Pomógł: 10 razy Wiek: 27 Dołączył: 29 Mar 2010 Posty: 229 Skąd: Dziki Zachód
Wysłany: 22-01-2023, 12:40 TANE, a basemap'y i warstwy
Dobry,
po przesiadce z TS2010 na TANE spotkałem się z następującym bólem: Gdy chce skopiować obszar, to TANE nie pozwala wykonać operacji, jeżeli pod nim jest zablokowana warstwa - w tym wypadku Basemap'a.
Odblokowywanie warstwy z podkładami na okazję każdego kopiowania jest niesamowicie upierdliwe na dłuższą metę, nie wspominając o tym, że już dwa razy podkłady się przez to rozsypały i trzeba było układać na nowo
Czy zetknął się z powyższym i posiada jakiś patent na takowe działanie? Serdecznie pozdrawiam.
Powiem tak. Niemożna Tego problemu nie da się obejść. Ja maziam konkretną teksturą w miejscu gdzie ma być las i dopiero jak mam przeniesione wszystko z basemapy na grunt, to odblokowuję warstwę z basemapą i kopiuje sobie drzewka. Jak przy okazji któraś basemapa zniknie to nie ma straty bo już i tak są do usunięcia
Pomógł: 8 razy Wiek: 28 Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 110 Skąd: Wyszków
Wysłany: 01-02-2023, 17:19
Używaj opcji wklejania, ale tej obok, co jest pod wyborem tekstury. Najlepszy sposób na obejście tego komunikatu. Oczywiście nie zapomnij zablokować warstwy z basemapą.
_________________ Pasjonaci nieczynnej linii kolejowej Auranowice Kebab - Biała Pendolińska pełodegie.