FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Zawinięte tory
Autor Wiadomość
lukaszep09 
super user

Wysłany: 04-12-2015, 07:27   Zawinięte tory

Po zakończonej sesji na mapie D29 -zapisuje ją , gdy ją uruchomię .. w jednym z miejsc na stacji pozwijały się tory w kształcie litery "U" . Natomiast w samej mapie są OK. Problem tkwi w zapisanej sesji. Można to naprawić nie edytując mapy..? zależy mi żeby nie tracic sesji!

ryszard
znawca

Wysłany: 04-12-2015, 08:13   

W 2010 masz możliwość poprzez zapis samej sesji. Napraw tylko to miejsce i wyjdź z geodety albo gry. Zapyta się wtedy czy zapisać sesję. Zapisz pod nową nazwą i wszystko.
Ostatnio zmieniony przez ryszard 04-12-2015, 08:13, w całości zmieniany 1 raz  

lukaszep09 
super user

Wysłany: 04-12-2015, 12:37   

Posiadam ts12 wersje angielską , w geodecie wszystko gra..tam one się w porządku . W samej zapisanej sesji się pozmieniały .

ryszard
znawca

Wysłany: 04-12-2015, 16:21   

Samo się nie zawinęło, musi czegoś brakować. Jak możesz, to daj obrazek tego miejsca (screen, a nie link do niego).

lukaszep09 
super user

Wysłany: 04-12-2015, 18:51   

Przepraszam że z linkiem a nie screen , i za jakość zdjęcia ,ale się bardzo spieszyłem a z dodaniem miałem problem...
link: http://zapodaj.net/b07483b93aa4a.jpg.html

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 04-12-2015, 20:10   

Ja chyba coś takiego, bądź o takich skutkach przerabiałem. U mnie rozwiązaniem było zlikwidowanie rozjazdów i położenie ich jeszcze raz. Nie wiem w jaki sposób nałożył się mikroskopijnej długości odcinek toru. Ten tor zachowywał się jak tor stały - taki który nie miał widocznych miejsc łączenia z innymi (ale się łączył). Taki odcinek (albo kilka) podmieniłem na taki tor którego nie używałem a następnie usunąłem z mapy. W inny sposób albo nie dawały się usunąć, albo po usunięciu, zapisaniu zmian i ponownym otwarciu mapy problem powracał.
Z tym że to działo się jeszcze na TR 04 i nie miałem sesji.
Ale może naprowadzi na trop.

ryszard
znawca

Wysłany: 04-12-2015, 21:33   

Najprawdopodobniej to tak będzie. Żeby wiedzieć na pewno trzeba zlikwidować wszystko to co pokręcone+ na wszelki wypadek rozjazdy które te tory łączą. W ten sposób dotrzesz do wadliwego kawałka toru który nie da się usunąć ani przemieścić w bok. Wiedząc który to felerny element wychodzisz z geodety bez zapisywania zmian. Wchodzisz ponownie i podmieniasz ten felerny na inny nie używany na tej mapie. Zapisujesz i wychodzisz z gry. Otwierasz CMP i ten tor który podmieniłeś usuwasz z CMP (przed tym zapisz sobie dodatek na pulpit). Wchodzisz w grę i korzystasz z opcji: usuń brakujące składniki. Zapisujesz i wychodzisz z geodety. Po ponownym wejściu możesz poprawić układ torowy. Nie zapomnij po wszystkim wgrać sobie z powrotem ten dodatek z pulpitu. Ten sposób czegoś co nie da się normalnie usunąć zastosowałem kiedy przewody teletechniki skleiły się z płotem spline.
Jest jeszcze inna opcja ale tylko wtedy gdy da się dany dodatek przesuwać po mapie. Wówczas dostawiasz nowy segment i na niego przesuwasz wadliwy element po czym usuwasz ten segment i po kłopocie.

Odpowiedz do tematu