FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Dodawanie sieci trakcyjnej (wygasłe linki)
Autor Wiadomość
headder
nowy

Wysłany: 04-12-2012, 09:33   Dodawanie sieci trakcyjnej (wygasłe linki)

Witam,

Przeszukałem forum, ale w każdym temacie, na który się natknąłem albo znajdywałem linki do trainzmaps, która nie istnieje, albo wrzuty aby lepiej szukać mimo, że owa strona nie działa.

A więc do meritum: z racji iż we wrześniu do mojego TS2012/2013 dokupiłem także Trainz 12, postanowiłem go w końcu zainstalować i potworzyć sobie w geodecie.

Niestety po ściągnięciu dodatków z różnych stron, znalazłem problem w postaci "dodawania" sieci trakcyjnej do torów, nie jest to to samo co w Railworks niestety.

Więc mam teraz pytanie, jak dodawać skutecznie i ładnie sieć trakcyjną w Trainz? Z tego co do tej pory odnalazłem w edytorze, to to, że mogę ją dodawać do mapy w ten sam sposób jak tory. No, ale nie wydaje mi się aby to było jedyne rozwiązanie.

Pozdrawiam ;)

detlaw
super user

Wysłany: 04-12-2012, 09:39   

W zasadzie jedynym chyba na dzień dzisiejszym rozwiązaniem jakie stosujemy jest siec trakcyjna w spline.która jest łączona na "styk" z wysięgnikami. Natomiast jak wiadomo zarówno wysięgniki jak i słupy dodaje się do toru, tak jak semafory czy wskaźniki. Oczywiście można też stosować bramki w spline,ale to zależy od miejsca gdzie ma być trakcja. Niestety,rozwiązania znanego z Railworksa nie da się tu zastosować.
Ostatnio zmieniony przez detlaw 04-12-2012, 09:43, w całości zmieniany 2 razy  

Wujek 082
znawca

Wysłany: 04-12-2012, 12:45   

Sieć trakcyjna jest do pobrania z tej strony:

http://bbf11.krb.com.pl/

Jest to najnowsza i najwydajniejsza paczka, działająca poprawnie również w TSach (czyli 2009+). W zależności od "warunków miejscowych" można zastosować elementy scenery wymiennie z trackside lub tylko jeden z tych rodzajów. Bramki i sama sieć jest spline, półbramki bywają także scenery. Proponuję sobie najpierw trochę pooglądać wszystkie te elementy (w Trainz można włączyć filtrowanie zawartości - wklepiesz sobie autora sieci i już). Pamiętaj, że obiektów trackside (tych przyczepianych do torów) powinno się stawiać jak najmniej, bo po jakiejś ilości semafory między sobą mogą zacząć się nie widzieć.

headder
nowy

Wysłany: 04-12-2012, 15:34   

Hmm, faktycznie, obiekty przytorowe w postaci słupów działają, mogę je dodawać lecz nie ma sieci. Istnieje ona w spline, z tym, żę nie mogę jej rozwijać nad torem, a tylko obok.

Do tego na screenach wygląda to tak jakby siec była przymocowana do wysięgników "na sztywno" i jakby rozciągała się w zależności od dystansu między słupami niczym w wbudowanych słupach dla Rumuńskich tras, które znajdują się w Assetach TS12.

U mnie po zainstalowaniu tych wszystkich elementów, nie ma takich bajerów edytorze.

Chyba będę musiał spędzić przy tym kilka godzin ;F
Ostatnio zmieniony przez headder 04-12-2012, 15:36, w całości zmieniany 1 raz  

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 04-12-2012, 15:39   

są też rodzaje sieci w całości spline. i słup i wysięgnik i sieć wystarczy poszukać

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 04-12-2012, 15:40   

headder napisał/a:
Hmm, faktycznie, obiekty przytorowe w postaci słupów działają, mogę je dodawać lecz nie ma sieci. Istnieje ona w spline, z tym, żę nie mogę jej rozwijać nad torem, a tylko obok.

Do tego na screenach wygląda to tak jakby siec była przymocowana do wysięgników "na sztywno" i jakby rozciągała się w zależności od dystansu między słupami niczym w wbudowanych słupach dla Rumuńskich tras, które znajdują się w Assetach TS12.

U mnie po zainstalowaniu tych wszystkich elementów, nie ma takich bajerów edytorze.

Chyba będę musiał spędzić przy tym kilka godzin ;F

Precyzja, kolego, precyzja :-) Sieć rozwija się "obok", a następnie spasowuje ze słupami. Są odmiany sieci "ze słupami", ale wizualnie sa "takie se"... :-)

Kilka godzin potrzeba na opanowanie patentów, sieć na mapach kładzie się nieco dłużej :mrgreen:
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025
Ostatnio zmieniony przez RBach 04-12-2012, 15:40, w całości zmieniany 1 raz  

headder
nowy

Wysłany: 04-12-2012, 15:57   

Dziękuję Wam, szczerze myślałem, że to trochę inaczej w Trainz wygląda, no ale wychodzi na to, że będę musiał się pobawić i znaleźć złoty środek :D

Bogdan
zaawansowany
bbf11

Wysłany: 04-12-2012, 16:26   

headder napisał/a:
z tym, żę nie mogę jej rozwijać nad torem, a tylko obok.

Jak najbardziej można nad torem, używając klawisza "Shift".

Kuid 173000 ALL

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 04-12-2012, 19:55   

Cytat:
sieć na mapach kładzie się nieco dłużej

a nawet jeszcze dłużej, ale w końcu da się osiągnąć etap sadomaso i wstawiać na mapę i obce sieci trakcyjne, np. czeską ;p

Ostatnio zmieniony przez Jacek 04-12-2012, 20:00, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu