skole nas ucily rusky), anglicky jen se slovnikem v ruce.

dekuji za pochopeni

PS: muj maly problem: co znamena slovo 'Gadu-Gadu', prelozi mi to nekdo do ceski ?
Ostatnio zmieniony przez jungova 28-08-2008, 22:20, w całości zmieniany 1 raz  

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 29-08-2008, 00:11   

To je polsky internetovy komunikator. Tak jako skype nebo MSN.

fotokite
user

Wysłany: 04-09-2008, 12:27   

Wątek rozrósł się do gigantycznych rozmiarów, ale ja od siebie pisząc na temat - nowy czasem może wydawać się niewydarzony i nie znać topografii forum. Ale jeśli będzie współpracował z adminami, słuchał ich upomnień i wdrażał się w ducha forum - nie widzę nic przeciwko - każdy ma prawo popełniać błędy na początku( ja wtedy też pare zaliczyłem) Inaczej rzecz się ma kiedy do klawiatury dochodzi ignorant, malkontent nie szczędzący obelg - na takiego rady już nie ma, z reguły ani groźba ani proźba nie pomaga.

Odpowiedz do tematu