Pomógł: 8 razy Wiek: 66 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 725 Skąd: Kraków
Wysłany: 09-03-2016, 20:22 Tory TANE - za duże wymagania ?
Koledzy, czy ktoś próbował oryginalnych torów TANE? Ja tak z ciekawości podmieniłem część z nich na "TANE 1Trk Wood", ale coś to jest nie tak. Jak załączam na obrazkach niektóre zwrotnice są poprawnie wyświetlane a innym brakuje iglic. Czy to moja grafika nie wyrabia ? Podejrzewam, że być może to prawda bo pracuje na 99% wg GPU-Z.
W każdym razie ostatecznie podmieniłem na "SAM Track - Bl-3 v5 NO 3D SCREW" i jest super! No i elegancko działa kiedyś wspomniana porada o wpisie w configu Track-condidtion
W anglikach nie wyświetli poprawnie, bo za dużo krzyżujących się szyn w jednym miejscu i kod odpowiedzialny za "rozpoznawanie" rozjazdów durnieje. Braki iglic w ogóle (obrazek drugi i dalsze) to wina słabego kompa/braku cierpliwości - bo czasem Trainz musi się namyślić i po namyśle stwierdza "kurde, tu miały być jeszcze iglice" i pyk-pojawiają się
Pomógł: 8 razy Wiek: 66 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 725 Skąd: Kraków
Wysłany: 09-03-2016, 22:21
Hmm,
Cytat:
Na tę chwilę w 100% działają tylko te, z których odbiega tylko jeden tor.
Jak widać niektóre rozjazdy są prawidłowe i to te krzyżowe, natomiast pojedyncze nie. Są takie, które faktycznie po chwili są kompletne a są takie, które za diabła pozostają bez iglic
Cytat:
W anglikach nie wyświetli poprawnie, bo za dużo krzyżujących się szyn w jednym miejscu i kod odpowiedzialny za "rozpoznawanie" rozjazdów durnieje. Braki iglic w ogóle (obrazek drugi i dalsze) to wina słabego kompa/braku cierpliwości - bo czasem Trainz musi się namyślić i po namyśle stwierdza "kurde, tu miały być jeszcze iglice" i pyk-pojawiają się
Hahahaha, no to jest dobra porada - trzeba poczekać. Ale wydaje mi się, że ktoś z naszych kolegów już takie ruchome rozjazdy zrobił. Może byłyby lepsze, bo te auranowe tory wcale mi nie pasują a chciałem je wypróbować głównie za sprawą ruchomych rozjazdów. Nawet niedawno przeglądałem mapkę, bodajże czeską, gdzie były rozjazdy gotowe, ale też gdy próbowałem je układać w innym miejscu to brakowało iglic. Może faktycznie słaby komp na takie fajerwerki, choć w sumie aż taki najgorszy też nie jest.
Kiedyś, dawno temu jeździłem po mapach francuskich i tam też były rozjazdy ruchome, ale strasznie to było skomplikowane do samodzielnego układania a ja byłem jeszcze koloru trawy wiosennej
Wszelkie animowane rozjazdy pre-TANE to były obiekty scenery, do których czepiało się tory spline. I na nich budowało się "konstrukcję" z torów niewidzialnych - coś jak moje szablony. Animacja albo była elementem tegoż scenery (andi06 czy ZWD na przykład) albo była zawarta w "napędzie rozjazdowym", czyli modelu zawierającym zwrotnik i iglice (Samplaire).
To oznacza "sztywne" parametry rozjazdu, takie jak długość, skos czy promień.
Użycie - podobne jak moje szablony niewidoczne: kładziesz, obracasz, czepiasz tory widoczne, czepiasz tory niewidoczne, dajesz napędy. W wojtkowych napędy są specjalne, z iglicami, reszta ma zwykłe, jakiekolwiek.