mam kilka problemów związanych z użytkowaniem naszych rodzimych enginesoundów w TANE.
1. Prostszy problem - nie działają mi horny, które sobie dorabiam. Pomimo odpowiednich właściwości (mono-22050-16bit) nic nie słychać. Nie wiem co jest odpowiedzialne za ten stan rzeczy ale plik konwertowałem szykowałem wielokrotnie i nie mam pojęcia dlaczego tak jest.
2. Trudniejszy problem - praktycznie kompletnie zanikają pliki up i down w praktycznie każdym enginesound lokomotywy. Nie ma znaczenia czy to enginesound makarona, UBE czy każdy inny. Ruszając lokomotywą praktycznie jedziemy tylko na dźwiękach idle 1,2,3 itd. Czy istnieje jakaś opcja by zmusić TANE jakimś configiem, skryptem by dźwięk działał tak, jak to działa w niższych wersjach? Wszystko brzmi tak, jakby lokomotywa rozpędzała się bardzo szybko (a faktycznie tak nie jest - chodzi normalnie). Szkoda by było nie korzystać z dźwięków, które tak podnoszą realizm gry.
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 14-11-2017, 14:00
Ad. 2: (cytat z innego mojego posta):
Jeżeli ktoś zauważył, że dźwięki silnika lubią w TANE się ucinać i odtwarzać szybciej niż powinny, to jest na to lekarstwo. Trzeba w configu takiego enginesounda dodać dwie linijki:
Gdzie 'x' to czas trwania plików podawany w sekundach, a kolejność plików jest rosnąca wg nazwy (czyli tak: 0,"up 1-2","up 2-3","up 3-4","up 4-5","up 5-6","up 6-7","up 7-8" i analogicznie dla plików "down x-x"). Zero na początku każdej sekwencji jest obowiązkowe.