Wysłany: 20-01-2009, 18:57 warstwy - stworzenie przeźroczystości dla elementów modelu
Czy istnieje sposób, w jaki można stworzyć w pliku tekstury obszar, który będzie przezroczysty, co w efekcie da zniknięcie elementu na który nałożony jest owa tekstura.
Ten efekt mamy w Maszynie - choćby wycieraczki na modelu Barta (mam nadzieję, że większość wie o co chodzi). No i właśnie jak ten efekt przenieść na dowolną teksturę. Próbowałem "zniknąć" grzałki w kabinie sirMa i chociaż część gniazda wielokrotnego w EP07. Oczywiście proste dodanie alphy i wycięcie elementu:
nic nie dało.
W jaki sposób to działa na modelu w Maszynie, a właściwie na teksturze, bo nie wydaje mi się, żeby to było związane z modelem
Tego nie da się zrobić bez ingerencji w model... było to już wałkowane
_________________ www.14d40.pl - Sklep Miłośnika Kolei
www.trainzmarket.com - Dodatki do Trainz
Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
Kilka dni wcześneij ktoś inny pytał o to samo o co pytasz teraz ty Gryszaq`u. Radzę korzystać z opcji "Szukaj" bo będzie drugie ostrzeżenie i "nara" z pisaniem.
Tego nie da się zrobić bez ingerencji w model... było to już wałkowane
Może i nie czytam forum zbyt dokładnie ,ale wydaje mi się ,że rozwiazanie jest banalnie proste ('wydawanie sie' poparte osobistym sprawdzeniem tego).
Otóż: po wykonaniu tekstury 'z dziurą' (tak jak to zrobiłeś), należy odnaleźć plik *.texture.txt dla tej tekstury i dodać wpis 'Alpha=nazwatekstury.tga'
Przykładowy plik:
Primary=nazwa.tga
Alpha=nazwa.tga
Tile=st
I tyle. (na moich modelach działa- tyle mogę powiedzieć)
Wiedziałem! wiedziałem że jest jakiś prosty sposób... ale jakoś nie chciało i się tego sprawdzić. No to co czyli mam już sobie robienie budynia odpuścić?
edit: jeszczed tego nie sprawdziłem ale mam pytanie... to nie trzeba zmieniać mapowania w gmaxie żeby dodać kolejny kanał do textury ? Jakieś to dziwne.
Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
Ostatnio zmieniony przez zgred 20-01-2009, 21:56, w całości zmieniany 1 raz
edit: jeszczed tego nie sprawdziłem ale mam pytanie... to nie trzeba zmieniać mapowania w gmaxie żeby dodać kolejny kanał do textury ? Jakieś to dziwne.
Mapowanie pozostaje takie samo- niczego nie przesuwasz na modelu, zmieniasz samą teksturę (na dobrą sprawę ,to możnaby to chyba zrobić nawet na osobnej alfie w bitmapie - tego nie testowałem, tylko przypuszczenia). Dla TRS-a tak naprawdę teksturą jest plik .texture.txt (a w nim jest tylko przekierowanie do właściwej tekstury)
No to sporo wyjaśnia. Może mi się kiedyś ten patent na coś przyda :) A teraz zapewne kupa repów budyni...
Gryszaq [Usunięty]
Wysłany: 21-01-2009, 16:47
Oczywiście nie jest to jeszcze budyń doskonały, ale już jest lepij :)
Możeby dać cynk w dziale NOWE, bo tu raczej nie wszyscy zaglądają.
Ostatnio zmieniony przez Gryszaq 21-01-2009, 16:49, w całości zmieniany 1 raz
a no faktycznie kiszka... myślałem że lepiej to wyjdzie :/
oho! :D ale sie porobiło... a no raczej się nie da nic zrobić... taki urok alphy w trsie:)
nie bo trs czyta alphe z całego pliku nakładajac na nia drugi cały plik o tych samych wymiarach. Bynajmniej tak mi się wydaje :)
Gryszaq [Usunięty]
Wysłany: 21-01-2009, 19:51
BINGO!!!!! Nie wiem co dokładnie zrobiłem, ale działa. Zmniejszyłem próg alfy do zera i chyba jest ok.
Z odległości wygląda całkiem znośnie.
Ostatnio zmieniony przez Gryszaq 21-01-2009, 19:52, w całości zmieniany 1 raz