Wysłany: 06-08-2008, 17:35 Wykolejenia na zwrotnicach
Witam.
Mam pytanie. Dlaczego przy przejeździe przez zwrotnice przy zawrotnej prędkości 5kmph pociąg (każdy) wykoleja się? Czy jest jakiś sposób, żeby uniknąć tych wykolejeń?
U mnie też się wykoleja, kiedy:
1. Dźwignia zwrotnicy nie jest ustawiona w odpowiednim kierunku (zielona strzałka powinna być skierowana na tor z którego zjeżdża pociąg.
2. Nie ma na rozjeździe dźwigni.
Nie wiem jak to jest w TR04, ale w rzeczywistości jeżeli pociąg jedzie z ostrza rozjazdu (czyli z kierunku któregokolwiek z dwóch torów na jeden tor - czyli ten trzeci - trochę pokrętnie to napisalem ale myślę że wiadomo o co mi chodzi) to nie nastąpi wykolejenie takiego pociągu. Nawet jak droga nie będzie dla tego składu leżała. Wykolejenie nastąpi podczas wjazdu na ostrze rozjazdu jeżeli rozjazd nie będzie prawidłowo ułożony, lub jeżeli zostanie przełożony podczas przejazdu składu pociągu.
Zapewne są od tego wyjątki, ale przeważnie tak się wykolejają pociągi na rozjazdach.
Nie wiem jak to jest w TR04, ale w rzeczywistości jeżeli pociąg jedzie z ostrza rozjazdu to nie nastąpi wykolejenie takiego pociągu. Nawet jak droga nie będzie dla tego składu leżała.
Jest to tak zwane "rozprucie zwrotnicy", czasem powoduje wykolejenie taboru (niegroźne), ale zawsze sporo problemów na nastawni...
Wysłany: 07-08-2008, 13:25
t-s napisał/a:
Moim zdaniem zależny dużo od tego czy zwrotnica jest prosta tzn. czy nie ma jakiś odchyleń jak w gotowych mapach w grze trs.
No właśnie wykolejenia zachodziły na mapach z gry. Tym bardziej, że np. na mapie Glasgow przy stacji głównej tory są zrobione beznadziejnie... sam bym lepiej je ułożył:P
Ponadto zauwazyłem, że przy prawidłowym ustawieniu zwrotnic można przez nie przejechać długim składem z prędkością 100kmph i nic się nie dzieje. To jest dopiero dzikie.:D
Wysłany: 09-08-2008, 01:58
Zauważyłem jeszcze jedną dziwną rzecz, mianowicie niektóre składy przy dużych prędkościach są niewrażliwe na złe ustawienie zwrotnicy z której zjeżdżają. np. ta lokomotywa malard, czy jakoś tak zestawiona z trzema osobowymi SantaFe. Już teraz nic nie rozumiem. :P
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 04 Sie 2008 Posty: 69 Skąd: Ostrów WLKP.
Wysłany: 29-08-2008, 10:36
Trochę nieprecyzyjnie to napisałeś ale domyślam się, że chodzi Ci o zwrotnice przy stacjach?("z której zjeżdżają") Bo jedna rozgałęzia się na peron a druga nie ( na malutkich stacjach - również na mapach trainzowych) i wtedy Ty decydujesz czy chcesz wjechać na stację czy przejechać. Doprecyzuj bo nie jestem na 100 % pewien czy właśnie o to Ci chodzi.
Ostatnio zmieniony przez fotokite 29-08-2008, 10:38, w całości zmieniany 2 razy