Po długiej przerwie powróciłem do Trainz i zamarzyło mi się pobawienie się polskimi pociągami, głównie PKP Intercity. Pościągałem assety głównie kilanzioma z trainzart ale po walkach z missing dependencies wyświetlają się tylko czarne wagony. Lokomotyw nie sprawdzałem póki co.
Ale przechodząc do sedna, nie chcę się bawić w ściąganie wszystkiego osobno i szukanie KUID-ów, czy jest jakaś ogólna paczka żeby wszystko ściągnąć? Niechby już wszystko ściągnąć, byle odpalić i się nie martwić tym, że się nie wyświetla. Korzystam z Trs2009
Pozdrawiam serdecznie!
Ostatnio zmieniony przez TLK_Orzeszkowa 08-07-2024, 13:06, w całości zmieniany 1 raz
Włącz menadżera zawartość, a w nim "ustawienia" i powinna być opcja "Sprzętowa akceleracja kompresji tekstur" ma to być odznaczone. Jak odznaczysz musisz jeszcze raz zainstalować dodatki
Włącz menadżera zawartość, a w nim "ustawienia" i powinna być opcja "Sprzętowa akceleracja kompresji tekstur" ma to być odznaczone. Jak odznaczysz musisz jeszcze raz zainstalować dodatki
Nie trzeba od nowa instalować - wystarczy w CMP otworzyć do edycji i ponownie zatwierdzić, bo to wtedy jest przeprowadzana ta wysypująca się kompresja tekstur.
Dziękuję! 5 wagonów i lokomotywa załączyła, cała reszta w liście geodety świeci na czerwono niestety. Chyba że w TANE by poszło wszystko bez problemu?
Ostatnio zmieniony przez TLK_Orzeszkowa 09-07-2024, 14:30, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli w geodecie dodatek świeci się na czerwono to ma jakiś błąd. Może być problem w samym dodatku lub z zależnością do tego dodatku. Najpierw zobacz czy to co pobrałeś jest pod TS2009
Pobierałem różne wersje, zarówno 2009, 04 i 06, myślałem, że i starsze wersje odpalą w nowszej. Zaraz odkurzę TRS2006 i sprawdzę, czy wagony ze starszych wersji stykają.
Pomógł: 28 razy Wiek: 49 Dołączył: 05 Mar 2018 Posty: 346 Skąd: Kraków
Wysłany: 09-07-2024, 17:26
[quote="TLK_Orzeszkowa cała reszta w liście geodety świeci na czerwono niestety. Chyba że w TANE by poszło wszystko bez problemu?"[/quote]
No niestety z Terenią, po kawaleryjsku, jedną szarżą, załatwić się wszystkiego nie da. Taki jej charakter
Trzeba najpierw zacząć od sprawdzenia, o co dokładnie chodzi z tym świeceniem się na czerwono w CM. Stare błędy, nienaprawione, też niestety przenoszą się pod nowszą wersję jako błędy.
Jeśli te lokomotywy i wagony mają jakieś braki lub błędy, to przeinstalowanie ich pod nowszą wersję gry nic nie pomoże. Przykładowo: jeśli lokomotywie brakuje wózków, które zostały poddane repaintowi przez autora reskinu i nie zostały opublikowane na DLS lub gdzie indziej, to gra ich sama nie znajdzie. Trzeba je dociągnąć, szukając w google albo pisząc tu na forum w wątku "szukam kuidu". Pocieszające jest to, że można sprawdzić po numerze kuid, czego brakuje, a w pliku config.txt lokomotywy można także sprawdzić, jaka konkretnie zależność (wózki, kabina, konfiguracja silnika etc.) się kryje pod numerem kuid. Możesz też podmienić brakujące elementy na inne, z innej lokomotywy tego samego typu, którą masz w komplecie w zasobie gry.
Wklej screena z rozwinięciem kodu błędu z CMP, wtedy będzie wiadomo, jak Ci pomóc.
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 09-07-2024, 17:39, w całości zmieniany 5 razy
Myślę, że czerwieni się od spaghettyfikowanych błędów, jak wspomniałeś. Ale to jest najmniejszy problem póki co. Jeden pociąg jako tako mogę poskładać z tego, co działa. Dlategp właśnie pytałem o całą paczkę, bo - logicznie zresztą, jak ściągnę wszystko to niczego nie będzie brakowało.
Człowiek po prostu nie chce się bawić w jakieś grzebanie w plikach, tylko bawić się w grze. Przyzwyczaiłem się do steama, gdzie dodatek się instaluje jednym kliknięciem i nie trzeba zachodzić za głowę.
Natomiast nurtuje mnie inny problem - TRS2009 wypada bardzo biednie pod względem elementów jakie są w geodecie, TRS2006 miało zdecydowanie więcej. Mimo, że mapy z dziewiątki odpalają się z wszystkimi assetami, to czemu nie ma tych assetów w edytorze geodety?
Wysłany: 10-07-2024, 18:52
TLK_Orzeszkowa napisał/a:
Dlategp właśnie pytałem o całą paczkę, bo - logicznie zresztą, jak ściągnę wszystko to niczego nie będzie brakowało.
Tylko że takiej omni-paczki nikt nie zrobił. Nie jes to możliwe, bo przeróżnych dodatków przeróżnych autorów jest ogrom. Chyba jedynym sensownym kryterium poszukiwania dodatków na większą skalę jest lista brakujących zależności do mapy + sesji, którą aktualnie pobieramy / pobraliśmy. Teraz i tak jest lepiej, ponieważ polityka wydawcy poszła w ostatnich kilku latach w kierunku szerszego udostępnienia serwerów DLS twórcom, co spowodowało, że jeśli masz wersję TANE+, to znaczną ilość potrzebnych i najbardziej popularnych dodatków stworzonych przez niezależnych twórców (= spoza zespołu wydawcy) możesz ściągnąć z DLS. Nie wszystko, ale o wiele więcej, niż kiedyś. To chyba ma być taki bonus za nabycie jednej z aktualnie sprzedawanych wersji gry.
IMHO Shonek93 na fb publikował polskie mapy i właśnie paczki zależności do nich. Jest też jego wątek na forum, gdzie podał on kiedyś linki do zależności taborowych.
Mimo, że mapy z dziewiątki odpalają się z wszystkimi assetami, to czemu nie ma tych assetów w edytorze geodety?
Tutaj ujawniają się meandry polityki wydawniczej dawnego Auranu, obecnie N3V. Z wersji na wersję zmieniali oni decyzje odnośnie tego, które dodatki niezależnych autorów trafią do zawartości wbudowanej. Było tak, że coś było w TRS2004 a w TRS2006 już nie, albo płatne ekstra. Nawet w taki sposób, że paczka drzew 3D Pofiga wbudowanych w TS2010, użytych na mapie Lublin-Dorohusk nie weszła pod TANE i nie została zaktualizowana przez autora tych drzewek. Zamiast niej N3V dogadał się z Pofigiem na inną paczkę, niekompatybilną z tamtą. W TANE+ między Lublinem a Dorohuskiem jest zatem dość łyso a mapa w CM roi się od błędów...
Mnie ominął TS2009, ale w TRS2006 też tak było, jak pamiętam, że jakaś mapa niemiecka wbudowana jako demo, miała niemiecką sygnalizę świetlną, która nie pokazywała się w menu geodety, ale wyświetlała się i działała w sesji na tej mapie. Żeby ją "odblokować" trzeba było chyba kupić tę mapę ekstra. Tak to działa. Niestety, TANE w bazowej wersji także jest dla tych, którzy chcą tylko przenieść zgromadzoną już zawartość ze starszej wersji. Inaczej także jest dość uboga.
Cóż, terenia nie jest niestety wygodna. Dla mnie ma ona smak tylko dlatego, że powstało mnóstwo świetnych polskich dodatków, które ludzie wykonali i opublikowali pro bono, z pasji, dlatego są do znalezienia za darmo.
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 10-07-2024, 18:54, w całości zmieniany 1 raz
Dziękuję za tak obszerną odpowiedź, rozjaśniła mi dzieje których nie znałem.
Myślę że pójdę tropem ściągania map Shonek93 z fb, już znalazłem jego stronkę.
Zgadza się, można było pojeździć ICE w TRS2006 ale już z ichiejszych assetów nie można było pokorzystać w geodecie.
I myślę nad TANE, w tej chwili wisi na steamie za dwie dyszki. Czy powiesz mi, że większość kontentu z dowloadera tego forum na nim zadziała? I czy jest tam wystarczająco zasobów żeby podziałać w celu budowy tras i dworców?
I doceniam polskich twórców za wkład, po prostu nie chcę się zakopać szukając Kuidów :)
Wysłany: 18-07-2024, 22:50
Czy powiesz mi, że większość kontentu z dowloadera tego forum na nim zadziała? I czy jest tam wystarczająco zasobów żeby podziałać w celu budowy tras i dworców?
Generalnie tak, bo wsteczna kompatybilność umożliwia nawet i pod TS2022 działanie dodatków stworzonych pod TRS2004 lub nawet 1.1. O ile tylko nie mają błędów typu polskie znaki w nazwach tekstur lub obrazków spakowanych do dawnego natywnego formatu, z którego potem wydawca się wycofał. Ale wiem, że poprawiano dodatki znajdujące się w downloadzie forum. Poza tym, w przypadku problemów z już zainstalowanymi dodatkami służę pomocą i ja (na PW np.,) i zapewne koledzy w wątku "szukam kuidu".
Polecam też stronę Radka Bacha trainz.krb.com.pl - tam pobierzesz komplet polskiej (i nie tylko) sygnalizy v5 niezbędnej do polskich map.
radek podpiął też dawną stronę Bogdana BBF11:
bbf11.krb.com.pl - z niezbędnymi kompletami zieleni i trakcji elektrycznej
Polecam też:
trainzart.pl oraz
samplaire.com
patrykos.kolej.org.pl
hanys.cal.pl
bojarsite.pl
plus jeszcze folder z dodatkami Korzenia znajdziesz w stopce w jego postach - te strony i namiary plus dostęp do DLSu (serwera wydawcy) no i oczywiście dział download na tym forum w zasadzie dają pełne pokrycie zapotrzebowania na dodatki do polskich map. Jak je pobierzesz to będziesz miał niezbędny pakiet obsługujący większość map. Są też wspomniane paczki Shonka.
Zaletą kupna TANE jest, poza stosunkiem zawartości do ceny również to, że masz dostęp do DLSu, czyli serwera wydawcy, na którym jest obecnie o wiele więcej brakujących dodatków do map niż kiedyś, także można sobie poradzić bez wielkiej frustracji i ślęczenia w google. Pozdrawiam i powodzenia
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 18-07-2024, 23:04, w całości zmieniany 5 razy
Dziękuję za tak obszerną odpowiedź i garść linków. Jeśli kiedyś będę miał problemy, to się zwrócę. Też dziękuję za parę słów o TANE i będę polował na przecenki,
Pozdrawiam i życzę dobrego :)
Wysłany: 01-08-2024, 15:29
Cześć. Jeszcze dodam, że TANE jest obecnie najstarszą wersją dającą dostęp do DLSu, czyli serwera wydawcy, z którego można dociągać dodatki do mapy, tabor itp. z tego, co tam jest. A jest coraz więcej.
Jakie ten dostęp do DLSu daje korzyści w praktyce?
Dla przykładu: po ściągnięciu paczki wsporczej do mapy Korsze - Ełk - Olecko (TRS19), wszystkie pozostałe brakujące dodatki można pobrać z DLS poprzez menadżera zawartości w grze. Tak samo jest z mapą D29-18 Bydgoszcz Główna - Solec Kujawski.
Pozdrawiam i zielonego
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 01-08-2024, 15:31, w całości zmieniany 1 raz