FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Tory TANE - za duże wymagania ?
Autor Wiadomość
Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005

Wysłany: 09-03-2016, 20:22   Tory TANE - za duże wymagania ?

Koledzy, czy ktoś próbował oryginalnych torów TANE? Ja tak z ciekawości podmieniłem część z nich na "TANE 1Trk Wood", ale coś to jest nie tak. Jak załączam na obrazkach niektóre zwrotnice są poprawnie wyświetlane a innym brakuje iglic. Czy to moja grafika nie wyrabia ? Podejrzewam, że być może to prawda bo pracuje na 99% wg GPU-Z.
W każdym razie ostatecznie podmieniłem na "SAM Track - Bl-3 v5 NO 3D SCREW" i jest super! No i elegancko działa kiedyś wspomniana porada o wpisie w configu Track-condidtion :-D

Generally
trainz

Wysłany: 09-03-2016, 21:10   

Po prostu nie działają wszystkie systemy rozjazdów. Na tę chwilę w 100% działają tylko te, z których odbiega tylko jeden tor.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 09-03-2016, 21:10   

W anglikach nie wyświetli poprawnie, bo za dużo krzyżujących się szyn w jednym miejscu i kod odpowiedzialny za "rozpoznawanie" rozjazdów durnieje. Braki iglic w ogóle (obrazek drugi i dalsze) to wina słabego kompa/braku cierpliwości - bo czasem Trainz musi się namyślić i po namyśle stwierdza "kurde, tu miały być jeszcze iglice" i pyk-pojawiają się :-)
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005

Wysłany: 09-03-2016, 22:21   

Hmm,
Cytat:
Na tę chwilę w 100% działają tylko te, z których odbiega tylko jeden tor.

Jak widać niektóre rozjazdy są prawidłowe i to te krzyżowe, natomiast pojedyncze nie. Są takie, które faktycznie po chwili są kompletne a są takie, które za diabła pozostają bez iglic

Cytat:
W anglikach nie wyświetli poprawnie, bo za dużo krzyżujących się szyn w jednym miejscu i kod odpowiedzialny za "rozpoznawanie" rozjazdów durnieje. Braki iglic w ogóle (obrazek drugi i dalsze) to wina słabego kompa/braku cierpliwości - bo czasem Trainz musi się namyślić i po namyśle stwierdza "kurde, tu miały być jeszcze iglice" i pyk-pojawiają się :-)

Hahahaha, no to jest dobra porada - trzeba poczekać. Ale wydaje mi się, że ktoś z naszych kolegów już takie ruchome rozjazdy zrobił. Może byłyby lepsze, bo te auranowe tory wcale mi nie pasują a chciałem je wypróbować głównie za sprawą ruchomych rozjazdów. Nawet niedawno przeglądałem mapkę, bodajże czeską, gdzie były rozjazdy gotowe, ale też gdy próbowałem je układać w innym miejscu to brakowało iglic. Może faktycznie słaby komp na takie fajerwerki, choć w sumie aż taki najgorszy też nie jest.
Kiedyś, dawno temu jeździłem po mapach francuskich i tam też były rozjazdy ruchome, ale strasznie to było skomplikowane do samodzielnego układania a ja byłem jeszcze koloru trawy wiosennej :-D

Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005

Wysłany: 09-03-2016, 22:44   

Znalazłem te francuskie rozjazdy, wyglądają całkiem nieźle, ale jak je zastosować to już nie mam pojęcia :)

ryszard
znawca

Wysłany: 09-03-2016, 23:09   

Ruchome owszem zrobił Wojtek. Był jeden rozmiar i z napędem mięśniowym. Zwrotnik z blachą i latarenką w oznaczeniu manewrowym.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 10-03-2016, 07:15   

Wszelkie animowane rozjazdy pre-TANE to były obiekty scenery, do których czepiało się tory spline. I na nich budowało się "konstrukcję" z torów niewidzialnych - coś jak moje szablony. Animacja albo była elementem tegoż scenery (andi06 czy ZWD na przykład) albo była zawarta w "napędzie rozjazdowym", czyli modelu zawierającym zwrotnik i iglice (Samplaire).

To oznacza "sztywne" parametry rozjazdu, takie jak długość, skos czy promień.
Użycie - podobne jak moje szablony niewidoczne: kładziesz, obracasz, czepiasz tory widoczne, czepiasz tory niewidoczne, dajesz napędy. W wojtkowych napędy są specjalne, z iglicami, reszta ma zwykłe, jakiekolwiek.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

Odpowiedz do tematu