FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Migracja z TRS19 na TRS22
Autor Wiadomość
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 05-07-2025, 14:09   Migracja z TRS19 na TRS22

Po dłuższych rozważaniach postanowiłem spróbować migrować mapę z TRS2019 pre-SP1 do TRS22 Platinum wraz ze wszystkimi dobrodziejstwami nowej edycji gry to jest turfixy (częściowo), PBR-y, nowy geodeta 2.0 i ogólnie więcej 3D.

Z tego miejsca miałbym prośbę do osób które dłubią w TRS22 od dłuższego czasu i mają doświadczenie o kilka porad.

Część może wie a może i nie - budujemy z Radkiem dość sporą mapę realną zlokalizowaną w północnej Polsce gdzie przeważają ogromne połacie lasów iglastych. Całość jest stylizowana na rok 1994 kiedy można było spotkać bardzo zróżnicowany tabor i było kilka czynnych stacji więcej.

Istniejącą już część mapy będę chciał zmodernizować to jest wymienić część drzew na 3D, tekstury na PBR, temat torów procedural jeszcze do przedyskutowania. Najpierw jedna stacja i jeżeli efekty będą zadowalające to wtedy dalej z resztą.

Nie jestem zorientowany w roślinności 3D, trawach turfix ani w teksturach PBR. Czy to co mamy wbudowane w grę wystarczy do odwzorowania rodzimych Polskich klimatów czy trzeba wspomagać się dodatkami zewnętrznymi? Jeżeli dodatki zewnętrzne to na jakich budujecie mapy i jakie możecie polecić a jakich lepiej unikać?

Jestem zielony w kwestiach różnych nowości - mam obycie z geodetą który nie zmienił się przez 20 lat i dodatkami których zasada budowy/działania również niespecjalnie się zmieniła.

Za każdą poradę i sugestię będę wdzięczny.

Peeet2005 
zaawansowany
Peeet2005

Wysłany: 06-08-2025, 19:23   

Trochę szkoda, że to akurat północne tereny wzięliście na tapetę, bo tam krajobrazy przeważnie płaskie i niewiele widać będzie poza lasami ;-) Proponowałbym bardziej górzyste tereny choć to z pewnością nieco trudniejsze :-P

Pawel_15 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 06-08-2025, 20:32   

Gdynia na 12 czy 15 metrach nad poziomem morza, moja Osowa odległa o 16 kilometrów na 150 metrach nad poziomem morza :-) Nie licząc linii PKM (dawna kolej Kokoszowska) to mamy nad morzem linie o profilu górskim. Najbliższe linie o profilu górskim daleko na południe w górach :-) Tak więc górzyście będzie.

Odpowiedz do tematu