FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
TrainsDEM
Autor Wiadomość
Pasjonat
nowy


Dołączył: 11 Wrz 2020
Posty: 36
Skąd: Polska
Wysłany: 01-12-2023, 10:25   TrainsDEM

Witam. Cześć. Co sądzicie o tym płatnym programie i odpowiednim ukształtowaniu terenu za pomocą tego programu jak w linku ? Czy ktoś z użytkowników Trainz na forum ma doświadczenie z tym programem?

https://www-rolandziegler-de.translate.goog/StreckeUndLandschaft/startseiteTransDEMEngl.htm?_x_tr_sch=http&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc
_________________
Pozdrawiam Pasjonat ;-)
 
 
Railwoj 
trainz


Pomógł: 22 razy
Wiek: 48
Dołączył: 05 Mar 2018
Posty: 275
Skąd: Kraków
Wysłany: 01-12-2023, 12:10   

W wątku dotyczącym mapy Korsze - Ełk - Olecko kolega @Aikozann kilka razy wspomniał o tym programie i doświadczeniach z nim:
http://www.trainz.pl/_for...013165&start=25
 
 
 
lurr3x 
super user



Pomógł: 3 razy
Wiek: 27
Dołączył: 15 Lut 2016
Posty: 150
Skąd: Gdynia
Wysłany: 02-12-2023, 12:19   

Programik fajny, bawiłem się trochę lecz nic poza tym. Nie lubię/nie potrafię robić ładnego otoczenia więc w ramach testu był kupiony.
Jednak że w dużym stopniu pomaga z terenem, a poradnik na YT wisi który bardzo dobrze tłumaczy działanie programu oraz jak klikać by coś zdziałać
_________________
https://www.facebook.com/groups/trainzrepaints
https://www.facebook.com/TrainzRepaintsTeam
https://discord.gg/JnAkUv8
 
 
 
Bartek_Sp
trainz


Pomógł: 23 razy
Wiek: 33
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 317
Skąd: Sopot
Wysłany: 02-12-2023, 21:49   

Co ważne program cały czas jest rozwijany, co jakiś czas pojawiają się aktualizacje różnych funkcji. Program obsługuje dużo różnych formatów cyfrowych danych. Generowanie terenu nie jest jedyną możliwością tego oprogramowania. Na yt można znaleźć poradnik w jaki sposób pobrać dane z OpenStreetMap i wykorzystać je np. do ułożenia torów, albo innych "krzywych", w Trainz, Niestety program obsługuje tylko siatkę 5/10m dostępną w "standardowych" edycjach Trainz. Teren wysokiej rozdzielczości (HD Terrain - w Trainz Plus) nie jest obsługiwany, ale to niestety wynika z podejścia N3V do nowego formatu plików związanego z HD Terrain. Auran/N3V stwierdziło że nie podzielą się z nikim żadnym informacjami ani, interesem, pozwalającymi na zapis danych terenu HD w plikach wykorzystywanych przez grę.
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 50 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 894
Skąd: Sierpc
Wysłany: 03-12-2023, 11:47   

Program jest naprawdę dobry. Nie chcę tu robić reklamy, aczkolwiek ja jestem z niego bardzo zadowolony.
Jak dla mnie najważniejszym ułatwieniem jest tu możliwość automatycznego (!) pobierania map i/lub zdjęć satelitarnych z serwisów oferujących usługę WMS, takich jak nasz krajowy GeoPortal (tak, sprawdziałem, i naprawdę to działa):
https://www.geoportal.gov...nia-wms-i-wmts/
Automatycznie pobiera odpowiednie mapy i/lub zdjęcia satelitarne wzdłuż wyznaczonej trasy/linii, automatycznie poddaje je "georeferencji" (nie wiem jak to przetłumaczyć na polski :-P ) i nakłada je na cyfrową mapę wysokości, dzięki czemu można je potem paroma kliknięciami wczytać do programu, i od razu wszystko do wszystkiego pasuje, bez ręcznego dopasowywania (oczywiście można też ręcznie robić "georeferencję" i nakładać dowolne mapy/zdjęcia, jeśli się chce). Co więcej, obsługuje warstwy, i nic nie stoi na przeszkodzie żeby robić takie "hybrydy" złożone z różnych map czy map i zdjęć satelitarnych. Ja np. robiłem tak, że na mapę topograficzną (z GeoPortal'u, pobraną automatycznie), stanowiącą podstawę, nanosiłem zdjęcia satelitarne (też z GeoPortal'u, też pobrane automatycznie) w miejscach w których znajdowały się stacje, i na to jeszcze historyczne zdjęcia satelitarne z Google Earth z ręcznie obrysowanym układem torowym i urządzeniami SRK (te już niestety musiałem pobrać i obrysować ręcznie, jako że nie znalazłem nigdzie linka do usługi WMS Google'a, aczkolwiek i tak się to dość łatwo robi; przy czym u mnie to wynikało z tego, że chciałem wygenerować teren z linią już obecnie nie istniejącą, i stąd potrzebowałem historycznych zdjęć satelitarnych; ponadto naniosłem sobie też dane z archiwalnych planów stacyjnych, żeby potem mieć łatwiej):

Ponadto, potrafi też nie tylko teksturować teren na podstawie mapy topograficznej (to potrafił już HOG, ale jakość tego rozwiązania jest kiepska ze względu na rozdzielczość teksturowania gruntu w Trainz), ale też automatycznie wstawić basemap'y (!), i to takie "3D" (w sensie że nie płaskie, tylko też ukształtowane wg cyfrowej mapy wysokości, i wstawia je dokładnie w miejscach gdzie powinny się znajdować, zupełnie automatycznie, i jako oddzielną warstwę w Trainz, dzięki czemu można je potem wyłączyć w trakcie późniejszego budowania mapy).
Jedyne ograniczenie jakie do tej pory zaobserwowałem, to występowanie pewnego limitu (nie wiem dokładnie jakiego) ilości basemap jakie można wstawić automatycznie podczas generowania terenu w przypadku większych map, ale da się to wtedy obejść dzieląc generowany teren na mniejsze segmenty (łatwo się to robi, bo program automatycznie dodaje do mapy informację o współrzędnych geograficznych, dzięki czemu łączenie przebiega sprawnie i segmenty świetnie do siebie pasują).

Generalnie to taki "multikombajn", łączy w sobie możliwości HOG'a, MicroDEM'a, obsługę warstw à la Photoshop, plus jeszcze wiele innych przydatnych opcji.

Przy czym jak coś to ja używałem wersji przystosowanej do TS2010, oficjalnie ta wersja wspierała bodaj do TS2012. Nie wiem jak jest w nowszych wersjach Trainz'a. Aczkolwiek jak ktoś posiada starsze wersje Trainz, to może np. wygenerować mapę w TS2010, i później ją sobie przenieść np. na T:ANE.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 03-12-2023, 12:01, w całości zmieniany 6 razy  
 
 
MalignusPL
super trainz


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 531
Skąd: Noreg
Wysłany: 03-12-2023, 18:24   

Ja nie mialem zadnych ograniczen. Drugie podejscie do Podsudeckiej od poczatku bylo na transDEM, wszystko na raz weszlo w 3d na osobna warstwe. Do tego mozna sobie wygenerowac od razu uproszczone tory spline i zaczac od tego. Jak dla mnie najwieksza zaleta, to dobre odwzorowanie profilu linii, zwlaszcza, jezeli sie poslkuje dodatkwymi danymi z geoportalu. Wiadomo, nie wygeneruje sztycznych nasypow, czy wykopow ale od razu wiadomo, co gdzie lezy i nie ma problemu, ze nagle cos sie rozjezdza. Do tego porownywanie potem zdjec, czy filmow z tym, co sie wyrzezbilo w ts jest dosc satysfakcjonujace, bo wszystkie podjazdy, spadki i inne gorki, czy pagorki wygladaja zgodnie ze zdjeciami no i nie trzeba wszystkiego ugniatac recznie w 100%.

Dla mnie to byla najwieksza bolaczka pierwszych podchodow do mapy, gdy uzywalem plaskich basemap. Po kilkunastu km wszystko zaczynalo sie rozjezdzac, bo plaska basemapa nie dostosowuje sie do pofaldowania terenu i w rezultacie zaczynaja sie rozjezdzac kilometraz i wspolrzedne punktow.
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 03-12-2023, 18:26, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 50 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 894
Skąd: Sierpc
Wysłany: 09-12-2023, 10:51   

MalignusPL napisał/a:
(...) dobre odwzorowanie profilu linii, zwlaszcza, jezeli sie poslkuje dodatkwymi danymi z geoportalu. (...)

Mógłbym Cię poprosić o podzielenie się jak "zaaplikowałeś" profil linii z użyciem GeoPortal'u? Chętnie bym się dowiedział i się czegoś nowego nauczył :mrgreen: Tej funkcjonalności jeszcze nie odkryłem.
 
 
MalignusPL
super trainz


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 531
Skąd: Noreg
Wysłany: 09-12-2023, 12:22   

Jedno sprostowanie, po chwili refleksji wydaje mie sie, ze korzystalem z Google Earth, nie Google Maps, wiec przepraszam za zamieszanie. Wychodze z drugiego Covida, wiec prosze o rozgrzeszenie :).

W kazdym razie mam dwie osobne warstwy. Jedna z basemapami 3de z GE (te maja slabsza rozdzielczosc) i druga warstwe z geoportalu.

Ta z GE, dzieki swojej przestrzennosci, nie przeklamuje odleglosci.
Te z geoportalu uzywam do ogolnej orientacji.

Z racji tego, ze geoportalowa warstwa jest plaska nie nadaje sie ona dla mnie jako podkladka pod budowanie. Ale najlepsze jest to, ze gdy korzystam z obu, to zniknely nagle wszelkie przeklamania i okazuje sie, ze rozjazdy, dlugosci torow itp w koncu zaczely sie zgadzac i wypadac tam, gdzie powinny na mapie.

Juz gdzies pisalem, ze wydaje sie to miec problem z kartograficznym odwzorowaniem terenu. Jasne, mapa w zaleznosci od typu pokazuje te wszystkie roznice ale na plaskim arkuszu. Jak nalozysz to na teren 3d, to ta plaska basemapa nie dostosowuje sie do pofaldowanego terenu i zaczynaja sie kwiatki, nawet przy georeferencjach zaczyna sie to rozjezdzac.

Dla mnie jedynym rozwiazaniem byly basemapy 3d. TransDEM to oferuje. Swego czasu w manualu byl chyba caly rozdzial o tym. Nie wiem, jak wyglada to teraz, bo program kupilem tylko po to, zeby sobie zrobic te jedna mape. Nie pozwolilem mu tylko klasc automatycznie torow splline w obrysie linii. Wolalem robic to sam, zeby od poczatku miec wieksza kontrole.

Nie wiem, jak jest w obecnej wersji, ale gdy generowalem Podsudecka Geoportal wiecznie marudzil, bo ciagle cos zmieniali cos w adresach, serwerach, czy mapach. W rezultacie co rusz powstawaly jakies biale plamy, bo nie wszystkie tereny byly dostepne w tej samej rozdzielczosci itd. GE nie mial tego problemu. Fakt, mapy nie byly w super rozdzielczosci ale mi chodzilo przede wszystkim o poprawne wytyczenie przebiegu linii i jej kilometrazu. Detale moglem sobie dorzezbic w opraciu o Geoportal, co z reszta robie.

Co do profilu linii.
Najpierw ulozylem sobie cala linie jako jeden tor. Zadnych stacji, zadnych zwrotnic, nic. Jeden tor glowny z punktu A do punktu B. Otworzylem sobie geoportal, wzialem miarke i przenosilem wysokosci na calej linii, wyprofilowalem sobie w ten sposob ten tor glowny. Od razu moglem sprawdzic, czy nasypy i wykopy wypadaja tam, gdzie powinny (porownujac z warstwa geoportalu albo z przegladarkowa wersja). Gdy juz wszystko sie zgadzalo obralem sobie jakis latwy punkt charakterystyczny na jednym koncu mapy. Dla mnie byl to most na Kanale Kedzierzynskim. Sprawdzilem w zebranych materialach (mapy, filmy, zdjecia), jaki km tam wypada, w ktorym mscu itd.) i zaczalem rozwijanie ukladow torowych. Tak, caly ten balet z mierzenim dlugosci torow, polozeniem slupow itd.). Po zbudowaniu jednej stacji raz jeszcze sprawdzalem odleglosci i dlugosci, dokonywalem ew. korekt (nie bylo ich az tak duzo), wyrownywalem wysokosci wezlow na poszczegolnych torach, po czym ruszalem dalej.

Pewnie, ze jest to upierdliwe. Czasochlonne bylo takze samo ustawienie wszystkich parametrow, zeby wygenerowac mape i wszystkie warstwy. Efekt, przynajmniej dla mnie samego, wart poswieconego czasu. Nasypy, wykopy i wszelkie inne atrakcje w postaci podjazdow, czy spadkow wyszly naprawde fajnie. Co wiecej, wszystkie faldowania pol itp. TransDEM zrobil na tyle dobrze, ze nie trzeba duzo z nimi robic, by zwrocic uwage, jak dobrze jest to odwzorowane (wystarczy porownac ze zdjeciami). Do tego uzycie nasypow spline jest tak naprawde ograniczone do kilku miejsc w Kedzierzynie, gdzie tory sa tak blisko siebie i na roznych wysokosciach, ze Error nie jest w stanie sobie z tym poradzic (a ja naprawde nie lubie nasypow spline).

Osoby, ktore znaja Podsudecka z perspektywy maszynisty zauwazaja rozne detale zwiazane z jej profilem, ktore dzieki temu udalo sie odwzorowac w sumie mimichodem i tak naprawde nawet nieswiadomie.

Dla wiekoszci jest to wariant hardcore i strata czasu, co doskonale rozumiem. Dla osob, ktore lubia sie bawic i grzebac w takich detalach, jest to jakas odpowiedz na niektore bolaczki towarzyszace budowaniu map realnych.

Stosunek nakladu pracy do urobku trzeba sobie ocenic samemu. Mnie te odchylenia doprowadzaly do szalu i wiecznego prucia mapy. Nie bylem np w stanie spiac ukladu torowego Kedzierzyna bez godzenia sie na kilkudziesieciometrowe odchylenia w ukladzie torowym.
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 09-12-2023, 12:25, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 50 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 894
Skąd: Sierpc
Wysłany: 09-12-2023, 16:13   

A mapy/zdjęcia z Google Earth pobierałeś ręcznie? I ręcznie poddawałeś je "georeferencji"? Ja jako podstawową mapę używałem skany map topograficznych z GeoPortal'u, a z Google Earth nanosiłem tylko archiwalne zdjęcia satelitarne w miejscach stacji - z Google Earth nie dało się pobrać automatycznie, bo nie znalazłem dla Google Earth / Google Maps linku do usługi WMS; stąd też Google Earth posiłkowałem się tam gdzie to było konieczne (zdjęcia historyczne, dla nieistniejących linii/stacji, oraz zdjęcia wysokiej rozdzielczości, dla odwzorowania układów torowych).
Ponadto, mapy z Google Earth ja uważałem raczej za mniej dokładne niż te z GeoPortal'u, ponieważ te z GeoPortal'u były pobrane automatycznie, od razu z "georeferencją", natomiast te z Google Earth poddałem ręcznej "georeferencji" w TransDEM'ie, która nie była już aż tak dokładna (w kilku miejscach mi się rozjechały o kilka metrów).

Nie za bardzo rozumiem skąd wziąłeś wysokości wzdłuż linii z GeoPortal'u... I jak je przeniosłeś... Brałeś wysokości punktów geodezyjnych położonych na przebiegu linii ze skanów map topograficznych (jak poniżej)? I je aplikowałeś do toru w Trainz'ie narzędziem "dostosuj wysokość węzła"? Czy jakoś inaczej?
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 09-12-2023, 16:28, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
Railwoj 
trainz


Pomógł: 22 razy
Wiek: 48
Dołączył: 05 Mar 2018
Posty: 275
Skąd: Kraków
Wysłany: 09-12-2023, 16:53   

Aikozann napisał/a:
skąd wziąłeś wysokości wzdłuż linii z GeoPortal'u...


To akurat prostsze, niż się wydaje. Narzędzie do wyznaczania wysokości bezwzględnej wskazanego w GP na mapie punktu to jedno z tych niekłamanych, magicznych "dobrodziejstw inwentarza" w GeoPortalu dla mapotwórców.
Klik prawym przyciskiem myszy w pożądanym miejscu mapy, a dalej jak na screenach:

Ostatnio zmieniony przez Railwoj 09-12-2023, 16:58, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 50 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 894
Skąd: Sierpc
Wysłany: 10-12-2023, 13:37   

Railwoj napisał/a:
(...) Narzędzie do wyznaczania wysokości bezwzględnej wskazanego w GP na mapie punktu to jedno z tych niekłamanych, magicznych "dobrodziejstw inwentarza" w GeoPortalu (...)

Dzięki, wypróbuję w wolnej chwili.
 
 
Dust 
świeżak


Wiek: 33
Dołączył: 22 Gru 2023
Posty: 9
Skąd: Ozorków
Wysłany: 11-01-2024, 20:42   

Ostatnio zakupiłem TransDEM, obejrzałem kilka tutoriali, ten dołączony do programu także aczkolwiek mam kilka pytań do mądrzejszych ode mnie:

Da się dodać geoportal oraz Google earth w TransDEMie jako provider do UTMów tak aby pobierać zdjęcia automatycznie? Do tej pory korzystałem z ręcznie robionych basemap z geoportalu i mimo wszystko na nim są najlepsze jakościowo zdjęcia 2d?

Gdy robię export UTMów z TransDEMa do mapy to mimo iż mam pobrane zdjęcia wzdłuż całej mapy to w grze nie wszystkie ustawiają się na swoim miejscu (wgrywają się do gry ale ma ich wzdłuż wygenerowanego terenu). Przed exportem zaznaczam cały obszar mapy. Czy jest jakiś limit na to przy jednorazowym exporcie?
Ostatnio zmieniony przez Dust 11-01-2024, 20:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 50 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 894
Skąd: Sierpc
Wysłany: 12-01-2024, 20:35   

Dust napisał/a:
(...) Da się dodać geoportal oraz Google earth w TransDEMie jako provider do UTMów tak aby pobierać zdjęcia automatycznie? (...)


GeoPortal się da na pewno, Google Earth się (chyba) nie da. I powiedziałbym, że to jest wręcz najważniejsza zaleta tego programu.

Mi się udało ustawić TransDEM'a tak żeby automatycznie pobierał dane z GeoPortal'u, i działa to naprawdę dobrze. Potrzebujesz tylko odpowiednich linków do usługi WMS:
https://www.geoportal.gov...nia-wms-i-wmts/
i potem trzeba odpowiednio skonfigurować TransDEM'a. Ja robiłem to według dołączonej do programu pisemnej instrukcji, no i trochę metodą prób i błędów, ale za którymś razem w końcu mi się udało, i działało dobrze. Tylko trzeba wypróbować kilka opcji, tak żeby dobrać odpowiednią skalę i jakość pobieranych danych (bo w zależności od ustawień program może pobierać mapy w różnej skali i w różnej rozdzielczości). No i trzeba odrysować ślad wybranej linii kolejowej, żeby pobierało mapy wzdłuż tegoż śladu.
Przy czym ja pobierałem tylko dane w postaci rastrowej, nie wiem czy w przypadku danych wektorowych zadziała to poprawnie, no ale możesz spróbować. Testowałem rastrową mapę topograficzną, ortofotomapę oraz ortofotomapę archiwalną, i generalnie wszystkie zadziałały, przy czym dane archiwalne nie były dostępne dla części obszaru, i wtedy zamiast zdjęć pobierało białe prostokąty.
Nic też nie stoi na przeszkodzie żeby pobrać niezależnie kilka warstw, i potem je na siebie nakładać - TransDEM obsługuje warstwy, i ja np. zrobiłem taką "hybrydę" złożoną z map topograficznych jako "podstawową bazę", na którą nałożyłem w miejscach stacji fragmenty ortofotomapy (tak żeby widać było układy torowe).

Nie udało mi się natomiast w żaden sposób pobrać automatycznie map z Google Earth. Przy czym problem nie leży tu w samym programie, bo technicznie być może byłoby to możliwe, ale problem jest taki że Google nie udostępnił adresu do usługi WMS (takiej jaka jest w GeoPortal'u). A przynajmniej mi się nigdzie nie udało takiego adresu znaleźć, pomimo poszukiwań. No chyba że coś się zmieniło od tego czasu, i może taki adres gdzieś jest dostępny, nie wiem.

Dust napisał/a:
(...) Gdy robię export UTMów z TransDEMa do mapy to mimo iż mam pobrane zdjęcia wzdłuż całej mapy to w grze nie wszystkie ustawiają się na swoim miejscu (wgrywają się do gry ale ma ich wzdłuż wygenerowanego terenu). Przed exportem zaznaczam cały obszar mapy. Czy jest jakiś limit na to przy jednorazowym exporcie?


Tak, jest pewien limit, ale nie wiem jaki dokładnie. Pisałem nawet w tej sprawie do Autora programu, i on również nie potrafił powiedzieć jaki jest limit. Nie mniej jednak taki limit istnieje, i miałem podobny problem.
Z testów jakie robiłem u siebie wyszło mi, że największy obszar na jakim byłem w stanie jednorazowo wygenerować z kompletnym automatycznym wstawianiem "UTM tiles" jest mniej więcej taki jak obszar zaznaczony w niebieskiej ramce na załączonej mapce:

- szacunkowo jest to gdzieś tak 40-60 km szlaku, w zależności od umiejscowienia linii i jej przebiegu (i, być może, w zależności od jakości/rozdzielczości map/zdjęć, ale tego już nie sprawdzałem). Testowałem to kilkukrotnie, próbowałem różnych opcji, ale za każdym razem napotykałem ten problem.

Przy czym problem da się obejść, dzieląc docelowy obszar na mniejsze segmenty - robi się to bardzo łatwo, bo TransDEM dopasowuje wszystko do siatki UTM i wstawia na każdej wygenerowanej mapie obiekt "world origin" (zawierający poprawne współrzędne geograficzne), dzięki czemu, jeśli wszystko wykona się poprawnie, segmenty idealnie do siebie pasują, i przy łączeniu map w Trainz'ie niemal od razu lądują w poprawnym miejscu. Co najwyżej trzeba trochę pomanipulować i czasem ręcznie przyciąć (tj. usunąć w Trainz'ie) kilka zachodzących na siebie segmentów (ja robiłem poszczególne segmenty "na zakładkę", żeby nie utracić żadnego fragmentu linii, więc siłą rzeczy miałem trochę zdublowanych, zachodzących na siebie segmentów, które musiałem usunąć przed złączeniem w całość).

Np. ja u siebie te teren, który pokazałem na powyższej mapce (łącznie ok. 170-180 km szlaku) ostatecznie wygenerowałem w postaci czterech segmentów (po ok. 50 km każdy), które potem złączyłem w całość. Samo łączenie było raczej bezproblemowe.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 12-01-2024, 20:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Dust 
świeżak


Wiek: 33
Dołączył: 22 Gru 2023
Posty: 9
Skąd: Ozorków
Wysłany: 12-01-2024, 21:25   

Dzięki za odpowiedź. Dzisiaj testowałem jeszcze kilka rzeczy i wnioski są takie:
W sumie to nie potrzebny jest geoportal znalazłem innego providera który ma porównywalną ortho mapę co geoportal, a może nawet lepszą bo na moje oko 1:900 (ESRI) lepiej pasuje niż geoportalowe 1:1000 (na mniejszej nie potrafię pracować) . Muszę jeszcze sprawdzić czy będzie się to nadawać na UTMy 3D. Jedyny problem to na 150 km szlaku nie jestem w stanie pobrać wszystkich zdjęć na raz w skali 1:900 (TransDEM się zawiesza :-) ). Tak myślę teraz czy da się na raz wygenerowaną całą mapę da się eksportować UTMy fragmentami, tym bardziej że i tak mają z góry ustalone umiejscowienie.
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 50 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 894
Skąd: Sierpc
Wysłany: 13-01-2024, 15:41   

Dust napisał/a:
(...) znalazłem innego providera który ma porównywalną ortho mapę co geoportal, a może nawet lepszą bo na moje oko 1:900 (ESRI) lepiej pasuje niż geoportalowe 1:1000 (na mniejszej nie potrafię pracować) . Muszę jeszcze sprawdzić czy będzie się to nadawać na UTMy 3D (...)

No jak wolisz, pamiętaj tylko że ten "provider" musi udostępnić adres swojej usługi WMS. Bez tego adresu nic nie zdziałasz.

Kiedyś jeszcze widziałem gdzieś jakiś adres usługi WMS OpenStreetMap, ale nigdy nie testowałem czy działa.


Dust napisał/a:
(...) geoportalowe 1:1000 (na mniejszej nie potrafię pracować) . Muszę jeszcze sprawdzić czy będzie się to nadawać na UTMy 3D. Jedyny problem to na 150 km szlaku nie jestem w stanie pobrać wszystkich zdjęć na raz w skali 1:900 (...)


Największa skala map topograficznych, jaka jest dostępna w GeoPortal'u, to 1:10000 (czyli 1 cm na mapie odpowiada 100 m w terenie). Taka mapa wygląda mniej więcej tak:
https://rsip.lodzkie.pl/wp-content/uploads/2021/07/topo_standardowa_10000_92.jpg
https://rsip.lodzkie.pl/wp-content/uploads/2021/07/topo_10000_65-768x432.jpg
https://a.allegroimg.com/s1024/0c18e3/1cb1d28844548f21c411fd70be19
https://miip.geomalopolska.pl/images/maps/skany_map_topograficznych_do_100k.jpg
Ewentualnie, jeśli 1:10000 jest dla kogoś zbyt dokładna, można też użyć map w mniejszej skali 1:25000, które wyglądają mniej więcej tak:
https://www.geoportal.gov...023/07/rys1.png
aczkolwiek jak dla mnie mapa w skali 1:25000 nie jest wystarczająco dokładna na potrzeby Trainz'a.

I nie wynika to z ograniczeń GeoPortal'u, tylko po po prostu nie sporządza się map topograficznych w skalach większych niż 1:10000, a przynajmniej nie w Polsce (regulują to odpowiednie akty prawne).

Istnieje jeszcze coś takiego jak mapa zasadnicza, stosowana m.in. w ewidencji gruntów i budynków. Za Wikipedią:
Cytat:
Mapa zasadnicza jest wykonywana w skalach 1:500 – 1:1000 dla obszarów wysoko zurbanizowanych (duże zagęszczenie obiektów stanowiących treść mapy np. gęsta zabudowa lub duża ilość urządzeń podziemnych), 1:1000 – 1:2000 dla obszarów średnio zurbanizowanych i 1:5000 dla zwartych obszarów rolnych i leśnych. W przypadkach bardzo dużego zagęszczenia obiektów naziemnych i podziemnych wykonuje się mapy w skali 1:250 (np. w rejonie przebiegu linii warszawskiego metra).

Wygląda ona mniej więcej tak:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/65/Mapa_numeryczna_-_przyklad.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/vQwQ7gSN7deB694Pmu2G4VbALYh2TlZraWA1rlB8gmhjIsURkRiaKprRujq6bCcFiGyvprncMm6xxiW-T1VMMouI0_m0PD_Dqqw=w808-h768-rw

Gdybyś miał mapę w skali 1:1000 czy 1:900, to 1 cm na mapie odpowiadałby 10 m lub 9 m w terenie, na takiej mapie znajdowałyby się m.in. informacje o sieci uzbrojenia terenu (sieć kanalizacyjna, ..., itp.), i nie wiem czy taką mapę dałoby się w jakkolwiek zadowalającym stopniu przenieść na "UTM tiles" w Trainz, ze względu na ograniczenie maksymalnej rozdzielczości tekstur.

Poza tym pamiętaj też, że i tak dokładność (a właściwie: rozdzielczość) ogólnie dostępnych cyfrowych map wysokości (na podstawie których TransDEM czy HOG modelują teren) jest niższa niż dokładność map topograficznych w skalach 1:10000 i 1:25000 (a może nawet niższa niż map w skali 1:50000), a w dodatku nie uwzględniają one zwykle antropogenicznych form ukształtowania terenu, takich jak nasypy czy wykopy, więc część formowania terenu i tak będziesz musiał wykonać ręcznie na podstawie map. W dodatku sam Trainz ma siatkę ukształtowania terenu oraz tekstur gruntu z dokładnością do 10 m (w starszych wersjach) lub do 5 m (w nowszych wersjach).

Dust napisał/a:
(...) Tak myślę teraz czy da się na raz wygenerowaną całą mapę da się eksportować UTMy fragmentami, tym bardziej że i tak mają z góry ustalone umiejscowienie.


Raczej się nie da. Próbowałem tak robić - raz wygenerowałem teren, a potem próbowałem wstawić "UTM tiles" mniejszymi "porcjami", i za każdym razem albo podmienił poprzednio wstawione na nowe, albo zachował tylko te poprzednio wstawione (w zależności od wybranych opcji). A przynajmniej mi się nie udało tak zrobić. Być może w nowszych wersjach programu niż ja mam ten problem został rozwiązany, nie wiem.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 13-01-2024, 15:46, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Dust 
świeżak


Wiek: 33
Dołączył: 22 Gru 2023
Posty: 9
Skąd: Ozorków
Wysłany: 14-01-2024, 12:49   

Da radę zarzucić jakimś screenem z ustawieniami geoportalu w TransDEMie?
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 50 razy
Wiek: 33
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 894
Skąd: Sierpc
Wysłany: 14-01-2024, 19:33   

Da radę:

Ale nie jestem pewien na 100 % czy to najlepsze ustawienia, bo już dawno z tego nie korzystałem. Ale takie ustawienia się zapisały.
Współrzędne powinny zaczytać się same, po wczytaniu DEMa i ew. wyrysowanego przebiegu linii. Dla ortofotomapy brałem większą rozdzielczość, z tego co widzę 1600 x 1200 pikseli (ale też na 100 % nie jestem pewien).
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 14-01-2024, 19:36, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group