FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: zolwik
14-02-2014, 00:31
Tryb multiplayer - co i jak ?
Autor Wiadomość
spluk
świeżak

Wysłany: 13-02-2014, 18:59   Tryb multiplayer - co i jak ?

Jak wygląda temat gry w trybie multiplayer?
Chodzi mi o to ,że kupuję grę w wersji "12" i co dalej..?

Co z dodatkami i mapami , bo jak rozumiem wszyscy użytkownicy muszą mieć ten sam zestaw...
Co się stanie , gdy jeden z graczy ma np skład lub wagon , którego nie maja inni ...będzie on widoczny dla innych ?
Gdzie szukać serwerów, czy można założyć swój i jeździć np z kolegą ...?
Prosiłbym o wszelkie porady w temacie gry przez sieć ...
Ostatnio zmieniony przez spluk 13-02-2014, 19:00, w całości zmieniany 1 raz  

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 14-02-2014, 01:49   

Nie mam pełnej wiedzy nt. trybu multi, ale wiem jak to działa. Po pierwsze mapa musi być na DLS (DownloadStation), czyli oficjalnym serwerze producenta gry z dodatkami użytkowników. Na ten serwer można wejść bądź przez www, bądź z programu dostarczanego z grą, w którym organizuje się posiadane dodatki oraz widzi wrzucane przez ludzi właśnie na wspomniany serwer - Content Manager Plus (CMP). Gdy ściągniesz mapę, ona mniej więcej sama dociąga sobie wszystkie niezbędne składniki. Czyli nie ma szansy, aby ktoś nie miał kompletu dodatków z mapy.

I w drugą stronę. Jesli budujesz mapę pod multi, musisz używać TYLKO dodatków, które można sciągnąć z DLS lub są wbudowane. Oczywiście możesz używać dodatków swojej produkcji, ale najpierw musisz je wrzucić na DLS. Obcych dodatków nie da się wrzucic na DLS. DLS ma sprytne zabezpieczenie przed przypadkowym wrzuceniem niekompletnego zestawu zależności - raz tego doświadczyłęm usiłując wstawić tam mój wagon. Jak wiadomo, wagon w Trainzie to oprócz pudła: wózki, tarczki oraz towary. Gdy wrzuciłem wydawało mi się - wszystko - na drugi dzień otrzymałem komunikat, że publikacja wstrzymana, dopóki nie uploaduję bodaj dźwięku wózka ;-)

Zanim zaczniesz pytać o podstawy gry typu 'gdzie znaleźć ten DLS, jak tam wrzucać, co to CMP i jak się używa' zapoznaj się z zawartością naszego forum oraz instrukcją pod przynajmniej TRS2006 - jest dostępna w sieci po wpisaniu w wyszukiwarkę po prostu 'trainz instrukcja'. Lubimy tu osoby samodzielne ;-)
Ostatnio zmieniony przez samplaire 14-02-2014, 01:55, w całości zmieniany 2 razy  

spluk
świeżak

Wysłany: 14-02-2014, 16:45   

spokojnie :) o podstawy nie będę pytać . rozgryze sobie sam , chodziło mi tylko o to , jak rozwiązany jest tryb multi w sytuacji gdy do gry niemal każdy może wszystko dorobić ... składy , budynki mapy ....Ale mniej więcej już wiem , dzięki :)
Ostatnio zmieniony przez spluk 14-02-2014, 16:46, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu