FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Parowóz wąskotorowy - prace trwają
Autor Wiadomość
Barti 
nowy

Wysłany: 03-01-2023, 21:59   Parowóz wąskotorowy - prace trwają

Chciałem poinformować że pracuję nad modelem parowozu na tor 750mm. Obecnie wygląda tak:

Rzeczywisty pierwowzór wyprodukowała firma Henschel & Sohn w 1924 dla Cukrowni Kruszwica. Były 2 egzemplarze, jeden zakończył żywot gdzieś w połowie lat 70-tych, drugi w 1986 trafił do Sochaczewa. Tu zdjęcia oryginału: http://www.polskieparowoz...desc=on&par=ck3

Model zacząłem jeszcze parę lat temu, ale że bardziej chciałem niz umiałem to dałem sobie spokój. Ostatnio porządkując dysk znalazłem plik z modelem i wróciłem do pracy już bardziej przygotowany. Gmax informuje o 5500 poly, ale z 1000 pewnie dojdzie. Na jaką wersję Trainza będzię, o ile wogóle? Zależy jaką kupię. Chwilowo dysponuje kartą graficzną z 2008 roku i przestarzałego trs2004 :-| Albo się znudzę i oddam komuś do adopcji, zobaczy się jeszcze.

rysztur
znawca

Wysłany: 03-01-2023, 23:11   

Fajnie to wygląda, chociaż roboty jeszcze baaaardzo wiele :-)
5,5 k poly na całość? Tyle powinno mieć samo podwozie, nie żałuj na koła, bo przy tak małej średnicy wychodzą kanciate, tym bardziej, że nie mają szprych.
Kibicuję :-P

Barti 
nowy

Wysłany: 05-01-2023, 14:10   

Tak tyle poly ma całość, jak na razie. Wszystko się jeszcze dopracuje. Nie mam na koncie żadnego wydanego dodatku i rzucam się na ambitny projekt. Przynajmniej tu mam motywację żeby dociągnąć wszystko do końca.

Dodatek rzecz jasna ma być darmowy. Jak będą wyraźne postępy w pracy to będę informować.
Ostatnio zmieniony przez Barti 05-01-2023, 14:10, w całości zmieniany 1 raz  

Podlesky
super trainz

Wysłany: 05-01-2023, 22:59   

Bardzo fajny projekt! Robisz na podstawie rysunków czy pomiarów?

Barti 
nowy

Wysłany: 06-01-2023, 22:21   

Na podstawie rysunków, poszedłem na łatwiznę. Ale schamaty też są obarczone błędami. Np odległości między kołami w Gmax wychodzą inne niż były podane w artykule. I nie jest to mój błąd bo jednak długośc całkowita modelu się zgadza.

Cieszę się że projekt wzbudz zainteresowanie. Parowozów na wąskie tory brakuje, więc stan powiększy się o kolejną maszynę. Pamiętam przed kilku laty Grabka pisał że zaczął budować mapę Kujawskich Kolei Dojazdowych, nie wiem czy coś się z tego ukazało. Było by gdzie pojeździć.

Grabka
super user

Wysłany: 07-01-2023, 10:43   

Barti napisał/a:
Na podstawie rysunków, poszedłem na łatwiznę. Ale schamaty też są obarczone błędami. Np odległości między kołami w Gmax wychodzą inne niż były podane w artykule. I nie jest to mój błąd bo jednak długośc całkowita modelu się zgadza.

Cieszę się że projekt wzbudz zainteresowanie. Parowozów na wąskie tory brakuje, więc stan powiększy się o kolejną maszynę. Pamiętam przed kilku laty Grabka pisał że zaczął budować mapę Kujawskich Kolei Dojazdowych, nie wiem czy coś się z tego ukazało. Było by gdzie pojeździć.

Projekt Kujawy został zawieszony... Poszedłem w stronę robienia modeli i kursów z grafiki 3D. Przygotowania pod sam model potrafią trwać tygodnie (wyjazdy na pomiary; zbieranie materiałów). Dlatego musiałem wybrać, albo modele albo mapa.

Barti 
nowy

Wysłany: 24-03-2023, 18:07   

Nabieranie kształtów:

Okno i otwory w kołach to przykładowa alpha, dla prezentacji.

Kanclerz
znawca
architekt uprawniony

Wysłany: 28-03-2023, 11:18   

Chyba złe zdjęcia podczytałeś bo się pokazują malutkie miniaturki, które ciężko ocenić :)

Barti 
nowy

Wysłany: 29-03-2023, 18:40   

Faktycznie, teraz działa

Liczba poly to 6224, dojdą gwizdałki, przewody i tłoki. Niektóre elementy rurkokształtne pewnie jeszcze odchudzę.

Barti 
nowy

Wysłany: 09-01-2024, 16:30   

Za dużego postępu nie ma. Pozostałości depresji skutecznie hamują pracę. Generalnie skończyłem modelować tender doczepny tzw. typu Kruszwica, zostały jeszcze elementy podwozia. W lokomotywie kończę animację napędu.

Dałem paintowe kolory i testowałem w t 2009, żeby sprawdzić czy sam proces eksportu jest prawidłowy. Silnik podpiąłem z Px48. Dodatek pojawia się w grze, tekstura i alpha się wyświetlają, wagony ciągnie, errorów brak. Jednak mam zamiar wydać pod Tane, pewnie kupię w tym roku.

Zaczynam uczyć sie teksturowania, to dopiero będzie przygoda.

Dwa pytania mam.
1) Jak w Gmax mam cylinder o liczbie bocznych ścian (sides) np. 8 to na podstawie ma 8 polygonów. Czy lepiej tak to zostawić czy wykasowac podstawę i dać kwadratowy plane z alphą w narożnikach?
2) Gdzieś na tutejszym forum czytałem że stary Jet miał taką cechę, że renduruje też powierzhnię elementów, które są po drugiej stronie tj. odwrócone od kamery.
Rada była taka że lepiej zamiast 1 elementu o dwóch ścianach wyświetlanych w przeciwnych kierunkach, lepiej dać 2 osobne elementy plane. Czy na nowym silniku jest tak samo?

jagg
trainz

Wysłany: 09-01-2024, 16:58   

Jestli máš registrovanou aspoň jednu, jakoukoliv verzi Trainzu, N3V teď nabízí T:ANE zdarma (za 1 věrnostní bod) ;-)

Kanclerz
znawca
architekt uprawniony

Wysłany: 15-01-2024, 09:09   

Barti napisał/a:

Dwa pytania mam.
1) Jak w Gmax mam cylinder o liczbie bocznych ścian (sides) np. 8 to na podstawie ma 8 polygonów. Czy lepiej tak to zostawić czy wykasowac podstawę i dać kwadratowy plane z alphą w narożnikach?
2) Gdzieś na tutejszym forum czytałem że stary Jet miał taką cechę, że renduruje też powierzhnię elementów, które są po drugiej stronie tj. odwrócone od kamery.
Rada była taka że lepiej zamiast 1 elementu o dwóch ścianach wyświetlanych w przeciwnych kierunkach, lepiej dać 2 osobne elementy plane. Czy na nowym silniku jest tak samo?

Ad. 1. Jak najmniej alfy, zostaw podstawę tak jak jest
Ad. 2. Prościej jest robić takie elementy boxem o zerowej wysokości (i wtedy weldować narożniki, bo są podwójne vertexy). Robiąc plane'ami, nie masz gwarancji, że gdzieś nie powstanie jakaś szpara, która potem będzie widoczna :)

Barti 
nowy

Wysłany: 24-01-2024, 16:18   

Aha, to teraz tak będe robił.

Pobrałem Tane, dzięki info od pewnego Czecha, tylko jeszcze muszę kupić grafikę ale to jeszcze nie teraz. Animacja prawie gotowa, siatka 3d również, oceni się dopiero później po oteksturowaniu.

Za kilka dni może wstawie nagranie z jazdy, ale jeszcze w prostych kolorach. po prostu żeby coś pokazać.

Barti 
nowy

Wysłany: 11-02-2024, 19:26   

Problemów ciąg dalszy. Wyeksportowałem kolejną wersję i parowozu nie ma liście dodatków w geodecie, ale siatka jest poprawnie wyświetlana w railyard. Dotyczy to też tendra doczepnego.

Sprawdziłem też z ciekawości czy będzie działać w starym t2004 i tam działą bez zarzutu.

Czy ktoś używa jeszcze 2009 i mógłbym mu wysłąć .cdp żeby sprawdzić czy to tylko u mnie szwankuje?

Barti 
nowy

Wysłany: 07-03-2024, 23:18   

Tak to wygląda obecnie. Silnik podpięty z auranowego PB15. Wstawiłem prymitwną namiastkę kabiny, czyli szare tło z wyciętymi oknami, nie wiem po co, cały czas uczę się na żywym organiźmie.

Alpha usunięta, liczba poly parowozu to jakieś 9100, zalężnie od tego czy/jak wytnę otwory w kołach. Dym dodałem wpisem w config, nie pfx.

Barti 
nowy

Wysłany: 05-10-2024, 20:57   

Jeszcze będzie ładnie wyglądać

Ostatnio zmieniony przez Barti 05-10-2024, 21:17, w całości zmieniany 1 raz  

rysztur
znawca

Wysłany: 06-10-2024, 08:27   

Jak na pierwszy model czajnika jest bardzo dobrze. Zapowiada się fajny parograt. :-P

Odpowiedz do tematu