Wysłany: 12-07-2025, 20:23 Problem z ContentDispatcher
Cześć. Uprawię trochę trainzowego archeo. Spędziłem sporo minut na forum w poszukiwaniu rozwiązania problemu i znalazłem sporo podobnych tematów ale nie mogłem odnaleźć wątku z tym samym problemem a tym bardziej z jego rozwiązaniem. Mianowicie z okazji posiadania nowego komputera wróciłem po paru latach do mojego TRS04 (gra oryginalna z pudełkiem, kodami i książeczką) tworzyć dalej mapy które podobnie jak wszystkie dodatki przeniesione z poprzedniego sprzętu elegancko się wgrały. Problem pojawia się gdy chcę teraz pobrać nowe rzeczy. Próbowałem na różne sposoby i pojęcia już nie mam co mam zmienić gdyż pobieram dodatek, rozpakowywuję go, odpalam poprzez ContentDispatcher, wciskam przycisk "Extract" i to powinno już wystarczyć no ale jednak nic się nie wyświetla.
Załączam scrina jak wygląda okienko ContentDispatchera. Brakuje mi tutaj np zdjęcia dodatku i opisu autora.
parametry komputera gdyby były potrzebne
Procesor Intel(R) Core(TM) i5-4690K CPU @ 3.50GHz 3.50 GHz
Zainstalowana pamięć RAM 16,0 GB
Pamięć 238 GB SSD ADATA SP920SS, 932 GB HDD WDC WD10EZRX-00D8PB0
Karta graficzna NVIDIA GeForce RTX 2060 (6 GB)
Identyfikator urządzenia A0725107-CEC1-4225-ACFF-A6324F947D5C
Identyfikator produktu 00326-10000-00000-AA603
Typ systemu 64-bitowy system operacyjny, procesor x64
Pióro i urządzenia dotykowe Brak obsługi pióra i wprowadzania dotykowego dla tego ekranu [/center]
_________________ Opóźnienie może ulec zmianie
Ostatnio zmieniony przez tlk_owiec 12-07-2025, 20:40, w całości zmieniany 1 raz
To wiadomo. Tyle, że ja nie pobieram dodatków dla wersji 06 czy nowszych a tylko takie które działają w 04 i to ze stron na których wiszą od dobrych 10 lat czy dłużej. A problem w tym, że totalnie nic nie mogę pobrać nawet jakiś starych dodatków typu budynki, kosze na śmieci etc. Może to kwestia konkretnej metody instalacji gry i dostępu do niej oraz jej składników takich jak ContentDispatcher? Może jakiś zmian w systemie komputera?
Dodam jeszcze (piszę z drugiego konta gdyż na poprzednie nie mogę się zalogować nawet po próbie odzyskania hasła z pomocą linku aktywacyjnego z emaila), że wszystkie dodatki które próbuję pobieram wyswietlają się jako foldery z numerem kuid w folderze Download i mam do nich dostęp tyle, że dalej nie odpalają się w grze. Ani tabor ani obiekty scenery.
_________________ Jednocześnie informujemy, że wielkość opóźnienia może ulec zmianie.
A sprawdzałeś configi pod kątem zgodności z 2004?
Dodatki są oznaczane, od której wersji powinny działać, Tzn prosty domek w pliku IM zadziała od 2004 do TS22. Ale często autorzy uaktualniają wpisy w configu (choćby podstawowy trainz-build) i to może powodować, że pliki są, config jest, w PEV Mesh Viewerze się pokaże a 2004 nie zobaczy. Inne wpisy to np category-era czy category-region. Może być miliard innych powodów, niestety 2004 nie miał jeszcze w miarę ludzkiego content managera, stąd nawet nie wiadomo, o co mu chodzi.
Przejrzałem pliki config w tych kilku dodatkach które pobrałem i pozmieniałem trainz-build na moją wersję 2.4 (w jednym dodatku numer wersji był mniejszy a w innym większy) ale też nie pomogło. Gdzie jeszcze mogę poszperać? W ostateczności przerzucę dodatki i mapy na pendrive, odinstaluję grę, zainstaluję raz jeszcze i wgram dodatki.
_________________ Jednocześnie informujemy, że wielkość opóźnienia może ulec zmianie.
Spróbuj jeszcze wykasować pliki CHUMP, jak wrócę do domu to zerknę które, bo teraz nie pamiętam. Wtedy gra przeszukuje jeszcze raz foldery dodatków, coś jakby odbudowa bazy w CMP w wyższych wersjach. Jak to nie pomoże, to nie wiem. To jest tak stara wersja, że nie mam pojęcia, co jeszcze może być nie tak.
Pomógł: 68 razy Wiek: 35 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2141 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 14-07-2025, 14:44
RBach napisał/a:
To jest tak stara wersja, że nie mam pojęcia, co jeszcze może być nie tak.
Windows? TRS2004 to epoka Windowsa XP, przez 20 lat pojawiło się na rynku 5 kolejnych systemów operacyjnych i osiem kolejnych wydań Trainza. Na W10 a zwłaszcza na W11 sporo staroci nie działa w ogóle albo działają do pewnego momentu.
Spróbuj jeszcze wykasować pliki CHUMP, jak wrócę do domu to zerknę które, bo teraz nie pamiętam. Wtedy gra przeszukuje jeszcze raz foldery dodatków, coś jakby odbudowa bazy w CMP w wyższych wersjach. Jak to nie pomoże, to nie wiem. To jest tak stara wersja, że nie mam pojęcia, co jeszcze może być nie tak.
Zapewne chodzi o te pliki z folderu Cache. Pamiętam tak się robiło np w TRS06. Wszystko skasowałem ale nie pomogło. Spróbowałem zrobić alias na mojego kuida bo tam też by ten alias odpalił w grze trzeba kliknąć na koniec zieloną ikonkę ContentDispatchera i tu jakoś się udało. Mało tego. Trochę poimrowizowałem i w folderze Download odnalazłem folder kuid tego aliasu, wywaliłem całą jego zawartość a w jej miejsce wstawiłem zawartość folderu kuid innych wagonów które są stworzone do wersji 06 lub 09 i o dziwo udało się i działają. Musi tylko się zgadzać długość wagonu.
To jest tak stara wersja, że nie mam pojęcia, co jeszcze może być nie tak.
Windows? TRS2004 to epoka Windowsa XP, przez 20 lat pojawiło się na rynku 5 kolejnych systemów operacyjnych i osiem kolejnych wydań Trainza. Na W10 a zwłaszcza na W11 sporo staroci nie działa w ogóle albo działają do pewnego momentu.
Ja też mam Windowsa 10 i prawdę mówiąc nie miałem nadziei, że TRS04 odpali ale z ciekawości spróbowałem i udało się. Więc od razu zacząłem odświeżać moją mapę i ją aktualizować dostępnymi dodatkami a gdy w końcu chciałem pobrać nowe to jestem w kropce. Jak napisałem wcześniej udało mi się trochę obejść i wagony z TRS06 czy09 pod pewnymi warunkami działają mi w TRS04
Kończąc wątek dodam, że problem się sam rozwiązał w momencie gdy z folderu Download pokasowałem kilka innych niepotrzebnych mi dodatków. Wtedy nowo pobrane zaczęły się wyświetlać w grze. Jakim cudem to nie mam pojęcia.