Pomógł: 10 razy Dołączył: 16 Mar 2008 Posty: 178 Skąd: opole
Wysłany: 14-02-2021, 11:32 Rozjazdy Xsenora
Witam
Zainstalowałem ze strony Xonera jego rozjazdy do TS2010.Po zmianie buildu na mniejszy wszystko sie zainstalowało problem jest w tym ze po wejsciu w tryb geodety widoczny jest tylko anglik a rozjazdy lewy i prawy sa niewudoczne moze ktos wie co zrobic co zmienic zeby były widoczne i działały.Pisałem do autorow ale narazie brak odpowiedzi
Witam
Zainstalowałem ze strony Xonera jego rozjazdy do TS2010.Po zmianie buildu na mniejszy wszystko sie zainstalowało problem jest w tym ze po wejsciu w tryb geodety widoczny jest tylko anglik a rozjazdy lewy i prawy sa niewudoczne moze ktos wie co zrobic co zmienic zeby były widoczne i działały.Pisałem do autorow ale narazie brak odpowiedzi
Wysłanie screenów albo informacji o błędach menadżera zawartości bardzo by pomogło w rozwiązaniu problemu, bo teraz tak jakby nikt nie wie jakie te rozjazdy mają błędy.
Poprawiłem linki.
Ze screena wynika, że nie masz zainstalowanych rozjazdów. Iglica to co innego. nazwy rozjazdów zaczynają się od XS SR RZ, na przykład:
<kuid:545940:201133> XS SR RZ 1:9-190 P T9 v1
A skoro nie zainstalowane, to się nie pokazują
Ja mam te rozjazdy w 2010, z buildem obniżonym do 2.9, działają bez problemu.
Zobacz jeszcze, czy na pewno masz bezbłędną i z właściwym buildem bibliotekę meshy. w 2010 CMP może nie pokazać błędu w dodatku, który jest oparty na meshlibrary a ta library będzie błędna/brakująca.
Już pamiętam. Uwaga - poniższe dotyczy tylko wersji 2009-10-12. W TANE i TS19 to dziala poprawnie.
XSoner stosuje stopnie LOD w tych modelach. OK. Ale zapomniało mu się chyba, że we wszystkich stopniach LOD muszą być identyczne zestawy pointów.
A jest tak, że LOD hi-poly to poprawny rozjazd, czyli ten model, co ma być - z pointami i resztą, ale już model lo-poly to zwykły box, kostka, oczywiście bez pointów itd. Gra tego nie przyjmie, stąd rozjazdy są niewidoczne, mimo że w CMP nie wykazuje błędów. Bo w jednym meshu pointy są, w drugim nie - i to jest BE.
Rozwiązanie:
Otworzyć do edycji wszystkie dodatki, które używają tej meshlibrary (najprościej uzyskać listę poprzez kliknięcie PRAWYM myszem na samą library i wybranie "pokaż elementy zależne"->Pokaż na liście głównej) i w configach tych dodatków zmienić odwołanie do pliku modelu z "LM"na "IM". W configu jest małymi literami, zmieniamy też na małe, tu napisałem wielkimi żeby wyraźnie pokazać "L"
Czyli zmieniamy odwołanie z pliku LOD-a na plik samego modelu. Pozbywamy się oczywiście LOD, ale inaczej to po prostu nie zadziała. Zatwierdzamy i powinno być OK.
Poprawiamy oczywiście wszystko, co korzysta z tej meshlibrary, czyli modele rozjazdów, iglic, nic nie pomijamy.
XSonerowi przekażę, bo w modelach nie ma nic, co by je dyskwalifikowało do użycia w 09/10/12, tylko te stopnie LOD brużdżą.
Radek, nie zapomniało mu się. Po prostu od TANE, gra sczytuje attach pointy tylko z siatki głównej modelu. Wcześniej gra szukała tych punktów w najniższym LOD'zie i sprawdzała ich zgodność z pozostałymi stopniami. Trochę to ułatwia życie modelarzom
Ponieważ rozjazdy były do TANE +, zostały zrobione zgodnie ze zmienionymi wymaganiami, stąd błędy w niższych wersjach.
Witam, tak co kilka lat wracam do tej gry i czasami zapomnę co trzeba poprawić bądź zmienić aby działało, więc żeby nie tworzyć nowego tematu podepnę się tutaj
Tym razem chodzi o EN57-840s PolRegio od xsonera a mianowicie człon pierwszy i ostatni działa bez zarzutu lecz środkowy pomimo że nie wykazuje żadnych błędów w geodecie ani stacji jest niewidoczny. Można prosić o jakieś wskazówki?