FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Łączenie map
Autor Wiadomość
Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 63
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 691
Skąd: Kraków
Wysłany: 25-10-2023, 10:05   Łączenie map

Nie wiem czy to tylko u mnie ale chyba wraca problem z łączeniem map. Może to też wersja Platinum ma takie chimery - nie wiem. Fakt jest taki, że jeszcze klika segmentów to można dodać bez kłopotu, ale takie już powiedzmy 10-20 segmentów to nie idzie. Otwiera się co prawda okno gdzie ustawiamy dodawany element w odpowiednie miejsce ale później jak klikam Połącz no to komputer zamyśla się na amen. Nie miałem cierpliwości czekać pół dnia czy więcej ale myślę, że skoro nie zadziałało to w ciągu max kilku minut to już nie zadziała.
Czasami z niewiadomych powodów połączy mapy i to takie większe, ale to jakiś wyjątek i bez konkretnej przyczyny.
O ile pamiętam to w TS12 też był z tym problem, ale wówczas zawsze miałem pod ręką TS2010 który to robił bezbłędnie. Na szczęście nie było tam kłopotu z buildami map i pasowały nie zmienione do obu wersji. Platinum narzuca już build 5 i nawet nie da się map cofnąć do udanej wersji SP1.
_________________
KUID:269437
 
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 74 razy
Wiek: 31
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1605
Skąd: Knurów

Wysłany: 25-10-2023, 10:36   

Łączenie map nigdy nie działało dobrze i nie będzie działać :-D
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
 
 
 
Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 63
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 691
Skąd: Kraków
Wysłany: 25-10-2023, 11:02   

Ale w SP1 TRS19 czy nawet w TANE działa bardzo dobrze i nawet dwie duże mapy łączy bez problemu :-) Widać te "nowości" psują to co było dobrze. Jak to mówią "lepsze" jest wrogiem "dobrego".
_________________
KUID:269437
 
 
 
Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 63
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 691
Skąd: Kraków
Wysłany: 26-10-2023, 08:05   

Ha, udało mi się jednak zmusić Tereskę do pracy i połączenia tych mapek co się broniły zawzięcie. A zrobiłem to tak, że zainstalowałem na nowo TRS-a i dołączyłem stary mój folder Local. Ten manewr jednak nie dał oczekiwanych rezultatów bo w zasadzie nic się nie zmieniło. Ale gdy zrobiłem całkiem nowy i pusty folder Local to już zmieniło sytuację. Zainstalowałem te dwie mapki i nawet nie kopiowałem dodatków. Istotne było, czy tylko uda się je połączyć. I faktycznie połączyło błyskawicznie. Wyeksportowałem więc tak połączoną mapkę do starej wersji Platinum gdzie już wszystkie dodatki były i w ten sposób po uruchomieniu miałem już całość. Pozostało tylko elegancko skomponować na styku segmentów i tyle.
Wniosek z tego jeden, a mianowicie coś jest nie tak w starym folderze Local i tam należałoby szukać przyczyny. Nie wiem czy nie zostawię już tej nowej instalacji a sukcesywnie będę importować dodatki ze starej wersji, bo teraz wszystko działa.
Przemawia za tym i to, że jak kiedyś już tu pisałem, z niewiadomych powodów nie działa na tej starej instalacji okienko informacyjne. Jak testowałem jakąś nową mapkę to tam się powinny pojawiać informacje, że np. gdzieś tam brakuje zwrotnicy. U mnie tego nie było i musiałem mozolnie czasem szukać dlaczego pociąg nie chce jechać gdzieś tam do znacznika.
_________________
KUID:269437
 
 
 
Cris 
zaawansowany


Pomógł: 20 razy
Wiek: 32
Dołączył: 15 Sie 2008
Posty: 999
Skąd: Źmigród/Leszno
Wysłany: 28-10-2023, 16:22   

Łączenie map w TRS19 jest banalnie proste. Receptą na to jest tylko i wyłącznie kompatybilność warstw obu map. Ważne aby nazywały się one tak samo, i najlepiej aby dana warstwa zawierała w sobie wszystko co użyte na mapie. Tyle i aż tyle. Mam tak połączonych kilkanaście różnych projektów i żaden z nich nie uległ żadnemu "wypadkowi".
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group