Wysłany: 15-01-2013, 23:42 Takie tam... dodatki
Witam, od jakiegoś czasu tworzę mniej lub bardziej złożone dodatki. Można je pobrać na PTramie ale chcąc dotrzeć do szerszego grona odbiorców te najlepsze chciałbym publikować też tutaj o ile się nadadzą bo widzę, że nawet najmniejsza niedoróbka jest wychwytywana. Mam też nadzieję, że pomożecie mi w doskonaleniu mojego rzemiosła bo nie ukrywam, że mam chęć zrobić coś ambitniejszego ;) Na razie skromny sklep:
Pomógł: 54 razy Wiek: 29 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 1617 Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 15-01-2013, 23:58
Ja bym usunął ten nasypek bo bokach, albo przynajmniej zrobił coś z jego teksturą bo widać powtarzalność. Nie dałoby się tam zastosować jekiejś fajnej podmurówki z okienkami piwniczki?
Co do schodków, to zrób je na dwóch rodzajach tekstur, będzie lepiej wyglądać, na górę ta kostka, a na ścianki stopni jakiś beton z kawałkiem kostki u góry, odpowiednio ciemniejszy.
_________________ Jaka praca dziś, taka Polska jutro!
Ostatnio zmieniony przez UAZ 16-01-2013, 00:01, w całości zmieniany 1 raz
Przyjemny dodatek. Podoba mnie się. Popraw to, o czym wspomnieli koledzy i będzie bardzo dobrze. Na przyszłość podawaj ilość polygonów i wielkość tekstur. Dzięki temu będzie można ocenić też techniczną stronę twojej pracy
Wysłany: 16-01-2013, 09:33
Teksture nasypu rozciągnąłem i dodałem nową teksturę na schodkach oraz plakaty o których zapomniałem
To realny budynek i nasyp jest tam w rzeczywistości, nie chciałbym aż tak ingerować ale jak bym znalazł jakąś pasującą teksurkę to czemu nie :)
Jeśli chodzi o jasność tekstur to ciągle to słyszę :D Dach pociemniony, chodnik też ale w tym drugim przypadku chyba nie ma większej poprawy. Ogólnie strasznie nie lubię przygotowywać tekstur
Ostatnio zmieniony przez MichałEN57 16-01-2013, 09:35, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 16-01-2013, 09:35
Nie tylko Ty odnosisz takie wrażenie. W odbiorze to on jest taki paintowaty przez sam sklep i ten fatalny chodnik+schody. Nie dałoby rady zrobić dach wykonany z papy, ścianom dodać szarości i zacieków na górnej krawędzi. Tam ściana równo z dachem to z czasem muszą być plamy wilgoci i tyn zacząć odpadać. Nie wiem czy krawędź lewej ściany szczytowej nie powinna być bardziej widoczna. Najgorsze wrażenie sprawia to szare, udające stopnie i chodnik. Zobacz jak zrobił Wojtuś kolorystycznie chodnik und droga. To wygląda naturalnie. Bardzo dobrze by się komponowało z podmurówką która daje fajny klimat. Jeszcze jedna uwaga: Czy tej trawy z metra /bo przypomina chodnik w czynszowym mieszkaniu/ nie dałoby radę zrobić bardziej pokręconej, może z wykorzystaniem innej bardziej naturalnej tekstury
Edyta: zanim napisałem, to poprawiłeś trawę. Teraz dużo lepiej, tak jak ze schodami ale weź pod uwagę inny wariant stopni i chodnika.
Ostatnio zmieniony przez ryszard 16-01-2013, 09:38, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 63 razy Wiek: 34 Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1632 Skąd: Poznań
Wysłany: 16-01-2013, 09:41
Fajny bajer z tymi schodami lecz ja bym z tego zrezygnował w tym przypadku, schody można samemu dorobić z jakiś dostępnych w trainz chodników, tak samo murek oraz trawę zastąpić jakimś nasypem - Wojtka np. Wtedy sklep będzie bardziej uniwersalny i lżejszy.
Wysłany: 16-01-2013, 09:47
Czyli sugerujecie, że sklep mógłby wyglądać tak?:
Chyba tak zrobię, teraz jest bardziej uniwersalny, można go wstawić między kamienice. Nad ścianą boczną spróbuję popracować i przyciemnić całość. Z boku gałęzie i samochody strasznie zasłaniały ścianę i dało się zrobić tylko mały wycinek.
Ostatnio zmieniony przez MichałEN57 16-01-2013, 09:48, w całości zmieniany 1 raz
Jeżeli Chcesz jakichś rzetelnych porad, to warto przy prezentacji dodać informacje o parametrach technicznych dodatku czyli liczbie polygonów, wielkości grafiki i liczbie plików graficznych. Żeby zrobić dodatek który znajdzie miejsce na wielu mapach nie wystarczy już tylko dopracowana strona wizualna, ważny jest także aspekt techniczny.
Ostatnio zmieniony przez Qń 16-01-2013, 10:20, w całości zmieniany 1 raz
Nie nie jest obojętne!
Właściwy format to pliki targa (.tga).
Trainz czyta też jpg ale i tak przed wrzuceniem ich do gry musi je zdekompresować. To zabiera zasoby komputera, a w efekcie i tak dostajemy wagę grafiki taką samą jak z czytanej od razu mapy w formacie tga.
Pomógł: 27 razy Wiek: 37 Dołączył: 13 Sie 2011 Posty: 1485 Skąd: Pruszków
Wysłany: 16-01-2013, 10:35
Każda tekstura musi być w tga, w rozmiarze, który jest krotnoścą liczby 2, no.64x64, 256x128, itp
Edit.
Jeszcze jedno - zauważ, że na froncie wejście do sklepu nachodzi na okna witryn - w realu nie powinno tak być. Musi być widać futrynę okna, przynajmniej kawałek. Najlepiej by było, gdyby dodatkowo pokazał się kawałek ściany.
_________________ Imperium kontratakuje?
Baron von Schlosserhoffen.
----------------------------------------------------------
Ostatnio zmieniony przez Kudłaty 16-01-2013, 10:43, w całości zmieniany 2 razy
Fajny sklep! Niewiele mu brakuje, żeby był bardzo dobry. Widać, że z dbałością podszedłeś do wykonania Od mnie 3 porady - ze screenów wnioskuję, że wysokość sklepu w pixelach tekstury to 256 - to za duzo, najlepiej przyjąć zasadę: 1 pietro (no, do 5m) = 128 pix. Ponadto juz teraz widać, że tekstura wymaga wyostrzenia. Jesli korzystasz z GIMPa, to ustaw ostrzenie na 57. Żeby realnie zobaczyć czy tekstury są za jasne/za ciemne/dobre, najlepiej obiekt stawiać na jakiejś gotowej mapie obok innych budynków. Na gołej 'podłodze' nie da się tego ocenić. A sklep przyda się jak najbardziej Teksturę trawy możesz wziąć z mojego nasypu, ma chyba fajny i uniwersalny kolor i na dodatek dobrze się powtarza (nie widać szlaczku).
Jak napisał Qdaty, zamiast schodów 3d lepiej połóż płaski plane i teksturę schodów. Dzięki temu zyskasz 2 rzeczy - mniej polygonów i, o dziwo takie schody będą realniej wyglądać, bo w tej chwili nie dają wrażenia przestrzenności (czyli 3D)
Wysłany: 16-01-2013, 13:13
No to dopieszczamy!
Samplaire, wysokość była 512 ale było nie wyostrzone. Teraz jest 256 z wyostrzeniem i mam opory przed kolejnym zmniejszeniem Dzięki za użyczenie trawy, małe porównanie jak to wygląda z obiema wersjami, która lepsza? :
Niestety na schody muszę poczekać do wiosny aż śnieg stopnieje Wejście poprawiłem:
Ostatnio zmieniony przez MichałEN57 16-01-2013, 13:14, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 17-01-2013, 23:57
Sklep czeka aż śnieg stopnieje ale przypomniało mi się, że niedawno zrobiłem zdjęcia pewnego kiosku, cóż, oto efekt:
Wiem, że duperelek ale może komuś się przyda. Coś ambitniejszego jest w budowie :) Czytałem dziś jak wrzucać dodatki ale jestem dziś nie do życia i mało zrozumiałem :D Jutro doczytam dokładniej, html się przewinął, coś o skrinie było też... Idę spać!
Wysłany: 18-01-2013, 00:17
No to są trzy rzeczy
Polygonów jest 10 czyli 20 faceów. Waga to 1,34 MB, wiem, za duża, jutro pozmniejszam tekstury. Jeśli chodzi o wielkość to jest taka jak w realu:
Pomógł: 27 razy Wiek: 37 Dołączył: 13 Sie 2011 Posty: 1485 Skąd: Pruszków
Wysłany: 18-01-2013, 05:15
Jak na moje oko, to drzwi są za wąskie. Wiem, że to tylko kiosk i nie muszą to być drzwi szerokości 100 cm ale nawet najmniejsze skrzydło techniczne ocynkowane dostępne jest w szerokości 80 cm (80 cm skrzydło = ~ 87 cm po zewnątrz futryny) :)
Jeśli chodzi o cień pod daszkiem - drażniące jest trochę to, że cień na długiej i krótkiej ścianie nie są na tej samej wysokości. No i wyostrz tą obwolutę dachu, która jest mocno rozmyta.
Cytat:
Waga to 1,34 MB,
Ha! Nie jestem sam :) wiata z Głęboczycy - 3,5 MB a gabaryt podobny do kiosku XD
Jeszcze odnośnie tekstur - robisz kiosk na jednej czy kilku plikach?
Edit:
Cytat:
Polygonów jest 10 czyli 20 faceów
Odwrotnie :p
_________________ Imperium kontratakuje?
Baron von Schlosserhoffen.
----------------------------------------------------------
Ostatnio zmieniony przez Kudłaty 18-01-2013, 05:15, w całości zmieniany 1 raz