Pomógł: 8 razy Wiek: 66 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 725 Skąd: Kraków
Wysłany: 31-10-2015, 00:17 Takie refleksje o TANE
Dawno nic nie było pisane o TANE - być może walka z tym symulatorem zabiera posiadaczom aż tyle czasu, że nie ma go już na nic poza tym :) Pomyślałem więc że wstawię kilka spostrzeżeń, jakie mi się nasunęły podczas testowania gry przez ostatnie kilka miesięcy. Może komuś to się przyda albo wzbudzi jakąś dyskusję. Nie będę pisał do N3V bo to i tak beznadziejne, ale są z pewnością osoby które tam mają lepsze dojścia. Może coś podpowiedzą.
Z początku zrobiłem małą trasę 17x14 sekcji i na tym obszarze wszystko działało mniej więcej dobrze. Dodatków też było niewiele i wszystkie sprawdzone. Ale to była mała mapka więc stopniowo zacząłem dołączać inne, pobrane z różnych miejsc.
I tak właśnie dla testu zrobiłem mapkę, na którą się poskładało kilka map wykonanych przez różnych twórców :)
Była tam: Ziemia świętokrzyska v4, Poligon, Hołopole, Polskie koleje Piaskowe, Bronie-Łęczno, Sudety, Dolina Raduni no moja skromna wykonana już w TANE w całości. Oczywiście musiałem jeszcze podorabiać trochę terenu, żeby się to wszystko zgrało i pociągi jeździły do wszystkich stacji. Powstała naprawdę duża mapa i co najważniejsze działająca. TANE z biedą dawało sobie z tym radę, ale dało się to opanować. Nie wiem tylko dlaczego, ale naprawa bazy dodatków pojawiała się przy prawie każdym uruchomieniu. Nawet jak przepisowo zamykałem grę, następnym razem znowu wyskakiwała naprawa trwająca dobre kilka minut. Dobrze, że chociaż mam dysk SSD bo na tradycyjnym chyba bym nie zdzierżył. O ile udawało mi się popracować z geodetą kilka godzin bez niespodziewanego zniknięcia gry z ekranu, to TANE zaczynało pracować coraz wolniej. Oczywiście w międzyczasie robiłem testowe przejażdżki i ponownie wracałem do geodety. Skutek był taki, że pomimo iż procesor pracował na 60%, grafika na 30% to Fraps pokazywał mi ok 12-14 kl/s i to niezależnie od ustawień grafiki. Pamięci RAM zjadł wówczas prawie 10 GB. Dopiero całkowite zamknięcie gry i wystartowanie na nowo powodowało, że wszystko wracało do normy czyli ok 50-60 kl/s i to na maksymalnych ustawieniach.
Ogólnie rzecz biorąc, to nie bardzo mogę zrozumieć tej niby naprawy bazy danych. Co tak niby psuje tę bazę, że trzeba ja naprawiać co chwila? W poprzednich wersjach, pomimo, że dodatków było sporo więcej, jakoś wyjątkowo baza była naprawiana a i tak gra była stabilna. Podczas jazdy może i jest OK, nie wypadła mi ani razu, ale w geodecie to już tragedia. Nigdy nie wiem czy zdążę zapisać aktualny stan prac. Zdarza się, że odejdę od komputera na kilka minut a po powrocie zastaję piękny pulpit a po TANE ani śladu. Nie sądzę, żeby tu była też wina mojego komputera, bo i jest dość mocny i nigdy nie było z nim problemów.
Zgodzę, się, że nie wszystkie dodatki mam w pełni zgodne z nową wersją, ale skoro są jakby zaakceptowane (obsolete) to nie powinny wpływać na stabilność aż w takim stopniu. Niby gdzie się podziewają te błędy wykazane podczas naprawy bazy, skoro na liście zainstalowanych dodatków ich nie widzę? Raz na czas jak się program wywali to i muszę wstępne ustawienia ponownie wpisywać. Coś tu jest niedopracowane albo przepracowane za bardzo.
Łącząc mapy musiałem również łączyć warstwy a to już czasem powodowało spore kłopoty. Obiekty interakcyjne niby były ale nie działały a torowiska robiły się dziurawe. Przejazdy drogowe też to samo. Trzeba było wstawiać wszystko od początku. Pociągi uparcie nie ruszały z miejsca, pomimo, że miały zielone na semaforze. Z niewiadomych powodów pociąg jadący na zielonym nagle zwalnia do 37 km/h i tak turla się do następnego semafora. Logika AI też ułomna, gdyż np. bez szczegółowego rozkładu, mając kilka wolnych torów akurat wjeżdża na ten który jest zajęty.
Ale wszystko to byłoby do przełknięcia gdyby nie to nagłe zamykanie się programu bez konkretnego powodu. I tylko jak już wspomniałem w geodecie.
Jak to mówi niejaki Pan Max Kolonko - moja ocena tego jest taka:
Nie było warto wydawać ponad 2 lata temu 70$ na ten symulator. Póki co to jest to niedopracowane i zapewne już nie będzie lepsze. Może w polskiej wersji za 50 zł to jeszcze ujdzie, pod warunkiem, że nie mamy zbyt wielkich oczekiwań. To nie jest narzędzie za pomocą którego można tworzyć ciekawe trasy. A jeśli nie da się tworzyć to i reszta do niczego bo te mapki z Auranu to bieda straszna. Naprawdę szkoda mi zmarnowanego czasu.....
Dołączam rysunek tej mapki łączonej. Oświadczam, że to jest mapa wyłącznie na moje potrzeby i nie mogę jej udostępnić bez zgód autorów map składowych.
Wysłany: 02-02-2016, 21:57
Niedawno odkurzyłem kilka map zainstalowanych w TS12 i próbuję je dostosować do TANE. W szczególności zająłem się Zimowiskiem z uwagi na ciekawy teren i mnóstwo różnych dodatków. Ponieważ jednak nie przepadam za zimowymi pejzażami, postanowiłem przerobić mapę na sezon letni :D. Żeby też nie robić bałaganu w TANE zacząłem przerabiać mapę w TS12. Podmieniałem tekstury, torowiska, roślinność i wszystko co przypominało zimę :) I co się okazało?
TS12 mam zainstalowanego już na zwykłym dysku talerzowym i praca z Zimowiskiem niestety przyprawiała mnie o ból głowy. Komputer ten sam a jednak szarpanie obrazem, oczekiwanie na doczytanie dodatków, odświeżanie ekranu powodowało, że była to ciężka i mało ciekawa praca. Nie ma żadnego porównania z pracą w TANE i z dyskiem SSD. Tam wszystko działa płynnie i bez żadnych opóźnień!
Jak już wspomniałem, nie importowałem wszystkich dodatków hurtem, ale po wymianie podstawowych elementów przeniosłem samą mapę. Wtedy dopiero spisałem brakujące zależności i tak po trochu pakowałem je w TS12 a potem instalowałem w TANE. Nie wszystkie jak na razie, bo jest to długa lista, ale za to od razu widać, które się instalują poprawnie, a które trzeba naprawiać. Zdarza się, że jeden zły dodatek zepsuje kilka innych zainstalowanych i bezbłędnych map. Trzeba się bardzo pilnować przy tym.
Sądzę, że ta mapa w wersji letniej też będzie całkiem przyjemna i atrakcyjna.
Na koniec podsumuję, że jednak mimo wielu niedociągnięć TANE działa bez porównania szybciej i sprawniej od wcześniejszych wersji TS a dysk SSD dodatkowo poprawia komfort zabawy
I o dziwo już nie zawiesza się
Na koniec podsumuję, że jednak mimo wielu niedociągnięć TANE działa bez porównania szybciej i sprawniej od wcześniejszych wersji TS
To ciekawe, bo u mnie build 80349 nadal chodzi tragicznie, a najszybciej chodzącą wersją pozostaje TS2010 49933, i ani TS12 ani TANE nie mają szans zbliżyć się do jego osiągów.
W TANE, nawet na "low", 30FPS jest dla mnie nieosiągalne - a gra w tych ustawieniach wygląda tragicznie, zaś w 2010 na średnio-wysokich mam miejscami nawet i 60 na Zimowisku, które do lekkich nie należy - przy dużo lepszej jakości grafiki. Także tego...
Wysłany: 02-02-2016, 22:24
Hmmm, no to dziwne faktycznie, ale ja mam sprzęt raczej dobry. Bo i procesor I5 4690 podkręcony do 4,5 GHz , grafikę Asus STRIX GTX960 też podkręconą fabrycznie a pamięci Ram 16 GB. Nie mówiąc już o dysku SSD zarówno na systemie jak i specjalnie dla TANE + FSX. Nawet te największe mapy poskładane w jedną, nie powodują żadnych problemów.
Ja bym jeszcze zniósł niedoskonałości sprzętu, w sensie że nie wyrabia. Rozumiem że nowe edycje gier żrą zasoby sprzętowe. Seria trainz nie jest tu żadnym wyjątkiem. Cóż, pasja kosztuje ;)
Ale nic mnie tak nie osłabia jak po raz kolejny babranie się z dostosowywaniem dodatków i map....to jest ogromnie demotywujące i megaczasochłonne i żaden dym z parowozu, którym jara się Jamal i cienie którymi jara się kto inny nie są w stanie tego zmienić. Nie wszyscy są tak zawzięci jak Wojtek, którzy swoje rzeczy dostosowali pod tę wersję i też trudno im się dziwić, kolejne godziny życia idą bo znów coś trzeba poprawiać. O to mam do N3V największy żal. Nie powinno tak być.
Ostatnio załamałem się tez, jadąc w TANE po mapce wbudowanej, tej brytyjskiej. 12-15 FPS na low, no ale to już przywykłem, OK. Paint - wiadomo. Ale totalną żenadą jest to, że z jednej strony niby mamy już w kabinie normalne światło, cienie itp itd - ale tunele nadal nie rzucają cienia - wjeżdżasz do tunelu, a kabina się świeci jak w pełnym słońcu, jak w 2004. A SetCablightIntensity zabrali - no bo przecież "teraz jest realistyczne światło w kabinach". Jasssne... Także zostaję przy 49933, i niech kangury spadają na eukaliptus.
(...) żaden dym z parowozu, którym jara się Jamal (...)
Hej! Ten dym jest naprawdę cudny
Powiem szczerze, że o mało nie kupiłem TANE, bo zgred mnie bardzo namawia, a ja mam kupon na grę za zaledwie 20$, ale jak czytam sprawy związane z wysypywaniem się gry, naprawą bazy dodatków i jeszcze wolniejszą pracą gry, to jednak sobie daruję i jej raczej nie kupię
@Jamal
Namawia czym? Screenami zasypującymi ci spam folder? :P
Nie marudź tylko już wiesz co masz zrobić ;)
Ogarniemy te pokaszanione drzewka pofiga i już obiecuje nie będę marudzić :P
Co do moich spostrzeżeń na temat TANE widać drastyczny spadek wydajności i tu nie ma co oszukiwać. Poprawa dodatków przekopując się przez samą mapke Jamala polega głównie na dorabianiu plików miniaturek - masakrycznie dużo osób olewa ciągle ten temat Panowie ;)
Jest do tego niby automat wbudowany w CM ale coś zwykle nie chce zadziałać albo coś źle robię. Sam CM przyjemnie odchudzony, przejrzysty i nie sprawiający problemów. Samej gierki nie wywaliło mi jeszcze nigdy do windy.
Ja nie żałuje zakupu. Z każdą wersją były takie lub podobne przeboje że coś jest nie halo. I tu akurat nie spodziewałem się jakieś zmiany.
_________________ www.14d40.pl - Sklep Miłośnika Kolei
www.trainzmarket.com - Dodatki do Trainz
Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
Ostatnio zmieniony przez zgred 03-02-2016, 17:20, w całości zmieniany 1 raz
Ja nie wiem, u mnie po aktualizacji do SP1 musiałem zrobić trzykrotnia naprawę bazy danych i po tym zabiegu śmiga, aż miło. Żadnych zwiech, zacięc, klatkowania, nie widzę żadnej różnicy pomiędzy TANE a wcześniejszych wersji, a szybkością odpalania (i działania CMP) bije poprzedników.
Ja nie wiem, u mnie po aktualizacji do SP1 musiałem zrobić trzykrotnia naprawę bazy danych i po tym zabiegu śmiga, aż miło. Żadnych zwiech, zacięc, klatkowania, nie widzę żadnej różnicy pomiędzy TANE a wcześniejszych wersji, a szybkością odpalania (i działania CMP) bije poprzedników.
Na moje oko wydaje mi się że jednak dłużej zatwierdza dodatki CM w TANE porównując go do CM w TS12. Szczególnie te ważące po ileś set Mb (np niezoptymalizowane jeszcze wahadełko)
Samo odpalanie gry i samego scenariusza tak jak piszesz rysztur następuje błyskawicznie.
Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
Ostatnio zmieniony przez zgred 03-02-2016, 17:29, w całości zmieniany 1 raz
masakrycznie dużo osób olewa ciągle ten temat Panowie ;)
Niestety. TANE i TS12 masakrycznie dużo miniaturek po prostu olewa i wywala "gdzieś". Już o tym pisałem. Dodatki Wujka na przykład - w 2010 instaluję i miniatura jest, instaluję z tego samego cedepa w 12 albo w new errorze i miniaturki magicznie znikają Więc nie zawsze to wina autora. Może trzeba mieć eukaliptus w doniczce na kompie postawiony
A ten dym to nie jest jakiś stary "repaint" dymu który był gdzieś kiedyś na auranie jeszcze przed TS2009? Pamiętam jakąś dyskusję na ten temat. Może ktoś podchwyci i sobie przypomni. Była jakaś rozmowa o tym, że strasznie zamulał grę.
@Jamal
Namawia czym? Screenami zasypującymi ci spam folder? :P
Nie marudź tylko już wiesz co masz zrobić ;)
Ogarniemy te pokaszanione drzewka pofiga i już obiecuje nie będę marudzić :P
No właśnie!!! Te screeny mnie wkurzają, bo naprawdę zachęcają do zakupu!!! Lublin-Dorohusk na tych screenach, albo najnowsze mapy rumuńskie, to jak nowe kabiny Adamstana, w których aż chce się po prostu jeździć!!! :)
Wiem, że to tak naprawdę zależy od mapy i użytych dodatków, bo TANE w wersji gołej to porażka w najwyższym stopniu, jeśli chodzi o jakość wykonania dodatków!!! Aż jedzie z daleka starym ohydnym paintem...
Ja boję się tej wydajności też, bo sami widzicie na moich filmach ostatnich na YT, że rewelacji u mnie nie ma... W planach nie mam zakupu lepszego sprzętu, od tego, co już mam...
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 03-02-2016, 20:11
Cytat:
Wiem, że to tak naprawdę zależy od mapy i użytych dodatków, bo TANE w wersji gołej to porażka w najwyższym stopniu, jeśli chodzi o jakość wykonania dodatków!!! Aż jedzie z daleka starym ohydnym paintem...
Pod tym względem TANE nie ustępuje innym wydaniom Trainz - we wszystkich wersjach jakie wyszły Trainz jako "goła" wersja jest nic nie warta. To między innymi dzięki naszym twórcom ta gra do czegokolwiek się nadaje prócz odinstalowania.
Ja boję się tej wydajności też, bo sami widzicie na moich filmach ostatnich na YT, że rewelacji u mnie nie ma... W planach nie mam zakupu lepszego sprzętu, od tego, co już mam...
Taki mały off ale uważam, że na kwestię wydajności w dużej mierze mają wpływ drzewa speedtreez, których użyłeś. Jako przykład wydajnej mapy podam D29-10, która w całości jest wykonana na drzewach @Bogdana i przynajmniej u mnie chodzi płynniej w porównaniu do Lublin-Dorohusk.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 03-02-2016, 21:18
Mapa Jamala jest budowana na HOGu co już samo w sobie daje spory wycisk Trainzowi. Na mapie dodatkowo zostały użyte rośliny SpeedTrees które dają komputerowi jeszcze większy wycisk grze i komputerowi pomimo tego że autor odchodził je wagowo o połowę w przypadku tex.
_________________ ex-Eksterminator botów
zygo [Usunięty]
Wysłany: 06-02-2016, 21:50
W piz.. z TANE. Zainstalowałem TRS 2010 :D Jakby dzialaly wszystkie dodatki to bym zostaø w TANE :(
Pytanie techniczne.
Jaka siatka generuje te śmieszne cienie w kabinie?
No nie mogę tego rozgryźć...
Ostatnio zmieniony przez zgred 11-02-2016, 10:24, w całości zmieniany 1 raz
To akurat sam zauważyłem że bryła cienia jest skaszaniona ;)
Zastanawiam się tylko jak ona jest uruchamiana? I jak należy dostosować model by była ona wywołana (nie - z automatu nie działa )