Wysłany: 24-12-2023, 23:01 Mega Sudety - Lato 76 - nowa wersja 2023 TANE/TS2019
Dzień dobry wieczór
Z okazji Szczodrych Godów, przesilenia zimowego i zwycięstwa światła nad ciemnością na ręce wszystkich grzecznych ludków składam odświeżoną malutką mapeczkę "Mega Sudety - Lato 76" osobno w wersji T:ANE oraz TS2019
(niestety jak się ostatnio okazało mapa nie zadziała właściwie na TS2022 ze względu na niekompatybilność sygnalizacji - ktoś, kto odpali mapę w TS2022 będzie zmuszony do kompletnego usunięcia całej sygnalizacji, ustawienia jej, nazwania, skonfigurowania całkowicie na nowo, przykro mi)
Tu pobierzesz mapy wraz z sesjami startowymi (skonfigurowane semafory oraz znaczące przebiegi, ale bez taboru) i zależności do nich, których nie ma na DLS (wszystkie brakujące zależności, które znajdują się na DLS po zainstalowaniu mapy musicie odfiltrować i ściągnąć we własnym zakresie):
W związku z tym, że mapa od początku do końca zbudowana była ręcznie trudno ją nazwać realną w 100% ale na pewno można ją nazwać "wariacją na temat..." zwłaszcza, że posiada kilka miejscówek, które w 1976 roku nie istniały nawet w planach, no ale czego się nie robi dla jeszcze większej grywalności
Zaczynkiem rozbudowy były jesienne Sudety 76 oraz Kolej Bystrzycka kilanzioma, które zostały połączone i przebudowane (wszystkie stacje zostały zbudowane od początku, większość z nich na podstawie basemap, wszystkie rozjazdy przebudowane i wybudowane na podstawie szablonów Radka), dobudowanych zostało kilka nowych linii.
Ostatecznie mapa ma łącznie ponad 500km szlaków i bocznic i zawiera poniższe linie:
274 - Wałbrzych Główny - Jelenia Góra
276 - Kłodzko Główne - Miedzylesie
285 - Świdnica Przedm - Jedlina Zdr
771 - Świdnica Przedm - Świdnica Miasto
286 - Kłodzko Główne - Wałbrzych Główny
291 - Boguszów Gorce - Mieroszów - Mezimesti
298/299 Sędzisław - Kamienna Góra - Lubawka
308/345 - Kamienna Góra - Pisarzowice - Jelenia Góra
330 - Kamienna Góra - Krzeszów
340 - Mysłakowice - Karpacz
309 - Kłodzko Nowe - Kudowa Zdrój
322 - Kłodzko Nowe - Stronie Śląskie
318/327 - N.R. Słupiec - Ścinawka Średnia - Radków
Ścinawka Średnia - KWK Nowa Ruda - Słupiec
Scinawka Srednia - Tlumaczów
508/299 - Trutnov stred - Kralovec - Lubawka
563 - Kralovec - Zacler
544 - Teplice nad Metuji - Mezimesti
620 - Teplice nad Metuji - Trutnov stred"
Na dzień dobry mapkę "w ruchu" możecie zobaczyć na kanale YT:
Video
Wszystkich, którzy lubią oglądać screeny, zwłaszcza z procesu budowy zapraszam do galerii (do obejrzenia czeka ponad 1200 obrazków zbieranych praktycznie od początku rozpoczęcia przebudowy w styczniu 2021 r.):
Galeria.
Przy budowie wykorzystano wszelkie dostępne materiały z polska-org, semaforka, ogólnej bazy kolejowej, książek Przemysława Dominasa, google maps, google earth, geoportalu, youtube i innych materiałów wygrzebanych z otchłani internetów.
Uprzedzając kolegów-ortodoksów - elementy infrastruktury, sieć trakcyjna są na tej mapie w jakimś stopniu uproszczone
Szczególne podziękowania kieruję dla Piotra "kilanzioma" za przeogromne wsparcie, w tym modelarskie oraz dla Maksymiliana "maxa" za wsparcie duchowe i niezliczone godziny spędzone na pogaduchach
Wszystkich kolegów i koleżanki zainteresowanych uprasza się o zawieszenie/podlinkowanie tej mapy na swoich stronach internetowych z dodatkami do trainza.
@RBach - Radku, jak będziesz miał jakąś wolną chwilę powieś proszę tę produkcję w tych moich szpargałach na Twojej stronie.
Mapę dedykuję sympatykom gór, a zwłaszcza Sudet i ich podobno najpiękniejszych w Polsce linii kolejowych.
Dobrej, dłuuuugiej zabawy!
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2155 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 24-12-2023, 23:34
Pod jaką to jest wersję TRS19? Pod najnowszy SP5? Na moim pre-SP1 zmieniłem build na akceptowalny ale gra była uprzejma podczas ładowania mapy po prostu się wyłączyć
Pod jaką to jest wersję TRS19? Pod najnowszy SP5? Na moim pre-SP1 zmieniłem build na akceptowalny ale gra była uprzejma podczas ładowania mapy po prostu się wyłączyć
Pomógł: 12 razy Wiek: 34 Dołączył: 13 Wrz 2011 Posty: 543 Skąd: Kraków
Wysłany: 25-12-2023, 14:49
Sudety 1976 wiecznie żywe . Cieszy fakt,że mapa została zmodernizowana,a w szczególności doceniam wkład osób,którym projekt nie pozostał obojętny od ostatniego wydania oraz,że nadal jest udoskonalany.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2155 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 25-12-2023, 15:00
Uruchomiłem wersję TANE na trawniku. Zero braków, zero błędów, wszystko na czarno. Szykuje się do dłuższego kursu na trasie Kłodzko - Wałbrzych - Mezimesti - Trutnow (tego odcinka mi bardzo brakowało ) - Lubawka - Jelenia. Tyle co przejrzałem mapę to to już wygląda MEGA jak sama nazwa wskazuje Przejadę się to napisze jeszcze kilka słów co i jak.
Poza tym, co napisał Paweł w wersji TS2019 są podmienione tory 3D i tekstury gruntu pbr przy szlakach.
Cholibka, i kto wie, czy to nie jest powód "niekompatybilności". Wersja MegaMakaronMapy z torami procedural, Jamalmapa Ełk-Olecko na torach proceduralnych - sygnaliza się kwasi.
Wersja MegaMakaronMapy z torami chunky, wszystkie moje mapy ze zwykłymi torami trzyde albo chunky - i kurde działa prawidłowo.
Przypadek?
Pomógł: 13 razy Wiek: 72 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 417 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-12-2023, 20:45
Przepraszam RBach, że się wcinam w poważny temat. Chciałbym zwrócić uwagę entuzjastów tej wspaniałej mapy na rys historyczny. Mapa wskazując rok 1976 determinuje też tabor jaki wtedy był w użyciu na PKP. A więc poza parowozami to spotkalibyśmy SP45, SU46, SU42, SP42, ST43, ST44, EN57, EU07, ET22 i wcześniejsze elektrowozy oraz spalinowozy. Nie wiem czy pojazdy serii SN znajdowały tam zatrudnienie ale na pewno nie było jeszcze SU45 (pierwsza pojawiła się 1.01.1992) i wagonów osobowych oraz kuszetek w malowaniu innym niż oliwkowe. Wagony sypialne i restauracyjne WARS były w barwach firmowych o ile mnie pamięć nie myli. Mam pytanie do osób zorientowanych odnośnie lokomotyw dopuszczonych do ruchu na trasie Kłodzko Miasto - Kudowa Zdrój. Czy poza TKt48 i Sx42 jeździły tam SP45 lub SU46 z pociągami pośpiesznymi ?
Mam pytanie do osób zorientowanych odnośnie lokomotyw dopuszczonych do ruchu na trasie Kłodzko Miasto - Kudowa Zdrój. Czy poza TKt48 i Sx42 jeździły tam SP45 lub SU46 z pociągami pośpiesznymi ?
Zarówno SP45 jak i SU46 jeździły do Kudowy - są zdjęcia z początku lat '90. Nie wiem, jak akurat w 1976, ale jeżeli chodzi o węzeł kłodzki, to na mapie można się bawić aż do czerwca 1991, kiedy to sieć trakcyjna dotarła do Kłodzka od strony Wrocławia ;)
W latach '80 w zimie zdarzały się na kudowiance TeKatki w trakcji podwójnej, co zostało uwiecznione na angielskim filmie dokumentalnym o parowozach w węźle kłodzkim z 1984 roku:
https://youtu.be/GNs-DePGdNM?si=a1F-Vzp3fySoEnyi&t=692
Poza tym, co napisał Paweł w wersji TS2019 są podmienione tory 3D i tekstury gruntu pbr przy szlakach.
Cholibka, i kto wie, czy to nie jest powód "niekompatybilności". Wersja MegaMakaronMapy z torami procedural, Jamalmapa Ełk-Olecko na torach proceduralnych - sygnaliza się kwasi.
Wersja MegaMakaronMapy z torami chunky, wszystkie moje mapy ze zwykłymi torami trzyde albo chunky - i kurde działa prawidłowo.
Przypadek?
Taaak! potwierdzam Radek podsunął mi kolejny pomysł na eksperyment, który właśnie zakończył się sukcesem - po odpaleniu mapy z TANE w TS2022 zapisaniu jej i dopiero w tym środowisku po zamianie torów na proceduralne .... sygnalizacja działa, przynajmniej w geodecie!!! Tak więc jeśli test w maszyniście przejdzie pomyślnie, to do końca tygodnia będzie kompletna mapa pod TS2022 z torami "czyde" i paroma zmodyfikowanymi teksturami, ale te dopiero muszę ogarnąć, bo na takiej mapeczce nie jest to prosta i szybka sprawa. Uffff, Radek - dzięki za inspirację
Dobrze, że się wcinasz, bo po cichu z Pawełkiem knujemy żeby uszyć do tego mapiszcza kilka sesyjek na zasadzie "jedź człowieku przez kolejne znaczki oznaczające przystanki) i dobrze wiedzieć, co tam się szlajało po tych torach
-----------------------------------------------
Ale żeby nie było kolorowo, to od razu kilka moich uwag na temat TRS 2022, które mimo lepszej płynności gry ją dla mnie dyskwalifikują (a miało być tak pięknie na hiper-super-duper, och i ach.. :
"AI" w tej wersji przewala wszystkie semafory z sygnałem S1 "Stój!" niezależnie od tego na jakich torach zbudowana jest mapa i jaka sygnalizacja jest zastosowana, zwyczajnie skład/lokomotywa wyjeżdża poza semafor i tyle, nawet jak pod nim stoisz i dasz komendę "jedź", to go przejedzie i dopiero się zatrzyma, oczywiście gra przy tym wyświetli komunikat, że "przejechano semafor coś tam coś tam..."
- niezależnie od trybu kamery z jaką jedziesz (czy w kabinie, czy z kamerą filmową), po przejechaniu kilku km gra przestaje ładować obiekty scenery, efekt jest taki, że jeśli nie wciśniesz pauzy, to zaczynasz jechać po pustym polu, po kolei znikają tory, nasypy, drzewka, domki i wszystko pozostałe. W momencie kliknięcia pauzy gra ładuje ,momentalnie wszystko i znów po odpauzowaniu możesz cieszyć się widokami przez kilkaset metrów/kilka kilometrów i znów sytuacja zaczyna się powtarzać.
W TANE ani w TS 2019 nigdy mi się to nie wydarzyło nawet na moim X letnim starym laptopie z GTX1050, na na obecnej maszynie z RTX3070TI hula aż miło poza jakąś wieczną czkawką w TRS2019.
Tak więc biorąc pod uwagę wszystkie moje osobiste za i przeciw T:ANE - jak na razie jest najlepszą wersją tej gry.
Pomógł: 13 razy Wiek: 72 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 417 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-12-2023, 18:58
To się może przydać. Kolega bazler71 w 2012 roku napisał poniższy post do mapy kilanzioma Sudety Jesień 1976 i dołączył rozkłady jazdy:
Wysłany: 26-12-2012, 23:46
Witajcie - pozwole sobie na małe 3 grosze w temacie w związku z prezentacją modelu niemieckiego "igreka" dwuklasowego od Kilana. Otóż tak się nam wczoraj zgadało, że ten poc. do Karpacza to nieco inną miał relację. Otóż w rozkładzie z lata 1975 widnieje sezonowy poc. z/do Karpacza via Jelenia Góra ale nie z/do Lipska tylko bliżej - Reichenbach/Drezno. Pociąg przyjeżdzał do Karpacza ok 9 rano i wracał popołudniu. Wg rozkłądu miał tylko dwójki i rezerwacja miejsc. Stawiam na coś co miało służyć do wożenia wczasowiczów w ramach wymiany z bratnim narodem socjalistycznej DDR/NRD. Co do taboru trudno coś powiedzieć - czy jechały wagony nasze czy niemieckie. Kilka lat później w roku 1980 relacja jest skrócona po stronie niemieckiej do Gorlitz czyli tuż za granicę więc pewnie jechał wagon/y polskie.
Jest jednak coś więcej do powiedzenia w temacie ciekawych poc. możliwych do odtworzenia na mapie Sudety. Zamieszczam poniżej linki do tabel rozkładu jazdy z 1975/76 na odc Jelenia Góra - Wałbrzych. Poza krajowymi dość dalekimi relacjami jak np poc Gdynia - Szklarska Poręba znajdziemy tam 3 poc. międzynarodowe z któych dodatkowo dwa pomykały z Wałbrzycha przez Kłodzko a nie przez Jaworzynę.
Są to
poc. nr 488/489 Eisenach - Leipzig - Kraków z kuszetami w składzie
poc. nr 388/389 Berlin - Katowice
oraz rodzyneczek do świątecznego ciasta
poc nr 450/451 Paris - Frankfurt n/M - Leipzig - Warszawa
swego czasu pędzony aż do Jeleniej Góry niemieckim parowozem serii BR01
W składzie tych dalekobieznych właśnie trafiały się zapewne owe 1/2 kl igreki ze świeżutkiej produkcji świątecznej Piotra. Pomijając fakt, że oprócz nich zapewne fajniutkie restauranty, sypiale, kuszety - polskie, niemieckie i wg fotki także francuskie.
A na koniec - zwróćcie uwagę, na poc Dresden - Kłodzko - to właśnie z niego pochodził wagon do Karpacza. Tyle, że do Kłodzka mykały 1-2 kl
"AI" w tej wersji przewala wszystkie semafory z sygnałem S1 "Stój!"
Mi się wydaje, że po prostu spieprzone jest hamowanie przed czerwonym. O ile na ograniczeniach hamuje w miarę prawidłowo, to przed czerwonym hamuje "ot tak se" i przewala S1 z prędkością rzędu 30-40km/h. Nie zauważyłem, żeby nie próbował hamować w ogóle, hamuje, ale mu nie wychodzi.
Kozłów nie przewala, ale może widzi koniec toru i przed tym wyhamowuje. A jak za semaforem z S1 ma jeszcze tor, to jest "aaaaa w d... 10m w tą czy w tą"
"AI" w tej wersji przewala wszystkie semafory z sygnałem S1 "Stój!"
Mi się wydaje, że po prostu spieprzone jest hamowanie przed czerwonym. O ile na ograniczeniach hamuje w miarę prawidłowo, to przed czerwonym hamuje "ot tak se" i przewala S1 z prędkością rzędu 30-40km/h. Nie zauważyłem, żeby nie próbował hamować w ogóle, hamuje, ale mu nie wychodzi.
Kozłów nie przewala, ale może widzi koniec toru i przed tym wyhamowuje. A jak za semaforem z S1 ma jeszcze tor, to jest "aaaaa w d... 10m w tą czy w tą"
Przed znacznikami również hamuje i zatrzymuje się prawidłowo, ale to już bez znaczenia przy pozostałych wadach tego gniota.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5344 Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-12-2023, 00:10
Cytat:
To się może przydać. Kolega bazler71 w 2012 roku napisał poniższy post do mapy kilanzioma Sudety Jesień 1976 i dołączył rozkłady jazdy:
Wysłany: 26-12-2012, 23:46
Witajcie - pozwole sobie na małe 3 grosze w temacie w związku z prezentacją modelu niemieckiego "igreka" dwuklasowego od Kilana. Otóż tak się nam wczoraj zgadało, że ten poc. do Karpacza to nieco inną miał relację. Otóż w rozkładzie z lata 1975 widnieje sezonowy poc. z/do Karpacza via Jelenia Góra ale nie z/do Lipska tylko bliżej - Reichenbach/Drezno. Pociąg przyjeżdzał do Karpacza ok 9 rano i wracał popołudniu. Wg rozkłądu miał tylko dwójki i rezerwacja miejsc. Stawiam na coś co miało służyć do wożenia wczasowiczów w ramach wymiany z bratnim narodem socjalistycznej DDR/NRD. Co do taboru trudno coś powiedzieć - czy jechały wagony nasze czy niemieckie. Kilka lat później w roku 1980 relacja jest skrócona po stronie niemieckiej do Gorlitz czyli tuż za granicę więc pewnie jechał wagon/y polskie.
Jest jednak coś więcej do powiedzenia w temacie ciekawych poc. możliwych do odtworzenia na mapie Sudety. Zamieszczam poniżej linki do tabel rozkładu jazdy z 1975/76 na odc Jelenia Góra - Wałbrzych. Poza krajowymi dość dalekimi relacjami jak np poc Gdynia - Szklarska Poręba znajdziemy tam 3 poc. międzynarodowe z któych dodatkowo dwa pomykały z Wałbrzycha przez Kłodzko a nie przez Jaworzynę.
Są to
poc. nr 488/489 Eisenach - Leipzig - Kraków z kuszetami w składzie
poc. nr 388/389 Berlin - Katowice
oraz rodzyneczek do świątecznego ciasta
poc nr 450/451 Paris - Frankfurt n/M - Leipzig - Warszawa
swego czasu pędzony aż do Jeleniej Góry niemieckim parowozem serii BR01
W składzie tych dalekobieznych właśnie trafiały się zapewne owe 1/2 kl igreki ze świeżutkiej produkcji świątecznej Piotra. Pomijając fakt, że oprócz nich zapewne fajniutkie restauranty, sypiale, kuszety - polskie, niemieckie i wg fotki także francuskie.
A na koniec - zwróćcie uwagę, na poc Dresden - Kłodzko - to właśnie z niego pochodził wagon do Karpacza. Tyle, że do Kłodzka mykały 1-2 kl
Omówienie taboru wagonowego jeżdżącego około 1975-1977 roku w obrębie linii kolejowych zgromadzonych na tej mapie wykracza poza możliwości skrótowego wpisu. Należy przy tym podkreślić, że Dolny Śląsk od lat już wówczas stanowił wyjątkowe w skali kraju zbiorowisko mniej standardowych typów wagonów osobowych. Część z nich została zrobiona i można je znaleźć na www.trainzart.pl W istocie, w sekcji download opisane są dokładnie okresy jakim odpowiada malowanie i znakowanie poszczególnych modeli, także rozpoznanie co "pasuje" nie powinno sprawiać problemu. W wielkim skrócie: wagonów standardu Y było stosunkowo mało i pojawiały się głównie w pociągach międzynarodowych oraz ważniejszych dalekobieżnych, właściwie nie zdarzało się by skład złożony był tylko z wagonów tego typu. W składach dalekobieżnych włączano głównie wagony przedziałowe, przede wszystkim wagony rodziny 1A-108A, uzupełnione młodszymi "igrekami". Standardowo prowadziły one zazwyczaj czteroosiowe wagony pocztowe i bagażowe, których kilka powstało w modelu. W pociągach osobowych tabor był bardziej zróżnicowany, wagony osobowe rodziny 1A-108A również były tu wykorzystane, uzupełnione wagonami przedwojennej i wojennej budowy pochodzenia niemieckiego, włoskiego, holenderskiego, belgijskiego, polskiego, rumuńskiego itp itd. Często zdarzały się składy łączące wagony cztero- i dwuosiowe, np. dwuosiowy bagażowy i trio/kwartet wagonów osobowych czteroosiowych. Nie brakowało też jednak mniej typowych z dzisiejszej perspektywy zestawień, np. 43A-boczniak-43A albo 43A-4AM-donnerbuchs-donnerbuchs-donnerbuchs czy zespół piętrowy serii Bipa i donnerbuchs 1 klasy. Z uwagi na niedobór nowszych wagonów 1 klasy oraz konieczność ich planowego włączania w składy, wiele pociągów osobowych prowadziło np. zestaw czteroosiowych pullmanów i donnerbuchsa lub boczniaka klasy 1. Można by o tym opowiadać bez końca, do tego nie brakuje w internecie fotografii pociągów na PKP z tego czasu, także wystarczy sobie trochę postudiować.
Co do pytań o to z czego składał się pociąg z Reichenbach do Karpacza, sprawa jest udokumentowana w schyłkowym okresie jego eksploatacji. Pociąg prowadziła jeleniogórska SU46 a skład tworzył wagon standardu Y budowy Bautzen klasy 2 serii Bme (bez ogrzewania nawiewnego) oraz bezprzedziałowy "Reko" klasy 2 serii Bghw. Cały ten skład można sobie spokojnie zestawić z modeli jakie są na www.trainzart.pl - a oto jego fotografia wykonana wiosną 1980 roku za stacją Miłków:
Natomiast skrótowo co do taboru trakcyjnego: około 1975-1977 na linii Kłodzko - Kubowa dominowały lokomotywy serii TKt48 i Ty2. Nie było tam wówczas ani ST43 ani SP45. Dlaczego? Ponieważ były to nowe lokomotywy i do tego bardzo potrzebne na niezelektryfikowanych magistralach których w kraju było jeszcze pełno i nie bardzo były szanse je puszczać "dla zabawy" na jakichś lokalkach. Z tego samego powodu na linii do Międzylesia (podobnie jak do Legnicy) dominowały wrocławskie Pt47, rzadziej uzupełniane SP45, co stopniowo zaczęło ulegąć zmianie dopiero po roku 1980. O tym już na tym forum było przy prezentacji oryginalnej mapy, ale szczególnym przypadkiem były SU46... przydzielone dopiero w 1977 prosto z fabryki do szopy Jelenia Góra. Prowadziły tam różne pociągi, ale podkreślenia wymaga fakt, że były to zarówno składy dalekobieżne jak też lokalne. Praktycznie od samego początku były np. mocno wykorzystywane na linii do Karpacza czy Zielonej Góry (via Lwówek Śląski). Na okolicznych szlakach znacznie szerzej wykorzystywano starsze SP45, a także TKt48 i Ty2. Tyle tytułem wielce skrótowego zarysu.
Jak komuś zależy na przybliżonych do realiów zestawieniach wagonowych to może sobie postudiować nieskromny zasób historycznych fotografii, dostępnych m. in. za sprawą stron i forów takich jak Stacja Muzeum, Forum Modelarstwo czy galeria Gunnara Christensena - www.tog-billeder.dk ... i wiele innych. Można też pooglądać moje obrazki z Trainza, gdzie nie brakuje historycznych zestawień składów.