Wysłany: 17-05-2012, 13:02 Ruch samochodów w TS2012
Zacząłem się bawić samochodami . Zrobiłem "Region Polska", dostosowałem parę samochodów Tatki (Maluchy, Jelcze, Polonezy) i zrobiłem mapkę testową. Zauważyłem że od czasu do czasu któryś z samochodów zaczyna "wariować" i jeździ "od bandy do bandy - pijany kierowca. Co może być przyczyną takich "pijackich" wybryków. Czy to wpis w configu drogi czy samochodu ?. To zjawisko występuje od czasu do czasu i to z różnymi samochodami.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-05-2012, 13:13
Najprawdopodobniej zależy to od drogi, przypuszczalnie te pijane pojazdy omijają inne pojazdy, które są akurat niewidoczne. Rozwiązaniem może być zastosowanie dróg bez ruchu i wyzwalaczy, ew. dróg dla TC. Piszę to tylko teoretycznie, nie sprawdzałem czy taka wymiana coś da ale w TS2010 pojazdy postawione na moje drogi niewidoczne (te wyzwalacze) nie fiksowały.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 17-05-2012, 14:41
To nie jest wina tylko TS12, zdarzały mi się takie przypadki i w 2004 i w TC i w 2010. Nagle jedno auto zaczyna wyprzedzać inne, po czym jedzie normalnie, innym razem jest tak że wyprzedzają się z dwóch stron dzięki czemu cztery auta idą na czołówkę i się ładnie przenikają. Troche to śmieszne nawet...
Ten sam proceder dzieje się z wbudowanymi autami (na wbudowanym regionie), czyli po prostu chyba jest jak jest i trzeba się przyzwyczaić lub stosować metodę doktora.
Jak widać na piractwo drogowe nie ma rady i virtualnie.
U mnie robią się czasami korki takie bez sensu (pierwszy kierowca jedzie powoli i chyba całuje się z pasażerką), a reszta jedzie posłusznie za nim, bez wyprzedzania i wybrzydzania
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-05-2012, 17:36
Wiesz Samplaire stosując wyzwalacze można sobie dozować ruch na drogach łącznie z pewnym ukierunkowaniem tego ruchu. Oczywiście nie liczyłbym na jakiś porządny ruch na autostradach, chyba że zastosujecie drogi wielopasmowe Zwierzaka (zrobił takie pod TC+).
BTW teraz na to wpadłem, a może pomoże zmiana parametru isfreeway 0 lub 1 dla wielopasmówki i numlanes np. 3 dla drobi 3 pasmowej.
Ostatnio zmieniony przez drstrach 17-05-2012, 17:37, w całości zmieniany 1 raz