Po pierwsze: instrukcja dołączona do gry. Tam pisze jak instalować.
Po drugie http://www.google.pl na pewno znajdziesz tam stronę z dodatkami do TC http://www.trainz.org/
1. Było wiele razy ( albo i nie )
2. Dodatki z poprzednich wersji w większości działają
3. Instalujesz w programie Content Manager, znajduje się (domyślnie) w D:\Program Files\Auran\Bin
Pozdrowienia Steamstan
Edit -> a000 mnie ubiegł
Ostatnio zmieniony przez Steamstan 10-02-2009, 17:53, w całości zmieniany 2 razy
Mam prośbę, czy użytkownicy Trainz Classic mogą tu zamieścić opinie na temat tej wersji symulatora. Być może to jeszcze zbyt krótki czas od wydania, ale może można już coś podsumować. Z dotychczasowych tu informacji widzę, że grafika jest lepsza, a czy płynniej działa niż poprzednie wersje ? Czy może być zainstalowana równolegle z innymi wersjami na jednym komputerze ? Czy oprócz deszczu są inne istotne problemy.
Czy wymaga mocniejszego sprzętu ?
Jaka jest jej zaleta w stosunku do wersji 2004, czy warto sobie nią głowę zawracać ?
Wilu_Nysa:
To jest typowy przykład bałaganu po zainstalowaniu dodatku dla TRS 2004 na innej platformie. Problemem jest format zapisanego pliku tekstury.
TRS2006 i TC obsługuje format (w parze odpowiednio): textury xxxx.bmp lub xxxx.tga (bez kompresja RLE) oraz xxxx.txt.
TRS 2004 obsługuje format xxxx.texture.txt, który zawiera te dwa pliki w sobie.
W tym przypadku jest para stary format textury xxxx.texture.txt orax plik xxxx.txt. CMP (czy jak to sie nazywa w TC) widzi plik xxxx.txt ale nie widzi pliku textury.
Są dwa wyścia z tej sytuacji:
1/ wystarczy wyrzucić z katalogu dodatku plik xxxx.txt i wszystko jest OK, lub,
2/ wyjąć z pliku xxxx.texture.txt plik textury (za pomocą programu tgatool2) i zapisać go w katalogu dodatku zachowując nazwę z pliku xxxx.txt i usunać stary plik textury (czyli xxxx.texture.txt)
Po tym zatwierdzaumy dodatek, wszystko powinno zadziałać.
Ja osobiście stosuję pierwszy sposób w TRS2006 i wszystko jest OK.
Nie wiem czy to co napisałem jest zrozumiałe, gdybyś miał wątpliwości pisz na priva.
Pomógł: 336 razy Wiek: 55 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-05-2009, 18:58
nervismo napisał/a:
w trakcie instalacji nie było problemów directem
Czyli rozumiem, że directX 9c
Najnowsze drivery do karty graficznej
A wiec pozostaje Ci wejść w ustawienia gry i pobawienie się ustawieniami OpenGL lub DirectX, w celu dostosowania tych parametrów do karty graficznej.
A jeśli to nie pomoże, zostaje wykorzystanie linka do pomocy technicznej Auran-u.
Wykorzystuję wątek żeby nie zakładać następnego - zainstalowałem TC i generalnie jest ok tylko przy uruchamianiu CMP powtarza chyba 3 razy komunikat/okienko:
"Nie udało się zarejestrować klucza rejestru Trainz URL"
nadmienię, że klucz TC mam zarejestrowany na Auranie a oprócz niego jeszcze wersje 2004, 2006 i 2010. Jeśli chodzi o system to Win7 64
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 22-05-2015, 12:30
Bazler teraz to jeszcze tolerują jak masz zarejestrowany TS12, niżej już nie. Zresztą od kiedy udostępnili TANE to tez dostęp do DLS-a różnisty. Jednego dnia jest dobrze, innego serwer pełny albo klucz lub hasło im nie pasi. Spróbuj wklepać klucz, może pomoże.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 22-05-2015, 17:26
Żółw ta gra jest u różnych osób widać różna, bo jak chciałem Kilanowi ściągnąć dodatki, to wywalił komunikat o pełnym serwerze. Następnego dnia było ok. Widać wiedzą w Auranie kogo się bać, a kogo nie
Pomógł: 105 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5251 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-05-2015, 15:12
A ja bym chciał powiedzieć że najwyższa wersja jaką zarejestrowałem to 2009 i mogę ściągać z DLS o ile nie jest zakorkowany kiedy chcę, więc nie sądzę że oni realnie coś ograniczyli...
Ja z DLS-u też mogę zasysyać, ze strony i przez CMP też. Tylko przy uruchomieniu CMP wywala ze trzy razy okno błędu o tym rejestrza URL. Zamykam te okna i wszystko chodzi, nie wiem co to jest. Zarejestrowane na Auranie mam 2004, 2006, TC i 2010
Mam klika nowych spostrzeżeń co do TC, takie drobne uciążliwości życiowe.
Zauważyłem, że czasem nie da się przy edytowaniu sesji dodać kolejnego maszynisty
druga sprawa, ważniejsza, to jakiś bug z towarami. Kiedy próbuję we właściwościach wagonu dodać kolejny towar spoza wpisanych w config wywala niekrytyczny błąd i otwiera się puste okno listy dostępnych towarów. Tak więc np. nie mogę sobie do platformy dodać powiedzmy innych drewnianych belek. Nie bardzo wiem jaka jest przyczyna i co mu nie pasuje. Ktoś się spotkał z takim problemem?
...to jakiś bug z towarami. Kiedy próbuję we właściwościach wagonu dodać kolejny towar spoza wpisanych w config wywala niekrytyczny błąd i otwiera się puste okno listy dostępnych towarów. Tak więc np. nie mogę sobie do platformy dodać powiedzmy innych drewnianych belek. Nie bardzo wiem jaka jest przyczyna i co mu nie pasuje. Ktoś się spotkał z takim problemem?