Naciśnij narzędziem do podnoszenia/obniżania torów na jeden z jego punktów łączeń i się wyrówna (narzędzie znajdziesz w zakłądce TORY-> na dole jest zielone kółko i obok 'więcej' -> pierwsze u góry od lewej). Może się tak zdarzyć, że część toru powędruje pod ziemię - wtedy zastosuj drugie narzędzie - do wyrównywania ziemi pod torami (ta sama linia z narzędziami, tylko pierwsze z prawej)
Naciśnij narzędziem do podnoszenia/obniżania torów na jeden z jego punktów łączeń i się wyrówna (narzędzie znajdziesz w zakłądce TORY-> na dole jest zielone kółko i obok 'więcej' -> pierwsze u góry od lewej). Może się tak zdarzyć, że część toru powędruje pod ziemię - wtedy zastosuj drugie narzędzie - do wyrównywania ziemi pod torami (ta sama linia z narzędziami, tylko pierwsze z prawej)
ja niechce mieć prostych torów, tylko takich jak w temacie. Robię mapie tramwajowa i są w realu na niektórych odcinkach takie tory. Więc się pytam czy mogę zrobic takie tory.
Kolego fifos ,a o czym napisał tobie samplaire
Te tory będą pofalowane góra dół
A cha i jeszcze zastanów się jak piszesz bo nic teraz nie wiem czy chcesz mieć proste czy nie?
Cytat:
Witam, czy istnieje takie coś że tory mogą byc nierówne lecz proste
Cytat:
ja niechce mieć prostych torów, tylko takich jak w temacie.
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 23-12-2011, 19:06
Fifos, bo żeś napisał tak, że trzeba pięć razy przeczytać zanim się wpadnie na to, co chciałeś przekazać. Nic dziwnego, że ci Samplaire tak poradził, bo co to niby za zdanie "chcę tory nierówne lecz proste"? Albo proste, albo nierówne. Nierówne musisz zrobić sobie sam, tzn. ustawić wiele węzłów na torze i poprzesuwać na boki oraz w górę i w dół. Tylko minimalnie, z wyczuciem. A jak nie wiesz co to węzły, to przestań zadawać pytania, tylko siadaj do gry i tak długo męcz wszystkie opcje i tak długo czytaj instrukcję, aż pojmiesz jej specyfikę.
Dobra, bo trochę pomieszalem. Więc tak. Tory te mają lecieć prosto. Lecz mają być krzywe, w sensie że jadę prosto a tramwaj buja się w lewo i prawo. Nie mają być z góry na dol. Tory w rzeczywistości się psują, i z ładnych nie wykrzywionych torów robią się stare nie równe tory. I wtedy tramwaj buja się w lewo i w prawo. Rozumiecie?
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 15 Sie 2008 Posty: 1031 Skąd: Źmigród/Leszno
Wysłany: 23-12-2011, 19:28
No i tak ci koledzy wyżej wytłumaczyli jak masz zrobić. Więc do roboty. I na przyszłość coś Ci powiem. Zanim zapytasz się o coś na forum spróbuj sam to zrobić, bo większość rzeczy o które pytasz jest banałem... Rozumiem żeś początkujący gracz ale sprawdzić każdą opcję w grze dotyczącą torów czy narzędzie to chyba dla ciebie nie problem? I przyznam sam tak właśnie się uczyłem robić układy torowe itp.
Ps. Tomek jak nie uzyska? Jeśli tory na węzłach powykrzywia odpowiednio to będzie się bujał "podskakiwał" Może to nie będzie taki efekt jak w realu ale lepsze to niż wcale...
Ostatnio zmieniony przez Cris 23-12-2011, 19:30, w całości zmieniany 1 raz
Ps. Tomek jak nie uzyska? Jeśli tory na węzłach powykrzywia odpowiednio to będzie się bujał "podskakiwał" Może to nie będzie taki efekt jak w realu ale lepsze to niż wcale...
Ale mu chodzi o kołysanie na lewo i prawo ,a podskakiwanie i kołysanie to dwie różne rzeczy
A wątpię że kolega fifos jako początkujący będzie chciał się tym bawić (za dużo roboty) jak nawet starym trainz maniakom się nie chce takiego efektu robić chodzi na swoich mapach np. o podskakiwanie są wyjątki