Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Sty 2013 Posty: 499 Skąd: z domu
Wysłany: 09-08-2015, 12:57 Nagrywanie składów na stacji
Witam :) Czy to prawda, że aby nagrywać składy na stacji potrzebna jest jakaś zgoda od PKP ? Czy mogę iść i sobie normalnie nagrać składy wiedząc, że SOK tak czy inaczej do mnie podejdą ?
Jeszcze dziś rano mieliśmy wolny kraj Jeżeli nagrywasz / fotografujesz / filmujesz z miejsca ogólnodostępnego (czyli i z peronu) to nikt nie ma prawa ci zabronić. Oczywiście w drugą stronę SOK zawsze ma prawo podejść i spytać, co tu robisz. Ale nie mają prawa wymagać kasowania czy (nie daj Boże) oddawania sprzętu.
To dotyczy nawet miejsc objętych teoretycznie zakazem fotografowania (czyli obecnie głównie rzeczy wojskowe) - jeżeli ktoś ma coś do ukrycia, to ma to sobie tak ukryć, że z publicznego miejsca ma być niewidoczne Jeśli widać np jakiś tam tajny czołg z ulicy, to możesz go sobie ufocić :D A dopóki nie łazisz po torach, wiaduktach i innych rejonach niedostępnych dla "szarego pasażera" to nikomu nic do tego.
Czyli w tym miejscu mogę sobie spokojnie nagrywać ?
A skąd ja mam to wiedzieć? Warunkiem "bezkarności" jest ogólnodostępność terenu. Czyli ulica, chodnik, park, peron. Jeżeli trzeba wleźć na teren zamknięty - to kwestia robi się dyskusyjna.