FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Hog, Cyfrowe Mapy Wysokości, Mapy i Zdjęcia Cyfrowe...
Autor Wiadomość
Piotr1
super user


Wiek: 36
Dołączył: 19 Sie 2011
Posty: 186
Skąd: Łeba
Wysłany: 15-09-2011, 14:23   

Jeszcze raz dzięki za wszelkie porady. Cos tam popróbuję, jak będzie na to czas:)
_________________
Piewer
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 48 razy
Wiek: 31
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 862
Skąd: Sierpc
Wysłany: 16-09-2011, 17:29   

Wujek 082 napisał/a:
Wyobraźcie sobie, że bez strat w szybkości komputera udało mi się w HOGu wygenerować teren dla JEDNEJ mapy, która obejmuje następujące fragmenty linii: 201 Kościerzyna - Bydgoszcz, 208 Tuchola - Grudziądz, 215 Bąk - Laskowice Pomorskie. Odpalcie sobie railmap.exe, albo cokolwiek, gdzie są podane kilometraże tych linii i policzcie ile to jest kilometrów.

Tzn. sporo zależy od położenia linii względem kierunków geograficznych, ja próbowałem generować Nasielsk - Toruń Wschodni (ok 165 km), i o ile jeszcze udało mi się wygenerować z Microdema obraz o screen pixel size 10.0, to już przy próbie zrobienia obrazu pod screen pixel size 6.70 Microdem odmówił mi posłuszeństwa. Ta linia leży raczej "po skosie" na mapie (po przekątnej), co zwiększa trochę konieczną wielkość mapy wysokości. Więc dość sporo zależy też od położenia samej linii, możliwe że udało by się i z dobre 400 km gdyby dobrać linie leżące mniej więcej po obwodzie mapy. No ale wąskim gardłem jest jednak raczej Microdem a nie HOG.
A z samą podziałką to też jest chyba różnie, ja np. wygenerowałem Mierzeję Helską z podziałki 6.70 i jak zmierzyłem go linijką to wyszło ok. 50 km, podczas gdy w rzeczywistości to ok. 34-36 km, a wg kolej.one.pl odcinek Władysławowo Port - Hel :
http://www.kolej.one.pl/i...4&okno=przebieg
ma ok. 33 km długości. Nie wiem czym to jest spowodowane, ale możliwe że same pliki wysokości różnią się jednak trochę właściwościami, być może są zapisane w różnych rozdzielczościach albo to kwestia odwzorowania geograficznego, być może różne regiony Polski są trochę różnie "rozciągnięte". Najlepiej jednak chyba sprawdzić każdy przypadek już na początku, zaraz po wygenerowaniu, ile wyszło, żeby potem nie mieć niespodzianek.
Ogólnie jeszcze, przynajmniej u siebie zauważyłem taką dziwną rzecz:
gdy generuje się mapę z pojedynczego arkusza mapy cyfrowej, to teren jest strasznie dziwnie rozciągnięty i nie daje się w żaden sposób nałożyć na mapę topograficzną - następuje dziwne zaburzenie proporcji. Problem udaje się ominąć łącząc w Microdemie najpierw co najmniej dwa arkusze (przynajmniej jeden dodatkowy arkusz) i dopiero potem przycinać. Problem jest też z przycinaniem pojedynczego arkusza, gdyż w Microdemie nie podaje właściwych współrzędnych przy przycinaniu (pokazuje obie współrzędne 0 stopni) Także, przynajmniej z mojego doświadczenia, mogę powiedzieć, że nawet jak cała linia złapie się na jednym arkuszu HGT, to lepiej połączyć na wszelki wypadek dodatkowy arkusz i przyciąć, niż ryzykować niepoprawne proporcje obrazu i orientację geograficzną.
 
 
McDreamy
znawca


Pomógł: 63 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 1631
Skąd: Poznań
Wysłany: 09-11-2012, 23:44   

Czy ktoś na forum ma może starą wersję programu Microdem? Po necie krąży już tylko nowa, a w niej nie da się postępować zgodnie z instrukcją Jamala. Mógłby to ktoś wrzucić na serwer i podlinkować gdzieś w widocznym miejscu, przyda się na przyszłość...
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 48 razy
Wiek: 31
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 862
Skąd: Sierpc
Wysłany: 10-11-2012, 21:25   

Ja mam wersję 4.1.248.0 (listopad 2008 wg daty modyfikacji), tylko jest z tym problem bo zajmuje jakieś 55-60 MB i ciężko będzie to gdzieś wrzucić.
 
 
McDreamy
znawca


Pomógł: 63 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 1631
Skąd: Poznań
Wysłany: 10-11-2012, 21:31   

Zobacz czy jest taka opcja:
File > Data Manipulation
>
Merge > DEMs > DEMs--pick multiple

Tego brakuje w nowych wersjach. A nad wrzuceniem tego gdzieś zaraz pomyślimy, wyślij mi na pw adres email.
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 48 razy
Wiek: 31
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 862
Skąd: Sierpc
Wysłany: 10-11-2012, 21:47   

Adres wysłałem. Z tego co pamiętam - działało, bo korzystałem kiedyś z niego i udawało mi się wygenerować całkiem spore mapy.
 
 
McDreamy
znawca


Pomógł: 63 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 1631
Skąd: Poznań
Wysłany: 12-11-2012, 20:46   

Kolega Aikozann przesłał mi dobrą wersję programu. Teraz pytanie do Was co z tym robimy? Czy udostępniam to komuś w celu wrzucenia na nasz serwer aby potem uniknąć jakiś problemów z dostępnością programu.
 
 
 
McDreamy
znawca


Pomógł: 63 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Maj 2009
Posty: 1631
Skąd: Poznań
Wysłany: 13-11-2012, 13:26   

Widzę, że pisze sam do siebie ;-) Ktoś jest mi wstanie powiedzieć jak duże będzie odchylenie jeśli screen pixel size będzie miał 13, a nie 10?
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 48 razy
Wiek: 31
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 862
Skąd: Sierpc
Wysłany: 13-11-2012, 14:51   

Odległości na mapie będą zapewne o ok. 30 % zaniżone.
Nie wiem czy screen pixel size 13 daje jakieś w miarę realne skalowanie terenu,
raczej radziłbym testować 6.70 i 10.0, wygenerować obie i zobaczyć,
która mapa jest bardziej zbliżona do rzeczywistych odległości.
Bo z własnych doświadczeń z Microdemem pamiętam, że w niektórych przypadkach
sprawdza się 6.70, a w niektórych 10.0, nie wiem od czego to zależy, może
od jakiejś rozdzielczości arkusza mapy cyfrowej czy coś, z tego co pamiętam
to właśnie w różnych przypadkach te dwie wartości dawały sensowne rezultaty,
nie przypominam sobie natomiast abym wykorzystywał
jakieś inne wartości niż te dwie. Ogólnie to niestety Microdem ma to do siebie
że najlepsze wartości parametrów dopasowania trzeba niestety znajdować
metodą prób i błedów, testując różne ustawienia.
Chyba że chodzi Ci o celowe zwiększenie screen pixel size, aby ominąć
problemy Microdema z za dużą mapą. Nie wiem czy jakoś bardzo ma to sens,
gdyż korzystając z Microdema-HOGa zwykle ma się na celu mapę realną,
a zachwianie proporcji odległości już na starcie tworzenia mapy, trochę moim zdaniem
się z tym kłóci, mapa taka będzie opatrzona od początku "grzechem pierworodnym".
Takie jest przynajmniej moje zdanie. Osobiście nie wiem czy nie zastanawiałbym się
w takiej sytuacji raczej nad ograniczeniem generowanego terenu na mapę
(w najgorszym razie parę segmentów zawsze chyba można dorobić "manualnie"
już w Trainzie) niż nad zaburzaniem proporcji odwzorowania terenu.
 
 
Panzerwik 
user


Wiek: 23
Dołączył: 28 Sie 2012
Posty: 72
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 11-12-2012, 18:32   

Przepraszam, ale która z tych cyfrowych map wysokości pokazuje Beskid śląski i żywiecki :?:
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 124 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3767
Skąd: Opole
Wysłany: 11-12-2012, 18:54   

Panzerwik jaka mapa,gdzie, bo Twoje pytanie mnie tutaj jakoś nie pasuje
 
 
 
Panzerwik 
user


Wiek: 23
Dołączył: 28 Sie 2012
Posty: 72
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 11-12-2012, 19:29   

na poprzedniej stronie DrStrach podał nowy adres strony z cyfrowymi mapami wysokości: http://dds.cr.usgs.gov/srtm/version1/Eurasia/
Są tam cyfrowe mapy wysokości do hoga, ale nie wiem, która z tych wielu map pokazuje cyfrową wysokość terenu beskidu śląskiego i żywieckiego.
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-12-2012, 19:34   

Panzerwik napisał/a:
Są tam cyfrowe mapy wysokości do hoga, ale nie wiem, która z tych wielu map pokazuje cyfrową wysokość terenu beskidu śląskiego i żywieckiego.

Wyszukuje się po długości i szerokości geograficznej, kłania się elementarna znajomość geografii. Podpowiem, że w Google Earth (nie wiem czy w Maps) masz na dole mapy wyświetlane współrzędne geograficzne.
Aha, jeśli tego nie ogarniesz, to na razie odpuść sobie korzystanie z realnych map wysokości.
 
 
 
Panzerwik 
user


Wiek: 23
Dołączył: 28 Sie 2012
Posty: 72
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 11-12-2012, 19:55   

Faktycznie nazwy tych plików to współrzędne geograficzne, wcześniej nie zauważyłem. Dzięki.
 
 
 
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 115 razy
Wiek: 50
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2668
Skąd: Chorzów
Wysłany: 11-12-2012, 20:39   

Btw, mam ten teren wygenerowany w hogu. Moim zdaniem tak wyraziste obszary jak rejony górskie nie powinny być hogowane dla potrzeb map w trainzie. (rozumiem Panzerwik ze robisz mapę realną). Możesz być rozczarowany tym jak to wyglada. Tu trzeba trochę poimprowizować tak jak Piotrek Kilanowski zrobił na swoich Sudetach. Wtedy można mówić o "realnych" widokach.
_________________
facebook.com/Zimowisko.Trainz
 
 
 
Kamlox
super user


Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 129
Skąd: Łódź
Wysłany: 16-12-2012, 14:19   

McDreamy napisał/a:
Kolega Aikozann przesłał mi dobrą wersję programu. Teraz pytanie do Was co z tym robimy? Czy udostępniam to komuś w celu wrzucenia na nasz serwer aby potem uniknąć jakiś problemów z dostępnością programu.

Można także prosić o tą wersję programu?
 
 
kacper0
nowy


Dołączył: 13 Sty 2014
Posty: 25
Skąd: Śląsk
Wysłany: 13-01-2014, 18:34   

Poprawiam kolegę
http://www.gpsmaniak.com/new/download.htm
(bez kropki)
 
 
 
rwk2007 
trainz


Pomógł: 10 razy
Wiek: 24
Dołączył: 29 Mar 2010
Posty: 222
Skąd: Dziki Zachód
Wysłany: 16-02-2014, 22:22   

Właśnie znalazłem rozwiązanie dla tych, którzy poszukują starszej wersji Microdema. Wystarczy na http://archive.org/web/ wpisać adres strony skąd się go ściąga, a następnie cofnąć się w czasie o parę lat i pobrać sobie starszą wersję ;-) Mam nadzieje, że pomogłem.
 
 
 
cichowski34
user


Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 11 Wrz 2010
Posty: 82
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 12-04-2014, 10:40   

Witam,
jest problem z tym linkiem:

http://www.trainz.org/ptt/_3d/hog/hog.html

Odsyła mnie do jakichś Chińskich drukarek?
 
 
 
D_M
zaawansowany



Pomógł: 116 razy
Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 939
Skąd: Jastrzębie
Wysłany: 12-04-2014, 13:45   

Prawidłowy link, po podmianie z .org/ptt/_ -na .pl/_ w odnośniku: http://www.trainz.pl/_3d/hog/hog.html
_________________
TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
 
 
 
cichowski34
user


Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 11 Wrz 2010
Posty: 82
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 12-04-2014, 14:26   

Dzięki!A sprawdzałem poprawność linku i przeoczyłem to. :mrgreen:
 
 
 
Alana 
znawca


Pomogła: 129 razy
Dołączyła: 16 Lut 2008
Posty: 2199
Skąd: Truj-miasto
Wysłany: 09-09-2014, 00:57   

Pliki cyfrowych map wysokosci zniknely z serwera na ktorym byly. Znalazlam u siebie w backupach paczke z mapami obszaru Polski i wrzucam na serwer ale lepiej zeby umiescic to gdzies jeszcze. Radek, Pawel_15 - moze u was?
MAPY: http://www.oceangirl.eu/trainz/mapy.7z
Microdem: http://www.oceangirl.eu/trainz/microdem_setup.exe
Hog: http://www.oceangirl.eu/trainz/hog.7z
_________________
MEOW!
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 65 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 2027
Skąd: Bonk (Westpreussen)
Wysłany: 09-09-2014, 09:14   

Wrzucę do mnie na serwer i niech wisi. Gdyby ktoś chciał tworzyć dodatkowe poradniki odnośnie budowy map w HOGu to będzie mógł podać ten link jako pewny.
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 48 razy
Wiek: 31
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 862
Skąd: Sierpc
Wysłany: 09-09-2014, 09:57   

Dobrze byłoby też gdzieś wrzucić starą wersję programu MicroDEM (ja mam gdzieś na dysku bodajże 4.1.248.0 od Jamala i ta wersja na pewno było dobra), gdyż w nowszych wersjach usunęli kilka istotnych narzędzi, przede wszystkim "Merge DEMs" (albo przynajmniej zaszyli je gdzieś tak że nie mogłem znaleźć). Pamiętam że sam miałem z tym problem i dlatego od tamtego czasu trzymam zarchiwizowaną starą wersję.
 
 
Jacek
znawca
Milovník ČD


Pomógł: 115 razy
Wiek: 50
Dołączył: 21 Lut 2008
Posty: 2668
Skąd: Chorzów
Wysłany: 09-09-2014, 11:48   

Cytat:
(...) gdyż w nowszych wersjach usunęli kilka istotnych narzędzi, przede wszystkim "Merge DEMs" (albo przynajmniej zaszyli je gdzieś tak że nie mogłem znaleźć).


Ja mam 12stkę. Fakt, jest to teraz w innym miejscu, ale chyba teraz jest nawet logiczniej.

File --> Open ---> rozwija się poniższe okno wyboru i tam jest funkcja łączenia map:

 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group