Witam. Mam taki mały problem z szablonami rozjazdów Rbacha. Mianowicie przy połączeniu gotowego już rozjazdu Rz1:9-300P z torami w miejscu łączenia widać niewyraźne tekstury torów
Co należy zrobić by uniknąć takiego efektu? Zaznaczam że rozjazd działa jak należy. Proszę o odpowiedź.
Witam. Mam taki mały problem z szablonami rozjazdów Rbacha. Mianowicie przy połączeniu gotowego już rozjazdu Rz1:9-300P z torami w miejscu łączenia widać niewyraźne tekstury torów.
Jacek dał odpowiedź krótką i konkretną, ja wrzucę wyjaśnienie, które już komuś kiedyś pisałem na e-mail:
--------------------------
Pytanie:
Czy jest możliwość likwidacji tego zjawiska?
Moja odpowiedź:
Jest: po ułożeniu rozjazdu należy sam szablon (scenery) skasować i tory
połączyć bezpośrednio z resztą układu. Czyli potraktować szablon jak
wszystkie inne szablony dostępne dla TRS. Różnica jest taka, że po
skasowaniu dodatku scenery z już wstawionymi torami punkty węzłowe
zostają, więc geometria będzie zachowana.
"Harmonijki" powstają, ponieważ w szablonach występują krótkie odcinki
torów (o długości ok. 1m), np w rozjeździe krzyżowym. Tory "spline",
czyli zwykłe, normalne tory, też składają się z odcinków, do długości
których dostosowana jest tekstura. Układając odcinki po kilkadziesiąt
czy kilkaset metrów - nie ma problemu, tekstura jest powielana i wygląda
to sensownie. Natomiast układając odcinki krótsze niż długość jednego
odcinka, tekstura jest przez grę ściskana, żeby dopasować się do danego
kawałka toru.
Z tego, co się orientuję, najkrótsze odcinki torów stosowane przez
twórców to 5m, więc układając odcinek o długości metra (a czasem i
mniej) w szablonie, tekstura ściskana jest pięciokrotnie, stąd taki efekt.
Innym wyjściem jest stworzenie torów o długości segmentu 1m, ale z kolei
namówienie wszystkich twórców torów na taką wersję może być trudne :)
Ja wyszedłem z założenia, że to tylko gra z jej wszystkimi
ograniczeniami, więc jako geodeta, w dodatku kolejowy, wybrałem precyzję
geometrii kosztem nieznacznego pogorszenia wyglądu. Ot takie zboczenie
zawodowe :)
-----------------------------
mam nadzieję, że to niektórym wyjaśni pochodzenie tego brzydkiego efektu
Z tego, co się orientuję, najkrótsze odcinki torów stosowane przez
twórców to 5m, więc układając odcinek o długości metra (a czasem i
mniej) w szablonie, tekstura ściskana jest pięciokrotnie, stąd taki efekt.
Tory oparte na chunky_mesh mają 4m długości, w torach 3D jest różnie, kiedy powstawały pierwsze takie tory to dzielono je na 2, 4m i dłuższe odcinki. Ja swoje tory 3D dopasowałem do mostów, a w wersji przyszłościowej zastanawiam się nad robieniem najkrótszych odcinków długości 6m.
RBach napisał/a:
Innym wyjściem jest stworzenie torów o długości segmentu 1m, ale z kolei
namówienie wszystkich twórców torów na taką wersję może być trudne :)
Nie polecam tak krótkich odcinków, bo znając niektórych zaczną ciągnąć z takich torów dłuższe odcinki i będą się zastanawiali dlaczego im tak gierka przycina :)
Wysłany: 12-02-2010, 13:27
Wielkie dzięki za pomoc. Poradziłem sobie z tym "brzydkim" efektem. Wdzięczny jestem również za dokładne objaśnienie dlaczego taka "harmonijka" się tworzy :-) Pozdrawiam
Strachu, jesteś pewny? a parametr "length" to do czego służy?
drstrach napisał/a:
Nie polecam tak krótkich odcinków, bo znając niektórych zaczną ciągnąć z takich torów dłuższe odcinki i będą się zastanawiali dlaczego im tak gierka przycina :)
Ja także nie polecam, podałem tylko przykład ewentualnego rozwiązania.
I widzę, że chyba pora pomyśleć nad szablonami w wersji 2006+, ze wspólnymi punktami a.track :)
Strachu, jesteś pewny? a parametr "length" to do czego służy? :-)
Wiesz co teraz już nie :) Dawno to było jak zaczynałem się tym bawić i wtedy doszedłem do najlepszych ustawień, zresztą sprawdzę w domu to może sobie przypomnę o co w tym chodziło.
Strachu, jesteś pewny? a parametr "length" to do czego służy?
Wiesz co teraz już nie :) Dawno to było jak zaczynałem się tym bawić i wtedy doszedłem do najlepszych ustawień, zresztą sprawdzę w domu to może sobie przypomnę o co w tym chodziło.
Prawdopodobnie dlatego, że w CCG w przykładzie configu dla chunky-track jest podane 4m każdy robił config metodą ctrl-c + ctrl-v i stąd 4m długości. Nie ma przeszkody w zrobieniu nawet 1m segmentu toru, wystarczy dopasować teksturę i podać odpowiednią długość segmentu. A ściślej biorąc - 0,6m - bo taki jest najczęstszy rozstaw podkładów i dla mniejszej długości ciężko wymyślić teksturę.