Pomógł: 8 razy Wiek: 66 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 725 Skąd: Kraków
Wysłany: 25-02-2023, 10:44 Blokowane dodatki
Witam!
Nie pamiętam czy to juz było ale nie znalazłem odpowiedzi jak naprawić dodatek który nie poddaje się edycji. Objawiło mi sie kilka dodatków - część płatnych a część chyba nie, które nie pozwalają na podmianę pliku texture. Czy jedynie trzeba pisać do autorów o jakąś nową wersję czy da się to samemu ogarnąć?
Szukaj tych tekstur w dodatkach o niższym numerze kuid i przekopiuj do tego z wyższym. lub nadaj temu niższemu numer aktualny. W wielu wypadkach to ratowało mi życie
Pomógł: 8 razy Wiek: 66 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 725 Skąd: Kraków
Wysłany: 25-02-2023, 17:49
Heh, toż ten Trainz to wyjątkowe narzędzie do wyrabiania cierpliwości Dobrze, że mam na dyskach stare wersje począwszy od 2009 i jest gdzie poszukać. I faktycznie znalazło się co trzeba po różnych wersjach ale zastąpić te błędne to też trzeba sposobem. Bo zwykłe nadpisanie nie pomagaa a trzeba wykasoować wszystkie błędne. I wtedy po zainstalowaniu na nowo już jest OK. Najwięcej miałem szukania dodatków autorstwa tune, bo wszystko płatne ale na szczęscie istotny dodatek był niby wbudowany i po jego naprawie naprawiła się cała reszta
Tak przy okazji dodam, że po instalacji całkowicie od nowa wersji Platinum, na osobnym dysku i bez przeniesienia starych danych, zaskoczyło mnie znowu kilka problemów. Jeden to z nakładaniem się tekstur PBR na te zwykłe, a drugi ponownie że wyskoczyły te błędy z plikami texture. Mam zainstalowane jeszcze dwie inne wersje 117009 (jedna Platinum a druga zwykła) i tamte wersje nie protestowały że są błędne. Zupełnie to niezrozumiałe ale widać na Antypodach wszystko jest możliwe
Jedynym wytłumaczeniem może być fakt, że w zasadzie u mnie jest ciągłość ustawień od TANE, poprzez TRS19 SP1. Potem były wersje SP2,3,4,5 i tak doszło do 117009 a potem Platinum. Wszystkie stare dodatki były przenoszone do nowszych wersji Trainza i ew po drodze naprawiane jak wyszła konieczność. Ponieważ w tej ostatniej Platinum przekopiowałem wszystko z wersji SP5 tak i ona przejęłą niektóre błędy więc postanowiłem spróbować "czystej" instalacji nie obardzonej błędami przeszłości. I na razie jest jeden plus, że na minimapie pokazuje zestawy taboru Może pojawią się też wiadomości w trybie maszynisty.