Jako, że ostatnio można tegoż nabyć za 21zyli (6 dolarów), postanowiłem to zrobić.
Na początek pod lupę idzie CMP, bo z tym spotykasz się na początku swojej drogi. Tu mocne rozczarowanie, bo jest mocno okrojone w stosunku do pecetowej wersji. Wygląda inaczej, nie ma filtrów. Dla osoby przyzwyczajonej do programu na pececie, CMP Mac wygląda jak żart, szczególnie dla twórcy dodatków (filtry, możliwość edycji w CCP itp - to podstawa)
Opcje początkowe. Z wiadomych powodów nie ma możliwości wyboru directX/OpenGL. Najprawdopodobniej gra defaultowo ustawia się w trybie OpenGL i tyle, a co za tym idzie, użytkownicy Radeonów (pewnie 99% Macowców) ma przerąbane, bo wydajność gry w tym trybie jest chyba z 10 razy mniejsza niż w DX. W zasadzie tu będzie już koniec mojej recenzji, bo co z tego, że może wszyzstko wygląda tak samo, skoro na tym samym komputerze, tylko w windowsie (poniżej napiszę specyfikację maszyny) gra jest płynna, a na Macu mam pokaz slajdów?
Generalnie - jeśli masz możliwość wyboru platformy - wybierz PC, chyba, że masz Maca z nVidią (nVidie na Maca są droższe od RAdeonów), to może zycie wyglądać trochę inaczej.
Maszyna testowa.
Mac Pro Nehalem (4x2,.66GHz Intel Xeon), 7GB RAM, oryginalny Macowy Radeon 5870 1GB (monitor 1680x1050)
- MacOS X 10.7.4
- Win 7 HP (64bit)
Przez jakiś czas miałem w Macu pecetową kartę 6870, ale ze względu na niemożność używania jej z najnowszym systemem 10.8, wymieniłem ją na troszkę szybszą, choć starszą - 5870 (używana).
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-09-2012, 16:30
Wojtek tylko po co implementować funkcje edycyjne w Mac-u, jeśli na ten komputer nie istnieją porządne programy do edycji 3D? Taki przerost formy nad treścią. Podejrzewam, że N3V ma zamysł wyciągnąć od Macowców dodatkową kasę przy pomocy DLC, przecież jak kogoś stać na Mac-a, to pewnie będzie go stać i na resztę