FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z ContentDispatcher
Autor Wiadomość
tlk_owiec 
świeżak

Wysłany: 12-07-2025, 20:23   Problem z ContentDispatcher

Cześć. Uprawię trochę trainzowego archeo. Spędziłem sporo minut na forum w poszukiwaniu rozwiązania problemu i znalazłem sporo podobnych tematów ale nie mogłem odnaleźć wątku z tym samym problemem a tym bardziej z jego rozwiązaniem. Mianowicie z okazji posiadania nowego komputera wróciłem po paru latach do mojego TRS04 (gra oryginalna z pudełkiem, kodami i książeczką) tworzyć dalej mapy które podobnie jak wszystkie dodatki przeniesione z poprzedniego sprzętu elegancko się wgrały. Problem pojawia się gdy chcę teraz pobrać nowe rzeczy. Próbowałem na różne sposoby i pojęcia już nie mam co mam zmienić gdyż pobieram dodatek, rozpakowywuję go, odpalam poprzez ContentDispatcher, wciskam przycisk "Extract" i to powinno już wystarczyć no ale jednak nic się nie wyświetla.
Załączam scrina jak wygląda okienko ContentDispatchera. Brakuje mi tutaj np zdjęcia dodatku i opisu autora.

parametry komputera gdyby były potrzebne

Procesor Intel(R) Core(TM) i5-4690K CPU @ 3.50GHz 3.50 GHz
Zainstalowana pamięć RAM 16,0 GB
Pamięć 238 GB SSD ADATA SP920SS, 932 GB HDD WDC WD10EZRX-00D8PB0
Karta graficzna NVIDIA GeForce RTX 2060 (6 GB)
Identyfikator urządzenia A0725107-CEC1-4225-ACFF-A6324F947D5C
Identyfikator produktu 00326-10000-00000-AA603
Typ systemu 64-bitowy system operacyjny, procesor x64
Pióro i urządzenia dotykowe Brak obsługi pióra i wprowadzania dotykowego dla tego ekranu [/center]
Ostatnio zmieniony przez tlk_owiec 12-07-2025, 20:40, w całości zmieniany 1 raz  

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 13-07-2025, 11:30   

Po prostu nowe dodatki nie są robione pod 2004. Czasem jest to kwestia configu, czasem dodatek nie zadziała choćby nie wiem co, bo np skrypt.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.5:01.06.2025

tlk_owiec 
świeżak

Wysłany: 13-07-2025, 15:49   

To wiadomo. Tyle, że ja nie pobieram dodatków dla wersji 06 czy nowszych a tylko takie które działają w 04 i to ze stron na których wiszą od dobrych 10 lat czy dłużej. A problem w tym, że totalnie nic nie mogę pobrać nawet jakiś starych dodatków typu budynki, kosze na śmieci etc. Może to kwestia konkretnej metody instalacji gry i dostępu do niej oraz jej składników takich jak ContentDispatcher? Może jakiś zmian w systemie komputera?

Włókniarz 
nowy

Wysłany: 13-07-2025, 21:27   

Dodam jeszcze (piszę z drugiego konta gdyż na poprzednie nie mogę się zalogować nawet po próbie odzyskania hasła z pomocą linku aktywacyjnego z emaila), że wszystkie dodatki które próbuję pobieram wyswietlają się jako foldery z numerem kuid w folderze Download i mam do nich dostęp tyle, że dalej nie odpalają się w grze. Ani tabor ani obiekty scenery.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 13-07-2025, 22:36   

A sprawdzałeś configi pod kątem zgodności z 2004?
Dodatki są oznaczane, od której wersji powinny działać, Tzn prosty domek w pliku IM zadziała od 2004 do TS22. Ale często autorzy uaktualniają wpisy w configu (choćby podstawowy trainz-build) i to może powodować, że pliki są, config jest, w PEV Mesh Viewerze się pokaże a 2004 nie zobaczy. Inne wpisy to np category-era czy category-region. Może być miliard innych powodów, niestety 2004 nie miał jeszcze w miarę ludzkiego content managera, stąd nawet nie wiadomo, o co mu chodzi.

Włókniarz 
nowy

Wysłany: 13-07-2025, 23:12   

Przejrzałem pliki config w tych kilku dodatkach które pobrałem i pozmieniałem trainz-build na moją wersję 2.4 (w jednym dodatku numer wersji był mniejszy a w innym większy) ale też nie pomogło. Gdzie jeszcze mogę poszperać? W ostateczności przerzucę dodatki i mapy na pendrive, odinstaluję grę, zainstaluję raz jeszcze i wgram dodatki.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 14-07-2025, 14:08   

Spróbuj jeszcze wykasować pliki CHUMP, jak wrócę do domu to zerknę które, bo teraz nie pamiętam. Wtedy gra przeszukuje jeszcze raz foldery dodatków, coś jakby odbudowa bazy w CMP w wyższych wersjach. Jak to nie pomoże, to nie wiem. To jest tak stara wersja, że nie mam pojęcia, co jeszcze może być nie tak.

Pawel_15 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 14-07-2025, 14:44   

RBach napisał/a:
To jest tak stara wersja, że nie mam pojęcia, co jeszcze może być nie tak.

Windows? TRS2004 to epoka Windowsa XP, przez 20 lat pojawiło się na rynku 5 kolejnych systemów operacyjnych i osiem kolejnych wydań Trainza. Na W10 a zwłaszcza na W11 sporo staroci nie działa w ogóle albo działają do pewnego momentu.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 14-07-2025, 15:31   

Akurat mi 2004 na W10 śmiga bez problemu, więc chyba nie to.

Włókniarz 
nowy

Wysłany: 15-07-2025, 18:46   

RBach napisał/a:
Spróbuj jeszcze wykasować pliki CHUMP, jak wrócę do domu to zerknę które, bo teraz nie pamiętam. Wtedy gra przeszukuje jeszcze raz foldery dodatków, coś jakby odbudowa bazy w CMP w wyższych wersjach. Jak to nie pomoże, to nie wiem. To jest tak stara wersja, że nie mam pojęcia, co jeszcze może być nie tak.

Zapewne chodzi o te pliki z folderu Cache. Pamiętam tak się robiło np w TRS06. Wszystko skasowałem ale nie pomogło. Spróbowałem zrobić alias na mojego kuida bo tam też by ten alias odpalił w grze trzeba kliknąć na koniec zieloną ikonkę ContentDispatchera i tu jakoś się udało. Mało tego. Trochę poimrowizowałem i w folderze Download odnalazłem folder kuid tego aliasu, wywaliłem całą jego zawartość a w jej miejsce wstawiłem zawartość folderu kuid innych wagonów które są stworzone do wersji 06 lub 09 i o dziwo udało się i działają. Musi tylko się zgadzać długość wagonu.

Włókniarz 
nowy

Wysłany: 15-07-2025, 18:49   

Pawel_15 napisał/a:
RBach napisał/a:
To jest tak stara wersja, że nie mam pojęcia, co jeszcze może być nie tak.

Windows? TRS2004 to epoka Windowsa XP, przez 20 lat pojawiło się na rynku 5 kolejnych systemów operacyjnych i osiem kolejnych wydań Trainza. Na W10 a zwłaszcza na W11 sporo staroci nie działa w ogóle albo działają do pewnego momentu.

Ja też mam Windowsa 10 i prawdę mówiąc nie miałem nadziei, że TRS04 odpali ale z ciekawości spróbowałem i udało się. Więc od razu zacząłem odświeżać moją mapę i ją aktualizować dostępnymi dodatkami a gdy w końcu chciałem pobrać nowe to jestem w kropce. Jak napisałem wcześniej udało mi się trochę obejść i wagony z TRS06 czy09 pod pewnymi warunkami działają mi w TRS04

Włókniarz 
nowy

Wysłany: 07-08-2025, 00:58   

Kończąc wątek dodam, że problem się sam rozwiązał w momencie gdy z folderu Download pokasowałem kilka innych niepotrzebnych mi dodatków. Wtedy nowo pobrane zaczęły się wyświetlać w grze. Jakim cudem to nie mam pojęcia.

Odpowiedz do tematu