FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek 082
06-09-2016, 18:13
Co powinienem wiedzieć przed przystąpieniem do projektowania
Autor Wiadomość
sztygr
świeżak

Wysłany: 30-06-2009, 11:46   Co powinienem wiedzieć przed przystąpieniem do projektowania

Witam was drodzy forumowicze.

Czytam, czytam i czytam i mam problem. Od czego zacząć budowanie map. Tzn. TRS 2004 czy 2006, jakie pakiety powinienem zainstalować, z czego powinienem korzystać, co powienienem przeczytać. Może znacie jakikolwiek poradnik? Albo możecie mi dać jakiekolwiek porady?

Map wersję symulatora 2004 i 2006, zawsze jednak jeździłem po waszych projektach itp, nigdy nie odważyłem się zabrać za projekt trasy. Jednak teraz mam chęć, chce i marzenie wybudować coś własnego i nawet wiem co to będzie.

Zaznaczę, że posiadam mapy w skali 1:10000, mapy wysokościowe, foty, filmy, itp.
Nie zdradzę za co się zabieram, jednak będzie to realna mapa (w miarę moich możliwości).

Proszę o odpowiedź, tylko nie w stylu przeszukaj googla, bo przecież po coś te forum powstało jak i wątek ;]

Pozdrawiam,
sztygr

Popkorn667 
super user

Wysłany: 30-06-2009, 12:04   

Zacznijmy od początku.
Wybór wersji TRSa to już Twoja sprawa. Na forum jest kilka tematów odnośnie tego tematu z dokładnymi opisami jakie są zalety i wady obu wersji.
Odnośnie pakietów: nie za bardzo rozumiem o co Ci z tymi pakietami chodzi. Korzystasz z dodatków dostępnych w sieci, a skoro już grałeś na różnych mapach innych twórców, więc sądzę, ze potrafisz ocenić co jest warte uwagi. Zresztą na forum jest świetny artykuł o budowaniu map autorstwa Kilanzioma, więc polecam jego lekturę.
A nawiązując do lektur: jeżeli chcesz zrobić realną mapę pod względem ruchu kolejowego zapraszam do przeczytania instrukcji kolejowych dostępnych na Przepisowej (link na str. głównej PTT), a w szczególności instrukcji Ie-1, ale nie tylko.
Co do materiałów: to już Ty sam musisz ocenić co będzie Ci potrzebne, ale z tego co widzę to raczej z tym nie powinieneś mieć problemów;)

Życzę powodzenia w budowie;)

Dostojny Kocur
znawca
świr

Wysłany: 30-06-2009, 16:33   

Przydatne są plany stacyjne, a jak się da to profil podłużny i poprzeczny linii ale o to bardzo ciężko. Jak mapa ma być bardzo realna to proponują w razie braku planu stacji zrobić sobie chociaż taki schematyczny i opisać na nim poszczególne zwrotki i nazwy semaforów/tarcz, bo układ torowy idzie obczaić ze zdjęć satelitarnych. Również mogą się przydać pierdoły typu Wykaz Ostrzeżeń Stałych i służbowe rozkłady jazdy (ale to bardzie do sesji).

Co do datków to chyba najlepiej by było korzystać głównie z tego co jest na DLS jeśli mapę zamierzasz kiedyś opublikować. Takie podstawowe dodatki do budowy map wymienił Kilan w którymś wątku który jest gdzieś przyklejony tutaj.

SP45-166
super trainz
na uporku

Wysłany: 30-06-2009, 17:38   

Potrzeba tobie:

1. Bardzo dużo dobrych chęci i zapału

2. Kilkakrotna wizyta w terenie. W przypadku linii czynnych poleca się przejażdżkę na kabinie, wykonanie w miarę możliwości filmu z przejazdu całą trasą (można z końcowego wagonu, ale do dupy się potem szuka czegoś na filmie). Jeżeli linia jest nieczynna, to kilkakrotna wizyta w terenie samochodem, przejażdżki wzdłuż linii rowerem, wykonanie zdjęć każdej stacji przystanku, rozrysowanie na miejscu planu torów stacyjnych.

3. Bardzo dokładna analiza map topograficznych i Ortofotomapy będących na GEOPORTALU: http://geoportal.gov.pl/

4. Zalecane doświadczenie w budowie map, oraz wypracowanie własnych technik. Osobiście nie polecam zaczynać przygody z geodetą od mapy realnej. Warto wpierw stworzyć sobie 15-20 kilometrowy projekt fikcyjny, na którym będzie można nabrać doświadczenia ;)

5. Mapy wojskowe też się przydadzą jednak geoportal dokładniejszy. Ale wiadomo- co dwa źródła to nie jedno.

Podstawowe dodatki do budowy polskich fajnych map:
-polecam wszystkie dodatki z PTT, Trainzmaps, strony Grabasha
-serie EET, FMA dostępne na DLSie oraz dodatki czeskie z trainzpedro i trainzmotion, szczególnie serię drzew i krzewów i traw Grennery

sztygr
świeżak

Wysłany: 30-06-2009, 23:07   

Bardzo dziękuję za wszystkie wyczerpujące odpowiedzi... Jesteście wielcy.

Jeżeli chodzi o wizyty na trasie to nie ma z tym problemu. Jest to moja codzienna droga do pracy. Jeżeli chodzi o przejażdżkę w kabinie, to zapytam jutro sobie wezmę kamerkę ;]. Ale mam jeszcze kilka pytań, czy ktoś z naszych wrzucił do DLS'a tory, tzn. układy torowisk, łuki, proste, rozjazdy, przejazdy, wiem że jest tego pełno, ale może my Polacy, mamy coś ustandaryzowanego :). Może za dużo wymagam :)

Zdjęć już mam sporo, schematy też mam, nawet zamierzam uderzyć do PKP o schematy, ale nie wiem czy uda się coś u nich zdobyć.

Co to jest? (...)profil podłużny i poprzeczny linii ale o to bardzo ciężko(...)

Dostojny Kocur
znawca
świr

Wysłany: 01-07-2009, 00:23   

Tory to się układa samemu w sensie łuków i prostych, sam sobie ustawisz promienie itd. Profil podłużny - plan linii uwzględniający łuki 9prominie idt.) i inne pierdoły. Profil poprzeczny to wysokości linii. To tak w skrócie - mogłem coś namieszać, jutro albo za niedługa sprawdzę w książce jak to dokładnie wygląda bo dzisiaj to już niezbyt ogarniam co i jak;)

Jacek 83218
trainz

Wysłany: 01-07-2009, 08:42   

Na stronie RBacha - Przepisowa znajdują się szablony pomagające układać rozjazdy.
http://kolej.krb.com.pl/trs2004/szablony.cdp
Są też wersje dla wąskiego toru.

Odcinki proste o różnej długości oraz łuki o rożnych kątach są w TRSach, w regionie stałe tory, ale chyba wygodniej kładzie się klasyczny tor, gdyż nie da się nimi robić podjazdów i spadków.

sztygr
świeżak

Wysłany: 14-07-2009, 00:37   

dziękuję bardzo za wszystkie porady/wytyczne.

Jednak mam kilka innych szczegółowych pytań. Mianowicie... czy istnieje jakikolwiek szczegółowy poradnik/samouczek dotyczący budowania map, np. torów prostych, bocznic, górek rozrządowych, stacji, itp. Nie potrafię zbudować stacji, nawet gdy posiadam szczegółowe plany. A może istnieje inne oporgramowanie do budowy, nie powiem, ale w corelu wyszłoby mi to lepiej ;]

mam wszystkie niezbędne materiały do wybudowania trasy - mapy, filmy, zdjęcia, nawet grafika, jednak nie potrafię się za to zabrać. Nie wiem jakich zwrotnic używać, jak używam tych gotowych, to mierząc odległość w mapach z odległością w geodecie nie równa mi się to. Co muszę zmienić w swoim postępowaniu. Tory klikam żeby były proste, to mi całe układy przesuwa.... Pomóżcie.....

pozdrawiam was drodzy forumowicze....

czekam na odpowiedź....

patrykowicz
trainz
i miłośnik EN57

Wysłany: 13-03-2012, 09:21   

zwrotnice mozesz sciagnąć z strony sony25.cal.pl.
problemy z komputerem,działalność zawieszona
w fazie projektowej->
rozkład jazdy

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 13-03-2012, 10:09   

SP45-166 napisał/a:
Zalecane doświadczenie w budowie map, oraz wypracowanie własnych technik. Osobiście nie polecam zaczynać przygody z geodetą od mapy realnej. Warto wpierw stworzyć sobie 15-20 kilometrowy projekt fikcyjny, na którym będzie można nabrać doświadczenia ;)

100% zgody z SP45-166. Nie próbuj się zabierać za mapę realną bez żadnego doświadczenia, bo wszystko zepsujesz. Skoro nie wiesz jakie rozjazdy, jak kłaść tory, jak prostować, robić łuki, etc, to szybko stracisz chęci, zrobisz godziny pracy, a efekt będzie mizerny. Praktycznie błędy nie do poprawienia. Wiem co piszę.

Twoją biblią powinny być tematy z Działu: GEODETA. Oczywiście chodzi o główne tematy, gdzie jest bardzo wiele bezcennych porad. Działaj na fikcyjnych, układaj tory, próby, próby, jeszcze raz próby. Nawet nie musisz się starać, to w końcu praktyka. Porób trochę takich układów, trochę innych - pooglądaj, jak to wygląda na dostępnych planach schematycznych i poćwicz.
Spójrz też na stronę RBacha: http://trainz.krb.com.pl/

Ja też zaczynałem od map fikcyjnych. Zrobiłem ich jakieś z 8 sztuk (żadna nie opublikowana):
- np. króciutką z kopalni na przyległą stację; jeden mały węzeł torowy z wiaduktem (tory nad torami) i pierwsza sieć Sir_Ma, albo kilka amerykańskich klimatów z Teksasu :-P Do dziś żałuję, że jednej mapki nie wydałem (jednotorowa z 3 stacjami, kopalnią na jednej stronie i elektrownią na drugiej stronie). Dopiero po tej amerykańskiej wiedziałem już, że mogę porwać się na Gliwice - Rybnik. :mrgreen:

A tak poza tym to powodzenia. Mapki realne są najciekawsze! 8-)
Ostatnio zmieniony przez Jamal 13-03-2012, 10:15, w całości zmieniany 2 razy  

drstrach
znawca

Wysłany: 13-03-2012, 10:14   

Jamal dałeś się wciągnąć w wykopaliska przez Patrykowicza, temat jest z 2009 roku i dawno umarł.
Patrykowicz, a ty za swoją durną odpowiedź zostajesz ukarany, nie dość, że jest nieaktualna, to jeszcze błędna.

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 13-03-2012, 10:16   

O kurde. Sorki drstrach, nie spojrzałem na daty. Możesz usunąć moje posty i zamknąć temat, który jest martwy już od 3 lat.

drstrach
znawca

Wysłany: 13-03-2012, 10:19   

IMO Twój wpis jest merytoryczny, a archeolog dostał już nagrodę, nie będę więc już nic więcej wywalał.

Lukas Do'Urden
user

Wysłany: 13-03-2012, 10:24   

Ale w żadnym wypadku nic nie usuwać :) Temat jest może i stary ale rady tu zawarte nadal aktualne. Można by go wręcz przypiąć i co jakiś czas dawać tego typu porady. To na pewno pomoże przyszłym mapo-twórcom :)

Bart
nowy

Wysłany: 13-03-2012, 19:49   

drstrach napisał/a:
Jamal dałeś się wciągnąć w wykopaliska przez Patrykowicza, temat jest z 2009 roku i dawno umarł.
Patrykowicz, a ty za swoją durną odpowiedź zostajesz ukarany, nie dość, że jest nieaktualna, to jeszcze błędna.

Patrykowicz tak samo jak Jamal dał się wciągnąć w wykopalisko więc nie rozumiem za co został ukarany. Przydało by się byś przytoczył punkt regulaminu który został przez niego złamany skoro "publicznie" jest karany :->

drstrach
znawca

Wysłany: 13-03-2012, 20:13   

Bart napisał/a:
Przydało by się byś przytoczył punkt regulaminu który został przez niego złamany skoro "publicznie" jest karany :->

Ależ proszę bardzo:
Cytat:
2. W odpowiedzi na posty opisane wyżej, Administracja Forum oczekuje od użytkowników jasnej i rzeczowej odpowiedzi i podzielenia się wiedzą z mniej obytymi użytkownikami, oczywiście, jeżeli będą mieli na to ochotę. Jeżeli jednak w odpowiedz będzie brzmiała „se zrób”, „poszukaj w gogle” itp. to taki post zostanie skasowany jako zaśmiecający Forum.

Kolega Patrykowicz nawet nie sprawdził, czy jego odpowiedź jest rzeczowa i rzucił adresem bez zastanowienia.
BTW nie jest to jego pierwszy przypadek i tym zasłużył sobie na kolor różowy.
To by było na tyle, a jeśli masz ochotę na dyskusję zapraszam do Hydeparku, bo ten temat nie jest miejscem do dyskusji nad zasadnością (bądź nie) tej (i każdej innej) kary.

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 13-03-2012, 20:36   

patrykowicz napisał/a:
zwrotnice mozesz sciagnąć z strony sony25.cal.pl.

To ja mam jakieś zwrotnice? :P

Kara jest adekwatna do czynu. EOT.

dawcio44552
nowy

Wysłany: 05-12-2015, 16:11   

Jeden segment w Geodecie to jest 1km kwadratowy? Czy ile?

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 05-12-2015, 16:19   

720m x 720m

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa
Ostatnio zmieniony przez zolwik 05-12-2015, 16:20, w całości zmieniany 1 raz  

EU 04
zaawansowany

Wysłany: 05-12-2015, 16:21   

518400 - METRÓW KWADRATOWYCH.
Kolego Dawcio44552 - poczytaj sobie instrukcję a nie zasypuj tutaj na SB takimi pierdołami na które dziecko z pierwszej klasy szkoły podstawowej może znaleźć w instrukcji.
Ta Twoja pisanina jest już męcząca.
Może moderatorzy dali by mu parę tygodni na odpoczynek od pisani aby miał czas na zapoznanie się z instrukcją.

dawcio44552
nowy

Wysłany: 05-12-2015, 18:12   

Jaką instrukcją? Grę mam od kolegi.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 05-12-2015, 19:14   

dawcio44552 napisał/a:
Jaką instrukcją? Grę mam od kolegi.

To jak zakupisz swoją własną, to zapraszamy ponownie.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

Odpowiedz do tematu