FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Sygnalizacja oraz priorytet pociągu
Autor Wiadomość
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 32
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2667
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 29-03-2008, 16:39   Sygnalizacja oraz priorytet pociągu

No więc zastanawiam się od dłuższego czasu jak to zrobić że pociąg wjeżdża na stację mają na semaforze wyjazdowym czerwone. Zatrzymuje się i po chwili następuje zmiana sygnalizatora na zielone...

Da się? :)
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 34
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5120
Skąd: Wrocław
Wysłany: 29-03-2008, 17:11   

moza cos takeigo zrobic..

wroce tu znowu do mojego ulubionego dodatku http://www.js-home.org/tr...ntrol/index.php

patch control oraz kilka pochodnych z trigerami (rowniez z tej strony)

chodzi o to ze w geodecie ustawiasz przebiegi pozniej tworzysz w poleceniach maszynisty polecenia czekaj do godziny czekaj az pociag X przejedzie przez triger A nastepnie czekaj 20sek podaj przebieg i juz masz zielone
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa
 
 
 
mgarkowski
zaawansowany
inż. modelarz



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 852
Skąd: Kraków
Wysłany: 29-03-2008, 18:35   

hmmmm wszystko ładnie wygląda, ale czy można by zamieścić jakiś tutorial do tych reguł??
 
 
 
leonek74
super user


Pomógł: 8 razy
Wiek: 47
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 112
Skąd: Tarnów
Wysłany: 29-03-2008, 22:36   Re: Sygnalizacja oraz priorytet pociągu

FactorX napisał/a:
No więc zastanawiam się od dłuższego czasu jak to zrobić że pociąg wjeżdża na stację mają na semaforze wyjazdowym czerwone. Zatrzymuje się i po chwili następuje zmiana sygnalizatora na zielone...

Da się? :)

Da się, jeśli zadasz mechowi "czekaj przez ileś minut lub sekund".

Jedź do znacznika "peron 1" -> czekaj przez ... -> jedź do znacznika jakiegoś tam w dalszej trasie.
 
 
mgarkowski
zaawansowany
inż. modelarz



Pomógł: 56 razy
Wiek: 34
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 852
Skąd: Kraków
Wysłany: 30-03-2008, 00:10   

O tym to wiem, chodzi mi o te reguły patch control i wait for green.
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 34
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5120
Skąd: Wrocław
Wysłany: 30-03-2008, 00:50   

o patch control-u pisałem ostatnio gdzie na forum

ale przypomnę jeszcze raz... będzie bez screnow bo nie mam TRS na tym kompie.
a wiec
wchodzisz w geodetę potem wchodzisz (chyba w ustawienia sesji) tam gdzie dodaje sie reguły np. opcje początkowe itp..

dodajesz reg. patch control ( albo coś podobnego)
edytuj ją

zrób nowa grupę o nazwie xxx
w tej grupie tworzysz juz przebiegi:
na początku nadajesz nazwę, potem klikasz na ikonkę EDIT i wybierasz SEMAFOR początkowy (czyli np. wjazdowy)
automatycznie wykryje Ci wszystkie zwrotnice, znaczniki,triggery i sygnały na torze
polozenie zwrotnic mozesz zmienić przy pomocy ikony zwrotnicy( wybierasz polozenie takie jak chcesz)
jesli używasz wbudowanej sygnalizacji to mozesz tez definiować "obraz" na semaforach przez ustawianie opcji. opcje ta masz dostępna jesli na torze znajdzie sie jakiś semafor.(PS. NIE DZIAŁA to z sygnalizacja Erniego)

gdy dojdziesz juz "po torze" od wjazdowego do wyjazdowego(czyli do peronu), (pamiętaj ze jesli ostatni semafor np. wyjazdowy w peronie nie zalicza sie do przebiegu to go NIE DODAWAJ!!)

mozesz zapisać przebieg...
powtarzasz to samo tyle ze od semafora umieszczonego przy peronie w stronę szlaku


nastepnie np. w polowie peronu umieszczasz TRIGGER (nie znacznik) i nazywasz go sobie ....
nastepnie, w poleceniach maszynisty wybierasz Patch Control->grupa xxx-> nazwa przebiegu

w tej chili układa sie przebieg z pod wjazdowego do peronu... trwa to ok 2-5 sekund

nastepnie dajesz polecenie (np. pojazdowi, ktory robi za nastawnie) wait for triger i dalej wybierasz ktory lok ma przejechać przez triggera. czyli lok ze skladem np. EU07 v2
następne polecenie np. czekaj przez... 20sek
i pozniej patch control -> grupa XXX-> przebieg wyjazdowy

i xxxx od kierownika odjazd!!


wygląda to tak

jest "pojazd nastawnia"
ona podaje polecenie
-przebieg wjazdowy
-czekaj aż pociag x minie trigger
-czekaj przez
-podaj przebieg wyjazdowy



pociag ze skladem ma polecenie:
-jedz do znacznika na torze( w peronie)
-czekaj na zwolnienie szlaku ( wykorzystując Komendę "WaitUntilNotRed'
-jedz do znacznika na torze ( do następnej stacji)



mam nadziej ze rozumiesz :)
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa
Ostatnio zmieniony przez zolwik 30-03-2008, 00:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?


Pomógł: 31 razy
Wiek: 39
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 808
Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 30-03-2008, 10:23   

zolwik napisał/a:

pociag ze skladem ma polecenie:
-jedz do znacznika na torze( w peronie)
-czekaj na zwolnienie szlaku ( wykorzystując Komendę "WaitUntilNotRed'
-jedz do znacznika na torze ( do następnej stacji)


Najlepiej za pomoca komendy z tej samej strony - AutoDrive. Zwykle wbudowane polecenia moga rozwalic przebiegi.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group