Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Sie 2015 Posty: 150 Skąd: Sanok
Wysłany: 18-05-2017, 12:41 Problem z wydajnością dużej mapy...
Witam wszystkich, chciałbym zaczerpnąć jakiś porad odnośnie pewnej mapy którą tam sobie rzeźbiłem przez dwa lata w celach poprawy umiejętności budowy itp. oraz pewnym potrzebom społecznym. Mimo iż tworzę już nową, która nie ma problemów takich jak ta, sentymentalnie chciałbym w jakiś sposób tą starą przywrócić do używalności, gdyż z dziwnych powodów działa ona w 10-30FPS, gdzie nowa (wiadomo mniejsza, ale z większą ilością obiektów(?)) działa w 100-150FPS. Ale do rzeczy:
*Mapa była projektowana w TS2010 build 49933 z dodatkami polskimi itp.
*Budowana była na zasadzie: tory-stacja-tory-stacja/przystanek itd. w okół niej tylko spline tło las i spline drzewa jeden/dwie linie tego (chyba z polskich dodatków) żeby nie było aż tak pusto. Do tego droga spline z przejazdami tam gdzie występowało wraz z sygnalizacją SSP (sygnały dźwiękowe od góry ustawione by cały czas działały)
* Tam gdzie była sieć trakcyjna również nad torami była
* Sporadycznie znalazły się przepusty, mosty i wiadukty oraz budynki dworcowe
Aby nakreślić wielkość mapy zawarłem w niej:
* Linie 71 (Rzeszów Główny - Głogów Małopolski)
* Linie 68 (Przeworsk - Krężnica Jara)
* Linie 91 (Wałki-Przemyśl Główny)
* Linie 102 (Przemyśl Główny - Malhowice)
* Linie 106 (Jasło - Rzeszów Główny)
* Linie 107 (Nowy Zagórz - Łupków)
* Linie 108 (Jasło - Krościenko) wraz z torami UA do Malhowic
Czyli w zasadzie prawie całe województwo Podkarpackie
Na linii 71,68,91 są słupki hektometrowe co 100 metrów
Próbowałem zamiany składników by spline tła i drzew i krzaków podmienić na coś niewidzialnego, ale niestety wydajność się nie zwiększyła.
Próbowałem zamienić słupki hektometrowe na jakieś obiekty które będą "niewidzialne", niestety również nic nie pomogło.
Próbowałem usunąć zasadę v5 semaforów ale również nic nie dało.
Nie próbowałem jeszcze usuwać triggerów v5 na torach, ale uważam że również to nic nie pomoże.
Wywaliłem też te wbudowane perony które generują pasażerów na peronach (AJS chyba), ale również nic to nie dało.
Czy przykładowo usunięcie z listy kuid w menadżerze zawartości jednego obiektu, spowoduje że zostanie on usunięty całkowicie?
Dodam że na nowej mapie (póki co linii 108 z Krościenka do Sanoka), w której używam drzew 3D, większej ilości obiektów i nieco mniej spline (oprócz sieci trakcyjnej i tła lasu) mam wydajność na poziomie ponad 100FPS.
Niestety nie wiem czy jest jakaś możliwość wygenerowania listy KUID jakiej używa moja mapa w menadżerze, może pomogłoby w wyszukaniu czegoś co tak bardzo spowalnia symulator.
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 18-05-2017, 14:10
Cytat:
Czy przykładowo usunięcie z listy kuid w menadżerze zawartości jednego obiektu, spowoduje że zostanie on usunięty całkowicie?
Wystarczy w CMP usunąć konkretne dodatki i wtedy na wszystkich mapach będzie ich brakować. Z tego powodu przed usunięciem skopiuj na pulpit. Po usunięciu dodatków otwórz mapę z której chciałeś je usunąc i opcja: usuń brakujące składniki . Zamknij mapę, zapisz i wejdź w CMP, wstaw usunięte dodatki( jeżeli potrzeba do innych) i gotowe.
Nie napisałeś jaki tabor i czyje tory używasz oraz czy mapy były łączone w całość z poszczególnych linii, bo to może mieć wpływ.
Wysłany: 18-05-2017, 14:26
Rozumiem, niestety usunięcie tych dodatków spowoduje że moja druga mapa będzie ich potrzebować, a troszkę nie chce mi się usuwac i dodawać od początku dodatków. Kiedyś robiłem tak że podmieniłem nr KUID dodatku w mapie (z brakującego) i dzięki temu wagon się podmienił na działający, pomyślałem że mógłbym tak samo zrobić tutaj, niestety w geodecie nie można zamieniać spline na statyczne obiekty, więc musiałbym tak jak piszesz zrobić. Co do torów - wiem że są to SAM niektóre chyba w 3D (nie te bez szyn/mocowań 3d?), semafory są to V5, myślałem że słupki hektometrowe będą przeszkadzać (bo w zasadzie jest ich pewnie ponad 500 - miałem problem bo semafory nie wykrywały kolejnych ), ale po podmianie ich nadal to samo.
Taboru w zasadzie na mapie nie ma żadnego. Może z tego co pamiętam dwa EN63 i z dwa kible.
Mapa jest teoretycznie pusta jeśli o to chodzi, jedynie co tutaj może sprawiać taki spadek FPS to tory, spline lub coś innego.
Mapę nie łączyłem, wszystko robiłem od podstaw, ale wcześniej podłączyłem mapę dorohusk - lublin by dołączyć się do mojej z nr 68 i z tego co pamiętam na tej mapie nie było już lagów. (Mogę się mylić, musiałbym sprawdzić)
Wysłany: 18-05-2017, 21:00
Cytat:
niestety usunięcie tych dodatków spowoduje że moja druga mapa będzie ich potrzebować, a troszkę nie chce mi się usuwac i dodawać od początku dodatków.
Napisałem, że przed usunięciem skopiować na pulpit i po procedurze z konkretną mapą wstawić je z powrotem do CMP. Wtedy wszystkie pozostałe mapy odzyskają brakujące dodatki.
Cytat:
semafory są to V5, myślałem że słupki hektometrowe będą przeszkadzać (bo w zasadzie jest ich pewnie ponad 500 - miałem problem bo semafory nie wykrywały kolejnych ), ale po podmianie ich nadal to samo.
Jeżeli używasz dodatków trackside, to sygnaliza ma prawo zgłupieć. Temat ten Radek opisał dokładnie i poczytaj. Z tego powodu hektometry, wskaźniki, słupy trakcyjne należy używać w wersji scenery, no chyba że nie ma zamienników. Generalnie polskie dodatki nie spowodują takiego spadku wydajności. Nasi twórcy robią je wręcz anorektyczne w stosunku do innych nacji
Cytat:
Mapę nie łączyłem, wszystko robiłem od podstaw, ale wcześniej podłączyłem mapę dorohusk - lublin by dołączyć się do mojej z nr 68 i z tego co pamiętam na tej mapie nie było już lagów.
Nie za bardzo rozumiem, znaczy masz mapę Jamala dopiętą do tych linii co pisałeś, czy po wyprowadzeniu linii 68 Lublin-Dorohusk usunąłeś?
Wysłany: 18-05-2017, 21:16
Podłączyłem mapę jamala do mojej, i na jego terenie takich spowolnień z tego co pamiętam nie było.
Wskaźniki i słupy są scenery, hektometrowe tylko trackside, ale nawet po usunięciu ich nie zmienia wydajności.
Sprawdzę jeszcze z usuwaniem dodatków.
Pomógł: 8 razy Wiek: 66 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 725 Skąd: Kraków
Wysłany: 18-05-2017, 23:46
Powiem krotko, długość mapy może mieć wpływ na płynność ale w starszych wersjach Trainza. Ja też składałem mapy ale w TANE i pomimo, że mają w sumie chyba około 400 km nie ma to żadnego znaczenia. Szczególnie jeśli nie ma jak piszesz wielu dodatków.
Zobacz na moje wcześniejsze posty bo kiedyś zamieściłem jedną z takich map. Duże znaczenie może mieć za to odległość rysowania mapy, wtedy to faktycznie zwalnia i to bardzo. Ustaw nie więcej niż 3 km i zobacz jak wtedy będzie działać.
Wysłany: 19-05-2017, 12:42
Pawel_15 napisał/a:
To ja zapytam ile ta mapa ma w sumie kilometrów. Ta która ci zacina. I ile ma ta nowa która ci nie zacina.
Wystarczy policzyć z 1 posta z linii których podałem jakie robiłem...
Łącznie jest to około 600 km torów.
Nowa ma około 70km.
Nie ma znaczenia czy zwiększę czy zmniejszę zasięg, mapa i tak przycina.
Zdjęcia z mapy zamulającej: (chodź teraz jak ją otworzyłem jest w przedziale 16-30FPS, wcześniej było mniej)
Dla porównania z nową:
Zagórz "stary":
Zagórz "nowy":
Dwa ostatnie w geodecie to nowa mapa, w geodecie mam średnio 70FPS w grze nawet 150FPS.
Jak widać prawie nic na niej nie ma oprócz najbardziej potrzebnych rzeczy.
Wysłany: 19-05-2017, 13:13
Co to za tekstura na trzecim zdjęciu? Poza tym czemu masz tyle torów stałych nawalone, czy to nie przypadkiem perony interaktywne? Jeżeli tak, to sprawdź jakich pasażerów generują.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 19-05-2017, 13:42
600 kilometrów vs 70 kilometrów. To jest prawie x10 różnica, to bardzo dużo, nawet jeżeli otoczenie mapy jest dość skromne. Nikt chyba nie zrobił tak wielkiej zasięgiem mapy, 280km to chyba było max. Podejrzewam że przyczyną zamulania mapy jest jej wielkość.
Wysłany: 19-05-2017, 20:44
ryszard napisał/a:
Co to za tekstura na trzecim zdjęciu? Poza tym czemu masz tyle torów stałych nawalone, czy to nie przypadkiem perony interaktywne? Jeżeli tak, to sprawdź jakich pasażerów generują.
Perony interaktywne wywaliłem, a tory stałe nawalone dlatego że prościej szybciej i lepiej mi się projektuje długie odcinki i stacje. Niestety nie mogę ich masowo zamienić na tory, gdyż podmiana składników nie pozwala takich rzeczy.
Co do wielkości mapy jamal może nie zrobił tak rozległą jak ja, ale mniejsza z sporo większą ilością dodatków i działa bardzo dobrze.
Co do tekstury, ta podsypka pod tory? To chyba jakaś z paczek do różnych map. Przynajmniej pasująca do torów, które tam są.
Wysłany: 20-05-2017, 10:11
Przy takiej wielkości mapy każdy drobiazg ma znaczenie. Przykładowo tekstury są zazwyczaj w granicach 50-80 kB ale są i takie co mają prawie 2MB więc warto sprawdzić te które użyłeś na mapie. Odnośnie torów stałych, to kiedyś też z nich korzystałem ale użyte w takiej ilości też swoje ważą, raz jako dodatek, a drugi jako torowisko które widzisz .Wymienić masowo się nie da ale wystarczy wyciąć i wstawić w to miejsce tory z metra, przecież układ i rozstaw się nie zmieni. Poza tym mają czasami taką przypadłość, ze stają się nieusuwalne z mapy w normalny sposób.
Sprawdziłbym także zieleń Pofiga, czy masz wersję przed czy po liposukcji. Przy takiej wielkości trzeba robić oszczędności wszędzie, nawet tam gdzie nic się nie dzieje. Tak z ciekawości: ile dodatków wykazuje mapa i sesja razem?
Jeszcze jedną sprawę należy uwzględnić: ta gra jest tak specyficzna i wykazuje się indywidualizmem własnym, że trudno czasami zrozumieć czemu u jednego nic się nie dzieje, a u innej osoby same problemy. Nawet wejście na mapę za jednym razem potrafi trwać z pięć minut, a za drugim, mimo że nic nie robiłem, niecałe dwie.