FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Czy jest sposób na ułatwienie programowania ai?
Autor Wiadomość
wenon91 
nowy

Wysłany: 01-10-2014, 22:15   Czy jest sposób na ułatwienie programowania ai?

Witam wszystkich, mam takie pytanie, chodzi tylko o to, czy jest jakiś sposób na łatwiejsze przypisywanie komend niż takie klikanie w liście komend dla pociągów? Bo mam do zaprogramowania 26 pociągów ai i ok. 50 triggerów czyli w sumie z poleceniem ładowania pasażerów ok. 100 poleceń na jeden pociąg ai czyli 2600 komend do ustawienia w tym każdy zaczyna od innej stacji. Nie wiem, może dla pro kreatora mapy to jest nic ale dla mnie to naprawdę dużo i za dużo czasu to mi by zajęło. Próbowałem zdziałać z poleceniem do kopiowania listy komend ale te komendy powinny znaleźć się gdzieś w środku między poleceniami pociągu który już ma ustawione swoje komendy ale właśnie chciałbym do niego do kopiować jeszcze lecz pomimo, że sama komenda jest w środku to komendy skopiowane pojawiają się i tak na końcu listy. Czyli kopiowanie odpada niestety. Może jest coś takiego jak rozkład jazdy, że ustawiam listę komend raz i przypisuję ją do wszystkich pociągów gdzie też mogę ustawić od której stacji każdy zaczyna osobno? Każde ai ma tą samą trasę tylko że z innego punktu startują. Tak jakby w realnym metrze w ciągu dnia zrobić stop czas i tak mniej więcej mam pociągi rozstawione jakby były zamrożone w czasie pociągi w realnym metrze. Może troszkę nie jasno napisałem ale ciężko mi to jakoś inaczej wytłumaczyć, z góry przepraszam. Znacie jakieś sposoby na te ai?

P.S. Czy limit pobierania w download station zostanie jutro zniesiony jak dziś cały wykorzystałem?

Z góry dziękuję.

Wujek 082
znawca

Wysłany: 01-10-2014, 22:40   

Limit zostanie zniesiony, należy tylko pamiętać, że w Australii (czyli ojczyźnie autorów gry) jest inna strefa czasowa, a więc i dzień zaczyna się później o kilka godzin.

Co do komend - chyba nie ma jakiegoś cudownego uproszczenia tego procesu, ale w tej tematyce są lepsi ode mnie, więc niech oni się wypowiedzą.

Sebek07 
super user
Psuję Trainz

Wysłany: 02-10-2014, 09:05   

Dołączam się częściowo do pytania bo szukam tych obeznanych specjalistów AI, którzy by mi pomogli trochę z automatyzacją ruchu na mapie. Mianowicie chodzi mi o prostą organizację ruchu typu przebiegi, rozkładowe pasażery, mijanki na posterunkach, jadące po zwolnieniach szlaku towarowe. Gdy próbowałem robić to po swojemu, to robiły się krzaczki typu stojący na boku skład ustawiał sobie drogę, blokując przelot, a i tak oczekiwał jeszcze kilku minut.
Chętnie się dowiem jakiś podstaw dotyczących tych komend, bo z tego co pamiętam i widziałem, to auranowskie komendy/autopiloty są zawodne i to dość często.

Wujek 082
znawca

Wysłany: 02-10-2014, 09:38   

Specjalistą od tych rzeczy jest Żółw, więc najlepiej poczekać na niego. Ponadto sporo było mówione o prowadzeniu ruchu na forum, więc proponuję poszukać. Komend i tricków było podanych co niemiara.

Co do przebiegów na stacjach, to akurat istnieje sygnalizacja RBacha w wersji 5.0 (kompletna) albo 5.1 (obecnie w większości już gotowa, ale jeszcze niekompletna). Do semaforów dołączone są komendy czy zasady, a i same semafory mają duże możliwości konfiguracji ruchu. Wszystko powinno być opisane na stronie RBacha.

wenon91 
nowy

Wysłany: 02-10-2014, 09:44   

Wujek 082 napisał/a:
Limit zostanie zniesiony, należy tylko pamiętać, że w Australii (czyli ojczyźnie autorów gry) jest inna strefa czasowa, a więc i dzień zaczyna się później o kilka godzin.

Co do komend - chyba nie ma jakiegoś cudownego uproszczenia tego procesu, ale w tej tematyce są lepsi ode mnie, więc niech oni się wypowiedzą.

Aha, dzięki za odp. dot. limitu.
Zobaczymy, może znajdzie się ktoś kto zna sposób na ułatwienie życia w tejże sprawie :) Nie wiem, może coś typu jak modula city tramroute? Albo jakiśprogram do edycji sesji gdzie kopiowanie komend będzie na zasadzie ctrl+c ctrl+v? Jak nic się nie wymyśli to będę musiał drastycznie skrócić mapkę niestety.
Ostatnio zmieniony przez wenon91 02-10-2014, 10:06, w całości zmieniany 1 raz  

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 02-10-2014, 12:29   

no skoro Wujo mówi że jestem to coś w tym jest ;p

Sebek:
do Twojej mapy potrzebne będą komendy dołączone do sygnalizacji RBacha, polecenei czekaj na znacznik, autodrive, czekaj do, oraz zasady check trackside, zmień rozjazd, czekaj

Przykład mijanki.

gdy masz ten zestaw, konfigurujesz semafory, przed semaforami wjazdowymi umieszczasz trigger semaforowy , u maszynisty A dajesz polecenie Autodrive -> znacznik 1, następne polecenie to czekaj do. w miedzy czasie maszynista B ma następujące polecenia: autodrive -> znacznik x ( do tego oczywiście też skonfigurowane semafory jak w pierwszym przypadku.

następnie umieszczamy zasadę check trackside tam wybieramy lokomotywę B czekaj aż wyjedzie z rozjazdu1, poniżej tej zasady umieszczamy zasadę czekaj- wybieramy np. 30 sekund( czas na ułożenie drogi itp) ( zależna od tej wyżej, czyli jedno wcięcie w prawo), następna zasada to zmień rozjazd (zasada zależna od zasady czekaj, czyli dwa wcięcia w prawo) i tam wybieramy ustaw rozjazd 1 w prawo.

w tym momencie podany mamy sygnał na semaforze i możemy jechać pociągiem A dalej

jak cos to twój temat wydzielam i czekam na informacje czy zadziałało.

@wenon91. obmawiam się ze czeka cię ręczne kopiowanie, bo kiedyś była zasada do kopiowania poleceń zapisanych wcześniej albo innego maszynisty, ale po aktualkach jakoś dziwnie ona działa. chyba że uśmiechniesz się do RBacha i może on coś poradzi na to.

jest jeszcze jedna rada obejścia tego,
Quick Portal Manager v3

menadżer portali,
możesz w nim ustawić o której godzinie ma wyjechać skład, i dodatkowo jest opcja dopisania komend do każdego składu wyjeżdżającego, czyli twoje 26 pociągów dzielimy na 2 kierunki (z "prawo do lewo" i z "lewo do prawo" na mapie) skład 1 jedzie o xx:mm, skład 2 o xx:mm itd.
a w poleceniach domyślnych ustawiasz: autodrive-> znacznik 1-> otwórz drzwi->czekaj x-> zamknij drzwi->autodrive znacznik 2 itd do 50 znaczników.
jak zrobisz coś takiego to każdy pojazd wyjeżdżający z tego portalu dostanie taki "rozkład jazdy"

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa
Ostatnio zmieniony przez zolwik 02-10-2014, 12:31, w całości zmieniany 1 raz  

wenon91 
nowy

Wysłany: 02-10-2014, 13:32   

Tak, myślałem o tych portalach, ale około 40 min by zajęło zapełnienie ruchem kolejowym całej trasy w tą i z powrotem, a rezygnując z zajezdni gdzie pociągi zawracają i ustawić 2 portale to i tak około 20 min, niestety to nie jest idea tej mapy, przy starcie już ma być zapełniony ruchem, gdzie albo mogę se pojeździć jako pasażer albo w każdej chwili z bocznicy dołączyć zważając na światła które często się zmieniają przez duży ruch. Ale cóż, komendę do kopiowania też nie za bardzo mogę użyć nawet jakby dobrze działała gdyż musiałbym ją wstawić gdzieś między już ustawionymi poleceniami ai które już wcześniej działały (rozwinąłem trasę o drugie tyle, w starszej wersji już ai jeździło, wyklinałem już im polecenia) ale muszą działać z poleceniem repeat a to eliminuje już samą komendę kopiuj. Szkoda, że nie można wszystkim taką samą kolejność komend ustawić a tylko wyznaczyć każdemu od której ma zaczynać. Dziękuję na próbę pomocy, rozumiem, że pewnych rzeczy po prostu nie da się ułatwić a przynajmniej nie przy mojej mapce, chyba, że zdarzy się jeszcze jakiś cud i ktoś się pojawi z gotowym rozwiązaniem, oczywiście sam też szukam w internecie.

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 02-10-2014, 13:42   

można jeszcze spróbować z kopiowaniem poleceń od maszynisty, masz jednego maszyniste "testowego" i jemu układasz rozkład,
drugi maszynista ma polecenia czekaj do godziny xx:mm i kopiuj od maszynisty testowego

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

wenon91 
nowy

Wysłany: 02-10-2014, 20:59   

Pisząc od której miałem na myśli od której już mu ustawionej komendy ma zacząć, np od jakieś ze środka :) Wszystkie ai mają tą samą trasę ale każdy zaczyna przy innej stacji.

Udało się, użyłem ScheduleLibrary, ustawiłem tam dla pierwszego pociągu całą trasę, skopiowałem tą trasę i pierwszy cel przesunąłem na koniec bo kolejny cel to start kolejnego pociągu i znowu to skopiowałem i tak dalej dla 23 pociągów co zaoszczędziło mi sporo czasu.
Dziękuje bardzo wszystkim
Ostatnio zmieniony przez wenon91 02-10-2014, 21:00, w całości zmieniany 1 raz  

Sebek07 
super user
Psuję Trainz

Wysłany: 05-10-2014, 17:49   

Ogarnąłem swoje stacje i uporządkowałem semafory, przebiegi, komendy, zasady, nawrzucałem znaczników itd. brakuje jeszcze triggerów semaforowych. Więc tak żółwik stwierdziłem, że będzie prościej jak przedstawię swój plan graficznie i opiszę żeby nic nie spartaczyć, bo nigdy nie bawiłem się szczegółowo tymi autopilotami i robieniem zasad, a myślę że warto tego się nauczyć żebym na mapie się nie nudził.

Obecnie na mojej mapie mam 3 większe stacje, jeden posterunek zaznaczony na czerwono oraz elektrownię. Wszystkie linie są dwutorowe, od stacji A do B mamy SBLkę, od stacji B do C nie ma SBL i ruch jest tu jak wiadomo po dojściach.
Pasażerskie:
W planie mam puścić dajmy na to pociągi osobowe na EN57 kursujące od A do B i od B do A oraz i drugiej strony C do B i B do C. Na stacji B chciałbym zrobić system skomunikowań jeśli pociąg ze stacji C skończy bieg na stacji B, to z toru obok za np. 3 min wyruszy pociąg B-A.
Dodatkowo w ruchu są dwa wagonowe pociągi pospieszne A-C i C-A, zatrzymujące się tylko na stacji B. Po dotarciu do celu, następuje zmiana czoła odczekanie jakiś 40min i droga powrotna.
Więc gdy trasę obsługują takie pociągi, to lepiej jest używać zasad z ustalaniem dokładnego rozkładu na godziny minuty, czy dawać autodrive'y i komendy czekania? Chodzi mi oto, żeby nie wystąpiły przypadki, że pociąg dalekobieżny do C musi czekać w B, dostając w plecy bo przed chwilą wyjechał osobowy tej samej relacji i blokuje szlak.
Ruch towarowy:
Tutaj wolna amerykanka. Pociąg towarowy prześlizguje się przez wolny szlak i w razie czego ucieka na bok przepuszczając składy pasażerskie. np. jakaś węglara jedzie C-B-A, obrót loka na grupie A i do elektrowni.
Dzięki z góry za pomoc.

Odpowiedz do tematu