Pomógł: 8 razy Wiek: 29 Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 114 Skąd: Wyszków
Wysłany: 28-11-2024, 20:28
Wyposażyłem swoje TRSy 2019 SP5 i TRS 22+. Na obu wersjach gry biblioteki działają prawidłowo. Nowe polecenia do semaforów i zachowanie AI również. Na świeżo wgrywanych mapach z 19 do 22 nie mam nawet problemu z "wysypanymi" semaforami, podającymi sygnały bez pociągów. To chyba swoją drogą już ustąpiło jakiś czas temu.
Nie wiem, jak u reszty, ale mojej strony jest ok.
Podziękował z góry za upload na DLS.
_________________ Pasjonaci nieczynnej linii kolejowej Auranowice Kebab - Biała Pendolińska pełodegie.
Na świeżo wgrywanych mapach z 19 do 22 nie mam nawet problemu z "wysypanymi" semaforami, podającymi sygnały bez pociągów. To chyba swoją drogą już ustąpiło jakiś czas temu.
To występuje tylko gdy wgrywasz mapę ze starszych wersji i jednocześnie na mapie są tory proceduralne. Jeżeli wgrywasz mapę na innych rodzajach torów, to chodzi bezbłędnie.
Pomógł: 8 razy Wiek: 38 Dołączył: 28 Sie 2008 Posty: 294 Skąd: Katowice
Wysłany: 26-02-2025, 14:50
Mam problem z "Tz grupowymi". Wydaje mi się, że kiedyś to działało natomiast na dzień dzisiejszy na Tz grupowym nie jestem w stanie w żaden sposób zrobić tak by podawał "sz" kiedy na wyjazdowym jest zezwalający. Jest permanentne S1 "locked". Oczywiście da się wymusić sz, Ms2 ale nie o to chodzi :P
TANE SP4, najnowsza biblioteka co była podawana tutaj niedawno w wątku.
_________________ Nadkarpacie Download - under construction TS2010 Wersja 49933 // T:ANE SP4 105766 // TRS2019 117026
Sorki za post pod postem (minął czas edycji).
Zauważyłem jeszcze, że najnowsza biblioteka w TANE powoduje, że składy nie dostają podwyższenia prędkości przy semaforach. Nie dotyczy to luzaków, jednak już z jednym wagonem albo zespoły trakcyjne jak dostaną na pierwszym semaforze 40, to kolejny czy to wyższa prędkość czy vmax nic nie zmienia - dalej jadą 40.
_________________ Nadkarpacie Download - under construction TS2010 Wersja 49933 // T:ANE SP4 105766 // TRS2019 117026
Pomógł: 28 razy Wiek: 49 Dołączył: 05 Mar 2018 Posty: 346 Skąd: Kraków
Wysłany: 03-03-2025, 15:42
Potwierdzam tę obserwację Kolegi luki_tram'a, w TRS22. W najnowszej wersji skryptu AI nie reaguje na podwyższenie prędkości na semaforze wyjazdowym lub drogowskazowym, jadąc z pełnym składem. Dopiero minięcie ustawionego na torze markera prędkości lub wskaźnika wyposażonego we wskazanie / ograniczenie prędkości dla AI np. W27 czy W8/9 wpływa na prędkość jazdy składu.
Pomógł: 8 razy Wiek: 60 Dołączył: 04 Maj 2011 Posty: 188 Skąd: Łapy
Wysłany: 07-04-2025, 18:46
Po dłuższej przerwie znów trainz mnie "oczarował". Wszystko z sygnalizacją według mnie jest O.K. (TRS 2022) ale problemem są słabo widoczne światła semaforów , co może być tego przyczyną , może ustawienia sygnalizacji, wersja gry, corony, nie wiem . Proszę o poradę. .
_________________ Warsztaty Wagonów Kolejowych w Łapach dawniej ZNTK Łapy
Wysłany: 10-04-2025, 15:30
Nie chciałbym, żeby to żle zabrzmiało, ale spróbuj najpierw sam ustalić, co konkretnie Ci nie pasuje i czego byś oczekiwał. Czyli rzuć jakiegoś np. screena, żeby zilustrować problem. Inaczej pozostaje subiektywne wrażenie przeciw subiektywnemu wrażeniu. Dla mnie np., jest ok tak, jak jest i nie mam problemu z widocznością świateł semaforów. Co więcej, Radek to mocno poprawił i teraz są widoczne nawet z 2km, także w TRS22.
Wpis zwiększający dystans widoczności coron możesz sam zmienić, wystarczy poczytać ten wątek od początku i dojść do pierwszego postu Bogdana.
Jest poprawka do bibliotek.
Zrobione to nadawanie prędkości na semaforach, poprawione nadawanie "0 km/h" dla TS22 na czerwonym (czasami potrafiło nadać to zero pociągowi już za semaforem albo jadącemu w przeciwnym kierunku ), poprawione tarcze zaporowe grupowe.
Jak zwykle - proszę o zabezpieczenie (do cedepa) aktualnie posiadanej przez Was wersji skryptu, tak "w razie co".
Pomógł: 8 razy Wiek: 29 Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 114 Skąd: Wyszków
Wysłany: 11-06-2025, 11:25
Dołączam się do gratulacji.
Na TRS 2019 SP5 i TRS 22 SP5 również nie znalazłem problemów.
Wykonałem kilka jazd SM42 w tą i z powrotem zmieniając kierunki i mijając Ms2 na semaforach i po poprawce wszystko działa bez zarzutu. Wreszcie mogę dłubać sesje.
To się nadaje na DLS!
Pozdrawiam.
_________________ Pasjonaci nieczynnej linii kolejowej Auranowice Kebab - Biała Pendolińska pełodegie.
Pomógł: 8 razy Wiek: 38 Dołączył: 28 Sie 2008 Posty: 294 Skąd: Katowice
Wysłany: 19-07-2025, 19:26
Czy są jakieś przeciwwskazania aby sygnalizatory sześciokomorowe nie miały możliwości wstawienia tabliczki "m" oraz wyświetlania Ms2 na priorytet 3?
Sygnalizatory owszem nadają Ms2 jak wpisze się je w przebieg, tylko w konfigu tych trzech opcji do zaznaczenia dotyczących Ms2 na priorytet 3 brak.
Kod:
<kuid2:263713:20205:5> PKP signals: SS 6 L v5
<kuid2:263713:20204:5> PKP signals: SS 6 P v5
<kuid2:263713:20200:5> PKP signals: SS 6 prosty L v5
<kuid2:263713:20201:5> PKP signals: SS 6 prosty P v5
Wersje 4 komorowe starej sygnalizacji tą opcję mają.
Na stronie weszła poprawka, można powiedzieć "rewitalizacja" wszystkich dodatków.
Głownie jest to zrobienie porządku w nazwach, bo już był taki bałagan, że sam się na to wkurzałem
Zostały ujednolicone nazwy i - co dla mnie jest chyba najistotniejsze - powywalałem te nieszczęsne spacje z nazw. Przez to szukanie poprzez filtry w geodecie nie miało sensu:
Wpisywało się np "ss 5 p", bo tak semafor ma w nazwie i co? I dostawaliśmy wszystko, co ma w nazwie ""ss" plus wszystko z "5" plus wszystko z "p" - no bez sensu kompletnie.
Teraz mamy SS5P - jak to wpiszemy, to pokażą się same świetlne semafory pięciokomorowe prawe.
Druga rzecz - na prośbę Piotra Kilanzioma zostały dodane "klony" kształtowych sygnalizatorów Chestera, ale na moich kuidach. Ma to na celu umożliwienie podmiany ich z "chesterów" na "moje" w celu stworzenia mapy, która ma 100% sygnalizy dostępnej na DLS. Oczywiście te moje klony poleciały na DLS, bo bez tego ta akcja nie miałaby sensu
Zastanawiam się jeszcze nad zrobieniem tego samego numeru z semaforami na kuidach Erniego.
UWAGA dla "podmieniaczy" Z "CHESTERÓW" NA MOJE - jeżeli zrobicie to na już skonfigurowanej mapie, to STRACICIE KONFIGURACJĘ podmienionych semaforów, bo narzędzie do hurtowego podmieniania NIE PRZENOSI "OPCJI" DODATKÓW!Zostaną gołe semafory i macie wszystkie do wklepania od nowa!
żeby tu potem nie było płaczu i lamentu - uprzedzam i ostrzegam. Bez podmieniania nic się nie stanie, samo się nie pokiełbasi.
Kolejna rzecz to dodanie nazw "zarządów", czyli póki co PKP i CSD do nazw.
Cała sygnaliza Bogdana dostała wyróżnik BF, bo sporo ludzi używa jego semaforów - dła ułatwienia można sobie wyfiltrować same "bogdanowe".
Oryginalne kształty Chestera dostały wyróżnik CH, moje są bez niczego, ot taka podprogowa autopromocja
Znalazłem kilka semaforów, które powinny być na bibliotekach a miały w sobie jeszcze pliki IM i tekstury - to też zostało uporządkowane.
W związku z tym, trzeba pobrać i nadpisać same dodatki - semafory ORAZ wszystkie zależności do nich, bo część meshlibrary jest zmieniona (w ramach porządków) i bez tego będzie waliło błędami.
luki_tram napisał/a:
Czy są jakieś przeciwwskazania aby sygnalizatory sześciokomorowe nie miały możliwości wstawienia tabliczki "m" oraz wyświetlania Ms2 na priorytet 3?
Jakby co, to u mnie testowane: TANE, TS19 (goły), TS19 SP5, TS22 Platinum - wszystko działa. Plusa nie mam, szukam fraje... znaczy sponsora co mi to kupi
Wysłany: 31-07-2025, 22:52
Wielkie dzięki, bo robota na pewno była ogromna, ale efekt jest jej wart. W sensie dłubania na własnym podwórku mapkowym, to przyznaję, że ciężko było znaleźć właściwy semafor, zwłaszcza kształtowy, po poprzednich, mocno długich nazwach niewidocznych w całości na liście w geodecie. Teraz jest to zdecydowanie prostsze.
Jeden jedyny problem, jaki chyba mi się jednak nie przyśnił, to:
<kuid2:354694:31102:3> UZ Linz yellow for corona (do semaforów GKW).
Tekstura "scin-scin" jest spakowana we wszystkich sześciu podfolderach tej siatki w formacie .texture i oczywiście wszystko od TANE w górę krzyczy na czerwono.
Kilka semaforów Bogdana pokazuje się też za pierwszym razem w CM na czerwono, ale faktycznie są bezbłędne, trzeba je tylko dwukliknąć w CM i znikną z czerwonej listy. Ta ostatnia uwaga nie jest raczej pod rozwagę Szanownego Autora, lecz kolegów pobieraczy, , aby wiedzieli, jak sobie poradzić.
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 31-07-2025, 22:56, w całości zmieniany 2 razy