Męczę się od rana z takim problemem:
Jeździłem sobie ostatnio sporo na dużej mapie w trybie dyspozytorskim (tylko na komendy) taborem JDS (loki i wagony towarowe) i coraz to któraś z maszyn obciążona średniej wielkości pociągiem (poniżej 1000 t) przeżynała semafor podający stój. Wkurzyło mnie to do tego stopnia, że zacząłem grzebać gdyż winę za ten stan upatruję w za słabo hamujących wagonach. Ustaliłem. że jarkowe wagony używają standardowego enginespeca z gry i nie da się go edytować. Zrobiłem więc własny i podłączyłem pod jednego z modeli Eaos-ów. Co się okazuje... mimo modyfikowania parametrów w pliku wagony hamują zawsze dokładnie w ten sam sposób. Czyżby w trybie DCC Trainz 2004 nie korzystał z tego pliku czy może jest inna przyczyna? Może ktoś z Was rozgryzł ten problem? Będę wdzięczny za jakieś wskazówki. Pzdr.
Pomógł: 15 razy Wiek: 43 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 279 Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-04-2009, 11:59
Niestety Trainz 2004 (i chyba 2006 też) ma takiego buga, że przy jeździe na DCC bądź AI składy hamowane są tylko hamulcem lokomotywy, nie zaś całego składu. Jedynie przy jeździe kabinowej działa hamulec zespolony.
Zdaje się że dopiero w TS09 czy w którymś z Trainz Classics zostało to naprawione.
Nie jest to więc wina enginespeca a programu.
BTW Cieszę się wróciłeś :)
_________________ Lenie i dzieci neo do gmaxa!!!
Ostatnio zmieniony przez Jacek 83218 19-04-2009, 12:30, w całości zmieniany 3 razy
Sprawa wygląda w ten sposób, że maszyna (ET22 JDS) nie reaguje w ogóle na ustawione parametry max-accel i max-decel nawet jak ustawię tam zera to przyspiesza i hamuje tak samo. Prawdopodobnie program korzysta z ustawień domyślnych a nie z pliku... bez sensu.
Chyba z dyspozytorki nic nie będzie, ale jeszcze jest mała nadzieja i związane z tym pytanie: czy można zmienić ustawienie zachowania się pociągu po przejechaniu semafora? Chodzi mi o to by został tam gdzie jest zamiast wznawiać jazdę po 10 sekundach?
Chumpy to pliki z rozszerzeniem .chump znajdujące się w katalogu Cache w folderze gry
_________________ www.14d40.pl - Sklep Miłośnika Kolei
www.trainzmarket.com - Dodatki do Trainz
Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
No i rzeczywiście usunięcie "chumpów" pomogło - parametr max-decel załatwił sprawę hamowania ale na poziomej drodze, na pochyłości po zatrzymaniu hamulcami pociąg zsuwa się na zahamowanych kołach ze wzgórza z prędkością (1km/h), przecina semafor i sunie dalej aż dotrze do płaskiego miejsca lub podjazdu - muszę pokombinować ze współczynnikami tarcia.
Pomógł: 31 razy Wiek: 42 Dołączył: 24 Mar 2008 Posty: 808 Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 21-04-2009, 17:17
Tylko nie przekombinuj ;) jak dalem wartosc 5 to EP09 o malo co silnikow by z siebie nie wyplula a pojechala z 5 km/h :D BTW grzebiesz w 2004? bo jesli tak to wez pod uwage fakt ze w 2004 jest bledna stala grawitacji.
Hehe - ja tam problem zsuwania się za semafor i w drogę przebiegu innego pociągu rozwiązalem . Przed semaforami gdzie AI może sie ewentualnie zatrzymac jest np dla 150 osi jakieś 550 m płaskiego lub podjazd . I w ten sposob Auranowe babole trza likwidować już w momencie projektowania lini - przy mapach realnych jest to faktycznie wkurzajace....
Ja jeszcze bardziej zakombinowuję teraz - dojazd do semafora wjazdowego na stację jest lekko pod górę (chociaż po zmianie max-decel nie będzie to już potrzebne). Ale na najstarszym odcinku Trasy PKP (tym wybudowanym przez Mnicha jest wjazd na stację Gabino, gdzie jest dość mocno z górki. Nie chcę tego przerabiać bo mam duży sentyment do tej linii, może uda się współczynnikiem wyrównać - tam wiele nie trzeba zwiększać, do tego regulamin ruchu z popychem i ograniczeniem tonażu brutta.