Witam !
Miałem problemy z komputerem i niestety już nigdy nie powrócę do projektów ,,Gdzieś w Polsce'' (a już miałem dawać go do testów, chociaż szkielet mapy zachował mi się na pen drive ) , a tym bardziej do magistrali podsudeckiej, a jak wrócę to najwyżej do jej malutkiego fragmentu bowiem Kamieniec Ząbkowicki leży na niej :)
Chciałbym wam przedstawić pierwsze screeny z nieczynnej linii Kamieniec Ząbkowicki - Złoty Stok. Trasa liczy ok. 12 km została zbudowana w 1900 roku. Była to kolej prywatna a po II Wojnie Światowej została upaństwowiona. Kursowały na niej 2-4 pary pociągów na dobę. Linię dla ruchu pasażerskiego zamknięto w 1989 towarowy w 1992. Na zasadach komercyjnych pociągi towarowe przetrwały do lipca 1997 roku kiedy to powódź zniszczyła most kolejowy na Nysie Kłodzkiej w Byczeniu. Obecnie mam już ukończony odcinek między Sosnową i Płonicą Śląską. Teraz nie mam zbytnio czasu aby się tym zajmować. Po 6 stycznia wybiorę się do Złotego Stoku aby zobaczyć dawny układ bocznic porobić zdjęcia aby to wyszło jak najbardziej realnie. Wrzucam kilka screenów z okolic Sosnowej
Oceniajcie !
P.S proszę jednocześnie moderatora o zamknięcie tematu Magistrala podsudecka i Gdzieś w Polsce
Dawno mnie tu nie było ale znalazłem wreszcie chwilę czasu by podłubać w Trainz. Wrzucam screeny z okolic Byczenia
1 i 2 - stacja w Byczeniu
3 - widok na młyn w Byczeniu
4 - nieistniejący dziś most kolejowy na Nysie Kłodzkiej
5 - na szlaku Byczeń - Sosnowa
6 - wiadukt w Śremie
7 - widok na kościół w Śremie
Ostatnio zmieniony przez szczepek 01-07-2011, 21:48, w całości zmieniany 1 raz
Witajcie !
Oglądając screeny z mapy Kilanzioma Sudety 76 postanowiłem swoją mapę też wykonać w klimacie jesiennym (bo planuję wydłużyć w późniejszym etapie mapę do Kłodzka, a może ktoś pokusiłby się o wykonanie linii Kłodzko Wałbrzych w klimacie jesiennym i można już podróżować przez całe Sudety :) ). Już jestem na ukończeniu wymiany otoczenia na jesienne oraz stacji w Kamieńcu. Tymczasem stacja w Złotym Stoku. Starałem się dobrać te górskie tła ale nie wiem czy mi się udało. Mile widziana krytyka :-P ale też pozytywne komentarze. A póki co screeny
ps. Samplaire - wielkie dzięki za dodatki dedykowane pod mapę ;-)
Ostatnio zmieniony przez szczepek 11-08-2011, 21:23, w całości zmieniany 2 razy
Ten screen również pokazuje, że tabor wbije się w barierki na moście, a wtedy koniec wycieczki.
Akurat nie ma żadnego wiaduktu który można byłoby tu wstawić, ale zrobiłem wszystko żeby tabor o niego nie zahaczał. Chciałbym zrobić tekstury tego co był ale niestety nie ma już go bo został ściągnięty i leży w krzakach na stacji. Więc chyba już tak zostanie. Co do latarń zwrotnicowych - akurat tak to wyglądało w rzeczywistości, ponieważ nie było miejsca na latarnię ,,anglika'' i nic na to nie poradzę
Ostatnio zmieniony przez szczepek 12-08-2011, 13:54, w całości zmieniany 1 raz
Co do latarń zwrotnicowych - akurat tak to wyglądało w rzeczywistości, ponieważ nie było miejsca na latarnię ,,anglika'' i nic na to nie poradzę
Kolega nie tworzy fikcji nam tutaj
W "rzeczywistości" nigdy nie ma czterech zwrotników przy Rkpd. Są dwa, bez latarń, bo zwrotnice są po prostu spięte w pary na sztywno kawałem pręta. W grze to się robi za pomocą JunctionLinka, wówczas latarnia Cauera jest zbędna. Rozjazd krzyżowy, który posiada klasyczne wskaźniki, to rozjazd krzyżowy pojedynczy. Może tam po prostu jest Rkp a nie Rkpd?
Dzisiaj kilka screenów roboczych ze stacji w Kamieńcu Ząbkowickim. Będzie to chyba jedyna mapa realna z górką rozrządową. Niebawem może część budynków zostanie wymieniona
Opisy do screenów :
1. Pewne jesienne popołudnie 1985. Na stacji w Kamieńcu ruch jak zawsze - od lewej strony - osobowy do Kłodzka prowadzony kłodzką petuchą, słynny dalekobieżny Kraków - Jelenia Góra prowadzony jeleniogórską SP45 i odwrotna relacja prowadzona kłodzką Pt47, kłodzka tekatka za jakieś 20 min pojedzie w kółko przez Ząbkowice, Ciepłowody, Henryków i Ziębice, a w oddali pociąg ze Złotego Stoku prowadzony jaworzyńską Ty2
2. Tu niegdyś kończyły bieg pociągi ze Złotego Stoku - dawny kamieniecki ,,kleinbahnof"
3. W MD Kamieniec ruch jak nigdy - a to z powodu przyjazdu dyrektora Dolnośląskiej D.O.K.P . Z lewej strony ostatni czynny kamieniecki Ty2 - schyłek pary w kamienieckiej lokomotywowni bliski końca
4. Naczelnik MD Kamieniec wita dyrektora D.O.K.P. Mimo że pada deszcz pracownik lokomotywowni zamiata drogę prowadzącą do niej. W końcu trzeba realizować hasła socjalistycznego państwa :-) . W głębi nowiutka SM42, która zastąpi ostatniego ,,teigreka"
5. Jednak im dalej od naczelnika i dyrektora tym większe nieróbstwo kolejarzy. W końcu ,, czy się stoi, czy się leży, 2000 się należy :-P "
6. Widok w kierunku Wrocławia i Nysy
7. Panorama stacji
8. Widok na zabudowania mieszkalne kolejarzy
9. Widok na głowicę od strony Kłodzka i Jaworzyny
Ostatnio zmieniony przez szczepek 14-08-2011, 15:09, w całości zmieniany 1 raz
Wszystko super, ale idealnie by było gdybyś między tory powrzucał trawę, najlepiej pod Twój klimat pasowałaby trawa FMA, jest tego dużo, a super by wyglądało, te perony wyglądają jak wyspy na morzu, gdyby była trawa, naprawdę byłoby idealnie, chyba, że chodzi Tobie o max grywalność, ale naprawdę wygląda to na tyle super, że aż szkoda nie dawać trawki
Screen z pociągami w peronach i widok na lokomotywownię, brakuje trawy, pojedynczych krzaków, a tego było mnóstwo na każdej stacji, nikt nie chodził z Roundup'em i nie opryskiwał trawy, żeby międzytorze wyglądało jak pupcia niemowlęcia, chyba, że stacja jest miesiąc po naprawie głównej.
Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 1376 Skąd: Nysa / Poznań
Wysłany: 15-08-2011, 15:57
Ja coś nie do końca jestem pewny czy układ torowy jest dobrze odwzorowany.
Szopa - no to jest według mnie kompletnie do poprawki, tam z lewej była np. górka rozrządowa - u Ciebie jest kompletnie płasko no i te tekstury - tam nigdy nie było tak brązowo - albo zrób to zarośnięte, albo (najlepiej) jakieś trawiasto-ciemne wszak wtedy w Kamieńcu były jeszcze na stanie Ty2.
Maszty oświetleniowe - w tamtych czasach ich chyba nie było, a nawet jeśli to na pewno nie tej konstrukcji - są takie jak zrobił Tgbbf11.
Jak będę w Kamieńcu to mogę pofocić tamtejsze budynki na tekstury - tylko ktoś musiałby je wymodelować.
_________________ www.gzk.cba.pl <- zbiór moich (i nie tylko) zdjęć o tematyce kolejowej
jakieś trawiasto-ciemne wszak wtedy w Kamieńcu były jeszcze na stanie Ty2.
W Świecie Kolei jest artykuł o lokomotywowni w Kamieńcu, są tam jeszcze Ty2 więc uwaga jak najbardziej słuszna, od razu mi się przywołało przed oczy zdjęcie z ST43 i właśnie z Ty2. Trawa, smar, jakieś pierdoły (po wielkopolsku klunkry ), jeśli znajdę ten numer mogę podesłać skany
Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 1376 Skąd: Nysa / Poznań
Wysłany: 16-08-2011, 18:37
Kanclerz napisał/a:
W Świecie Kolei jest artykuł o lokomotywowni w Kamieńcu, są tam jeszcze Ty2 więc uwaga jak najbardziej słuszna, od razu mi się przywołało przed oczy zdjęcie z ST43 i właśnie z Ty2. Trawa, smar, jakieś pierdoły (po wielkopolsku klunkry :mrgreen: ), jeśli znajdę ten numer mogę podesłać skany ;-)
Mam ten numer, jak znajdę czas i jakiś skaner to też to mogę zeskanować. A pisałem bardziej opierając się na własnych obserwacjach z pobytu w niejednej szopie i wielu wyjazdach do tej konkretnej lokomotywowni w Kamieńcu, gdzie na fotach bywam od bodaj 7 lat.
_________________ www.gzk.cba.pl <- zbiór moich (i nie tylko) zdjęć o tematyce kolejowej
Witam !
Dawno mnie tu nie było, ale mam teraz czas aby podłubać coś przy mapce. Praktycznie dzisiaj ukończona została stacja w Kamieńcu - pozostało zrobić otoczenie przy wyjeździe na Kłodzko i Jaworzynę oraz dokończyć otoczenie na odcinku Kamieniec - Byczeń. Jak się uda mi to skończyć do końca sierpnia to może wreszcie ją wydam. W planach mam kontynuowanie projektu w kierunku Ząbkowic a stamtąd do Srebrnej Góry i Ciepłowód/Henrykowa czyli kiedyś zaczęta jako fikcyjna mapa ,,Ząbkowicka Kolej Powiatowa 1980". Wrzucam screeny z ukończonej stacji w Kamieńcu oraz kilku ze szlaku
OMG ! Wszystko wygląda jak żywe narobiłeś mi apetytu
Ps. Jedno pytanie do Ciebie http://www.fotosik.pl/sho...566847128953d50 czyje to są semafory i Tm ? Bo jakies takie "inne"-starsze się wydają. Albo mi wzrok siada
Ostatnio zmieniony przez ryhuPKP 27-08-2012, 22:49, w całości zmieniany 1 raz