FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Jak zwiekszyć przezroczystoś szyb
Autor Wiadomość
makaron1970
super trainz

Wysłany: 30-01-2010, 00:28   Jak zwiekszyć przezroczystoś szyb

Czy ktoś wie jak zwiększyć przezroczystość szyb w lokach JDS i czy jest to możliwe bez ingerencji w gmax?
(problem nie dotyczy zmiany barwy szyb, bo to jest banalne)

jpl 
super trainz

Wysłany: 30-01-2010, 01:12   

Prawdopodobnie kwestia odpowiedniej regulacji parametrów alphy, ale może ktoś wie coś więcej na ten temat, niż ja. ;-)

drstrach
znawca

Wysłany: 30-01-2010, 01:35   

Z tego co zauważyłem przeźroczystość tych szyb jest zrobiona przy pomocy materiału opacity z dodatkową mapą reflection, więc bez ingerencji w model się raczej nie obejdzie. Ale możesz popróbować zmienić jasność tekstury i mapy reflection (przeważnie ta z chmurami), zależność w przypadku tekstury i materiału opacity jest taka, że im ciemniejsza tekstura tym bardziej przeźroczysty materiał (zobacz jak to może wyglądać dając np. ciemny środek i jasne brzegi tekstury). W przypadku reflection nie próbowałem ale może być podobnie.

makaron1970
super trainz

Wysłany: 30-01-2010, 16:59   

jpl napisał/a:
Prawdopodobnie kwestia odpowiedniej regulacji parametrów alphy, ale może ktoś wie coś więcej na ten temat, niż ja. ;-)

Niestety w tych modelach nie ma alphy, a szkoda :-/

drstrach napisał/a:
Z tego co zauważyłem przeźroczystość tych szyb jest zrobiona przy pomocy materiału opacity z dodatkową mapą reflection, więc bez ingerencji w model się raczej nie obejdzie. Ale możesz popróbować zmienić jasność tekstury i mapy reflection (przeważnie ta z chmurami), zależność w przypadku tekstury i materiału opacity jest taka, że im ciemniejsza tekstura tym bardziej przeźroczysty materiał (zobacz jak to może wyglądać dając np. ciemny środek i jasne brzegi tekstury). W przypadku reflection nie próbowałem ale może być podobnie.

Jest dokładnie tak jak napisałeś, niestety wszelkie w/w czynnosci mają tylko wpływ na barwę i jasność tych szyb, a przezroczystość zostaje bez zmian :-/
Trudno, nawet gdybym umiał posługiwać się gmax, to i tak nie ma dostępu do siatek tych modeli.
Tak czy owak dziękuję chłopaki za podpowiedzi :->

remik
user

Wysłany: 30-01-2010, 17:40   

Np. w "eu07" Jarka tekstury szyb są wydzielone jako osobny "materials", więc sama tekstura odpowiada tylko za wygląd/kolor szyb (na szczęście nie odpowiada za pozostałe elementy lokomotywy). O ile "opacity" może zmienić tylko autor modelu, to użytkownik zawsze może dobrać się do tekstur (w końcu tak powstają repainty). Zmieniając wpis w configu tekstur możesz sam sobie dodać kanał alpha.

makaron1970
super trainz

Wysłany: 30-01-2010, 17:46   

remik napisał/a:
Np. w "eu07" Jarka tekstury szyb są wydzielone jako osobny "materials", więc sama tekstura odpowiada tylko za wygląd/kolor szyb (na szczęście nie odpowiada za pozostałe elementy lokomotywy). O ile "opacity" może zmienić tylko autor modelu, to użytkownik zawsze może dobrać się do tekstur (w końcu tak powstają repainty). Zmieniając wpis w configu tekstur możesz sam sobie dodać kanał alpha.

Tego zabiegu też próbowałem, ale bez rezultatu, szyba cały czas była mleczna :-/
Być może mogłem coś źle wpisać w configach tych tekstur. Jeśli Ci temat nie jest obcy, to może mógłbyś napisać wzory wpisów z alpha do tych dwóch configów: szyba-tex i szyba-ref i ewentualnie jakie tekstury dorobić lub przerobić?

remik
user

Wysłany: 30-01-2010, 20:18   

Żebyśmy się zrozumieli, o taki efekt Ci chodzi?
To tak na szybkiego robione, można się jeszcze kolorami/odcieniami pobawić.

makaron1970
super trainz

Wysłany: 30-01-2010, 21:49   

remik napisał/a:
Żebyśmy się zrozumieli, o taki efekt Ci chodzi?
To tak na szybkiego robione, można się jeszcze kolorami/odcieniami pobawić.
[url=http://images47.foto...81m.jpg]Obrazek[/URL]

Ciężko wyczuć na podstawie tego screena :-P a chodzi mi o większą przejrzystość przez te szyby. Inaczej - oryginalnie wygladają jakbyś przykleił na nie zieloną folię w dodatku grubą :mrgreen: a ja chcę tą folię zlikwidować, żeby widoczność przez te szyby była 100% kapujesz/ :->

Odpowiedz do tematu