Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-12-2012, 19:12
Myślę, że możecie się zebrać ekipą trójmiejską i wybrać się po nie. Część mam ja, ale tylko część. Bytów np, Kartuzy, Pruszcz, sporo z D29-229, w tym te, których do TRS jeszcze nie ma. Z-backup-owałem to teraz na 3 dyskach, gdyby któryś szlag trafił.
Myślę, że możecie się zebrać ekipą trójmiejską i wybrać się po nie. Część mam ja, ale tylko część. Bytów np, Kartuzy, Pruszcz, sporo z D29-229, w tym te, których do TRS jeszcze nie ma. Z-backup-owałem to teraz na 3 dyskach, gdyby któryś szlag trafił.
To na szybko wisi tu:
http://trainz.krb.com.pl/...w-2013-roku,162
Dajcie znać co macie w albumach/na dyskach. A reszta brakujących - chyba aparaty w dłoń i w tory...
Ważne - jeśli jakiś obiekt ma zaznaczone, że NIE potrzebuje pozwolenia na rozbiórkę, to mogą go rozwalić w każdej chwili - sprawna ekipa z koparka i wywrotką potrzebuje jeden dzień na mały obiekt wielkości schroniska czy magazynku.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 15-12-2012, 21:03
Bytów jako stacja po całości: otoczenie, infra, poglądowe, materiały na tex. Od głowicy w stronę Korzybia + kawałek szlaku do głowicy na Lipusz. Robione na jakimś tam wypadzie z Arrivą w ponury ujowy pochmurny dzień.
Znalezione w sieci. Robimy akcję "Foto". Przejrzyjcie swoje zasoby pod kątem posiadania zdjęć tych obiektów na tekstury. Ogłoszenia - zawiadomienia proszę tu:
Śląskie
470000389 Budynek mieszkalny wraz z gospodarczym Knurów Szczygłowice ul. Ściegiennego 1509/25, 1508/25, 1510/25, biorę. To są 2 fajne mieszkalne i dworzec. I tak na mapę potrzebuję. A teraz mam porządną motywację.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 15-12-2012, 21:31
Radek u mnie coś nie pasuje. Przy rubryce z nazwą obiektu jest rubryka miejsce. Płakowice są w opolskim, wrocławskim, jest tam budynek gospodarczy przy Ot5, a przecież to na towarowej. O co biega??
Koledzy, przypomnę: To, co zapodałem, to jest kopia (dokładna) zawartości plików excela z pierwszego posta. Nie ja to pisałem, a jedynie doprowadziłem do formy "zjadliwej-jednostronnej" i umieściłem u siebie, żeby nie zaginęło w odmętach internetu. Za błędy merytoryczne nie odpowiadam - tworzyły to różne "panie Krysie" z PLK czy tam innych Nieruchomości czy Dworców czy Szaletów Męskich. Czyli "góra" rozesłała tabelkiem i termin wypełnienia - wypełnili, odesłali, my to wygrzebaliśmy i wisi. Więc pretensje należy mieć do pań Kryś" z PLK Posłańca się nie zabija za złe wieści, to nie te czasy
Wysłany: 15-12-2012, 21:48
Kura która znosi złote jajca nie podlega ubojowi Wiesz czytam co u mnie do likwidacji i niektórych nazw nie jarzę z lokalizacją. Nic trzeba będzie ruszyć w teren i zasięgnąć języka.
Oj u mnie będzie trzeba ruszyć cztery litery i się dowiedzieć co będzie do likwidacji bo w geoportalu z tego co pokazał Radek działka 1/13 to cały rejon stacji.
Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 549 Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-12-2012, 08:50
RBach napisał/a:
kilanziom napisał/a:
To na szybko wisi tu:
http://trainz.krb.com.pl/...w-2013-roku,162
Dajcie znać co macie w albumach/na dyskach. A reszta brakujących - chyba aparaty w dłoń i w tory...
Ważne - jeśli jakiś obiekt ma zaznaczone, że NIE potrzebuje pozwolenia na rozbiórkę, to mogą go rozwalić w każdej chwili - sprawna ekipa z koparka i wywrotką potrzebuje jeden dzień na mały obiekt wielkości schroniska czy magazynku.
Szczerze mówiąc łamią prawo. Np ulubiona przez Wujka082 Jastrząbka, jest w całości do wyburzenia, a w rubryce "pozwolenia" ma N. Ciekawe skoro budynek jest przedwojenny i kwalifikuje się pod zabytek...
Ciekawe jest też to że według listy mają być wyburzane budynki które już potrafią od 2-3 lat nie istnieć.
Jeszcze ciekawsze jest to że do wyburzenia mają iść budynki takie jak W-wa Gołąbki ul Zielonej Gęsi (były budynek dworca), w stanie bardzo dobrym, ogordzony zadbany zamieszkany.
A dla wszystkich malokontentów fotostopu od dupy strony w Jelonkach z wrześniowej imprezy na linii 34: cały ten kompleks idzie do wyburzenia. Pozostanie tylko na mapie w TRS...
_________________ Odstawiony do zapasu długotrwałego.
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 16-12-2012, 12:43
Mnie to się nie chce już nawet tego przeglądać. Nie chce mi się wychodzić na tory, czy w ogóle oglądać dzisiejszą kolej ;] Wolę iść do TRSa, odpalić sobie jakąś mapę i poustawiać historyczny tabor. A potem, patrząc na te wspaniałe modele, podumać sobie nad dawną potęgą polskiej kolei.
Taka dygresja mnie naszła: dzięki kilku chłopakom z forum wciąż ta lepsza kolej żyje, choć może nie w pełnym wymiarze. Ale - wielkie dzięki za Waszą pracę. W rzeczywistości już nie ma czego za bardzo szukać ;)
Wysłany: 16-12-2012, 14:24
Wujek rozumiem Twoje przygnębienie ale trzeba iść i utrwalić to co jeszcze się ostało. Do siebie mam pretensję, że za późno zacząłem robić zdjęcia. Durna pała myślała, że jak zabytek, to będzie stał wiecznie. Teraz wiem, że trzeba podchodzić do zagadnienia sposobem księgowych z PKP. Nieważne czy obiekt ma 4 czy 400m2. Zburzyć, fizycznie unicestwić co by nie płacić podatku gruntowego. Teraz trzeba robić wyścig z ekipami rozbiórkowymi nie czekając na odpowiednie warunki pogodowe. Pokazałeś, że z kiepskiego zdjęcia da się też zrobić dodatek wart grzechu. Najważniejsze to mieć utrwalone na focie. Łatwiej wtedy pokombinować żeby podobny zrobić z innych. Polecam także robić ujęcia w szerokim kadrze, bo pamięć ludzka zawodna.
Wujek jest jeszcze co szukać, zapewniam Ciebie, a wspominać prawdziwą polską kolej będziemy wtedy jak wszystko co się dało utrwalimy.
Kiepska to pociecha że już kiedyś pisałem co by łapać wszystko aparatami fotograficznymi bo nie wiadomo kiedy przestanie istnieć.
Z drugiej strony czasami są pozytywne sygnały:
Dworzec w Namysłowie po remoncie, Kluczbork też odnawiają.
Ale oczywiście więcej niszczy się niż odnawia.
Wysłany: 17-12-2012, 14:18
W ramach wyprzedzania PKP utrwalone wszystko ze stacji Kotórz Mały. Osowiec Śląski w stanie zdewastowanym ale też jest na tex tylko w lato i w słońcu niestety. Jełowa wszystko oprócz zdewastowanego parterowego biuro-magazynu /?/ na placu ładunkowym.
Będę się starał w miarę możliwości i czasu aktualizować tą tabelkę, na zielono będą "złapane" a na czerwono to, co pekap zdąży unicestwić przed uwiecznieniem.
W ramach wyprzedzania PKP utrwalone wszystko ze stacji Kotórz Mały. Osowiec Śląski w stanie zdewastowanym ale też jest na tex tylko w lato i w słońcu niestety. Jełowa wszystko oprócz zdewastowanego parterowego biuro-magazynu /?/ na placu ładunkowym.
Jełowa jest zrobiona przeze mnie z 2 lata temu jak i Osowiec ;)
To jeszcze jedna prośba
Jak wpisujecie "zdobycze" pod katem tegoż zestawienia, to BŁAGAM - podawajcie region z czerwonego wiersza) i numer pozycji. Przykładowo - Ricardo pisał o Osowcu, tymczasem CTRL-F mi takiego miejsca nie znajduje (nie ma wyrazu "Osowiec"). To jak mam to zaznaczyć, że już mamy? Pamiętajcie, że wy znacie swoje okoliczne zarośla, a ja niekoniecznie.