FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: ryszard
30-09-2014, 14:27
Problem z głupiejącym AI
Autor Wiadomość
wenon91 
nowy

Wysłany: 29-09-2014, 18:24   Problem z głupiejącym AI

Witam wszystkich. Piszę ponieważ mam taki problem z AI. Zrobiłem fikcyjną mapę metra ruskiego i dodałem ai by nie jeździć po nim sam. Pociągów ai jest 13 i dla każdego ustawiłem listę poleceń, była to długa i żmudna robota ale się udało. Oczywiście wcześniej robiłem test z 1 ai czy trasę prawidłowo zbudowałem, czy gdzieś się nie zatrzyma, czy światła będą prawidłowo współgrać z pociągami metra, zwrotnicami. Po tych pomyślnych testach jak już pisałem wprowadziłem docelową liczbę ai. I tu jest taki problem gdyż połowa z tych pociągów na swoje polecenia reaguję z opóźnieniem. Przyjadą do celu, wpuszczą pasażerów i dalej powinny jechać do następnego celu ale stoją. Światłą zielone, żadnej zwornicy po drodze po prostu stoją, nawet żadnej wiadomości, że coś nie tak. po jakimś czasie, ok. minuty ruszają dalej. A wynikiem tego dziwnego postoju, pociąg który się nie zacią na wcześniejszej stacji został zablokowany i czekał se grzecznie na czerwonym i tu jest kolejny problem. Gdy już pociąg A ruszy z stacji i pojedzie, pociąg B dostaje żółte i też jedzie i powinien się zatrzymać na tym czerwonym trigerze czy jakoś tak według polecenia jakie mu dałem. Niestety go omija, jedzie dalej omijając dalsze stacje gdyż cały czas ma ten triger za cel, gdzieś tam zawraca, robi kółko i dopiero wtedy się na nim zatrzymuje. To też według mnie jest niepojęte.

Takie zachowania niektórych ai powoduje, że pociągi nie jeżdżą równomiernie i psuje mi całą rozgrywkę. Czy jest jakaś rada na to czy nie ma i całą praca poszła na marne? Gra oryginalna.

Spec. kompa jakby były potrzebne:
Intel Core i5-4590 3,7 Ghz ; GeForce GTX750Ti 2GB DDR5 ; 1600Mhz 8GB ; GIGABYTE H81M-S1

Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony przez wenon91 29-09-2014, 18:25, w całości zmieniany 2 razy  

Korzeń 
znawca

Wysłany: 29-09-2014, 18:30   

Których komend używasz, szczególnie do prowadzenia AI między triggerami? Pokaż screena z listą poleceń przynajmniej u jednego maszynisty i kuidy których komend użyłeś, może być screen z zależności sesji w CMP, albo sama tekstowa lista wklejona na forumie. Chodzi o to żebry się rozeznać co może źle iść.

wenon91 
nowy

Wysłany: 29-09-2014, 18:51   

Zdjęcie listy komend dla ai:
http://i60.tinypic.com/1nzct2.jpg

Zdjęcie pociągu który przyjechał, wpuścił pasażerów i dalej stoi przez ok. minute. Światło zezwala na jazdę:
http://i60.tinypic.com/2nutz54.jpg

Zdjęcie pociągu który czekał na czerwonym przed tamtym wyżej pociągiem. Gdy już mógł ruszać zamiast się zatrzymać mija trigger (narysowany na czerwono) i okrąża całątrasę i dopiero się na nim zatrzymuję:
http://i59.tinypic.com/2licvnn.jpg

Kuid polecenia load passengers, polecenie które nakazuję dojazd do trigera użyłem tego podstawowego który już był. nie wiem czy te zdjęcie będzie pomocne ale dam:
http://i60.tinypic.com/11ltpog.png

Nie jestem zbytnio obeznany, nie za bardzo rozumiem gdzie to znaleźć "screen z zależności sesji w CMP" samo cmp wiem gdzie ale nie wiem gdzie w nim znaleźć przydatną informację dla tej sprawy.
Samo polecenie load passenger przebiega bez zakłóceń. Nie blokuje pociągu, pociąg zamknie drzwi i wskakuje następne polecenie. Dodam jeszcze, że niektóre pociągi tak nie zacinają się na stacji a nie które zacinają się ale na np. krócej. Trochę to wygląda jakby gra kolejkowała kolejność ai którymi się zajmie. Za dużo ai i poleceń, takie moje przypuszczenia tylko. Tym pociągiem jak przekręcę kółeczko to rusza normalnie, mogę nim sterować puki w końcu gra nie przejmie kontroli.
Ostatnio zmieniony przez wenon91 29-09-2014, 18:56, w całości zmieniany 2 razy  

Korzeń 
znawca

Wysłany: 29-09-2014, 19:15   

No i wszystko jasne. Wymień sobie to delikatnie mówiąc niezbyt doskonałe wbudowane polecenie "jedź do znacznika" na dostępne na DLS polecenie "autodrive" i problemy powinny się rozwiązać.

A tak już czysto technicznie, poza tematem, na forum stosujemy miniaturki i raczej trzymaj się zasad. Wszak akceptowałeś regulamin ;-)

Pozdrawiam
Korzeń

wenon91 
nowy

Wysłany: 29-09-2014, 19:25   

Rozumiem, że w komendzie autodrive też wskazuje triggery? No pięknie, tyle poleceń do zmiany i znowu 20 min zabawy z tym xd. Ale dziękuję, właśnie mi się pobierają, jak wszystko będzie dobrze dopiszę do postu, że wszystko gra :) Dodam tylko tak od siebie, że w wersji bodajże 2010 taką samą mapkę robiłem i też te komendy użyłem i problemu nie było, może kwestia szczęścia.
Dziękuję

A i przepraszam, że nie dałem w miniaturkach. Będę pamiętać następnym razem :)
Ostatnio zmieniony przez wenon91 29-09-2014, 19:26, w całości zmieniany 1 raz  

Korzeń 
znawca

Wysłany: 29-09-2014, 19:35   

Cytat:
Rozumiem, że w komendzie autodrive też wskazuje triggery? No pięknie, tyle poleceń do zmiany i znowu 20 min zabawy z tym xd.

Tak, działa na podobnych zasadach jak jedź do, a 20 minut w Tereni to jest nic, drobiazg. Niejeden by się uśmiał jakby to przeczytał :mrgreen:
Cytat:
Dodam tylko tak od siebie, że w wersji bodajże 2010 taką samą mapkę robiłem i też te komendy użyłem i problemu nie było, może kwestia szczęścia.

Jasne że kwestia szczęścia, humorów, położenia Wenus względem autobusów PKM. Takie uroki tej naszej gry.

wenon91 
nowy

Wysłany: 30-09-2014, 14:13   

Dziękuję, już wszystko działa i mogę cieszyć się swoją mapką metra ;p zainspirowała mnie mapa metrostroi do gmoda ale tam bez ai nudnawo :) Dostałeś punkt pomógł. Pozdrawiam.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi