Wysłany: 26-03-2023, 14:36 Naprawa silnika sm42.
Dzień dobry, chciałbym was spytać jak skonfigurować silnik sm42,by działał prawidłowo?Czy ktoś z was ma w swoich zbiorach sm42 lotos szaro niebieską i siemensa pkp cargo niebieskiego?Bardzo mi zależy na tych lokach.PMT coś tam ma,ale nie będę od niego kupował.Wiem też,że do traiza powstał st48 czyli moderna sm48,gdzie ją można zdobyć?
Pomógł: 28 razy Wiek: 50 Dołączył: 05 Mar 2018 Posty: 392 Skąd: Kraków
Wysłany: 26-03-2023, 15:47
A możesz przynajmniej powiedzieć, co uważasz, że nie działa prawidłowo, albo jakiego docelowo działania tego silnika chciałbyś oczekiwać? W jakiej wersji gry?
Jeśli chodzi o problem skryptu z włączaniem się świateł i cięciem się trawnika (TRS19) to już o tym było na forum.
Sprawa jest prosta, jeśli masz trawnika lub tane, chociaż cholernie żmudna bez programu TEE (Trainz Engine Editor), po krótce:
1/ w TEE tworzysz zawartość throttle-power i kopiujesz do configu silnika,
2/ stawiasz loka na torze testowym i patrzysz na osiągi silnika, jeżeli trzeba korygujesz, aż osiągniesz moc rzeczywistą.
3/ stawiasz loka w grze mierzysz czas przejazdu np. 1 km w trybie kabinowym i porównujesz to z osiągami w DCC
4/ regulacji dokonujesz zmieniając wartość wpisu w max-accel
jeżeli czasy przejazdu będą takie same silnik masz zrobiony
Jest to proste, chociaż wymaga cierpliwości i czasu....
Wysłany: 26-03-2023, 20:25
Jesteście bardzo pomocni Panowie,dziękuję.Zależało mi bardzo na tym lotosie.Buduję sobie fikcyjną mapkę,ale stacje i niektóre przystanki wzorowane na prawdziwych.Teraz zaczynam stację węzłową i będzie to dla mnie większe wyzwanie,dlatego zrobię układ istniejący w rzeczywistości,żeby to się zgadzało z przepisami.Do tego rozmieszczenie sieci trakcyjnej,ech o tym też trzeba się douczyć.Będzie trochę błędów pewnie :) Czy jest gdzieś gotowy i sprawny silnik stonki?
_________________ Piewer
Ostatnio zmieniony przez Piotr1 26-03-2023, 20:27, w całości zmieniany 1 raz