Wysłany: 30-04-2008, 11:47 Modele PKP-owskich loków dla każdego?
Witam ponownie na nowym forum :D
Zawsze chciałem mieć model kolejki... ale koniecznie POLSKIEJ kolejki(niekoniecznie jeżdżącej). Z tym jest drobny problem, bo jakoś nigdy nie było ich za dużo, a jeśli już są to albo samoróbki, jakieś żałosne przeróbki, serie limitowane, same wagony, albo kosztują 1600zł/szt.
Więc...
Niedawno powstała nowa technologia - drukowanie 3D, za pomocą specjalnych drukarek.
Może ktoś widział na Discovery Science w programie "O jeden krok dalej", lub w "Gadżet Lab" na TVN Turbo.
Jadąc do szkoły wpadłem na pomysł, że można by znaleźć jakąś firmę, która specjalizuje się w drukarkach 3D i poprosić ich o wydrukowanie.
No i jest:
http://www.drukarki3d.pl/index.html - usługi wydruków 3D.
Cena sporego modelu dajmy na to... EU07 chyba nie powinna przekroczyć 100USD.
Jedyne czego nam trzeba to kogoś kto będzie robił szczegółowe modele programem CAD-3D w formacie STL.
Modele robione są z jakiegoś proszku sklejanego żywicą. Myślałem, że to nie będzie zbyt wytrzymałe, ale minimalna grubość ścianki, która będzie wytrzymała to 0,65mm.
Model można by wydrukować w jednym kolorze i czymś pomalować albo dodać kolory już w programie CAD - drukarki obsługują 24-bitową gamę kolorów.
Co wy na to?
Ostatnio zmieniony przez ZIP 30-04-2008, 11:48, w całości zmieniany 3 razy
Jeśli model będzie duży to z tymi szczegółami też nie będzie problemów.
W "Gadżet Lab" zrobili model łańcucha rowerowego - nawet działał jak łańcuch i był bardzo wytrzymały.
Kręcące się koła, skrętne wózki, a może i nawet podnoszone pantografy nie będą problemem.
Ostatnio zmieniony przez ZIP 30-04-2008, 12:16, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 56 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 852 Skąd: Kraków
Wysłany: 30-04-2008, 13:34
Osobiście preferuję samemu sklejać modele, zwłaszcza kartonowe. Jest ich sporo w sprzedaży a nie są zbyt drogie do 100zł. Ładnie wyglądają i co najważniejsze robi się je samemu. Obecnie największe dostępne są w skali 1:25, czyli długość loka zamyka się w około 50-60cm. Na obecną chwilę w tej skali są dostępne EP09, węglarki 3W, wagony chłodnie, wagony serii CiD, i parowozy.
Pozdrawiam.
Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 01 Mar 2008 Posty: 173 Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-05-2008, 16:06
ZIP napisał/a:
A taki model EP09 1:25 kosztuje pewnie... dużo...
Ja sobie kupiełm i aktualnie robie model EP09 (kartonowy) w skali 1:25, detali jest od chusteczki.. :) a kosztował + koszty przesyłki, niecałe 100zł.. ;)
_________________ PKP Cargo S.A.
Sekcja Eksploatacji Lokomotyw Warszawa Odolany
[kabel≠przewód]
Hmm, dałoby radę np w skali H0 i potem sobie już szybki wstawić i silnik włożyć i wózki podczepić ? Fajne by to było :) Cały polski tabor w H0 za grosze :)
Z tymi groszami bym nie przesadzał, taki załóżmy że chcemy jakiś elektrowóz: czyli pudło, osprzęt na dachu, garnki, pantografy (prowizoryczne) do tego jeszcze obudowy wózków. Dla mnie jest to warte świeczki.
Ostatnio zmieniony przez Wariat 21-11-2008, 21:50, w całości zmieniany 1 raz
Pawel_15 [Usunięty]
Wysłany: 21-11-2008, 22:31
Pudło wystarczy bo resztę sam upchasz... bajer dla bogatych...
lukazs [Usunięty]
Wysłany: 22-11-2008, 12:43
20cm x 7cm x 5cm = 700cm^3 . Czy jeszcze jakieś wątpliwości odnośnie ceny? Chociż wymiaty brałem z głowy. Może być np 10x5x4 = 200cm^3
Pawel_15 [Usunięty]
Wysłany: 22-11-2008, 13:21
Ale w środku może a nawet musi być puste zeby silnik wstawić i inne bebechy...
lukazs [Usunięty]
Wysłany: 22-11-2008, 13:47
Co w niczym nie zmienia faktu że objętość modelu to 200 lub 700 cm^3