Wysłany: 04-12-2012, 09:33 Dodawanie sieci trakcyjnej (wygasłe linki)
Witam,
Przeszukałem forum, ale w każdym temacie, na który się natknąłem albo znajdywałem linki do trainzmaps, która nie istnieje, albo wrzuty aby lepiej szukać mimo, że owa strona nie działa.
A więc do meritum: z racji iż we wrześniu do mojego TS2012/2013 dokupiłem także Trainz 12, postanowiłem go w końcu zainstalować i potworzyć sobie w geodecie.
Niestety po ściągnięciu dodatków z różnych stron, znalazłem problem w postaci "dodawania" sieci trakcyjnej do torów, nie jest to to samo co w Railworks niestety.
Więc mam teraz pytanie, jak dodawać skutecznie i ładnie sieć trakcyjną w Trainz? Z tego co do tej pory odnalazłem w edytorze, to to, że mogę ją dodawać do mapy w ten sam sposób jak tory. No, ale nie wydaje mi się aby to było jedyne rozwiązanie.
W zasadzie jedynym chyba na dzień dzisiejszym rozwiązaniem jakie stosujemy jest siec trakcyjna w spline.która jest łączona na "styk" z wysięgnikami. Natomiast jak wiadomo zarówno wysięgniki jak i słupy dodaje się do toru, tak jak semafory czy wskaźniki. Oczywiście można też stosować bramki w spline,ale to zależy od miejsca gdzie ma być trakcja. Niestety,rozwiązania znanego z Railworksa nie da się tu zastosować.
Ostatnio zmieniony przez detlaw 04-12-2012, 09:43, w całości zmieniany 2 razy
Jest to najnowsza i najwydajniejsza paczka, działająca poprawnie również w TSach (czyli 2009+). W zależności od "warunków miejscowych" można zastosować elementy scenery wymiennie z trackside lub tylko jeden z tych rodzajów. Bramki i sama sieć jest spline, półbramki bywają także scenery. Proponuję sobie najpierw trochę pooglądać wszystkie te elementy (w Trainz można włączyć filtrowanie zawartości - wklepiesz sobie autora sieci i już). Pamiętaj, że obiektów trackside (tych przyczepianych do torów) powinno się stawiać jak najmniej, bo po jakiejś ilości semafory między sobą mogą zacząć się nie widzieć.
Hmm, faktycznie, obiekty przytorowe w postaci słupów działają, mogę je dodawać lecz nie ma sieci. Istnieje ona w spline, z tym, żę nie mogę jej rozwijać nad torem, a tylko obok.
Do tego na screenach wygląda to tak jakby siec była przymocowana do wysięgników "na sztywno" i jakby rozciągała się w zależności od dystansu między słupami niczym w wbudowanych słupach dla Rumuńskich tras, które znajdują się w Assetach TS12.
U mnie po zainstalowaniu tych wszystkich elementów, nie ma takich bajerów edytorze.
Chyba będę musiał spędzić przy tym kilka godzin ;F
Ostatnio zmieniony przez headder 04-12-2012, 15:36, w całości zmieniany 1 raz
Hmm, faktycznie, obiekty przytorowe w postaci słupów działają, mogę je dodawać lecz nie ma sieci. Istnieje ona w spline, z tym, żę nie mogę jej rozwijać nad torem, a tylko obok.
Do tego na screenach wygląda to tak jakby siec była przymocowana do wysięgników "na sztywno" i jakby rozciągała się w zależności od dystansu między słupami niczym w wbudowanych słupach dla Rumuńskich tras, które znajdują się w Assetach TS12.
U mnie po zainstalowaniu tych wszystkich elementów, nie ma takich bajerów edytorze.
Chyba będę musiał spędzić przy tym kilka godzin ;F
Precyzja, kolego, precyzja Sieć rozwija się "obok", a następnie spasowuje ze słupami. Są odmiany sieci "ze słupami", ale wizualnie sa "takie se"...
Kilka godzin potrzeba na opanowanie patentów, sieć na mapach kładzie się nieco dłużej