Wysłany: 30-01-2010, 00:28 Jak zwiekszyć przezroczystoś szyb
Czy ktoś wie jak zwiększyć przezroczystość szyb w lokach JDS i czy jest to możliwe bez ingerencji w gmax?
(problem nie dotyczy zmiany barwy szyb, bo to jest banalne)
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-01-2010, 01:35
Z tego co zauważyłem przeźroczystość tych szyb jest zrobiona przy pomocy materiału opacity z dodatkową mapą reflection, więc bez ingerencji w model się raczej nie obejdzie. Ale możesz popróbować zmienić jasność tekstury i mapy reflection (przeważnie ta z chmurami), zależność w przypadku tekstury i materiału opacity jest taka, że im ciemniejsza tekstura tym bardziej przeźroczysty materiał (zobacz jak to może wyglądać dając np. ciemny środek i jasne brzegi tekstury). W przypadku reflection nie próbowałem ale może być podobnie.
Prawdopodobnie kwestia odpowiedniej regulacji parametrów alphy, ale może ktoś wie coś więcej na ten temat, niż ja.
Niestety w tych modelach nie ma alphy, a szkoda
drstrach napisał/a:
Z tego co zauważyłem przeźroczystość tych szyb jest zrobiona przy pomocy materiału opacity z dodatkową mapą reflection, więc bez ingerencji w model się raczej nie obejdzie. Ale możesz popróbować zmienić jasność tekstury i mapy reflection (przeważnie ta z chmurami), zależność w przypadku tekstury i materiału opacity jest taka, że im ciemniejsza tekstura tym bardziej przeźroczysty materiał (zobacz jak to może wyglądać dając np. ciemny środek i jasne brzegi tekstury). W przypadku reflection nie próbowałem ale może być podobnie.
Jest dokładnie tak jak napisałeś, niestety wszelkie w/w czynnosci mają tylko wpływ na barwę i jasność tych szyb, a przezroczystość zostaje bez zmian
Trudno, nawet gdybym umiał posługiwać się gmax, to i tak nie ma dostępu do siatek tych modeli.
Tak czy owak dziękuję chłopaki za podpowiedzi
Np. w "eu07" Jarka tekstury szyb są wydzielone jako osobny "materials", więc sama tekstura odpowiada tylko za wygląd/kolor szyb (na szczęście nie odpowiada za pozostałe elementy lokomotywy). O ile "opacity" może zmienić tylko autor modelu, to użytkownik zawsze może dobrać się do tekstur (w końcu tak powstają repainty). Zmieniając wpis w configu tekstur możesz sam sobie dodać kanał alpha.
Np. w "eu07" Jarka tekstury szyb są wydzielone jako osobny "materials", więc sama tekstura odpowiada tylko za wygląd/kolor szyb (na szczęście nie odpowiada za pozostałe elementy lokomotywy). O ile "opacity" może zmienić tylko autor modelu, to użytkownik zawsze może dobrać się do tekstur (w końcu tak powstają repainty). Zmieniając wpis w configu tekstur możesz sam sobie dodać kanał alpha.
Tego zabiegu też próbowałem, ale bez rezultatu, szyba cały czas była mleczna
Być może mogłem coś źle wpisać w configach tych tekstur. Jeśli Ci temat nie jest obcy, to może mógłbyś napisać wzory wpisów z alpha do tych dwóch configów: szyba-tex i szyba-ref i ewentualnie jakie tekstury dorobić lub przerobić?
Żebyśmy się zrozumieli, o taki efekt Ci chodzi?
To tak na szybkiego robione, można się jeszcze kolorami/odcieniami pobawić.
[url=http://images47.foto...81m.jpg]Obrazek[/URL]
Ciężko wyczuć na podstawie tego screena a chodzi mi o większą przejrzystość przez te szyby. Inaczej - oryginalnie wygladają jakbyś przykleił na nie zieloną folię w dodatku grubą a ja chcę tą folię zlikwidować, żeby widoczność przez te szyby była 100% kapujesz/